Реклама
Реклама
Реклама

Прийом на роботу білорусів: порядок оформлення і оподаткування

  1. Трудова книжка
  2. Документи про освіту
  3. свідоцтво ПФР
  4. Документи військового обліку
  5. ПДФО
  6. Внески на обов'язкове соціальне страхування
Здійснення трудової діяльності іноземними громадянами на території РФ регулюється Федеральним законом від 25.07.2002 N 115-ФЗ "Про правове становище іноземних громадян у Російській Федерації" (далі - Закон N 115-ФЗ).Разом з тим правове становище іноземних громадян може визначатися не тільки нормами російського законодавства, а й міжнародними договорами (ст. 3 Закону № 115-ФЗ).

Так, наприклад чинні нормативні акти встановлюють, що стосовно громадян Республіки Білорусь встановлений Законом N 115-ФЗ порядок залучення і використання іноземної робочої сили не застосовується ((ст. 4 Угоди про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їх сімей (Санкт-Петербург, 19.11.2010), п. 5 ст. 14 Договору "Про створення Союзної держави" (Москва, 08.12.1999), п. 1 рішення Вищої Ради Співтовариства Білорусі і Росії від 22.06.1996 N 4 (далі - рішення N 4), ст.ст. 3, 7 Договору між Україною і Російською Федерацією і Республікою Білорусь про рівні пра вах громадян (Москва, 25.12.1998). На підставі зазначених документів їх статус прирівнюється до статусу громадян Російської Федерації. Тобто ні працівникам, ні роботодавцем не потрібно отримувати дозволу на роботу і дозволу на залучення іноземної робочої сили відповідно, а також не потрібно повідомляти міграційну службу, службу зайнятості і податкові органи про прийом на роботу громадян Білорусі.
ПРЕЙСКУРАНТ ЮРИДИЧНИХ ПОСЛУГ

Однак не слід забувати про міграційний облік. Організація, в якій іноземний громадянин фактично працює, зобов'язана представити повідомлення про його прибуття в місце перебування в орган міграційного обліку (п. 7 ч. 1 ст. 2, ст. 22 Федерального закону від 18.07.2006 N 109-ФЗ "Про міграційний облік іноземних громадян і осіб без громадянства в Російській Федерації "(далі - Закон N 109-ФЗ). Дана вимога зберігається і при прийомі на роботу громадян Білорусі.

Трудова книжка

Постановою Уряду РФ від 16 квітня 2003 р N 225 затверджені трудові книжки «нового» зразка, які були введені в дію з 1 січня 2004 року, а також Правила ведення і зберігання трудових книжок, виготовлення бланків трудової книжки й забезпечення ними роботодавців. Однак трудові книжки «старого» зразка (1974 року) не скасовані, більш того, відповідно до зазначеної постанови наявні у працівників трудові книжки раніше встановленого зразка дійсні і обміну на нові не підлягають. Таким чином, в даний час на території Росії дійсні дві форми трудових книжок, тому, якщо працівник надає трудову книжку зразка 1974 року, заводити нову не потрібно. У разі відсутності трудової книжки встановленого зразка роботодавець повинен завести на працівника нову трудову книжку, так як трудова книжка білоруського зразка не відповідає формі, що визнається на території РФ. При цьому ніяких записів про загальний (безперервному) трудовому стажі даного працівника на території Білорусі відповідно з трудовою книжкою білоруського зразка в трудову книжку російського зразка не проводиться (Лист Федеральної служби з праці та зайнятості від 20 січня 2014 р. N ПГ / 13372-6- 1).
ДОЗВІЛ НА РОБОТУ В МОСКВІ

Документи про освіту

Відповідно до Рішення № 4, документи, видані в Республіці Білорусь та РФ для реалізації трудових прав і соціально-трудових гарантій їх громадян, або їх копії, засвідчені в установленому порядку, визнаються без легалізації (Лист Федеральної служби з праці та зайнятості від 20 січня 2014 р. N ПГ / 13372-6-1).

свідоцтво ПФР

Якщо громадянин вперше надходить на роботу, то обов'язок з оформлення страхового свідоцтва обов'язкового пенсійного страхування, покладено на роботодавця (ч. 4 ст. 65 ТК РФ). Для оформлення страхового свідоцтва роботодавець повинен подати до територіального органу Пенсійного фонду РФ заяву працівника про видачу свідоцтва, складене в довільній формі і анкету застрахованої особи за формою N АДВ-1, затверджену Постановою Правління ПФР від 31 липня 2006 № 192п. Якщо ж таке свідоцтво у працівника вже є, то він зобов'язаний його пред'явити.

Документи військового обліку

Працівниками, громадянами Білорусі, документи військового обліку при прийомі на роботу не представляються, так як вони не є військовозобов'язаними особами за законодавством РФ (п. 1 ст. 15 Закону № 115-ФЗ).

ПДФО

Між Російською Федерацією і Республікою Білорусь діє Протокол до Угоди між Урядом Російської Федерації і Урядом Республіки Білорусь про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків стосовно податків на доходи і майно від 21 квітня 1995 (Санкт-Петербург, 24 січня 2006 р ) (далі - Протокол). Відповідно до п. 1 ст. 1 Протоколу винагорода, що одержується фізичною особою з постійним місцем проживання в одній Договірній Державі (в РФ або в Білорусії) в зв'язку з роботою за наймом, здійснюваною в другій Договірній Державі протягом періоду перебування в цій другій Договірній Державі, що становить не менше 183 днів у календарному році , або безперервно протягом 183 днів, що почалися в попередньому календарному році і стікали в поточному календарному році, може оподатковуватись у цій іншій Договірній Держав е в порядку і за ставками, передбаченими в відношенні осіб з постійним місцем проживання в цій Державі.

