Реклама
Реклама
Реклама

Міграційний облік іноземних працівників - обов'язок роботодавця?

Поняття «міграційний облік» введено в діловий обіг   Федеральним законом 109-ФЗ від 18 Поняття «міграційний облік» введено в діловий обіг Федеральним законом 109-ФЗ від 18.07.2006 р «Про міграційний облік іноземних громадян та осіб без громадянства в Російській Федерації» , Розділивши єдине до цього моменту позначення обліку іноземців словом «реєстрація» на два типи: реєстрація за місцем проживання і міграційний облік за місцем перебування.

Однак десятирічна практика використання цього словосполучення дозволяє зробити висновок про те, що воно досі не прижилося, і відривну частину повідомлення про прибуття, що підтверджує взяття іноземного громадянина на міграційний облік, повсюдно як і раніше помилково називають «реєстрацією».

Ухвалення закону про міграційний облік супроводжувалося гучною кампанією про полегшення міграційного законодавства. Держава позиціонувало відмова від складної корупційно ємною дозвільної процедури реєстрації на користь простій повідомної системи постановки на міграційний облік як скорочення бюрократичних перепон з одночасним посиленням відповідальності за його невиконання. Саме 10 років тому розмір відповідальності юридичних осіб за невиконання обов'язків по міграційному обліку придбав сучасні обриси - штраф від 400 000 р. до 500 000 р. за одне порушення (стаття 18.9. КоАП РФ).

Про відповідальність роботодавця за порушення в міграційній сфері читайте в статті «Порушення міграційного законодавства»

Відповідно до положень Федерального закону 109-ФЗ реєстрації за місцем проживання підлягають тимчасово проживають (РВП) і які постійно проживають (ВНЖ) в РФ іноземні громадяни. Іноземні громадяни тимчасово перебувають в Російській Федерації підлягають тільки постановці на міграційний облік. При цьому при зміні місця проживання в РФ тимчасово і постійно проживають іноземні громадяни можуть ставати на міграційний облік за місцем тимчасового перебування.

Категорія іноземних громадян Реєстрація за місцем проживання Міграційний облік за місцем перебування постійно проживають (ВНЖ) + + Тимчасово проживають (РВП) + + Тимчасово які - +

У початковій редакції закону передбачалася обов'язок іноземного громадянина і приймаючої сторони виконати вимогу закону щодо постановки на міграційний облік в 3-х денний термін з дня прибуття в місце перебування. Також законодавство передбачало обов'язкове зняття з обліку приймаючою стороною іноземного громадянина в разі його вибуття.

За десять років законодавство в цій сфері зазнало деякого пом'якшення, і термін постановки на міграційний облік за замовчуванням з трьох днів збільшився до семи робочих днів, а для більшості держав він змінився ще значніше. Та й знімати іноземних працівників з обліку більше не потрібно. Це відбувається автоматично при перетині іноземним громадянином кордону або при постановці на облік за новим місцем перебування.

Детальніше про терміни перебування без постановки на міграційний облік читайте в статті «Термін перебування без постановки на міграційний облік» .

Однак на що слід звернути увагу. У більшості міжнародних угод, які обумовлюють особливе ставлення до терміну тимчасового перебування для громадян окремих держав, мається на увазі термін, який обчислюється від дата в'їзду на територію РФ, і дане послаблення розраховане в основному на туристів і осіб, які приїжджають в Росію з приватними цілями. Для іноземних громадян, які прибули в Російську Федерацію з метою працевлаштування, слід керуватися терміном в 7 робочих днів для постановки на облік, так як при виконанні багатьох значущих дій в Російській Федерації потрібно наявність реквізитів місця знаходження на території РФ. Так, адреса постановки на облік за місцем перебування потрібно вказувати в заяві про видачу патенту на роботу , в повідомленні роботодавцем органів міграції про укладення з іноземним громадянином трудового договору , При заяві в банк на отримання банківської карти для перерахування заробітної плати і т.д.

Цей же термін - 7 робочих днів - слід брати до уваги при зміні місця перебування вже на території Росії, в тому числі, при переході від одного роботодавця до іншого.

