Реклама
Реклама
Реклама

Громадянство РФ - kharkovchane.ru

  1. Шановні земляки і гості сайту!
  2. Перелік документів для отримання громадянства Російської Федерації у загальному порядку
  3. 1. Дозвіл на проживання
  4. 2. Копія паспорта з перекладом (нотаріально засвідчена)
  5. 3. Копія свідоцтва про народження
  6. 4. Копія свідоцтва про укладення шлюбу (при наявності шлюбу),
  7. 5. Документ, що підтверджує звернення із заявою про відмову від наявного громадянства (в) і квитанція...
  8. 6. Документ про наявність законного джерела коштів для існування
  9. 7. Документ, що підтверджує володіння російською мовою
  10. 8. Квитанція про оплату державного мита (3500 рублів)
  11. 9.Нотаріально засвідчена копія ІПН
  12. 10. Копія трудової книжки
  13. 11. Детальна автобіографія

Шановні земляки і гості сайту!

Отримати російське громадянство, хочуть без перебільшення сотні тисяч, якщо не мільйони іноземних громадян. Переваги отримання статусу громадянина Росії очевидні. Це можливість для роботи на території РФ без різних обмежень, встановлених для іноземців, отримання посади у великих компаніях або держустановах, оформлення посібників, отримання пільг і можливість участі в виборах. Безкоштовна освіта і медичне обслуговування, відвідування дітьми дитячого садка, школи - ще одні важливі переваги громадянства РФ.

Стати громадянином можна по праву народження або отримання при проходженні стандартної процедури (загальною або прискореної).

Розглянемо відповідь на найпоширеніший питання: найшвидший спосіб отримання російського громадянства. Для цього потрібно просто звернутися до президента Росії з проханням надати громадянство РФ. Ми розглянемо основні способи отримання громадянства Росії.

Основні способи отримання російського громадянства перераховані у Федеральному законі від 31.05.2002 N 62-ФЗ «Про громадянство Російської Федерації». Недостатньо просто приїхати в Росію, і заявити про бажання отримати російський паспорт і громадянство.

Цей закон передбачає 2 основні шляхи для отримання громадянства: загальний і спрощений порядок.

Спрощений порядок передбачає, що у претендента на російське громадянство є які-небудь підстави для того, щоб дати громадянство. Для прикладу, близькі родичі, які народилися або проживають на території Росії, або ще якесь інше умова.

Розглянемо загальний порядок набуття громадянства.

Придбання громадянства в загальному порядку - це довгий і складний шлях, в якому є 3 основних етапи:

Етап 1. Для початку майбутній громадянин Росії повинен оформити дозвіл на тимчасове проживання. отримання РВП - це сама по собі непросте завдання, процес отримання обставлений різними умовами. Іноземець, який має РВП, це вже трохи громадянин РФ: йому дозволено працювати в РФ без додаткових дозволів (тільки в тому регіоні, де отримано РВП), обов'язково отримують безплатне поліс медичного страхування. РВП дається тільки на 3 роки, і цей термін не продовжується.

Етап 2. Отримали РВП? Відмінно, переходите до наступного етапу. Тепер треба отримати посвідку на проживання, або ВНЖ. процес отримання ВНЖ в Росії також досить складний, але власники ВНЖ - це вже практично громадяни Росії, так як мають майже всі права громадян РФ, крім виборчого права.

Етап 3. Безперервно проживши 5 років в Росії по виду на проживання, іноземець має право подати на документи на отримання громадянства Росії. Термін проживання вважається безперервним, якщо іноземний громадянин виїжджав за межі РФ на термін не більше ніж на 3 місяці протягом 1 року.

УВАГА! Іноземний громадянин, який отримав ВНЖ, і претендує на російське громадянство, не може виїжджати з РФ більш ніж на 3 місяці в році. Тільки не потрібно плутати з правилом, за яким іноземний громадянин перебуває 6 місяців поза РФ, - це вже підстава для анулювання ВНЖ.