Отже, отриманий від російської організації дохід громадянина Республіки Білорусь, який перебуває в РФ не менше 183 днів у календарному році, або безперервно протягом 183 днів, що почалися в попередньому календарному році і стікали в поточному календарному році, оподатковується за ставкою 13%.

Як доказ знаходження білоруського громадянина на території РФ можуть прийматися будь-які документи, що свідчать про фактичну кількість днів його перебування в Росії (наприклад трудовий договір, копії квитків, документи про реєстрацію).

Звертаємо Вашу увагу, що в разі припинення працівником - громадянином Республіки Білорусь роботи в російській організації до закінчення 183 днів проводиться перерахунок податкових зобов'язань за ставками та згідно з порядком, які діють по відношенню до фізичних осіб, які не є особами з постійним місцем проживання в РФ ( п. 5 ст. 1 Протоколу).

Що стосується оподаткування доходів від продажу майна громадяни Республіки Білорусь мають рівні права з громадянами РФ (Лист Департаменту податкової і митно-тарифної політики Мінфіну Росії від 28 січня 2014 р. N 03-04-05 / 3129).

Також рекомендуємо ознайомитися з листом ФНС Росії від 05.03.2013 № ДТ-4-13 / 3634 @ яким для використання в роботі було направлено лист Міністерства з податків і зборів Республіки Білорусь від 11.02.2013 № 4-19 / 600 «Про компетентних органах і порядок підтвердження податкового резидентства в рамках застосування Угоди між Урядом України та Урядом Російської Федерації про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків стосовно податків на доходи і майно від 21.04.1995г. ».

ПРИЙОМ НА РОБОТУ ГРОМАДЯН СНД (НА ПРИКЛАДІ УКРАЇНИ): Порядок оформлення та оподаткування

Внески на обов'язкове соціальне страхування

За загальним правилом виплати та інші винагороди, що нараховуються організаціями на користь фізичних осіб в рамках трудових договорів, є об'єктом обкладення страховими внесками (Федеральним законом від 24.07.2009 N 212-ФЗ "Про страхові внески до Пенсійного фонду Російської Федерації, Фонд соціального страхування Російської Федерації , Федеральний фонд обов'язкового медичного страхування "(далі - Закон N 212-ФЗ)).

Згідно п. 1 ст. 7 ФЗ від 15.12.2001 № 167-ФЗ "Про обов'язкове пенсійне страхування в Російській Федерації" застрахованими особами в тому числі є постійно або тимчасово проживають на території РФ іноземні громадяни або особи без громадянства, а також іноземні громадяни або особи без громадянства, які тимчасово перебувають на території РФ, які уклали трудовий договір на невизначений термін або строковий трудовий договір тривалістю не менше шести місяців в цілому протягом календарного року. Таким чином, виплати громадянам Білорусі обкладаються страховими внесками в ПФ РФ.

ОФОРМЛЯЄМО НА РОБОТУ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ

Відзначимо, що, якщо міжнародним договором РФ встановлено інші норми, ніж передбачені Законом N 212-ФЗ, застосовуються правила міжнародного договору РФ (ч. 4 ст. 1 Закону N 212-ФЗ). Аналогічні норми установлені ст. 2 Закону N 167-ФЗ, ч. 2 ст. 1.1 Федерального закону від 29.12.2006 N 255-ФЗ "Про обов'язкове соціальне страхування на випадок тимчасової непрацездатності та у зв'язку з материнством", ч. 2 ст. 2 Федерального закону від 29.11.2010 N 326-ФЗ "Про обов'язкове медичне страхування в Російській Федерації".

В частині регулювання трудових відносин з громадянами Білорусі, які мають статус тимчасово перебувають або тимчасово проживають на території РФ, застосовуються норми Угоди про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їх сімей (Санкт-Петербург, 19 листопада 2010 року), і норми російського законодавства в частині, що не суперечить положенням зазначеної Угоди. На трудові відносини з іноземними громадянами, які постійно проживають на території РФ, норми Угоди від 19.11.2010 не поширюються, а в повній мірі застосовуються положення російського законодавства.

Таким чином, якщо іноземний працівник має статус постійно проживає, то з виплат в рамках трудового договору з громадянами Білорусі, роботодавець повинен нараховувати страхові внески в ПФР, ФСС РФ і ФФОМС в загальному порядку.

Що стосується страхових внесків на обов'язкове соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, то обов'язковому соціальному страхуванню від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань підлягають, зокрема, фізичні особи, які виконують роботу на підставі трудового договору. Ця норма застосовується і при виплатах в рамках трудових договорів на користь іноземних громадян, якщо інше не передбачено федеральними законами або міжнародними договорами РФ, тому громадянин Білорусі, який постійно проживає на території РФ і працює на підставі трудового договору, підлягає соціальному страхуванню від нещасних випадків на виробництві і професійних захворювань на загальних підставах.

Відзначимо, що розглянуті нами правила поширюються і на громадян Республіки Казахстан, в силу підписаного сторонами Угоди про правовий статус трудящих-мігрантів і членів їх сімей (Санкт-Петербург, 19 листопада 2010 р.) Також між РФ і Республікою Казахстан застосовується Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на дохід і капітал (Москва, 18 жовтня 1996 г.), яка регулює питання застосування російських податків: на прибуток (дохід) підприємств і організацій, на майно підприємств, на майно фізичних осіб, податку на прибуток з фізичних осіб і казахстанських: прибуткового податку з юридичних і фізичних осіб, податку на майно юридичних і фізичних осіб щодо громадян і юридичних осіб - р езідентов одного або обох держав.