Реклама
Реклама
Реклама

Держдума РФ: громадянство Росії отримають ті, хто народився в СРСР

Комітет Держдуми у справах національностей схвалив законопроект, який спрощує отримання російського громадянства для носіїв російської мови. Відповідно до цього документа в закони "Про громадянство Російської Федерації" і "Про правове становище іноземних громадян у РФ" передбачається внести ряд відповідних поправок. Комітет Держдуми у справах національностей схвалив законопроект, який спрощує отримання російського громадянства для носіїв російської мови

Фото: AP

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що він розроблений відповідно до доручення президента Володимира Путіна. Законодавці запропонували віднести до категорії "носіїв російської мови" громадян, які народилися на території колишньої Російської імперії чи СРСР, а також тих, "хто має родичів по прямій висхідній лінії, які народилися в Росії".

Більш того, передбачається, що вони зможуть отримати посвідку на проживання без документального підтвердження про відмову від громадянства іншої держави. Саме наявність цього пункту дозволяло чиновникам буквально знущатися над охочими отримати громадянство Росії і служило частим відмовою.

Проект був внесений 30 грудня 2016 року відразу заступником голови комітету у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін ( "Єдина Росія"). Пізніше до нього приєдналися єдинороси Артем Турів, Наталя Поклонська і Умахан Умаханов.

Найближчим часом законопроект буде розглянутий іншими думськими комітетами, а потім - поставлений на голосування в Держдумі. Судячи з того, хто його розробляв, ймовірність його прийняття практично стовідсоткова!

"Правда.Ру" звернулася за коментарем безпосередньо до основного розробника законопроекту, першому заступнику голови комітету ДД у справах СНД, євразійської інтеграції і зв'язків зі співвітчизниками, директор Інституту країн СНД Костянтину Затуліну:

- Мова йде не тільки про тих, хто там народився, але і про тих, хто походить з цієї території. Тобто: ті, чиї родичі по прямій низхідній лінії народилися на території Російської імперії чи Радянського Союзу. Саме так у 2012 році ставив питання президент Путін, коли пропонував ввести норму про носіях російської мови.

На жаль, в роботі попередньої Державної думи були на цілком ясні пропозиції, додані всякого роду доповнення. Від них ми і хочемо позбавити закон про громадянство, очистити початковий задум. Справа в тому, що депутати, приймаючи законопроект про носіях російської мови в 2014 році, обмежили територію тільки межами сучасної Російської Федерації. А президент говорив про Російську імперію! Вони підтвердили це, але додали: "в межах сучасної Російської Федерації".

Крім того, внесли абсолютно незрозумілі обмеження умов, при яких громадянин чужої держави, який бажає отримати громадянство РФ на умовах спрощеної процедури (як носій російської мови) зобов'язаний був не тільки вийти з громадянства іншої держави, а й уявити від цієї держави довідку, яка засвідчує, що він вийшов з громадянства.