Реклама
Реклама
Реклама

Прийом на роботу громадян України з РВП в 2019 році: чи потрібно повідомити ФМС

  1. Етапи працевлаштування українців
  2. Як оформити дозвіл для співробітника
  3. Що робити після укладення договору
  4. Як отримати дозвіл для прийому на роботу іноземців
  5. Працевлаштування біженців з України

Практично кожен роботодавець задається питанням: як прийняти на роботу громадянина України з РВП в 2019 році. Це не проста процедура, яка вимагає безлічі документів і займає чимало часу.

Згідно із законом, роботодавець може приймати на роботу іноземців, при чому, закон поширюється на мігрантів з будь-якої країни. А так як Росія і Україна завжди тісно взаємодіяли, то саме з цієї країни сьогодні приїжджає половина бажаючих працевлаштуватися.

Через те, що на сході України в 2014 році розгорівся серйозний військовий конфлікт, багато жителів цих регіонів в поспіху залишали свої міста, більшість з них вирушило в Росію, щоб знайти політичний притулок. У зв'язку з великим напливом мігрантів з України, влада була змушена спростити процес надання громадянам зі статусом біженця можливість знайти роботу. Для інших категорій мігрантів процес залишився колишнім.

Для інших категорій мігрантів процес залишився колишнім

Етапи працевлаштування українців

Отже, роботодавець може прийняти на роботу громадянина України з дозволом на тимчасове проживання, але мігрант повинен надати такі документи:

  1. Посвідчення особи. Це може бути внутрішній паспорт або закордонний паспорт.
  2. Міграційну карту. Вона видається всім, хто перетинає кордон прямо на митниці або в літаку. Міграційна карта потрібна для внесення іноземця в базу даних, його ідентифікації, вона дає можливість стежити за його переміщеннями. В карту обов'язково повинна бути внесена позначка прикордонного контролю.
  3. Дозвіл на роботу.
  4. Після прибуття, громадяни України повинні стати на міграційний облік у відповідних служба. Зробити це можна протягом 90 днів після перетину кордону. Відривну частину повідомлення про взяття на облік потрібно передати в ФМС.
  5. Диплом або атестат, документ про підвищення кваліфікації.
  6. Трудову книжку. Не всі роботодавці приймають українські трудові книжки, тому, у разі невідповідності її форми, на підприємстві начальник видасть нову.
  7. Медична книжка. Вона потрібна тільки якщо це необхідно за нормами СЕС.

Увага! Патент не дає права на працевлаштування у юридичної особи

Як оформити дозвіл для співробітника

Зазвичай мігранти займаються оформленням дозволу самостійно, але якщо в їх працевлаштуванні більше зацікавлені роботодавці - всі турботи бере на себе компанія. Порядок дій для роботодавця, який прагне самостійно легалізувати і працевлаштувати мігранта такий:

  • Проконтролювати постановку громадянина України на міграційний облік в органах ФМС. Закон дозволяє громадянам України ставати на облік пізніше, ніж іншим - їм для цього дається 90 днів. Але, краще провести цю процедуру раніше, щоб швидше вирішити питання з роботою. Для взяття на облік, роботодавець повинен звернутися в органи ФМС за місцем фактичного перебування мігранта. До органів потрібно віднести внутрішній паспорт працівника, міграційну карту з відміткою, довіреність на виконання дій для компанії-роботодавця. Якщо працівник буде жити в кімнаті або квартирі, виділеній фірмою, потрібно також принести документи на право володіння юридичною особою наданим приміщенням.
  • Другий етап - оформлення дозволу для мігранта на роботу. Це можна зробити через час, вже після постановки мігранта на облік. Звертатися знову потрібно в територіальні органи ФМС за місцем проживання громадянина України. Будуть потрібні такі документи: український паспорт, міграційна карта з відміткою про постановку на облік, заяву для оформлення дозволу і квитанція про оплату держмита. Видача дозволу на проживання та роботу в Росії платна, тому, доведеться заплатити мито в розмірі 1600 рублів. У разі, коли документи подає роботодавець, термін підготовки дозволу на проживання істотно скорочений. Весь процес займе близько десяти днів. Якщо ж документи подає сам іноземний громадянин, доведеться чекати кілька місяців.
  • Після видачі РВП, іноземець може бути офіційно працевлаштований. Але, перед цим, він повинен пройти повне медичне обслуговування, щоб переконатися, що стан здоров'я людини дозволяє йому працювати, а також, що він не несе небезпеки іншим людям. Роботодавець самостійно відправляє працівника на обстеження, зробити це потрібно відразу після видачі дозволу. Протягом місяця після оформлення РВП, довідку про здоров'я потрібно надати в міграційну службу, інакше рішення їх буде анульовано.
  • Завершальний етап - укладання трудового договору. Процедура ця стандартна, її проходять не тільки мігранти, а й жителі Росії при влаштуванні на роботу. Вона нічим не відрізняється від порядку влаштування росіянина в компанію. Якщо українець влаштовується на роботу в Росії вперше, його компанія повинна передати інформацію про людину в Пенсійний фонд, оформити для нього страховку, якщо це передбачено політикою фірми.

