Реклама
Реклама
Реклама

Робоча віза до Туреччини для росіян, українців і білорусів в 2019 році

  1. Трудова міграція та оформлення робочої візи до Туреччини
  2. Штрафи за незаконне працевлаштування в Туреччині в 2019 році
  3. Етапи офіційного працевлаштування в Туреччині
  4. Заборонені в Туреччині професії для іноземців
  5. Процедура отримання робочої візи до Туреччини
  6. Умови для видачі дозволу на роботу в Туреччині
  7. Документи для робочої візи до Туреччини
  8. Вартість робочої візи до Туреччини

Світова глобалізація, нарощування тісних економічних зв'язків, зростання конкуренції і багато інших об'єктивних чинників змушують держави проявляти максимальну гнучкість в питаннях регулювання потоків трудової міграції. Більшість країн прагнуть не тільки забезпечити робочими місцями власних громадян, а й виходячи з потреб економіки залучити дефіцитних фахівців з-за кордону. Повною мірою це відноситься і до сучасної Туреччини.

Робоча віза до Туреччини для росіян, українців, білорусів та інших іноземців - це одне з головних вимог, виконання якого дозволить законно здійснювати професійну діяльність на турецькій території. Причому норма поширюється як на звичайних трудових мігрантів, так і на зарубіжних підприємців, які планують відкрити в Туреччині бізнес . Далі, мова піде про те як отримати робочу візу в Туреччину в 2019 році.

Трудова міграція та оформлення робочої візи до Туреччини

Перш за все, коротко зупинимося на особливостях працевлаштування в Туреччині . Незважаючи на загострення політичної ситуації в країні і нестабільність близькосхідного регіону в цілому, місцева економіка продовжує розвиватися і попит на іноземних працівників зберігається. Безпосередньо громадяни пострадянських країн, включаючи, росіян, українців і білорусів, можуть знайти вакансії в туристичній сфері, будівництві та сфері інформаційних технологій.

Середня заробітна плата в Туреччині в 2019 році в районі 1000 євро на місяць, безробіття тримається на рівні 11%. З метою підтримки галузі туризму для багатьох держав світу турецький уряд значно спростило візовий режим. Зокрема, громадяни Росії та України можуть вільно відвідувати курорти Туреччини без попереднього оформлення візи і перебувати в країні до 2 місяців поспіль. Деякі претенденти використовують цей час для пошуку роботи.

Ні в якому разі не слід залишатися в Туреччині без попереднього оформлення дозвільних документів, що дають право на трудову діяльність. Безвізовий в'їзд в туристичних цілях не дозволяє працювати в турецьких компаніях. Проте випадки нелегальної зайнятості іноземців в Туреччині, особливо в сфері некваліфікованої праці, повсюдні. Місцева влада активно з цим борються. Проводяться масштабні рейди і перевірки, порушників штрафують і депортують.

Штрафи за незаконне працевлаштування в Туреччині в 2019 році
  • для працівника - 2851 ліра (близько 465 євро).

  • для роботодавця (за кожного нелегала) - 7130 лір (близько 1160 євро).

для роботодавця (за кожного нелегала) - 7130 лір (близько 1160 євро)

Етапи офіційного працевлаштування в Туреччині

  • Пошук робочого місця в турецькій компанії.

  • Укладання трудового договору.

  • Оформлення дозволу на роботу.

  • Відкриття робочої візи.

  • Переїзд до Туреччини і отримання виду на проживання.

Тільки послідовне виконання всіх перерахованих вище пунктів дає право на легальне перебування і зайнятість в Туреччині. Поставтеся до цих вимог більш ніж серйозно. В принципі, якщо норми щодо мінімального рівня оплати праці та пріоритетною зайнятості турецьких громадян виконуються, то іноземець може розраховувати на робочий контракт практично в будь-якій сфері. Виняток становлять кількох професій, які за законом зарезервовані за місцевими громадянами.

Заборонені в Туреччині професії для іноземців
  • Адвокат, нотаріус.

  • Суддя, прокурор.

  • Охоронець (приватні та державні компанії).

  • Митний брокер.

  • Медсестра, акушерка.

  • Фармацевт, оптик.

  • Ветеринар, стоматолог.

  • Директор приватної лікарні або туристичного агентства.

Процедура отримання робочої візи до Туреччини

Оформлення робочої візи до Туреччини для росіян, українців та інших іноземців проходить в тісній взаємодії з турецьким роботодавцем. Відповідно до моменту звернення за візою має бути знайдено робоче місце і підписаний трудовий контракт. Тільки після цього починається процедура отримання 2 головних документів, що дозволяють працювати в Туреччині:

  1. У Міністерстві праці та соціального забезпечення Туреччини (МПСС) оформляється дозвіл на роботу (в основному займається роботодавець).

