Реклама
Реклама
Реклама

Трудовий договір з іноземним громадянином: зразок і оформлення

  1. Процедура прийому на роботу
  2. Підготовчий етап
  3. Які документи потрібні від працівника-іноземця
  4. Нюанси легалізації документів про освіту
  5. Етап складання і укладання договору
  6. Мова складання договору
  7. Зразок трудового договору з іноземним громадянином на 2019 рік
  8. Повідомлення про укладення угоди
  9. Термін підписання і продовження угоди
  10. Розірвання трудового договору

Залучення іноземної трудової сили - досить поширена практика в діяльності російських компаній. Найбільш затребувані іноземці серед робітників, будівельників, продавців, а також низько кваліфікованих співробітників. Позитивний аспект, що схиляє вітчизняні компанії наймати іноземних громадян, - це більш низька вартість праці. Але так чи просто оформити трудові відносини з іноземцями? Давайте розбиратися.

Крім цього в порівнянні з росіянами, іноземці більш охоче погоджуються виконувати роботу, яка потребує наявності високого рівня кваліфікації або спеціальної освіти. Нарівні з цією тенденцією, є практика залучення вузькоспеціалізованих фахівців. Наприклад, в комп'ютерній або інженерної сферах.

Процедура прийому на роботу

Алгоритм дій і порядок прийому на посаду іноземця схожий з працевлаштуванням росіянина, але має свої особливості. Так є обов'язковим укладення трудового договору з іноземним громадянином. При цьому не важливо громадянство або підданство кандидата на роботу. Відповідно до встановлених правил, при оформленні прийому на роботу іноземця застосовується російське законодавство, за винятком ситуацій, обумовлених окремо міжнародними договорами.

Підготовчий етап

Перш ніж претендувати на посаду іноземному підданому необхідно підготувати дозвільні документи, щоб я міг пробувати в РФ, а також працювати, на цілком законних підставах.

Є обмеження щодо претендентів іноземців:

  1. Не можна приймати на посаду неповнолітніх.
  2. Обмежений перелік можливих вакансій для іноземних громадян. Так, не можна залучати іноземців на вакансії продавців фармацевтичних товарів.
  3. Кількість працівників іноземців в компанії має відповідати ліміту, наданого для конкретного виду діяльності. Припустимо, в спортивних організаціях частка іноземців - не більше ¼ від загальної кількості співробітників.
  4. При залученні «візових» іноземців компанія повинна отримати попередньо спеціальний дозвіл. «Візовий» іменуються іноземці, які перебувають в Росії по візі.
  5. Здобувач повинен мати патент на роботу, оформлений в конкретному регіоні. Заборонено оформляти трудовий договір з іноземним громадянином за патентом в Санкт-Петербурзі, якщо дозвіл, виданий для роботи на території Москви.

Які документи потрібні від працівника-іноземця

При подачі документів для укладення трудового договору з іноземцем необхідно підготувати і надати роботодавцю загальні паперу, згідно ст. 65 ТК РФ :

  • посвідчення особи;
  • СНІЛС;
  • трудову книжку;
  • підтвердження наявності освіти і кваліфікації;
  • довідку про відсутність судимості (при необхідності).

Документ, що засвідчує особу кандидата, може бути:

  • паспорт іноземця, виданий іншою державою, громадянином якої є кандидат,
  • РВП (дозвіл на тимчасове проживання) або ВНЖ (вид на проживання), видані в РФ.

Нюанси легалізації документів про освіту

Документи про здобуту освіту (середню і вищу) надаються у вигляді, скажімо для паперів, виданих певним державою. За загальним стандарту легалізація проводиться консульськими і дипломатичними місіями країн.

для країн , Які підписали Віденську або Мінську конвенції (Мінську конвенцію підписали всі країни СНД), регламентований спрощений процес легалізації документів. За процедурою, описаною в Віденської конвенції, необхідно проставити апостиль - спеціальний штамп, що засвідчує справжність документа. Простановка апостиля проводиться на батьківщині іноземця, в спеціальних державних установах, зазвичай підвідомчих Міністерству юстиції.

Відповідно до Мінської конвенції , Яку підписали країни, учасниці СНД, спеціальна легалізація або проставлення апостиля не потрібно ( ст. 13 ). Досить оформити переведення документа на російську мову. Зрозуміло, сам переклад потрібно завірити у російського нотаріуса, альтернатива - в Консульстві.

Додатково потрібно подати документи, регламентовані ст. 327.3 ТК РФ :

  • дозвіл на працю або патент;
  • підтвердження законності проживання;
  • договір добровільного медичного страхування.

З працюючим за патентом іноземцем трудовий договір оформляється при наданні РВП, якщо здобувач перебуває тимчасово, або ВНЖ, якщо проживає постійно. У ряді ситуацій можуть запросити медичну книжку.

Етап складання і укладання договору

Трудовий договір з іноземним громадянином (зразок якого Ви знайдете трохи нижче) повинен відповідати вимогам по оформлення трудових угод в РФ.

Форма укладення трудового договору з іноземцем нічим не відрізняється від оформлення трудових відносин з росіянином.