ВАЖЛИВО! Для подачі документів на громадянство потрібно почати процедуру виходу з наявного іноземного громадянства, також потрібно пред'явити докази наявності законного джерела коштів для проживання, а крім того, потрібен документ, який підтверджує знання російської мови на високому рівні.

У громадян України виникає питання: як вийти з українського громадянства, для того, щоб отримати громадянство Росії.

Розглянемо детально це питання.

Законодавство України про громадянство ґрунтується на принципі єдиного громадянства, яке не передбачає можливість існування у громадянина України іншого громадянства. Громадяни України, які проживають в Російській Федерації, можуть подати клопотання про вихід з громадянства України в консульський відділ Посольства України в Москві, а також в Генеральному консульстві України в місті Ростов-на-Дону, Санкт-Петербург, Єкатеринбург, Новосибірськ, Москва.

Перелік документів, які потрібно надати для виходу з громадянства:

1) заяву про вихід з громадянства України (бланк заяви видасться в Генеральному консульстві і заповнюється в 4-х примірниках, форма 20, затверджена Наказом МЗС України від 15.09.2006 № 185);

2) чотири кольорові фотографії, розміром 35 х 45 мм (без куточка);

3) копія паспорта громадянина України для виїзду за кордон з відміткою на постійне проживання в Російській Федерації (в 4-х примірниках, потрібні копії всіх сторінок, де є записи);

4) документ, який свідчить, що заявник набув громадянство іншої держави

5) довідка з місця реєстрації заявника на території консульського округу, видана компетентними органами РФ;

6) свідоцтво про народження, шлюб (розірвання шлюбу);

7) квитанцію про сплату консульського збору.

УВАГА! За законодавством України однією з умов для подачі клопотання про вихід з громадянства України, є попередньо оформлений виїзд громадянина України на постійне проживання відповідно до закону про виїзд громадян України за кордон.

Перелік документів для отримання громадянства Російської Федерації у загальному порядку

Перелік документів для отримання громадянства Російської Федерації

1. Дозвіл на проживання

2. Копія паспорта з перекладом (нотаріально засвідчена)


3. Копія свідоцтва про народження

або довідка про відсутність в державі колишнього проживання такого документа, нотаріально засвідчена

або довідка про відсутність в державі колишнього проживання такого документа, нотаріально засвідчена

4. Копія свідоцтва про укладення шлюбу (при наявності шлюбу),

розірвання шлюбу (при наявності),

всі копії повинні бути нотаріально засвідчені

5. Документ, що підтверджує звернення із заявою про відмову від наявного громадянства (в) і квитанція про замовний поштовому відправленні

(Не потрібно для громадян Туркменістану і Таджикистану)

Зразок відмови від наявного громадянства можна скачати тут


6. Документ про наявність законного джерела коштів для існування

довідка форми 2НДФЛ або 3 ПДФО, або відомості про доходи особи, на утриманні якого перебуває

довідка форми 2НДФЛ або 3 ПДФО, або відомості про доходи особи, на утриманні якого перебуває

7. Документ, що підтверджує володіння російською мовою

від надання даного документа звільняються чоловіки, які досягли віку 65 років, жінки, які досягли віку 60 років

від надання даного документа звільняються чоловіки, які досягли віку 65 років, жінки, які досягли віку 60 років

8. Квитанція про оплату державного мита (3500 рублів)

9.Нотаріально засвідчена копія ІПН

10. Копія трудової книжки

11. Детальна автобіографія

Разом: процес отримання громадянства в загальному порядку займає близько 8 років. Питання отримання російського громадянства в загальному порядку розглянуто. Тепер будуть розглянуті питання отримання російського громадянства в спрощеному порядку.

Коротенько нагадаємо схему отримання громадянства РФ в загальному порядку: спочатку потрібно отримати дозвіл на тимчасове проживання (РВП), потім, проживши в Росії деякий час по РВП, потрібно оформити наступний документ - вид на проживання (ВНЖ). Потім потрібно прожити в Росії по посвідки на проживання не менше 5 років, і тільки після цього можна подати документи на отримання російського громадянства.

