Реклама
Реклама
Реклама

Податки іноземних громадян в РФ: що і як платити іноземцям

  1. ПДФО
  2. ПДФО з зарплати
  3. ставки ПДФО
  4. висококваліфіковані фахівці
  5. біженці
  6. Громадяни країн ЄАЕС
  7. Іноземці з патентами
  8. Страхові внески із зарплати
  9. Відео: як платити податки за іноземців
  10. Земельний податок
  11. продаж майна
  12. Транспортний податок
  13. Відео: про оплату майнового податку іноземцями

У Росії оподаткування іноземців регламентується Податковим кодексом РФ і діючими міжнародними домовленостями. Ці особи, як і росіяни, зобов'язані своєчасно виплачувати всі встановлені податки. Левову частку податкових виплат становить прибутковий податок для іноземних громадян (ПДФО), який утримується з доходів, отриманих в РФ. Крім цього, якщо мігрант володіє квартирою або автомобілем, то в його обов'язки входить оплата майнового і транспортного податків. При продажу будинку або квартири також доведеться заплатити податок. Безвізові іноземці, що отримали для працевлаштування в РФ патент , Самостійно перераховують авансові платежі з ПДФО.

ПДФО

Останні роки в РФ спостерігається постійний потік трудових мігрантів, ситуацію ускладнила непроста обстановка на Україні, яка спричинила за собою приїзд великої кількості біженців. Влаштовуючи на роботу іноземців, компанія повинна врахувати багато нюансів, особливо в тій частині, яка стосується оподаткування, а мігранти не повинні забувати, що після отримання доходу необхідно заплатити податки.

Прийнято вважати, що прибутковий податок виплачується країні, де людина провела більшу частину часу. При розрахунку податку до уваги приймають не громадянство, а резидентність - фактичне проживання мігранта в РФ протягом певного часу. За загальним правилом людина визнається резидентом, якщо проживає в Росії довше 183 днів в році на протязі 12 місяців. Якщо іноземець живе в РФ менше цього терміну, то він вважається нерезидентом. Тут мається на увазі не календарний рік, який починається з січня, а саме період в 12 місяців, відлік може вестися і з середини одного року, а закінчиться в середині іншого. Наприклад, якщо співробітник приїхав в РФ в липні, то цей термін закінчиться в червні наступного року. Саме від цього статусу залежить застосовується ставка, а значить і розмір ПДФО - податку на доходи з фізичних осіб.

ПДФО з зарплати

ПДФО з зарплати

ПДФО - один з головних джерел поповнення бюджету країни, його платять всі фізичні особи, які отримали дохід в РФ. В оподаткуванні іноземців є багато нюансів, які залежать від їх міграційного статусу і тривалості проживання в РФ, а також ряду факторів:

  • Працівник є ВКС або біженцем;
  • Мігрант прибув в безвізовому порядку;
  • Іноземець є громадянином будь-якої з країн Євразійського союзу.

Обов'язок щодо нарахування, утримання із заробітної плати та перерахування податку на доходи іноземних громадян (ПДФО) до бюджету є обов'язком роботодавця, який в цьому випадку виступає податковим агентом. Певний виняток з цього випадку - іноземець з патентом. ПДФО в певній частці він виплачують самостійно у вигляді авансового платежу, а роботодавець враховує ці суми при остаточному розрахунку ПДФО.

Якщо дохід отримано мігрантом не в результаті виконання своїх обов'язків, закріплених у трудовому договорі, а наприклад, після продажу автомобіля, то заявити про це іноземець повинен самостійно шляхом подання декларації 3-ПДФО до податкових структури.

ставки ПДФО

Законодавство України встановлює фіксований розмір ставок по ПДФО: Законодавство України встановлює фіксований розмір ставок по ПДФО:

  • 30% - для нерезидентів;
  • 13% - з доходів ВКС;
  • 13% - з доходів, отриманих учасниками Держпрограми з переселення;
  • 13% - для іноземців-резидентів.

Очевидно, що ставка залежить від тривалості проживання іноземця в РФ, тобто чи є він резидентом чи ні. Нерезиденти сплачують ПДФО за 30-відсотковою ставкою, якщо термін їх проживання в РФ склав менше 183 днів. Але є ряд іноземців, що не будучи податковими резидентами, виплачують ПДФО з особливих ставками:

  1. Висококваліфіковані фахівці (ВКС);
  2. Іноземці з патентами;
  3. біженці;
  4. Громадяни Євразійського союзу.

