Реклама
Реклама
Реклама

Візи, громадянство, ВНЖ Ізраїлю

Коротко про головне

Сприятливий клімат, високий рівень життя, розвинена інфраструктура, відсутність мовного бар'єру, хороша медицина і чудові соціальні умови - ось те що перш за все манить до Ізраїлю як туристів, так і репатріантів, які вирішили переїхати на історичну батьківщину і перевезти сюди сім'ю. Так, з 1989 року до Ізраїлю переїхало близько мільйона репатріантів з Росії і країн колишнього СНД. При цьому багато хто з них зберегли російське, українське і інші громадянства. Надаючи людям єврейської національності всі можливості для комфортабельного переїзду і адаптації, Ізраїль, проте, не настільки відкрито відноситься до осіб, які не мають єврейських коренів: їм отримати громадянство країни зовсім не просто.

Для туристів між Ізраїлем і Росією, а також Євросоюзом, існує безвізовий режим. Так, російські та європейські туристи можуть відвідувати Ізраїль терміном до 90 днів протягом півроку, а також перетинати країну в якості пасажирів транзитних рейсів. Ніяких спеціальних документів, крім паспорта терміном дії мінімум шість місяців, не потрібно. Однак для пред'явлення на митниці бажано мати документи, що гарантують мети візиту і місце тимчасового проживання на території Ізраїлю, а також його повернення на батьківщину. До них відносяться зворотні квитки, бронь готелю або запрошення від родичів (медичної установи) із зазначенням тимчасової адреси і підписом приймаючої сторони, медична страховка, готівкові гроші або підтвердження наявності коштів на банківському рахунку.

Існують категорії іноземців, яким для перебування в Ізраїлі буде потрібно віза. Це перш за все люди, які вирушають в країну працювати за наймом або займатися бізнесом, студенти, дипломати і власники службових паспортів, представники релігійних конфесій, запрошені релігійними організаціями Ізраїлю, а також волонтери.

Візи оформляються в посольстві Ізраїлю в Росії або консульствах в інших державах, і для їх отримання потрібно стандартний пакет документів, необхідний для конкретної категорії віз.

Купівля нерухомості

Купівля нерухомості в Ізраїлі не дає можливості отримати вид на проживання або отримати громадянство країни. Також в країні немає такого поняття, як «інвестиційний ВНЖ»: покупка квартири, будинку або бізнесу не дає іноземцю право претендувати на отримання статусу резидента Ізраїлю. Існують дуже рідкісні винятки, коли іноземний громадянин вніс настільки істотний внесок в економіку країни, що уряд прийняв рішення надати йому ПМЖ або громадянство. Але таких випадків в історії одиниці. В цілому, в Ізраїлі немає обмежень на покупку житлової або комерційної нерухомості громадянами інших країн, хоча для них існують додаткові податкові обтяження.

репатріація

У 1950 році урядом Ізраїлю було випущено закон «Про репатріацію», згідно з яким всі євреї мають право на переїзд на ПМЖ (репатріацію) до Ізраїлю. Громадянство можуть отримати тільки євреї або нащадки євреїв до третього коліна, тобто діти і внуки євреїв, а також подружжя дітей, за винятком тих, хто добровільно змінив віросповідання.

Репатріанти - і інші категорії громадян, які бажають переїхати до Ізраїлю на постійній основі, після збору необхідного пакету документів спочатку отримують тимчасову посвідку на проживання (їх існує кілька видів), а потім проходять процедуру оформлення громадянства.

Для отримання ВНЖ репатріантам необхідно надати наступний перелік документів до Відділу репатріації ізраїльського посольства:

  • Дійсний закордонний паспорт;
  • Фотографія 3Х4 для кожного заявника;
  • Заповнена анкета;
  • Всі офіційні документи, що засвідчують родинні зв'язки, а також сімейні архіви - листування, фотографії і т.д .;
  • Список і копії документів ізраїльських родичів.

;   Список і копії документів ізраїльських родичів

Подружжя репатріантів, які не є євреями, також можуть переїхати до Ізраїлю на постійне місце проживання. Для цього сімейна пара звертається в МВС, де їх документи проходить ряд перевірок, а потім відправляються в Бюро по зв'язках МЗС Ізраїлю. Якщо все в порядку, то іноземний чоловік / -га отримує візу категорії А-5 (тимчасове посвідчення особи), яка має термін дії один рік і може продовжуватися щорічно.

Основні види віз в Ізраїлі

Візи (ВНЖ) категорії А

А-1

Ця віза, або тимчасовий вид на проживання, видається на строк до трьох років особам, які мають право звернутися до держави Ізраїль з проханням про надання громадянства. Метою цієї візи є надання можливості майбутнього репатріантові прожити певний час на території Ізраїлю з тим, щоб остаточно вирішити для себе питання про постійне місце проживання.

А-2

Видається студентам, які протягом кількох років будуть проходити навчання на території Ізраїлю. Крім основного пакета документів для отримання цієї візи заявник повинен надати довідку від навчального закладу про прийом на навчання. А також докази того, що іноземець, який звернувся з проханням про видачу візи А-2, матеріально забезпечений і має можливість нести фінансові витрати на час отримання освіти.