Отже, перейдемо до питання про відповідальність роботодавця за міграційний облік своїх працівників. Якщо по відношенню до російських громадян, які не зареєстровані за місцем проживання, у роботодавця не виникає відповідальності за укладення трудового договору з таким працівником і навіть, навпаки, роботодавець може бути притягнутий до відповідальності за відмову в працевлаштуванні за таким основи, то відносно іноземних працівників справа йде зовсім по іншому.

Визначальний момент в цьому питанні наступний: чи є роботодавець для іноземного працівника приймаючою стороною.

Що таке - приймаюча сторона? Визначення цього поняття наведено в Законі 109-ФЗ.

«Сторона, що приймає іноземного громадянина або особу без громадянства в Російській Федерації (далі - приймаюча сторона):

- громадянин Російської Федерації,

- постійно проживають в Російській Федерації іноземний громадянин або особа без громадянства,

- юридична особа, філія або представництво юридичної особи,

- федеральний орган державної влади, орган державної влади суб'єкта Російської Федерації, орган місцевого самоврядування,

- дипломатичне представництво або консульська установа іноземної держави в Російській Федерації,

- міжнародна організація або її представництво в Російській Федерації або представництво іноземної держави при міжнародній організації, що знаходиться в Російській Федерації,

у яких іноземний громадянин або особа без громадянства фактично проживає або здійснює трудову діяльність (знаходиться) ».

Якщо до прийняття закону 109-ФЗ іноземний громадянин повинен був бути обов'язково зареєстрована за місцем проживання (тимчасово або постійно, на тривалий термін або на короткий), то з прийняттям цього закону з'явилася можливість ставити на міграційний облік (реєструвати) іноземних громадян за місцем роботи. Причому незалежно від того, чи є у роботодавця за адресою постановки на міграційний облік житлове приміщення чи ні і навіть наявність приміщення як такого не є визначальним.

Закон 109-ФЗ вводить поняття «Місце перебування»:

«Місце перебування іноземного громадянина або особи без громадянства в Російській Федерації - житлове приміщення, не є місцем проживання, а також інше приміщення, установа або організація, в яких іноземний громадянин або особа без громадянства перебуває і (або) за адресою яких іноземний громадянин або особа без громадянства підлягає постановці на облік за місцем перебування в порядку, встановленому цим законом ».

Сенс постановки на міграційний облік - можливість знайти іноземного громадянина за адресою постановки, а що він там робить: живе, працює або перебуває - не має значення.

Приклад: Роботодавець бере в оренду ділянку землі. Право оренди підтверджується договором оренди і свідченням про власність на землю. Земельна ділянка являє собою звичайне поле з ромашками, на якому роботодавець планує вирощувати капусту. Для обробки земельної ділянки він запрошує іноземних працівників, яких щодня доставляє на польові роботи автобусом з сусіднього населеного пункту. Ніяких не те що житлових, але і будь-яких інших приміщень в полі немає. У кращому випадку - це буде побутівка для зберігання інвентарю та вагончик, де робітники можуть перечекати негоду або пообідати. При цьому у роботодавця є всі законні підстави для того, щоб зареєструвати іноземних працівників в поле з ромашками.

Ситуація здається нестандартною, проте вона не суперечить змісту здійснення міграційного обліку іноземних громадян. За адресою постановки на облік можна з однаковим успіхом знайти іноземного працівника, як якщо б це була квартира, де іноземець живе, або поле, де він працює. У другому випадку це виявляється зробити часто навіть значно легше і простіше, так як роботодавець виступає в ролі певної організуючої одиниці між державними органами і іноземними громадянами.

Федеральною міграційною службою розроблений регламент постановки іноземних громадян на міграційний облік, який діє і зараз, незважаючи на розформування ФМС. Однак ні за часів ФМС, ні зараз, коли ці функції передали в МВС, практика постановки іноземних громадян на міграційний облік часто не збігається з теорією.

