Реклама
Реклама
Реклама

Закон про тимчасову реєстрацію (прописка) - 2019, стаття, за місцем перебування громадян РФ, в нежитловому приміщенні, апартаменти, дачну ділянку, іноземних, терміни оформлення, доповнення

  1. останні оновлення
  2. Пункти закону про тимчасову реєстрацію для громадян РФ
  3. Згадані формати прописки
  4. Нежитлове приміщення
  5. Апартаменти
  6. Дачна ділянка
  7. Уточнення для іноземців
  8. Терміни оформлення паперів
  9. Додаткові умови

Зазвичай в тимчасовій реєстрації потребують новоприбулі громадяни інших країн, але жителі РФ також не є винятком. Такого роду прописка може знадобитися при еміграції по території Росії, наприклад, з метою підробітку, якщо термін перебування на певному місці триватиме від 90 днів і більше.

Відсутність тимчасової реєстрації для громадян РФ, виходячи з конституції, не повинно обмежувати їх законні права, але на практиці все відбувається трохи інакше. Так, без цього документа буде непросто знайти в новому місті роботу, зняти квартиру або отримати медичну допомогу.

Всі громадяни РФ повинні в обов'язковому порядку реєструватися за місцем тимчасового перебування, навіть якщо у них є постійна адреса проживання в іншому регіоні країни. Здійснюється оформлення такої прописки за певними правилами, а сам факт реєстрації має свої нюанси, про які слід знати.

останні оновлення

Раніше для емігрують громадян законодавство передбачало обов'язкове оформлення прописки на постійній основі. На 2019 рік така потреба відпала і при зміні місця проживання досить мати тимчасову реєстрацію. При цьому саму процедуру реєстрування зробили спрощеної і доступніше.

Законопроект про тимчасову прописку був створений для:

  • боротьби з мігрантами нелегально проживають на території РФ;
  • контролю російських громадян, що ходимо не мосту реєстрації;
  • виявлення нелегальної здачі житла в знімання.

Сам же новий закон про тимчасову реєстрацію передбачає жорсткі заходи при його невиконанні. Так, виходячи з недавніх змін в законопроект, у разі порушення закону про міграцію громадян очікують штрафи в розмірі від 1500 до 5000 рублів. Якщо говорити про іноземців, то крім санкцій їм загрожує депортація.

Правила тимчасового обліку наступні:

  • російські громадяни в разі зміни постійного місця проживання зобов'язуються зареєструватися за новою адресою перебування протягом семи робочих днів;
  • при тимчасовому від'їзді, який буде тривати більше трьох місяців, зареєструвати місце проживання необхідно протягом 30 днів;
  • новоприбулі громадяни інших держав зобов'язуються повідомити Федеральну міграційну Службу про своє прибуття і місце перебування протягом тижня.

Крім того, за правилами закону про тимчасову реєстрацію всі громадяни (іноземні і російські) можуть працювати тільки в регіоні, де вони були поставлені на міграційний облік.

В іншому випадку передбачається штраф в розмірі 3 тис. Рублів, який накладається не тільки на правопорушника, а й власника житла, який надав приміщення в оренду без прописки проживає. У разі повторного недотримання законодавства санкції збільшуються до 5000 руб.

Також нововведення в законі торкнулися такого поняття, як фіктивна реєстрація. Тривалий період в цьому пункті було багато прогалин, завдяки яким люди, які приїжджають на територію РФ з метою заробити, могли тривалий час працювати в різних регіонах країни без реєстрації в ФМС.

Тепер фіктивної вважається та реєстрація, де громадянин насправді не проживає, що може бути виявленим під час перевірки.

Крім того, для іноземних громадян відбулися зміни щодо отримання тимчасової прописки в Москві. Тепер, приїхавши в даний місто громадянин зобов'язаний повідомити ФМС про своє перебування протягом 120 діб.

Такий же період часу надається для видачі письмового дозволу працювати на території країни. При недотриманні правил іммігранта чекає заборона на перебування в Росії і депортація. Надалі порушив закон людина може бути позбавлений права на повторний в'їзд.

Що відносно орендодавців житлових і нежитлових приміщень, то для того, щоб уникнути санкції, вони зобов'язуються в установлений законом термін реєструвати наймача в органах ФМС і складати договір найму житла.