  • Укладення договору відбувається в письмовій формі.
  • Як виняток допустима усна форма укладення трудового договору з іноземним громадянином. Працівник може бути залучений до виконання термінової роботи, а після, протягом визначеного терміну - 3 дня, оформлено трудову угоду. (згідно ст. 67 ТК РФ )

Мова складання договору

У зв'язку з тим, що друга сторона може не бути носієм російської мови, допускається складання одночасно двох версій договорів: на російській мові і на мові, зрозумілій для працівника.

При цьому важливо дотримати точність перекладу, відсутність різного трактування положень і норм контракту. Найбільш поширене використання у вигляді другої мови англійської, як одного з універсальних і поширених в світі.

Зразок трудового договору з іноземним громадянином на 2019 рік

Використовуючи зразок трудового договору з іноземним громадянином на 2019 рік ( завантажити ), Необхідно підготувати індивідуальне угоду, що відображають особливості майбутньої роботи. Як і в зразку трудового договору вище, обов'язково потрібно відобразити такі пункти:

  • реквізити сторін;
  • місцезнаходження офісу або робочого місця;
  • графік зайнятості співробітника;
  • порядок оплати праці;
  • трудові завдання.

Залежно від умов і цілей, поставлених цілей можуть бути відображені додаткові пункти: термін трудового договору з іноземцем, компенсації за шкідливість, преміювання за підсумками праці, соціальні гарантії, інше. Для вивчення принципом складання та оформлення, можна скачати трудовий договір з іноземним громадянином . Цей приклад трудового договору з іноземцем необхідно завжди «підганяти» під індивідуальні умови праці в компанії. Залучати іноземців можуть не тільки компанії, але і фізичні особи - резиденти РФ. доступно скачати трудовий договір з іноземцем і фізичною особою для ознайомлення.

Сторони мають право внести в текст будь-які додаткові застереження і параметри своєї співпраці. Однак варто враховувати, що особливі, узгоджені в індивідуальному порядку, положення не повинні суперечити російським законодавством про працю. Особливо в частині обмеження прав працівника. По суті, приклад трудового договору з іноземним громадянином відрізняється від трудової угоди з росіянином переліком документів, що надаються, мовою складання і метою укладення - залучення іноземної робочої сили. базовий бланк трудового договору з іноземцем можна скачати , Клікнувши на посилання.

Повідомлення про укладення угоди

Незалежно від статусу іноземця в РФ: тимчасово проживає, біженець, особа без громадянства, переселенець, - при його прийомі на роботу необхідно сповістити ФМС. повідомлення - обов'язкова дія для роботодавця. За невиконання або порушення терміну подачі сповіщення, на юридичну особу, а також винних посадових осіб, будуть накладені санкції. Штрафи досить значні - до 1 млн. Руб. на компанію і до 70 000 руб. на винного.

Тому після того як бланк трудового договору з іноземним громадянином ( завантажити ) Оформлений, потрібно підготувати повідомлення в ФМС про прийом на посаду іноземця. Повідомлення складаються і готуються на кожного співробітника-іноземця окремо. Термін направлення повідомлення - 3 дні.

Термін підписання і продовження угоди

Раніше вважалося, до роз'яснення Роструда і зміни Закон №115-ФЗ , Що термін дії дозволу на працю визначає термін трудового договору з іноземним громадянином. Тобто, роботодавців зобов'язували оформляти виключно строковий трудовий договір з іноземцем. Що було дуже незручно. Адже дозвіл на роботу видається на рік. І якщо термін трудового договору з іноземцем прирівнювати до періоду дії дозволу (патенту), то буде потрібно щорічно переоформляти трудовий договір, тобто розривати і укладати новий.

Тепер компанії вправі оформити безстрокова угода, якщо це потрібно. Але рекомендується укладати строковий трудовий договір з іноземним громадянином, якщо працівник залучається на сезонну або тимчасову роботу. Так спрощується процедура припинення трудового договору з іноземним громадянином. Підстава - завершення терміну дії.

Розірвання трудового договору

Припинення трудового договору з іноземцем можливо на загальних підставах, що застосовні до працівникам, які мають російське громадянство. А також за додатковими причин ( ст. 327.6 ТК РФ ). Особливі умови, що допускають розірвання трудового договору з іноземним громадянином:

  • завершився термін дії патенту;
  • припинив дію документ - підстава для проживання в РФ;
  • закінчився період дії дозволу на працю;
  • вичерпався ліміт в організації на залучення співробітників-іноземців;
  • припинило дію дозвіл роботодавця;
  • завершився період дії медичного полісу.

Розірвання трудового договору з іноземцем через те, що припинили дії його документи (на перебування, на працю, страховка) відбувається протягом місяця. Провівши звільнення співробітника-іноземця, потрібно повідомити про це ФМС. Термін для повідомлення і штрафні санкції за недотримання цієї норми ідентичним тим, що застосовуються в разі повідомлення при прийомі іноземного громадянина.

Зінов'єва Наталія Ігорівна

Юрист колегії правового захисту. Спеціалізується на веденні справ, пов'язаних з трудовими спорами. Захист в суді, підготовка претензій та інших нормативних документів в регулюючі органи.

Залишилися питання по темі Запитайте у юриста

Але так чи просто оформити трудові відносини з іноземцями?