Реклама
Реклама
Реклама

Видача паспорта громадянина Російської Федерації

  1. правова підстава
  2. Термін дії Паспорта громадянина Російської Федерації
  3. Видача (заміна) паспорта
  4. Вичерпний перелік документів, необхідних для надання адміністративної послуги
  5. Надання документів, виданих у зв'язку зі зміною громадянства
  6. Зазначення відомостей про дату набуття громадянства РФ
  7. Випадок втрати (розкрадання) паспорта громадянина Російської Федерації
  8. Розмір державного мита за видачу паспорта

Державна послуга з видачі та заміни паспорта громадянина Російської Федерації, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації   правова підстава   Відповідно до   Указом Президента Російської Федерації від 13 березня 1997 року № 232   «Про основному документі, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації» паспорт громадянина Російської Федерації є основним документом, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації

Державна послуга з видачі та заміни паспорта громадянина Російської Федерації, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації

правова підстава

Відповідно до Указом Президента Російської Федерації від 13 березня 1997 року № 232 «Про основному документі, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації» паспорт громадянина Російської Федерації є основним документом, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації. Паспорт зобов'язані мати всі громадяни Російської Федерації, які досягли 14-річного віку і проживають на території Російської Федерації. Положення про паспорт громадянина Російської Федерації, зразка бланка та опис паспорта громадянина Російської Федерації затверджені Постановою Уряду Російської Федерації від 8 липня 1997 № 828 .

Терміни і послідовність адміністративних процедур (дій) МВС Росії, територіальних органів МВС Росії і їх структурних підрозділів, а також порядок взаємодії МВС Росії, територіальних органів та їхніх відокремлених підрозділах з федеральними органами виконавчої влади, органами виконавчої влади суб'єктів Російської Федерації, органами місцевого самоврядування при видачі і заміну паспорта громадянина Російської Федерації, що посвідчує особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації определ ет адміністративний регламент Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації з надання адміністративної послуги з видачі, заміни паспортів громадянина Російської Федерації, що засвідчують особу громадянина Російської Федерації на території Російської Федерації, затверджений наказом МВС Росії від 13 листопада 2017 р № 851.

Термін дії Паспорта громадянина Російської Федерації

  • від 14 років - до досягнення 20-річного віку;
  • від 20 років - до досягнення 45-річного віку;
  • від 45 років - безстроково.

Після досягнення громадянином (за винятком військовослужбовців, що проходять службу за призовом) 20-річного і 45-річного віку паспорт підлягає заміні.

Документи та особисті фотографії для отримання або заміни паспорта повинні бути здані громадянином не пізніше 30 днів з моменту настання обставин, що підлягають для заміни паспорта.

Військовим, які пройшли військову службу за призовом, паспорти видаються або замінюються після закінчення встановленого терміну військової служби за призовом.

Увага!
«Відповідальність за несвоєчасну подачу документів про видачу, заміну паспорта передбачена статтею 19.15 Кодексу Російської Федерації про адміністративні правопорушення від 30.12.2001 N 195-ФЗ і тягне за собою накладення адміністративного штрафу в розмірі від двох тисяч до п'яти тисяч рублів»

Видача (заміна) паспорта

Видача (заміна) паспорта проводиться МВС Росії (в межах компетенції), її територіальними органами та підрозділами за місцем проживання, місцем перебування або за місцем звернення громадянина в порядку, визначеному МВС Росії.

В даний час багатофункціональні центри надання державних і муніципальних послуг здійснюють тільки прийом заяв та документів на оформлення паспорта громадянина Російської Федерації.

З метою підвищення доступності послуги з 1 лютого 2017 року багатофункціональні центри надання державних і муніципальних послуг наділяються повноваженнями з видачі паспортів громадянина Російської Федерації, що визначено постановою Уряду Російської Федерації від 18 листопада 2016 р № 1214. При цьому паспорта як і раніше будуть оформлятися підрозділами МВС Росії і для вручення громадянину передаватися співробітникам МФЦ.