Регламент частково виконується лише в разі первинної постановки на міграційний облік на 90 днів з моменту в'їзду в Російську Федерацію. У випадках, коли іноземні працівники змінюють місце перебування, або термін перебування продовжується з інших законних підставах, приймаюча сторона в повній мірі відчуває на собі політ чиновницької фантазії. Так як чіткий алгоритм дій і необхідний пакет документів не регламентований на законодавчому рівні, кожен територіальний міграційний відділ встановлює свої порядки. У кращому випадку список документів, які повинен надати роботодавець для постановки іноземного працівника на міграційний облік на юридичну особу, буде вивішений на дошці оголошення в коридорі відомства. Природно, ви не знайдете там посилань на якийсь нормативний акт, тому що нормативних актів, що встановлюють вимоги до пакету документів для продовження міграційного обліку або постановці на облік понад строки початкового 90-денного перебування - не існує.

Спроби ФМС надати цій процедурі нормативну завершеність знайшли відображення в Наказі ФМС від 29 червня 2015 р №321 , Однак не увінчалися успіхом.

Наказ повсюдно не виконується, і ясності завдяки своїм незграбним формулювань в механізм міграційного обліку іноземних громадян він не додав.

Відповідно до наказу, для продовження терміну тимчасового перебування (терміну постановки на міграційний облік) приймаюча сторона подає до територіального органу ФМС або його структурний підрозділ за місцем перебування іноземного громадянина заяву в довільній формі, в якому вказується ПІБ, дата народження, громадянство, адреса місця перебування і реквізити документа, що посвідчує особу іноземного громадянина.

А також документи, що послужили підставою для зміни терміну тимчасового перебування в РФ. Які - документи, в наказі не встановлюється. Тому перелік таких документів і вимоги, які до них пред'являються, встановлюють самі працівники територіальних підрозділів міграції та єдиного списку не існує.

У цій статті ми постараємося узагальнити досвід постановки на міграційний облік і продовження терміну тимчасового перебування, отриманий в різних підрозділах ФМС Москви і Московської області.

Отже, перше з чим ви зіткнетеся - буде бажання співробітників міграційних органів отримати вичерпну інформацію про вашу компанію. Згодом ця інформація буде потрібно для складання адміністративного справи в разі, якщо ви зробите якусь помилку або випустите з уваги будь-яку обов'язок щодо дотримання міграційного законодавства. Також повний наявний пакет документів по вашій компанії полегшує співробітникам наглядових органів включити вас в щорічний план проведення міграційних перевірок.

Повторюся ще раз, законодавчо такі вимоги не передбачені, однак без надання нижчеподаного пакету документів в ста випадках зі ста поставити іноземного працівника на міграційний облік на юрособу у вас не вийде. Всі документи надаються в копіях, де необхідно завірених печаткою організації:

- облікова картка компанії з вашими контактними даними (рідко);

- статут (рідко);

- одно- або двомісячна виписка ЕГРЮЛ (рідко);

- ІПН (завжди);

- свідоцтво про Державну (завжди);

- наказ / протокол про призначення ген. директора (завжди);

- копія паспорта ген. директора (майже завжди);

- довіреність на представника;

- наказ про призначення представника посадовою особою (рідко);

- копія паспорта представника (рідко);

- правовстановлюючі документи за адресою постановки іноземця на міграційний облік (свідоцтво про власність, договір оренди і т.д.).

Нерідко потрібно подавати ці документи, вже підшиті в папочку-швидкозшивач. Це - приблизний список документів, які вимагаються від приймаючої сторони - юридичної особи. Так як нормативними документами він не обмовляється, то ви не можете бути застраховані не тільки від того, що вимоги будуть різними в різних територіальних підрозділах ФМС, але і від того, що вони будуть відрізнятися в межах одного підрозділу, але в різні дні. Вчора потрібно було надавати одне, а завтра вже інше. Навіть в межах одного дня, вранці інспектор сказав вам одне, а коли ви повернулися, виконавши його побажання, вас зустрів інший інспектор вже зі своїм баченням.

Але в усьому поганому можна завжди знайти щось хороше. Знову ж завдяки тому, що в законі не встановлено вичерпний список необхідних документів, в більшості випадків з інспектором можна домовитися, що відсутній документ ви піднесете в наступний раз, бо постукавши один раз в двері ФМС, бувати там станете дуже часто.