Що відносно орендодавців житлових і нежитлових приміщень, то для того, щоб уникнути санкції, вони зобов'язуються в установлений законом термін реєструвати наймача в органах ФМС і складати договір найму житла

Законодавством передбачається оплата податків і декларування доходів від здачі квартири в оренду

Пункти закону про тимчасову реєстрацію для громадян РФ

Закон про тимчасову реєстрацію необхідний не тільки для контролювання мігрантів і здачі приміщень в оренду, але і для можливості всіх громадян реалізовувати свої права і свободи без будь-яких перешкод. Також обов'язкове оформлення прописки забезпечує дотримання громадського порядку, завдяки чому громадяни РФ можуть бути впевненими у своїй безпеці.

Однак відсутність такого документа не може бути приводом для якої можна обмежити вхідні прав людини і його свобод, прописаних в Конституції РФ.

Основним органом, що займається реєстраційним обліком, є Федеральна Міграційна Служба РФ. Саме в ФМС зобов'язані звертатися всі громадяни без винятку, які прибули на територію Росії або тимчасово змінили місце проживання, переїхавши з одного регіону в інший.

Для оформлення тимчасової прописки необхідно надати:

  • заяву про реєстрацію;
  • паспорт;
  • довідку-підставу для надання тимчасового проживання (наприклад, про проходження в конкретному регіоні військової служби);
  • згода орендодавця (власника) на проживання в його надається житловому приміщенні.

Якщо мова йде про реєстрацію неповнолітніх осіб, то слід доповнити перелік свідченням про його народженні і документом, що встановлює право конкретного громадянина займатися пропискою даного дитини, а саме:

  • довіреність, підписана батьками, що засвідчує особу представника;
  • документи про опікунство;
  • свідоцтво про опікунство.

Терміни тимчасового проживання при реєстрації в житловому приміщенні визначаються сторонами, які мають намір підписати між собою договір оренди.

Згадані формати прописки

Зареєструватися тимчасово можна виключно в приміщеннях, передбачених законодавством щодо непостійного (короткострокового) місця проживання. Перелік таких місць можна дізнатися безпосередньо в органах ФМС, зайшовши на їх офіційний сайт або ознайомившись зі ст. 1, ч. 3 законопроекту про тимчасове і постійне місце проживання.

Нежитлове приміщення

Частим питанням щодо тимчасової реєстрації є можливість отримання прописки в нежитловому приміщенні. І якщо раніше такі випадки реєстрації могли проскакувати, то сьогодні, після внесення змін про фіктивної реєстрації, це стало неможливим.

Пояснюється це тим, що реєструватися на тимчасовій основі можна лише в тих приміщеннях, в яких громадянин планує надалі проживати. Так як нежитлове приміщення не пристосоване для життя, то прописатися в ньому немає можливості.

У законодавчій базі щодо реєстрації є два поняття:

  • за місцем перебування;
  • місце проживання.

Так, до першого належать: санаторії, будинки відпочинку, лікарні, готелі, кемпінги, пансіонати та житлові приміщення, де людина проживає тимчасово. До другого зараховується житлове приміщення, в якому громадянин має постійну прописку і проживає тривалий час.

Що щодо вибору місця перебування або проживання, то кожен громадянин може самостійно робити такий вибір. Також законом передбачається право на вільне пересування по території країни в незалежності від місця прописки.

Здійснюється тимчасова реєстрація виключно в житлові приміщення, а для її отримання немає потреби виписуватися з постійного місця проживання (стаття 2, п. 2.1).

Апартаменти

Що ж таке апартаменти в Росії? Так, якщо в європейських країнах цим словом позначаються житлові приміщення, що мають більш комфортні та дорогі умови проживання, то у нас під апартаментами мається на увазі дорогий готельний номер.

Згідно з законодавством, реєстрація в апартаментах можлива, але вона має певний термін. На постійній основі отримати прописку в даному приміщенні неможливо, так як формально воно відноситься до нежитлових комерційним.

Після внесення деяких змін до закону про реєстрацію, тимчасово прописатися в апартаменти може кожен бажаючий громадянин, який може фінансово дозволити собі проживання в такому дорогому приміщенні.

Також згідно зі змінами тривав сам термін тимчасової реєстрації. Тепер прописатися в апартаменти можна на період до 5 років.

Отримати прописку на постійній основі в апартаментах неможливо навіть при придбанні його в приватну власність. Змінити ситуацію можна лише спробувавши перевести нежитлове приміщення в житлове або домогтися права на постійну реєстрацію через суд.