Вичерпний перелік документів, необхідних для надання адміністративної послуги

  • Заява про видачу (заміну) паспорта за формою № 1П , Заповнене від руки або машинописним способом громадянином, особисто звернулися за отриманням паспорта.
  • Свідоцтво про народження. У разі відсутності у громадянина свідоцтва про народження йому рекомендується звернутися до органу РАЦС на території Російської Федерації за місцем реєстрації народження або за місцем проживання для отримання повторного свідоцтва про народження. При неможливості подання свідоцтва про народження (повторного свідоцтва про народження) в разі реєстрації народження компетентними органами іноземної держави, а також при підтвердженні органом ЗАГС на території Російської Федерації неможливості видачі свідоцтва про народження (повторного свідоцтва про народження), паспорт може бути виданий на підставі інших документів, що підтверджують відомості, необхідні для його отримання.
  • Дві особисті фотографії (ідентичні і відповідають віку заявника на момент подачі заяви про видачу (заміну) паспорта) в чорно-білому або кольоровому виконанні розміром 35 x 45 мм з чітким зображенням обличчя строго в анфас без головного убору. Розмір зображення овалу обличчя на фотографії повинен займати не менше 70 - 80 відсотків вертикального розміру знімка. Розмір зображення голови на фотографії повинен становити в висоту від 30 до 32 мм, в ширину від 18 до 22 мм. Зображення на фотографії розміщується таким чином, щоб вільний верхнє поле над головою становило 5 (± 1) мм.
  • Документи, необхідні для проставлення обов'язкових відміток у паспорті:
  • Документи військового обліку (при наявності відповідної підстави);
  • Свідоцтво про укладення шлюбу, свідоцтво про розірвання шлюбу (при наявності вказаного факту);
  • Свідоцтва про народження дітей - громадян Російської Федерації, які не досягли 14-річного віку (за наявності);
  • Квитанцію про сплату державного мита (право не подавати). Для сплати державного мита необхідно заповнити квитанцію із зазначенням реквізитів територіального підрозділу МВС Росії за місцем надання (отримання) адміністративної послуги.
  • При зверненні за отриманням паспорта в разі набуття громадянства Російської Федерації, громадянин додатково подає документ, що засвідчує особу громадянина Російської Федерації за межами Російської Федерації, а також в разі якщо громадянин постійно проживає або проживав за межами Російської Федерації, перебуває на території Російської Федерації і бажає отримати паспорт.
  • Громадяни, які придбали громадянство Російської Федерації безпосередньо на території Російської Федерації, також представляють в підрозділ за місцем проживання, місцем перебування або місцем звернення національні документи, що засвідчують їх особу.
  • Пред'явлені громадянами документи, виконані на іноземній мові, без дублювання в них записів на державну мову Російської Федерації (російською мовою), підлягають переведенню на російську мову. Вірність перекладу або справжність підпису перекладача повинна бути нотаріально засвідчена в порядку, передбаченому законодавством Російської Федерації.
  • При зверненні з питання заміни паспорта, громадянин представляє паспорт, що підлягає заміні (поверненню не підлягає).

Громадяни, які постійно проживали за межами Російської Федерації і прибули до місця проживання на територію Російської Федерації, а також постійно проживають за межами Російської Федерації, для видачі паспорта представляють документи, що засвідчують особу громадянина Російської Федерації за межами Російської Федерації. Громадяни, які придбали громадянство Російської Федерації безпосередньо на території Російської Федерації, представляють національні документи, що засвідчують їх особу.

Надання документів, виданих у зв'язку зі зміною громадянства

Громадянин має право не подавати документи, що засвідчують наявність громадянства Російської Федерації, видані в зв'язку зі зміною громадянства на території Російської Федерації, а тільки вказати в пункті 8 заяви про видачу (заміну) паспорта за формою № 1П (додаток № 1 до Адміністративного регламенту) відомості про територіальному органі, який прийняв рішення про зміну громадянства.

Зазначення відомостей про дату набуття громадянства РФ

У разі первинного отримання паспорта особою, яка придбала громадянство Російської Федерації за межами території Російської Федерації, громадянин вказує відомості про дату набуття громадянства Російської Федерації, і органі, який прийняв рішення про зміну громадянства.

Випадок втрати (розкрадання) паспорта громадянина Російської Федерації

При втраті (розкраданні) паспорта громадянин подає письмову заяву, в якому вказується, де, коли і за яких обставин був втрачений (викрадений) паспорт заяву про видачу (заміну) паспорта за формою № 1П , Дві особисті фотографії встановленого зразка, а також реквізити квитанції про оплату державного мита.

При викраденні паспорта громадянин звертається із заявою до органу внутрішніх справ Російської Федерації і має право надати до підрозділу талон-повідомлення про реєстрацію повідомлення про подію, передбачений додатком № 5 до Інструкції про порядок прийому, реєстрації та дозволу в територіальних органах Міністерства внутрішніх справ Російської Федерації заяв і повідомлень про надання, про адміністративні правопорушення, про події, затвердженої наказав МВС Росії від 29 серпня 2014 р № 736.

Увага!
Громадянин має право не подавати талон-повідомлення. При його неподання громадянин повинен вказати в заяві довільної форми, коли і в який підрозділ органів внутрішніх справ Російської Федерації він звертався за фактом викрадення паспорта.

У випадках, що вимагають проведення додаткової перевірки щодо встановлення особи та направлення запитів на підставі підпункту 44.1.6 пункту 44 Адміністративного регламенту, громадянину відмовляють у прийомі заяви про видачу (заміну) паспорта, про що робиться запис у висновку за результатами перевірки заяви про втрату або викрадення паспорта, і повідомляється громадянину. Термін проведення процедури щодо встановлення особи не повинен перевищувати 5 робочих днів з дня надходження останньої необхідної для проведення процедури інформації (подання копій документів, належним чином оформлених показань свідків).

Розмір державного мита за видачу паспорта

За видачу паспорта справляється державне мито в розмірі та порядку, встановленому статтею 333.33 Податкового кодексу Російської Федерації, а саме:

  • за видачу паспорта громадянина Російської Федерації - 300 рублів;
  • за видачу паспорта громадянина Російської Федерації замість втраченого або що стало непридатним - 1500 рублів.