Реклама
Реклама
Реклама

Постановка на міграційний облік іноземних громадян в 2019 році

  1. Що таке міграційний облік апатридів та іноземних громадян, і які основні функції він виконує?
  2. Цілі і завдання міграційного обліку
  3. терміни постановки
  4. Хто може виступати як приймаюча сторона згідно з Федеральним законом?
  5. Дії, покладені на приймаючу сторону. Де і як правильно встати на міграційний облік?
  6. Як швидко встати на облік?
  7. Бланк повідомлення про прибуття в місцеперебування іноземного громадянина 2018
  8. Документи, що вимагаються від приймаючої сторони
  9. Як поставити дитину або неповнолітнього на міграційний облік?
  10. Документи для постановки неповнолітніх, дітей іноземних громадян на тимчасовий міграційний облік
  11. Що робити при втраті відривній частині бланка повідомлення міграційного обліку іноземних громадян

Міграційної облік іноземних громадян - офіційна процедура, яка переслідує відразу кілька цілей: контроль постійних міграційних потоків, збір податків і обов'язкових державних мит і інші Міграційної облік іноземних громадян - офіційна процедура, яка переслідує відразу кілька цілей: контроль постійних міграційних потоків, збір податків і обов'язкових державних мит і інші. Кожен іноземний громадянин або апатриди, перетинаючи кордон Російської Федерації, повинен пройти митний і паспортну процедуру контролю, що є першим етапом контролю потоку іноземців.

Після цього, існує кілька шляхів оформлення легального пересування по території РФ, які різняться від термінів перебування і цілей перебування. Наші фахівці підготували на сайті розгорнутий матеріал, що дає відповіді на найпоширеніші питання, пов'язані з МУ: де встати на міграційний облік, який граничний термін постановки іноземних громадян на міграційний облік та інші.

Що таке міграційний облік апатридів та іноземних громадян, і які основні функції він виконує?

Міграційний облік іноземних громадян прийшов на зміну застарілої процедурі прописки (який дістався у спадок від Радянського союзу), що закріплено в ФЗ №109. Форматом такого обліку передбачена уведомительная процедура. Реєстрація мігрантів полягає в подачі даних в тер. відділення МВС, а в разі наявності приймаючої сторони, власного або орендного житла - за місцем розташування об'єктів.

Порядок і граничні терміни проходження такої процедури, включаючи мінімальну кількість документів.

до змісту ↑

Цілі і завдання міграційного обліку

Реєстрація та облік переслідує відразу кілька цілей:

  • допомагає в повній мірі реалізувати задекларовані права іноземців та виконувати обов'язки;
  • прогнозу міграційних процесів УФМС і своєчасного внесення змін до законодавчих актів (так, в 2018, під час матчів футбольного ЧС, в містах, які беруть участь у заході, приїжджі громадяни іноземці, зобов'язані задекларувати свій приїзд МВС в 24-годинний термін);
  • для збору і обробки даних щодо пересування таких осіб між регіонами країни (при укладенні трудової угоди, нерезидент отримує дозвіл на роботу тільки в певному регіоні);
  • для планування розвитку інфраструктури для прийому туристів в Москві і регіонах;
  • для оперативного реагування на кризові та критичні ситуації (як варіант, при розвитку військового конфлікту в одній із сусідніх країн);
  • для виявлення правопорушників, що діють з метою порушення правових основ, захисту національних інтересів, суспільства і державних кордонів;
  • для виявлення і усунення нелегально пересування іноземних осіб;
  • регулює, систематизує отримані дані приїжджих і сприяє контролю соціальних, культурних, політичних процесів;
  • допомагає контролювати і регулювати осіб, які працюють в РФ.
до змісту ↑

Деякі іноземні громадяни приїжджаючи в РФ позбавлені проходження процедури реєстрації в МУ на весь дозволений період перебування. У список таких міжнародних суб'єктів, для громадян яких діє пільгова процедура реєстрації на російській території входять Вірменія, Казахстан, Білорусь, Таджикистан і Україна. Однак вони повинні відразу після прибуття відправити повідомлення в компетентні органи, повідомивши про адресу свого знаходження або проживання, яке заповнюється приймаючою стороною.

до змісту ↑

терміни постановки

Загальні правила, що регламентують дії тимчасових і постійних мігрантів, пропонують їм стати на облік в територіальному відділенні протягом 7 днів, а граничний термін перебування обмежений коридором, зазначеним у виданій візі або терміном дії міграційної карти, але не більше 90 календарних днів Загальні правила, що регламентують дії тимчасових і постійних мігрантів, пропонують їм стати на облік в територіальному відділенні протягом 7 днів, а граничний термін перебування обмежений коридором, зазначеним у виданій візі або терміном дії міграційної карти, але не більше 90 календарних днів. Для власників паспортів деяких країн законодавець подовжив терміни постановки на облік:

  • резидентам України - до 90 днів з дати, згідно штампу міграційної карти;
  • підданим країн, які підписали договір про вступ до ЄАЕС - до 1 місяця;
  • громадянам Таджикистану - максимум через 15 днів після перетину кордону.

