Реклама
Реклама
Реклама

Тимчасова реєстрація для громадян казахстана в Росії: скільки можна жити без неї, міграційний облік і прописка

  1. Тимчасова реєстрація для громадян Казахстану в Росії - закон
  2. Про прописку
  3. Як встати на міграційний облік
  4. Пільги для жителів Казахстану
  5. терміни перебування
  6. Скільки днів громадянам республіки Казахстін можна перебувати в Росії без реєстрації
  7. Якщо терміни перебування порушені
  8. Спрощене отримання громадянства РФ
  9. Як продовжити реєстрацію
  10. Продовження реєстрації за трудовим договором

Прописатися на території РФ на постійній основі, оформити тимчасову прописку або ж реєстрацію іноземці можуть тільки за правилами, передбаченими внутрішнім законодавством. Розглянемо порядок реєстрації для громадян Казахстану.

Тимчасова реєстрація для громадян Казахстану в Росії - закон

Реєстрація казахстанців в Росії, втім, як і інших іноземців, регулюється законом «Про міграційний облік громадян в РФ». Відповідно до даного правовому акту, якщо іноземець знаходиться на російській території більше семи днів, то він зобов'язаний пройти процедуру реєстрації.

Така реєстрація іменується ще міграційним обліком. Після цього громадянин Казахстану або будь-який інший іноземний громадянин має право отримати РВП (дозвіл на тимчасове проживання). Після цього мова може йти вже і про вид на проживання.

Про прописку

Відзначимо, що в законодавстві РФ немає такого поняття, як «прописка». Замість неї має місце реєстрація різних видом. У перші роки життя на території Росії мова практично завжди йде про тимчасову реєстрацію, про РВП.

Як встати на міграційний облік

Міграційний облік регулюється вищезгаданим правовим актом Міграційний облік регулюється вищезгаданим правовим актом. Встати на такий облік в 2019 році можна за місцем перебування можна:

  1. У відділенні ГУВМ МВС РФ.
  2. У багатофункціональному центрі.
  3. Через портал держпослуги.

Для отримання міграційної картки потрібно надати заяву, паспорт або інший документ, що посвідчує особу та ін. Якщо постановка на міграційний облік відбувається за трудовим патенту, потрібно подати і його.

Міграційна картка розрахована на певний термін, який не може перевищувати дев'яносто діб. Після закінчення даного терміну, казахстанец повинен або залишити територію РФ, або отримати дозвіл на тимчасове перебування (так зване РВП). Таким чином, на питання про те, скільки можна знаходитися в Росії без реєстрації громадянам Казахстану, законодавець дає чітку відповідь - сім діб.

Пільги для жителів Казахстану

Ніяких послаблень з приводу постановки на міграційний облік для казахстанців немає. Однак спрощена процедура проходження тимчасової реєстрації в рамках РВП. Так, цим громадянам не потрібно надавати візи або дозволу на в'їзд. Для отримання РВП їм достатньо лише пред'явити міграційну карту з не закінченим терміном дії. Читайте докладніше в нашій статті: отримання РВП в Росії громадянами Казахстану в 2019 році: порядок, перелік документів для оформлення дозволу . ⇐

терміни перебування

В рамках міграційного обліку іноземців передбачені певні часові рамки. Так, до отримання міграційної картки така особа може перебувати на території РФ не більше семи діб. Даний термін може бути продовжений лише для окремих категорій осіб за допомогою внесення змін до федерального законодавства.

Після закінчення терміну дії вищевказаного документа, необхідно отримати РВП. Термін дії цього акта не може перевищувати дев'яноста діб. Продовження цього акту допускається в порядку і за правилами, передбаченими законом.

Скільки днів громадянам республіки Казахстін можна перебувати в Росії без реєстрації

Як зазначалося вище, для іноземних громадян передбачений термін для оформлення міграційної карти, яка дорівнює тижня.

Це правило не поширюється тільки на ті ситуації, коли такі громадяни прибули на територію Росії для трудової діяльності в рамках укладеного трудового договору. В такому випадку жити на території держави вони мають право не більше місяця, не проходячи при цьому ніякої адміністративної процедури реєстрації. Якщо можливо встановити, що місячного терміну для знаходження резидента РК в Росії може не вистачити, то він зобов'язаний пройти процедуру реєстрації.

Дані правила встановлені міжнародним договором, який був укладений між Росією і Казахстаном і який містить положення про мобілізацію і обміні трудовими ресурсами між цими країнами.

Якщо терміни перебування порушені

У тій ситуації, якщо іноземець порушує правила перебування на території РФ, то він може бути підданий депортації. Під нею розуміється примусова висилка за межі кордонів РФ. Це прямо закріплено кодексом про адміністративні правопорушення.

Крім депортації є маса і інших негативних наслідків, до яких, наприклад, можна віднести заборону на перебування в Росії протягом певного терміну (рік, п'ять років і ін.).

Спрощене отримання громадянства РФ

Громадянство в РФ можна отримати тільки відповідно до процедури, встановленої законодавством. Видати громадянство і скласти жителя республіки Казахстан в спрощеному порядку можна тільки у виняткових випадках, до яких відносяться:

  • видача громадянства в рамках програм переселення;
  • для носіїв російської мови або різних етнічно-культурних якостей;
  • якщо громадянин - ветеран Великої Вітчизняної Війни;
  • якщо діти - громадяни Російської Федерації та ін.

Для оформлення громадянства потрібно буде надати: паспорт; реєстраційні документи; Заява; фотографії; доказову базу, яка свідчить про можливість проходження спрощеного порядку отримання громадянства.

Документи, надані громадянином, можуть розглядатися досить-таки довго. Законом встановлено для цього дії шестимісячний термін.

Потрібно пам'ятати, що у відповідність до міжнародних договорів, казахстанці можуть після отримання російського громадянства залишатися резидентами і своєї країни.

Як продовжити реєстрацію

Для громадянина РК, продовжити реєстрацію можливо не у всіх ситуаціях. Для цього потрібно вказати вагомі причини здійснення даної дії. Ними можуть стати, наприклад, продовження навчання, закінчення трудової діяльності та ін. Якщо ж такі підстави відсутні, то громадянину доведеться зайнятися оформленням дозволу на тимчасове перебування. Ця дія відбувається в кілька етапів:

  1. Збір і підготовка документів.
  2. Написання заяви і напрям супутніх актів в уповноважений державний орган.
  3. Очікування відповіді.
  4. Отримання РВП.

Як правило, документи вивчаються в двомісячний термін. При наявності виняткових обставин цей строк може бути збільшений до півроку. Якщо підстави для відмови у видачі РВП відсутні, громадянину видається необхідний документ.

Продовження реєстрації за трудовим договором

Ув'язнений іноземцем на території Росії трудовий договір може стати підставою для продовження реєстрації. Однак таке застосовується не завжди. Як правило, це має місце в ситуаціях, коли трудова угода носить терміновий характер або ж виробляються сезонні роботи. У всіх інших ситуаціях громадянину буде запропоновано оформити дозвіл на тимчасове перебування.

Порядок продовження реєстрації за трудовим договором відбувається в загальних формах. До списку необхідних документів потрібно буде докласти сам договір.

Таким чином, для громадян РК передбачено пільговий порядок реєстраційних дій тільки в тих ситуаціях, коли він відноситься до однієї з категорій осіб, передбачених законом, або ж прибув в РФ для здійснення трудової діяльності.