  2. У Консульстві Туреччини в своїй країні іноземець отримує робочу візу.

На першому етапі здобувач подає в Консульство Туреччини перелік документів на робочу візу. Після чого протягом 10 календарних днів роботодавець починає оформляти дозвіл на роботу для зарубіжного фахівця.

Важливо. При наявності в іноземця посвідки на проживання (ВНЖ) в Туреччині, чинного ще протягом мінімум 180 днів, можна подати заяву і отримати дозвіл на роботу безпосередньо в МПСВ без попереднього оформлення робочої візи в своїй країні. Виняток становить ВНЖ, видане для навчання в турецьких вузах .

Залежно від професії здобувача, крім МПСВ, видача дозволів на роботу може здійснюватися і іншими турецькими відомствами. Наприклад, Міністерством охорони здоров'я або Радою з вищої освіти. Одним з головних вимог до іноземців, які претендують на працевлаштування в Туреччині, є наявність диплома про закінчення вищого навчального закладу або інших сертифікатів, що підтверджують кваліфікацію. Документи повинні бути перекладені на турецьку мову і офіційно завірені.

Умови для видачі дозволу на роботу в Туреччині

  1. У компанії працевлаштовані мінімум 5 турецьких громадян. У сфері туризму і розваг кількість збільшується до 10.

  2. У момент подачі заяви заробітна плата іноземця повинна перевищувати мінімальний рівень оплати праці в Туреччині в таких розмірах:

    • в 6,5 разів для керівників вищої ланки, включаючи інженерів і архітекторів. Для керуючих філіями компаній розмір може бути знижений до 4 разів.

    • в 3 рази для професій, що вимагають високої кваліфікації і досвіду, включаючи викладачів вищих навчальних закладів.

    • в 1,5 рази для працівників некваліфікованої праці, наприклад, домашнього персоналу (няні, домробітниці).

Примітка. У 2019 розмір мінімальної щомісячної оплати праці в Туреччині становить 2558,40 лір (близько 415 євро).

Рішення про видачу дозволу на роботу в Туреччині, яке є підставою для отримання робочої візи, приймається протягом 30 днів. З моменту оформлення візи у іноземця є максимум 180 днів для в'їзду на турецьку територію. Протягом місяця після прибуття здобувач звертається до місцевого МВС і оформляє ВНЖ в Туреччині .

Зазвичай перший дозвіл на роботу видається на термін до 12 місяців або період дії контракту з правом наступного продовження до 3 років. Після безперервного працевлаштування в Туреччині більше 6 років з'являється можливість вільної зайнятості, включаючи зміну компанії і напрямки професійної діяльності.

Документи для робочої візи до Туреччини

Робоча віза до Туреччини оформляється здобувачем особисто в турецькому дипломатичному відомстві (Консульстві) в країні проживання. Спочатку потрібно зареєструватися на спеціальному сайті - visa.gov.tr і заповнити онлайн-анкету. Тут же відбувається запис на прийом до Консульства. У призначений день і час потрібно з'явитися для проходження співбесіди та надати наступні документи:

  1. Заповнена анкета на візу в роздрукованому вигляді (сайт см. Вище).

  2. Дві кольорові фотографії встановленого зразка (розмір 5х6см.)

  3. Копії всіх сторінок закордонного паспорта, де вказані особисті дані. Термін дії документа повинен перевищувати період, на який запитується віза мінімум на 60 днів.

  4. Копії сторінок громадянського паспорта з пропискою або реєстрацією.

  5. Офіційне запрошення на роботу (фірмовий бланк турецької компанії).

  6. Оригінал трудового контракту з турецьким роботодавцем.

У разі необхідності можуть бути затребувані додаткові відомості, наприклад, дипломи (сертифікати) про освіту. Після подачі документів іноземцю присвоять спеціальний номер, який передається турецькому роботодавцю для оформлення дозволу на роботу в МТСЗ Туреччини. На виконання цієї процедури дається 10 календарних днів (з моменту надання документів в Консульство).

Термін розгляду документів на робочу візу в Туреччину - до 30 календарних днів. Після прийняття позитивного рішення співробітники дипломатичного відомства попросять здобувача принести закордонний паспорт, куди буде вклеєна віза. Процедура може зайняти до 5 календарних днів.

Вартість робочої візи до Туреччини

Плата за робочу візу до Туреччини проводиться в доларах США готівкою і включає кілька етапів.

      • Під час подачі документів стягується консульський збір у розмірі 50 доларів.

      • Після прийняття позитивного рішення про видачу візи сплачується ще 150 доларів.

      • Додаткова плата в розмірі 24 доларів передбачена за дозвіл оформити посвідку на проживання.

У загально складності вартість робочої візи до Туреччини в 2019 році становить 224 долара.