Тепер перейдемо до спрощеного порядку. У більшості випадків спрощення зводиться до скорочення строку перебування на підставі посвідки на проживання (ВНЖ) перед подачею заяви на громадянство, проте, в більшості випадків отримувати ВНЖ (а значить і дозвіл на тимчасове проживання!), Все одно доведеться. Тобто скорочується сам термін придбання російського громадянства, але не кількість оформлюваних документів!

Однак, російськими законами передбачено декілька дві спеціальні програми, за якими можна насправді швидко і відносно легко отримати (в деяких випадках заповітний російський паспорт можна отримати через півроку). Коротко розглянемо кожну з них:

Програма переселення співвітчизників. Розрахована для громадян колишнього Радянського Союзу та їхніх нащадків, які проживають в колишніх радянських республіках, а нині незалежних державах, а також для громадян Росії, які проживають за кордоном. Учаснику та членам його сім'ї компенсується витрати на проїзд і провезення речей, «підйомні», а так само багато інших пільги. Громадянство за цією програмою реально отримати протягом 6 місяців. Дана програма ставить за мету розвиток і освоєння віддалених і відстаючих в розвитку регіонів, тому, в ній не беруть участь такі популярні для міграції регіони як Москва і Московська область, Крим і деякі інші регіони Росії. Подати заяву на участь в програмі переселення співвітчизників можна за кордоном Росії, або по приїзду в РФ, але для цього потрібен якийсь статус: РВП або ВНЖ.

Програма носіїв російської мови (НРЯ). Ця програма підійде для тих бажаючих отримати російське громадянство, які знаходяться на території РФ. Умови цієї програми прості: претендент або його предки повинні бути народжені на території, яка в даний момент входить до складу сучасної Росії (наприклад, в РРФСР, або навіть на території Російської Імперії), і повинні використовувати в повсякденному житті російська мова. Визнає носієм російської мови спеціальна комісії, що знаходяться в місцевих відділеннях ФМС. Незважаючи на прості вимоги, ця програма поки не користується популярністю, так у багатьох регіонах комісії щодо визнання толком не створені, а найголовніше, при отриманні громадянства РФ цим шляхом потрібно повний вихід з іноземного громадянства, що вкрай утруднено для громадян багатьох країн (Україна, Узбекистан і багато інших країн).

Далі перейдемо до перерахування різних категорій претендентів на громадянство Росії, які мають різні пільги при його отриманні.

Отже, для отримання російське громадянство без отримання дозволу на тимчасове проживання (РВП), і без виду на проживання (ВНЖ) тим претендентам, які:

  • Мають хоча б одного з батьків, що має громадянство Російської Федерації і проживає на території Російської Федерації. Зверніть увагу: мати або батько, які є громадянами Росії, повинні обов'язково проживати на її території, інакше нічого не вийде.
  • Мали громадянство СРСР, проживали і проживають в державах, що входили до складу СРСР, не отримали громадянства цих держав і залишаються в результаті цього особами без громадянства. Тут теж все ясно - не отримали громадянство нової держави при розпаді СРСР - можна отримати громадянство Росії.
  • Громадяни держав, що входили до складу СРСР (тобто громадяни колишніх радянських республік), що проходять не менше трьох років військову службу за контрактом у Збройних Силах Російської Федерації. Тобто Російське громадянство можна отримати через військову службу.
  • Ветерани ВВВ, мали радянське громадянство, і які проживають на території РФ.