Що робити після укладення договору

Після укладення трудового договору, обов'язок роботодавця - повідомити в ФМС і центр зайнятості про прийом на роботу мігранта, ці органи повинні знати, що в фірмі працює людина з іноземним громадянством.
До органів відправляються бланки. Форма бланків встановлена ​​законодавством, завданням роботодавця є тільки їх правильне заповнення. Для відправки не обов'язково особисто їхати в ФМС і на біржу праці, можна відправити їх поштою рекомендованим листом.

Увага! Прийом іноземців на роботу дозволений, але робити це можуть тільки ті роботодавці, які заздалегідь отримали в міграційній службі офіційний дозвіл.

Прийом іноземців на роботу дозволений, але робити це можуть тільки ті роботодавці, які заздалегідь отримали в міграційній службі офіційний дозвіл

Як отримати дозвіл для прийому на роботу іноземців

Оформлення такого дозволу можливо в органах ФМС. Для цього, особа, яка представляє компанію, подає такий пакет документів в ФМС:

  1. Для юридичної особи - копія свідоцтва, яке підтверджує внесення фірми в ЕГРЮЛ. Для приватного підприємця - довідка про внесення компанії в ЕРГІП.
  2. Виписка з податкової служби про взяття на облік.
  3. Індивідуальним підприємцям також потрібно надати документи що засвідчують особу.
  4. Документи про реєстрацію компанії.
  5. Договір, який підтверджує наявність потенційних мігрантів, які бажають працювати в цій фірмі.

Вартість отримання такого дозволу становить 3000 рублів - це державний збір. Квитанцію про оплату також прикладають до документів і відправляють до міграційних органів. Оплачувати держмито доведеться за кожного іноземного працівника компанії, але платити її потрібно тільки один раз, при працевлаштуванні українця на роботу.

Всі документи будуть розглянуті органами ФМС в термін 10 днів, після чого буде видано відповідний дозвіл.

Працевлаштування біженців з України

Якщо людина проживала на сході України під час розв'язки військового конфлікту, він може отримати статус біженця в Росії. Для таких громадян Порядок влаштування на роботу спрощений, держава зробила цей процес максимально простим. Для біженців та їх сімей, за новим законом, що діє з 2019 року, процес прийому здійснюється так само, як і для людей з російським громадянством, але документом, що засвідчує особистість буде свідоцтво про надання притулку

Це дає можливість працевлаштовувати українських біженців майже відразу після прибуття в Росію, не потрібно буде оформляти РВП.

Але, інші етапи працевлаштування зберігаються. Якщо людина влаштовується на роботу в Росії вперше, його дані вносять до Пенсійного фонду, центру зайнятості та податкову службу. Далі, громадянин України буде працювати на загальних підставах до визначення його остаточного статусу.

Тобто, можна сказати, що порядок прийому на роботу українців в Росії дуже залежить від наявності статусу. Категорії біженців можуть відразу ж отримати роботу в будь-який з дозволених сфер діяльності. Громадяни України можуть працювати не в усіх галузях. Перед приїздом, слід уточнити можливість працевлаштування в обраній сфері. Що стосується звільнення іноземця в 2018 році, то тут також необхідно дотримуватися процедури. Роботодавець повинен повідомити в ФМС про те, що громадянин України більше не є співробітником компанії.