Дачна ділянка

Оформити тимчасову або постійну прописку на дачній ділянці, який має житлову будову, стало можливим в нашій країні з 2008 року.

Щоб дачну ділянку зміг стати місцем, куди ФМС погодиться зареєструвати людини, необхідно надати документ, що підтверджує його житловий стан.

Для отримання такого документа власнику потрібно буде скликати комісію для перевірки будинку, що знаходиться на території дачі, який повинен відповідати таким пунктам:

  • наявність фундаменту, при будові якого були дотримані всі норми, що пред'являються до житлових будинків;
  • наявність комунікацій: опалення, водопостачання, електрику, газ;
  • теплоізоляція повинна відповідати нормам;
  • конструкція будинку відповідає загальним технічним вимогам.

Також дачне приміщення повинно перевіритися державно-епідеміологічної, екологічної та пожежної службою.

Також дачне приміщення повинно перевіритися державно-епідеміологічної, екологічної та пожежної службою

Для отримання дозволу прописатися на дачній ділянці необхідно враховувати його місцезнаходження і якщо дача розташована за межею населеного пункту, то в реєстрації відмовлять

Уточнення для іноземців

Для оформлення тимчасової прописки іноземним громадянам необхідно надати в службу ФМС наступні документи:

  • паспорт;
  • міграційна карта;
  • документ про вид на проживання (за наявності);
  • дозвіл на використання житла.

Підстава для реєстрації іноземців є віза і відсутність громадянства РФ. У разі зміни місця перебування, новоприбулі особа зобов'язана повідомити міграційну службу протягом трьох днів з метою подальшої перереєстрації.

Іноземні громадяни, які не мають документа, що підтверджує їх особу, не можуть отримати дозвіл на тимчасову прописку. Їм видається спеціальні тимчасовий лист, що дозволяє перебувати на території РФ до 10 днів, після чого вони зобов'язуються покинути межі країни.

Без реєстрації іноземні громадяни мають право перебувати на території Росії до 90 днів. При цьому вони обов'язково повинні складатися на міграційний облік.

Терміни оформлення паперів

Відповідно до законодавства, терміни оформлення тимчасової реєстрації складають не більше трьох робочих днів. За цей період проводиться перевірка всіх наданих документів і приймається остаточне рішення.

Оформляється рішення про прописки шляхом заповнення бланка про свідоцтві щодо реєстрації громадян. Далі, воно видається заявнику (особисто або відправляється поштою). Власник наданого житлового приміщення протягом трьох діб отримує письмове повідомлення про виробленої реєстрації.

Неповнолітні громадяни також отримують реєстрацію протягом трьох днів. Оформляється прописка їх законними представниками шляхом надання необхідних документів.

Спрощується оформлення реєстрації якщо батьки вже мають прописку в конкретному приміщенні. Для такої реєстрації не потрібен дозвіл власника, досить, просто, надати заяву обох батьків.

Реєстраційний термін іноземних громадян триває до 7 робочих днів (з дня прибуття). Оформлення прописки здійснюється на підставі письмової згоди приймаючої сторони.

Додаткові умови

Процес тимчасової реєстрації має деякі доповнення знання яких допоможе скоротити час оформлення. Так, якщо між орендодавцем і наймачів заздалегідь не був укладений договір найму, то отримати прописку можна буде лише при його особистій присутності в міграційних органах.

При собі орендодавець повинен мати два основних документи, а саме: паспорт і папери, що підтверджують право на власність конкретного житла. Без них процедура реєстрації буде неможливою.

Якщо надається житлове приміщення має кілька рівноправних власників, то при реєстрації повинен бути присутнім кожен з них. У разі складання договору найму, кожному власнику необхідно буде поставити свій підпис і вказати особисті дані.

Якщо квартира знаходиться на обслуговування у ОСББ, то в ФМС необхідно надати домову книгу. При оформленні реєстрації в муніципальному або державному житловому фонді, крім заяви орендодавця, необхідно отримання письмового дозволу від всіх проживаючих там осіб.

нюанси тимчасової прописка в гуртожитку залежать від правил процедури, які визначаються формою власності приміщення.

Чому дорівнює держмито за тимчасову реєстрацію за місцем проживання, можна дізнатися тут .

Покрокова інструкція прописки за договором найму приведена в цієї статті .