Спочатку потрібно отримати посвідку на проживання в Росії, а потім відразу подати на громадянство можна наступними категоріями:

  • Народилися на території Української РСР і мали громадянство колишнього СРСР. Це варіант підходить тим людям, які були народжені за радянських часів на території Росії, а потім переїхали на постійне місце проживання в тодішні радянські республіки, (які потім стали новими незалежними державами).
  • Складаються в шлюбі з громадянином Російської Федерації не менше трьох років. Тут схема така: вдало одружитися або вийти заміж, отримати РВП поза квотою по шлюбу, через півроку подати на ВНЖ, протриматися 3 роки, і отримати жадане громадянство.
  • Є непрацездатними і мають дієздатних сина чи дочку, які досягли віку вісімнадцяти років і є громадянами Російської Федерації. Це варіант отримання громадянства пенсіонерами.
  • Мають неповнолітньої дитини або недієздатного повнолітнього сина або дочку, які є громадянами Російської Федерації, - але тільки в тому випадку, якщо другий з батьків дитини, громадянин РФ, помер, або за рішенням суду визнаний безвісно відсутнім, недієздатним, позбавлений або обмежений в батьківських правах.
  • Випускники ВНЗ або технікумів, які навчалися на території РФ, які отримали освіту після 1 липня 2002 року і сукупності не менше трьох років до дня звернення із заявою про прийом до громадянства Російської Федерації працювали на території РФ.
  • Індивідуальні підприємці, які працюють в Російській Федерації не менше трьох років, з щорічною виручкою не менше 10 мільйонів рублів (тільки в тих сферах діяльності, затверджених Урядом РФ!). А так же засновники російських фірм, чия частка вкладу в статутному юридичної особи не менше 10 мільйонів рублів, а сама фірма працює в РФ не менше трьох років, розмір її статутного не менше 100 мільйонів рублів, або ця фірма сплачує податків щорічно на суму не менше 6 мільйонів рублів (фірма так само повинна працювати в сфері, затвердженої Урядом РФ).
  • Іноземці, які працюють в Росії не менше трьох років з рідкісної професії, (перелік таких професій визначають російську владу.

УВАГА! Незважаючи на те, що в багатьох випадках в законі прямо написано, що перед подачею заяви на громадянство для деяких категорій заявників прямо вказано, що РВП або ВНЖ не потрібно, на ділі ФМС пояснює трохи інакше. Заявникам, які подають заяви на території Росії, на ділі потрібні підстави для легального перебування в Росії, тобто РВП або ВНЖ. Це пов'язано з тим, що подача документів на громадянство - досить складний і тривалий процес, а іноземні громадяни з безвізових країн можуть перебувати в Росії обмежений час (так зване «правило 90/180»). Існує стійке оману, що абсолютно будь-яка дитина, що народилася на території Росії, автоматично отримує російське громадянство (а з ним і його батьки). Громадянство дітей, народжені на території РФ, визначається громадянством їх батьків, якщо у батьків дитини різне громадянство, то вони мають право вибрати для своєї дитини потрібне їм громадянство.

Тому, дитина, що народилася на території Росії, може бути визнаний російським громадянином в наступних випадках:

  • Обидва його батьків або єдиний його батько мають громадянство Російської Федерації (незалежно від місця народження дитини);
  • Один з його батьків має громадянство Російської Федерації, а другий з батьків є особою без громадянства, або визнаний безвісно відсутнім, або місце його перебування невідомо (незалежно від місця народження дитини);
  • один з його батьків має громадянство Російської Федерації, а другий з батьків є іноземним громадянином, за умови, що дитина народилася на території Російської Федерації або якщо в іншому випадку він стане особою без громадянства;
  • обидва його батьків або єдиний його батько, які проживають на території Російської Федерації, є іноземними громадянами або особами без громадянства, за умови, що дитина народилася на території Російської Федерації, а держава, громадянами якого є його батьки або єдиний його батько, не надає дитині своє громадянство;
  • Дитина, який знаходиться на території Російської Федерації і батьки якої невідомі, стає громадянином Російської Федерації у разі, якщо батьки не з'являться протягом шести місяців з дня його виявлення;

повернутися до списку статусів

(Visited 2 535 times, 1 visits today)