Перейдемо тепер до списку документів, які потрібно надати по іноземному громадянину, що підтверджують зміну умов на перебування іноземця в РФ. Документи також надаються в копіях:

- заяву (клопотання від приймаючої сторони) про продовження терміну тимчасового перебування;

- заяву (клопотання від іноземного громадянина) про продовження терміну тимчасового перебування (не скрізь);

- паспорт (Вимоги до паспорту скрізь різні. У більшості випадків достатньо першого розвороту. Якщо це закордонний паспорт, то іноді потрібно копія сторінки зі штампом про останньому перетині кордону. Зустрічаються ФМС, де потрібні копії всіх сторінок без винятку, включаючи незаповнені);

- міграційна карта (Незважаючи на те, що в 321 наказі ФМС прямо вказується, що інспектор зобов'язаний поставити на міграційній карті відмітку про продовження терміну тимчасового перебування, важче знайти ФМС, де ця вимога виконується, ніж те, де ігнорується. Ми категорично не радимо вилучати у іноземних громадян оригінал міграційної карти для проставлення відмітки про продовження, так як відсутність у іноземця міграційної карти при собі в момент перевірки розцінюється московськими судами як порушення режиму перебування з наступним штр фом і адміністративним видворенням);

З прикладами таких адміністративних справ можна ознайомитися тут: Судове рішення від 10 березня 2016 р , Судове рішення від 04 березня 2016 р , Судове рішення від 06 липня 2015 р

- патент;

- всі квитанції про оплату патенту (Текст на них повинен читатися. Якщо він вицвів або невиразний, необхідно заздалегідь відправити іноземного працівника в банк за випискою або отриманням дублікатів квитанцій);

- відривна частина повідомлення про прибуття за попереднім місцем перебування (в деяких випадках потрібно оригінал);

- трудовий договір;

- повідомлення про укладення трудового договору.

До вступу в силу спочатку Наказу ФМС від 15 грудня 2014 № 655 , а потім Наказу ФМС від 29.06.2015 р № 321 , Міграційний облік іноземних громадян регулювався Федеральним законом № 109-ФЗ , Постановою Уряду №9 від 15.01.2007 р , Яка стверджує Правила здійснення міграційного обліку іноземних громадян в РФ і адміністративним регламентом надання ФМС державної послуги по здійсненню міграційного обліку в Російській Федерації .

Всі ці нормативні акти передбачали покладання обов'язків по здійсненню постановки на міграційний облік на приймаючу сторону. Присутність іноземця для такої процедури не було потрібно. Сам іноземець міг виконати цей обов'язок лише у виняткових випадках, пред'явивши в ФМС поважні причини, за якими цього не змогла зробити приймаюча сторона.

Наказ ФМС від 29 червня 2015р. № 321 відкриває інші можливості. У положеннях, що описують процедуру подачі документів, заявником може виступати, як приймаюча сторона так і сам іноземний громадянин.

Про випадки, коли іноземні громадяни за дорученням від роботодавця, самі продовжували термін перебування, стає відомо все частіше, однак, це все ще швидше виняток з правил.

Отже, ми розглянули питання про дії роботодавця по постановці своїх працівників на міграційний облік за місцем роботи, але не відповіли на головне питання: а чи є це обов'язком роботодавця?

Ні! Безумовно обов'язком роботодавця - Це не є. Поширена ситуація, коли організація-роботодавець виконує свої обов'язки перед ФМС по оформленню трудових відносин відповідно до міграційними вимогами, а обов'язки по міграційному обліку на себе не покладає, якщо працівник стоїть на обліку за адресою фізичної особи. Працівник може жити у фізичної особи: у родичів, знімати квартиру або кімнату у власника житла, при цьому особа, яка надала йому місце для проживання, також має право поставити його і на міграційний облік. У цьому випадку роботодавець лише контролює, щоб працівник разом з власником житла своєчасно продовжували термін перебування і то, робить це не тому що до такого зобов'язує законодавство, а щоб не втратити в одну мить працівника, який забув продовжити свій термін перебування.

Більш того, можлива також ситуація, коли працюючий в організації іноземець стоїть на міграційний облік за адресою іншої юридичної особи. Допускається це в двох випадках.