висококваліфіковані фахівці

Іноземець отримує статус ВКС при виконанні одного головного умови - його заробітна плата становить понад 2 млн на рік (або 1 млн на рік для наукових і педагогічних працівників). Прийом ВКС на роботу накладає на компанію додаткові обов'язки. Наприклад, роботодавець зобов'язаний щомісяця підтверджувати, що заробітна плата цінного кадра залишилася на необхідному рівні.

Для ВКС ставка по ПДФО становить 13%, незалежно від досягнення нею статусу податкового резидента. Але це стосується лише до заробітної плати фахівця високої кваліфікації, яка є винагородою за виконання ним трудових функцій. Якщо мова йде про низку інших виплат, наприклад, компенсації за оренду житла, стільниковий зв'язок, доплату за харчування, одноразових преміях, то ставка складе 30% до досягнення ТСК статусу резидента.

біженці

біженці

Статус біженця привласнює ФМС (перейменована в ГУВМ МВС) після надання іноземцем або апатридом необхідної документації. Головна умова для отримання такого статусу - особистісне переслідування на батьківщині, загроза життю і здоров'ю. Статус присвоюється на 3 роки, якщо через цей час загроза для людини не зникне, то термін продовжують.

У біженців є цілий ряд привілеїв у порівнянні з іншими іноземцями (наприклад, які отримали тимчасовий притулок або РВП): вони практично повністю зрівняні в правах з росіянами, можуть отримувати допомогу і пенсії, мати соціальні пільги, користуватися безкоштовною медициною. Податкова ставка по ПДФО для таких осіб становить 13%. Але як тільки людина втратить свій статус, обчислення ПДФО відбувається вже на загальних підставах.

Громадяни країн ЄАЕС

Громадяни Вірменії, Казахстану і Білорусії мають таку ж ставку, як і росіяни, - 13%. Це встановлено міжнародними домовленостями.

Іноземці з патентами

Для роботи в РФ безвізовий іноземець зобов'язаний самостійно отримати патент . За період дії патенту мігрант сплачує фіксовані авансові платежі з ПДФО. Їх розмір для кожного регіону різний, наприклад, для Москви щомісячна сума платежу на 2019 рік становить 5000 рублів. Роботодавець також розраховує ПДФО із заробітної плати мігранта та зменшує його розмір на суму авансових платежів, самостійно перераховану іноземцем.

Страхові внески із зарплати

Крім ПДФО, з заробітної плати роботодавець зобов'язаний нарахувати та виплатити страхові внески до ФСС, ПФ і ФФОМС. Тобто податки з зарплати включають в себе: ПДФО і внески до державних фондів. Але якщо у випадку з прибутковим податком його сума утримується із зарплати співробітника, страхові внески роботодавець виплачує за свій рахунок.

Виділяють три статусу іноземців:

  • Тимчасово які (іноземець в'їхав в РФ у візовому або безвізовому порядку, не має РВП або ВНЖ);
  • Тимчасово проживають (має РВП );
  • Які постійно проживають (має ВНЖ ).

В окремі групи виділяють біженців і висококваліфікованих фахівців (ВКС) В окремі групи виділяють біженців і висококваліфікованих фахівців (ВКС). Іноземці з перерахованих категорій можуть бути як звичайними працівниками, так і ВКС. Для останніх встановлені особливі правила нарахування ПДФО і страхових внесків.

  1. Страхові внески в ПФ нараховуються всім іноземцям, за винятком ВКС в статусі тимчасового перебування. Роботодавець зобов'язаний робити стандартні перерахування за встановленим тарифом компанії.
  2. Внески до ФСС також нараховуються всім іноземцям, крім ВКС-які тимчасово перебувають.
  3. Внески в ФФОМС нараховуються на виплати тільки іноземцям з РВП і ВНЖ.
  4. На виплати біженцям нарахування відбувається в тому ж порядку, що і на звичайних співробітників.
  5. Внески громадянам Білорусії, Вірменії та Казахстану нараховуються так само, як і російським працівникам, незалежно від їх статусу. Ці особи визнаються застрахованими в системі обов'язкового пенсійного страхування. За ВКС з цих країн нарахування до ПФ не робляться, тільки в ФСС і ФФОМС за загальними ставками.

Відео: як платити податки за іноземців

майновий податок

На нерухоме майно іноземних громадян (будинок, квартиру, кімнату, дачу) нараховується аналогічний податок, як і на житло росіян. Податковою базою є сумарна інвентаризаційна вартість усіх будівель станом на 1 січня поточного року.