Перед настанням граничного терміну, власник паспорта іншої держави повинен вчасно покинути межі Росії або звернеться в компетентні структури для його продовження. до змісту ↑

Хто може виступати як приймаюча сторона згідно з Федеральним законом?

Досить часто легальні мігранти перебувають у межах РФ на запрошення приймаючої особи (сторони). Таким суб'єктом можуть бути заявлені:

  • росіяни, які мають постійне місце проживання;
  • іноземці на ПМЖ, РВП, вид на проживання;
  • компанії - юр. особи, офіційно зареєстровані в РФ, мають право укладати з іноземними громадянами трудовий договір;
  • державні органи різних рівнів;
  • міжнародні організації, які запросили дана особа.

Що запрошує суб'єкту відводиться 3 робочих дня для повідомлення міграційної служби про приїзд іноземця і терміни його перебування.

Якщо іноземець приїхав самостійно і оселився в готель чи гуртожиток, обов'язок про оприлюднення міграційних органів лягає на персонал об'єкта розміщення Якщо іноземець приїхав самостійно і оселився в готель чи гуртожиток, обов'язок про оприлюднення міграційних органів лягає на персонал об'єкта розміщення. Відповідальна особа з числа адміністрації готелю, готелю (рецепционист, адміністратор, хостес) протягом 1 робочого дня з дня прибуття відправляє офіційне повідомлення, а також проводить комплекс запропонованих заходів, пов'язаних з постановкою прибулого іноземного громадянина на облік. За зрив граничних термінів і ігнорування норм розміщення передбачається адміністративна відповідальність.

до змісту ↑

Дії, покладені на приймаючу сторону. Де і як правильно встати на міграційний облік?

Міграційний облік іноземних громадян не передбачає особливих труднощів і витрати вільного часу. Це елементарна процедура, яка не потребує відвідування міграційних органів - досить просто взяти копію паспорта приїжджого, сходити на пошту і заповнити бланк. Для відправки бланка необхідно оплатити послуги пошти (180 рублів).

Натомість оператор поштового зв'язку проставить штампи на відривному талоні, який необхідно буде показати при проходженні прикордонного контролю при виїзді з будь-якого пункту, розташованого на кордоні. Відсутність такого корінця зажадає сплати штрафу до 5 тис. Рублів. При необхідності пролонгації кордонів термінів перебування, необхідно буде повторно відправити повідомлення з зазначеними змінами.

до змісту ↑

Як швидко встати на облік?

Оформити МУ можна трьома способами:

  • особисто принісши документи в тер. відділення за місцем прописки приймаючої сторони;
  • відправити повідомлення поштою;
  • звернувшись в МФЦ.
до змісту ↑
  1. Приймаючий суб'єкт (при хворобі і в інших деяких випадках, повідомлення може відправити і особисто нерезидент) заповнює і відправляє в УМФС РФ повідомлення встановленого зразка.
  2. Отримані дані перевіряються відповідальним працівником, які приймають паперу, і заносяться в загальну базу даних, про що ставиться відповідна відмітка в відривному купоні.
  3. Купон повертається заявнику, а той, у свою чергу, передає його іноземцю.
  4. Дана відривна частина дозволяє законно перебувати особі до 90 діб.
  5. Відправляти дані про вибуття постояльця не потрібно - така інформація потрапить в загальну систему автоматично при перетині особою державного кордону.
до змісту ↑

Бланк повідомлення про прибуття в місцеперебування іноземного громадянина 2018

Сповіщень бланк - законодавчо затверджена форма, яку слід заповнити, особі відповідальному за прийом іноземного громадянина, і передати до територіального органу Сповіщень бланк - законодавчо затверджена форма, яку слід заповнити, особі відповідальному за прийом іноземного громадянина, і передати до територіального органу. У переданому в компетентні органи заповненому повідомленні мають бути відсутні будь-які помарки, неточності, помилки і описки, а бланк повинен бути заповнений кульковою або пір'яний рукою синього фіолетового або чорного кольору.

Критично важливо уважно заповнювати всі необхідні графи, так як будь-яка неточність може призвести до відмови в реєстрації заявленого повідомлення і виникнення проблем, через порушення міграційного та іншого законодавства Російської Федерації.

Бланк повідомлення - базовий документ постановки на облік за місцем перебування іноземних громадян. Для нерезидента головна частина - відривний корінець без якого, особа визнається таким, що порушує правила знаходження в країні.

до змісту ↑ до змісту ↑

Для взяття іноземного громадянина на офіційний облік слід подбати про збір необхідних документів як іноземцю, так і приймаючої його російській стороні.

до змісту ↑

Документи, що вимагаються від приймаючої сторони

Пакет документів, необхідний для надання контролюючим структурам, відрізняється виходячи з суб'єктності приймаючої сторони. Фіз. особі необхідно пред'явити:

  • паспорт;
  • копію паспорта;
  • документи, що свідчать про законне перебування в межах Росії;
  • свідоцтво на право власності квартири, будинку або договір найму, в якому планується тимчасове проживання прибулого мігранта.

Якщо приймаючою стороною виступає юр. особа будь-якої форми власності, то пакет необхідних документів виглядає так:

  • копія довідок і свідоцтв про проходження держ. реєстрації та ІПН;
  • повідомлення про реєстрацію в органах статистики та ЕГРЮЛ (копія та оригінал, чинний до 60 днів);
  • копія внутрішнього паспорта директора і наказу про його призначення на керівну посаду;
  • контактні дані, включаючи фактичний та юридичну адресу;
  • копія документів, що свідчать про право користування займаним для комерційних потреб приміщенням.

Реєстрацію іноземців можуть проводити тільки компанії, що постали на облік і отримали акредитацію на проведення подібних дій. до змісту ↑ Крім правильно заповненого повідомлення про прибуття на місце проживання, приїжджому необхідно з моменту в'їзду подати наступний пакет довідок документів і їх копій:

  • паспорт, за яким відбувався перехід через кордон РФ;
  • міграційна карта (не потрібно для паспортів республіки Білорусь);
  • дані візової наклейки (для суб'єктів, які в'їхали на підставі візи).

Дані документи потрібні, для заповнення відомостей в повідомний бланк. до змісту ↑

Як поставити дитину або неповнолітнього на міграційний облік?

Постановка тимчасово на облік іноземної дитини в російській федерації, ідентична процедурі, що стосується дорослого, за винятком необхідності надати деякі додаткові документи постійно іноземним проживають за місцем реєстрації Постановка тимчасово на облік іноземної дитини в російській федерації, ідентична процедурі, що стосується дорослого, за винятком необхідності надати деякі додаткові документи постійно іноземним проживають за місцем реєстрації. Свідченням успішного проходження процедури МУ є наявність відривного талона, проштампованого контролюючими органами.

до змісту ↑

Документи для постановки неповнолітніх, дітей іноземних громадян на тимчасовий міграційний облік

Легалізація тимчасового перебування неповнолітнього (віком до 18 років) іноземного громадянина вимагає надання наступного пакету документів:

  • повідомлення про місце проживання, з даними приїхав дитини;
  • отриману на кордоні міграційну карту, заповнену і проштамповану відповідно до ставляться;
  • свідоцтво про народження для неповнолітніх, віком до 14 років і закордонний / внутрішній паспорт або «айди карта» при віці 14-18 років;
  • може знадобитися надання поліса про добровільне мед. страхуванні, виписаному на ім'я дитини;
  • документи на житлове приміщення або дійсний договір найму, в якому планується тимчасове перебування мігранта та членів своєї сім'ї;
  • свідоцтва, що засвідчують особу і законність перебування на території Росії приймають осіб.
до змісту ↑

Перевірка міграційного обліку перебувають іноземних громадян - дієвий спосіб виключити себе від проблем, пов'язаних з переміщенням нелегальних мігрантів на території РФ. Прийом такої людини на роботу або надання йому в оренду житлового приміщення без перевірки законності перебування може призвести до адміністративної відповідальності, а іноді і до кримінальної (у разі вчинення мігрантом кримінально караних діянь).

Виконати перевірку дотримання міграційного обліку іноземних громадян не так і просто Виконати перевірку дотримання міграційного обліку іноземних громадян не так і просто. Найдієвіший спосіб - це зіставлення даних відривній частині повідомлення про прибуття осіб без громадянства або володіють таким, з інформацією, якою володіють органи ФМС. Для цього слід скласти офіційний запит до контролюючих органів у письмовому вигляді і чекати відповіді.

Іноземець, який сумнівається в сумлінності приймаючої сторони, іноді ігнорує правила необхідної реєстрації приїжджих, може особисто перевірити факт здійснення процедури по постановці на міграційний обов'язковий облік іноземних громадян.

Для цього йому слід з'явитися в контролюючі органи, пред'явивши документ, що засвідчує особистість, або відправити письмовий запит. Міграційні служби Федерації, перевірять іноземного громадянина і видадуть відповідь в письмовій формі.

до змісту ↑

Що робити при втраті відривній частині бланка повідомлення міграційного обліку іноземних громадян

Якщо власник іноземного паспорта або апатриди, перебуваючи в Російській Федерації, втратив або знищив корінець повідомлення, отриманий у відділенні поштового зв'язку, йому слід з'явитися до найближчого за місцем проживання представництво ФМС РФ і написати там заяву, вказавши місце, де іноземець встав на міграційний облік. При наявності підтверджуючих документів, до заяви можна додати ксерокопії карти міграції, свого паспорта і загубленого бланка. Останній значно прискорить розгляд проблеми іноземних громадян в Російській Федерації, і спростить отримання втраченої довідки.

Що таке міграційний облік апатридів та іноземних громадян, і які основні функції він виконує?
Де і як правильно встати на міграційний облік?
Як швидко встати на облік?
Що таке міграційний облік апатридів та іноземних громадян, і які основні функції він виконує?
Де і як правильно встати на міграційний облік?