А також докази того, що іноземець, який звернувся з проханням про видачу візи А-2, матеріально забезпечений і має можливість нести фінансові витрати на час отримання освіти

А-3

Видається представникам різних релігійних конфесій, які прибувають до Ізраїлю з метою проходження тих чи інших релігійних процедур.

А-4

Видається дружину або дитині (яка не досягла 18 років) особи, якій було надано візи категорій А-2 або А-3.

А-5

«Віза тимчасового жителя» загального призначення. Це саме та категорія віз, яка видається при схваленні можливості тимчасового проживання на території Ізраїлю дружині / -гу неєврейського походження. Як правило, віза А-5 видається терміном на один рік з метою перевірки серйозності намірів подружжя щодо спільного проживання.

Візи категорії B

В 1

Тимчасова робоча віза, яка надається іноземцям, які прибувають до Ізраїлю на тимчасову роботу за наймом. Первинно вона оформляється на основі заявки роботодавця з наданням всіх необхідних документів, оформлених до моменту отримання даної візи працівником. Таку візу також отримують «тимчасові» категорії громадян, які претендують на ізраїльський ВНЖ: подружжя-неєвреї, старі батьки, діти яких постійно проживають в Ізраїлі. Згодом вони можуть отримати візу категорії А-5, а після декількох років життя в Ізраїлі - і постійний вид на проживання країни.

Згодом вони можуть отримати візу категорії А-5, а після декількох років життя в Ізраїлі - і постійний вид на проживання країни

В 2

Туристична віза. Має строгі тимчасові рамки. Надається іноземним туристам і продовжується виключно в МВС Ізраїлю після отримання останнім повної інформації про цілі і терміни продовження.

У 3

Віза, яка надається терміном до одного місяця з метою прояснення неясних і нестандартних ситуацій.

В 4

Віза, яка надається іноземцям для ведення волонтерських робіт на строго обумовленому об'єкті на території Ізраїлю, без відповідної оплати праці.
ПМЖ

Після необхідного терміну проживання в Ізраїлі, репатріанти отримують постійну посвідку на проживання, який надає ті ж переваги, що і громадянство, крім права брати участь у виборах (або балотуватися в органи влади) і отримати ізраїльський закордонний паспорт. ПМЖ вибирають категорії громадян, держави яких забороняють подвійне громадянство. Посвідка на постійне проживання «автоматично» отримують правнуки євреїв, які в'їжджають на територію Ізраїлю з батьками-репатріантами.

громадянство

Натуралізація і надання громадянства - два основних способи отримання громадянства Ізраїлю. Натуралізація - це повноцінне входження репатріанта в життя країни, прийняття її підвалин, участь у соціальному житті, дотримання правил і вимог (в тому числі і по перебуванню на території держави з тимчасового виду на проживання). Дарування громадянства Міністром Внутрішніх Справ Ізраїлю - рідкісний випадок, видається особам, які внесли відчутний вклад в економіку або розвиток країни, а також неповнолітнім дітям, які проживають на території Ізраїлю, як просили батьків.

Дарування громадянства Міністром Внутрішніх Справ Ізраїлю - рідкісний випадок, видається особам, які внесли відчутний вклад в економіку або розвиток країни, а також неповнолітнім дітям, які проживають на території Ізраїлю, як просили батьків

На громадянство можуть претендувати репатріанти:

  • Прожили в Ізраїлі три з п'яти років по ВНЖ (включаючи робочу візу, візу чоловіка або батька, а також деякі «гуманітарні» види віз;
  • Знаходяться на території Ізраїлю на момент подачі документів;
  • Ті, хто має докази фінансової спроможності, наявність житла та роботи;
  • Володіють івритом;
  • Готові відмовитися від рідного громадянства.

5 порад людям, подумує про переїзд до Ізраїлю

1. Якщо ви маєте намір отримати громадянство Ізраїлю - краще починати цей процес в Росії через консульство Ізраїлю.

2. Перед початком процесу оформлення громадянства в Ізраїль варто нанести попередній візит для покупки нерухомості - чи хоча б для визначення місця проживання.

3. Спробуйте знайти роботу в Ізраїлі, перебуваючи ще в Росії, в компанії за вашим основним профілем діяльності - або знайдіть віддалену роботу в Росії.

4. В Ізраїлі дуже дешева іпотека - 2-3% річних. Має сенс зібрати і привезти з собою приблизно 25% від вартості потенційного житла - а на решту суми взяти іпотеку вже в Ізраїлі.

5. При здійсненні операцій з житлом завжди звертайтеся до професійних ріелторам, що спеціалізуються саме на ринку нерухомості Ізраїлю і мають за плечима серйозний досвід роботи.

Портал HomesOverseas. ru дякує за допомогу в підготовці статті Бориса Горена ( Goren Real Estate ) І Ольгу Вайнер.

photocredits: goren real estate / дмитрий кругляк, flickr

HomesOverseas.ru