Перше. Коли працівник проживає в готелі, гуртожитку, хостелі - тоді на облік його ставить юридична особа, яка володіє об'єктом розміщення.

Друге. Коли працівник працює за сумісництвом, і на міграційний облік його поставив інший роботодавець.

У всіх інших випадках, навіть якщо термін тимчасового перебування не закінчився, печатку юридичної особи на зворотному боці відривної частини повідомлення про прибуття нового роботодавця повинна насторожити. У більшості випадків це звичайна «куплена реєстрація», яка нічого доброго ні іноземному працівникові, ні його роботодавцю не обіцяє. Ще це може бути друк колишнього роботодавця, що легко перевірити, попросивши у майбутнього працівника трудову книжку або довідку 2 ПДФО з попереднього місця роботи.

Чим загрожує такий міграційний облік? Працівникові загрожує штраф, а в містах федерального значення та суміжних областях - штраф, адміністративне видворення і закриття в'їзду на 5 років. Але тільки в одному випадку, якщо працівник не передав новому роботодавцю свої документи для постановки на міграційний облік. А в тому випадку, якщо у нього немає валидной приймаючої сторони (родичів або орендодавця), він просто зобов'язаний це зробити по прибуттю в нове місце перебування. При такому розкладі нова робота - і є нове місце перебування іноземця. В цьому випадку відповідальність за здійснення міграційного обліку лягає на роботодавця, а з іноземця така відповідальність знімається (Див. Лист ФМС від 26 березня 2013 р № КР-1/2 / 2-3688 ).

Іноземний громадянин по прибуттю до нового місця перебування (до нового роботодавця) передає приймаючій стороні документи для постановки на міграційний облік, а приймаюча сторона зобов'язана протягом семи робочих днів поставити іноземного працівника на облік за новим місцем перебування.

Підводячи підсумок статті, хочу ще раз звернути увагу на три важливі речі.

Перше. Іноземний громадянин виконує обов'язки по дотриманню і продовженню свого терміну тимчасового перебування в РФ: своєчасно оплачує патент, подає документи на РВП і т.д. А приймаюча сторона, в ролі якої може виступати роботодавець, виконує обов'язки щодо здійснення міграційного обліку іноземного громадянина (працівника). Об'єднують ці два завдання - терміни. Термін, на який продовжується тимчасове перебування іноземця в РФ відповідає терміну його постановки на міграційний облік.

Друге. Постановка на міграційний облік на відміну від реєстрації за місцем проживання є повідомної, а не дозвільною процедурою. У той час як міграційні органи часто продовжують ставитися до неї, як до дозвільної. Вимоги щодо пакету документів, що пред'являються органами міграції законом не визначені. Більш того, в пункті 31 адміністративного регламенту надання ФМС державної послуги по здійсненню міграційного обліку в Російській Федерації наводиться вичерпний перелік документів, які має подати приймаюча сторона для надання послуги, що складається з двох пунктів: паспорта та міграційної карти іноземного громадянина. А в пункті 46 регламенту міститься пряма заборона вимагати від заявника надання документів та інформації, не передбачених нормативними актами.

І Останнє. Іноземний працівник може стояти на міграційний облік, як за місцем роботи, так і за місцем проживання. Основоположним вимогою є фактичне відповідність адреси постановки на міграційний облік адресою знаходження іноземного працівника, а в робоче це буде час чи ні - не має значення. Ну і не можна допускати перевищення терміну постановки на міграційний облік (терміну тимчасового перебування) іноземного громадянина. У разі, якщо законних підстав для продовження терміну тимчасового перебування немає, іноземний громадянин зобов'язаний виїхати з території Росії до закінчення терміну тимчасового перебування (терміну постановки на міграційний облік).

Стаття опублікована в Журналі "Довідник кадровика" №9, 2016 і №10, 2016.

Що таке - приймаюча сторона?
Отже, ми розглянули питання про дії роботодавця по постановці своїх працівників на міграційний облік за місцем роботи, але не відповіли на головне питання: а чи є це обов'язком роботодавця?
Чим загрожує такий міграційний облік?