Ставка податку на майно:

  • Якщо за оцінними даними БТІ об'єкт коштує менше 300 000 рублів, то ставка податку не може бути нижче 0,1% від податкової бази;
  • Якщо інвентаризаційна вартість становить від 300 000 до 500 000 рублів, то граничний розмір податкових відрахувань не може бути вище 0,3% і нижче 0,1%;
  • Коли об'єкт коштує понад 500 000 рублів, максимальний розмір ставки обмежений 2%, але при цьому він не може бути нижче 0,3%.

У кожному регіональному освіті діють свої ставки. Місцева влада має право диференціювати їх, але тільки в зазначених вище діапазонах.

Земельний податок

Земельний податок

Іноземці мають право оформляти у власність нерухоме майно, під яким мається на увазі квартира, кімната, будинок або дача. Але законодавством РФ встановлені певні обмеження на передачу у власність земельних ділянок. Їх іноземці можуть взяти тільки в оренду, навіть якщо купується будинок, що стоїть на цій землі. Однак стати власниками землі мігранти все-таки зможуть, якщо підставами набуття такої власності стане успадкування або дарування.

Земельний податок, як і майновий, є регіональним, тобто ставки по ньому встановлюють місцеві органи самоврядування (але в затверджених межах). Земельний податок (ДТ) розраховується за такою формулою:

ДТ = Кст х Д х Ст х Кв, де

  1. Кст - кадастрова вартість землі (можна дізнатися на сайті Росреестра - rosreestr.ru/wps/portal/);
  2. Д - розмір частки;
  3. Ст - регіональна податкова ставка (точну цифру по своєму регіону можна переглянути за посиланням: nalog.ru/rn77/service/tax/);
  4. Кв - коефіцієнт володіння (використовується тільки, якщо володіння ділянкою здійснювалося протягом неповного року, ніжний для коригування податку).

Нарахуванням земельного і майнового податків займається ФНС, після чого власник отримує повідомлення про необхідність сплати податку із зазначенням його суми.

продаж майна

За податковим законодавством, іноземці, як і росіяни, зобов'язані заплатити податок з будь-яких доходів, отриманих в РФ, в тому числі і з продажу нерухомості, земельних ділянок, транспортних засобів. Громадянська приналежність при продажу будинку або квартири не має ніякого значення, тут важливо податкове резидентство, так як з цим пов'язані ставки по ПДФО: для резидентів - 13%, для нерезидентів - 30% від суми, за яку була продана власність. Щоб реалізувати нерухомість з меншими витратами, потрібно стати резидентом РФ, тобто прожити в країні на законних підставах більше 183 днів без перерв.

По продажу майна є один важливий момент По продажу майна є один важливий момент. Якщо воно перебувало у власності більше 3 років, то обов'язки по виплаті ПДФО в разі його продажу не виникає. Але це стосується тільки резидентів, нерезиденти сплачують податок повністю. При цьому нерезиденти не можуть скористатися податковими відрахуваннями, які надаються резидентам РФ.

Після продажу нерухомості або автомобіля колишній власник зобов'язаний подати в ФНС декларацію за формою 3-ПДФО і заплатити податок. Зробити це потрібно до 30 квітня наступного за податковим періодом роком. За несвоєчасне подання декларації накладаються штрафні санкції в розмірі:

  • 1000 рублів, якщо податок був сплачений;
  • 5% від суми податку за кожний прострочений місяць, якщо платіж не було здійснено.

Заповнити декларацію зручно через особистий кабінет на сайті ФНС - lk2.service.nalog.ru/lk/

Транспортний податок

Транспортний податок виплачують фізичні та юридичні особи, які мають у власності автомобіль, мотоцикл, автобус, яхту і так далі. Резиденти та нерезиденти зобов'язані сплатити податок на підставі повідомлення, отриманого з ФНС, до 1 грудня, наступного за минулий податковий період, тобто в 2019 році податок сплачується за 2018 рік. Сума податку не є фіксованою величиною, а розраховується на підставі відомостей про транспорт:

  1. Групі (наземний, повітряний, водний транспорт);
  2. Строку користування;
  3. Податкової бази, яка залежить від потужності двигуна, місткості;
  4. Типу транспорту (легковий, вантажний, мотоцикл і так далі).

Залежно від виду транспортного засобу і потужності його двигуна, встановлені базові податкові ставки, але регіональні влади можуть на свій розсуд їх підвищувати. Для розрахунку суми податку перемножують податкову ставку і потужність двигуна. Наприклад, для Москви на автомобілі з потужністю до 100 к.с. діє ставка, рівна 12. Якщо автомобіль, що знаходиться у власності, має 90 к.с, то сума податку складе: 90х12 = 1080 рублів.

Відео: про оплату майнового податку іноземцями

також рекомендуємо: