Реклама
Реклама
Реклама

Як перевірити заборону на виїзд за кордон в 2019 році

  1. Кому заборонено залишати РФ
  2. злісним неплатникам
  3. Перший крок
  4. другий крок
  5. третій крок
  6. При заборону виїзду дитини
  7. державним службовцям
  8. Як дізнатися і де перевірити заборону на виїзд за кордон: Відео
  9. Особисте відвідування КОМ УМВС
  10. Через Інтернет
  11. сайт держпослуг
  12. Сайт податкової служби
  13. Сайт судових приставів
  14. У прикордонників
  15. терміни невиїзду
  16. Як зняти заборону
  17. Як домогтися компенсації від приставів
  18. Інші способи перетину кордону
  19. Термінове погашення заборгованості
  20. Виїзд через іншу державу

Але при виїзді з РФ пасажирів можуть розгорнути назад через заборону на виїзд. Причина: ймовірно, чоловік потрапив у список невиїзних. Багато громадян знають про таку заборону, а кому-то краще заздалегідь перевірити заборону на виїзд за кордон. Інакше подорож не відбудеться. По крайней мере, до тих пір, поки не буде знята заборона на виїзд за кордон. Розглянемо кілька способів перевірки.

Кому заборонено залишати РФ

Кому заборонено залишати РФ

Перше питання, яке хвилює громадян, хто накладає заборону на виїзд за кордон? Ці функції реалізують суди і пристави. ( ст. 67 Федерального закону №229 «Про виконавче провадження ). При винесенні рішення вони спираються на умови виїзду за кордон громадян РФ . Такий захід носить примусовий характер.

Заборона залишати територію Росії поширюється на:

  • підозрюваних, обвинувачених та засуджених;
  • військовослужбовців;
  • ухильників від сплати аліментів, ЖКГ, штрафів;
  • співробітників ФСБ;
  • осіб, які володіють таємницею державної ваги.

Цей список осіб, яким заборонений виїзд за кордон може доповнюватися в залежності від обставин.

злісним неплатникам

Накопичення значної заборгованості створює заборона для виїзду за кордон. За статистикою, боржники складають більшу частину обмежених в подорожах осіб.

Умови заборони виїзду з РФ боржникам наступні.

  1. Сукупний розмір боргу - понад 30 тисяч рублів (з 1 жовтня 2018 року по новому указу президента).
  2. Пристави порушили виконавче провадження.
  3. Прострочення за виконавчим листом суду - 3 роки.

Списки боржників, яким заборонений виїзд за кордон не обмежуються платником аліментів. Під заборону потрапляють боржники по податках, штрафам ГИБДД, послуг ЖКГ і судових витрат.

Перший крок

Підставою для розгляду справи є заява одержувача грошових коштів. Судовий орган розглядає звернення і виносить вердикт у формі виконавчого листа. Боржнику дається 5-денний термін на добровільне погашення платежу. Коли цього не відбувається, настає другий етап стягнення. Відзначимо, що доповнений закон про заборону виїзду за кордон боржникам визначає мінімальний поріг заборгованості - 30 тисяч рублів.

другий крок

Забувши про борг, платник може виявити, що пристави закрили виїзд за кордон. На цьому етапі відбувається збудження виконавчого виробництва. Головною підставою виступає виконавчий лист суду. Втім, пристави мають право відкрити справу на підставі наказу старшого пристава. Боржнику знову дається 5 днів на добровільне погашення заборгованості.

третій крок

Видане постанову приставів направляється за трьома адресами: боржнику, УВМ УМВС і в Прикордонну службу. Остання є кінцевим пропускним пунктом за кордон. Якщо боржник захоче виїхати за кордон, йому відмовлять, пред'явивши копію постанови ФССП.

При заборону виїзду дитини

Нарівні з дорослими, під заборону на виїзд за кордон можуть потрапити діти. Звичайно, вони не винні в обмеженні, так як заборона виноситься з ініціативи одного з батьків. Порядок закріплений в ст. 20 ФЗ №144 «Про порядок виїзду і в'їзду в РФ» . Наступна стаття роз'яснює можливості зняти заборону. Але відбувається це тільки через суд. Позивачем і відповідачем виступають батьки (опікуни) неповнолітнього.

Відповіддю на питання, як дізнатися чи випустять за кордон дитини, служать відносини між батьками. Найпростіше дізнатися у чоловіка, не накладав він заборона на виїзд? При позитивній відповіді звернення до суду неминуче. Після зняття заборони, можна готувати документи для виїзду за кордон з дитиною .

державним службовцям

Визначаючи категорії громадян, яким заборонений виїзд з РФ, влада дивиться на статус здобувача. Наприклад, у випадку з держслужбовцями під арешт на виїзд за кордон потраплять не всі з них. Звичайному клерку або співробітнику КОМ УМВС заборона не загрожує. Інша справа, якщо держслужбовець працює на закритому підприємстві і має доступ до військової таємниці. Вона вважається державною, тому виїзд військовослужбовців за кордон в 2019 році також заборонений. Принаймні до закінчення проходження строкової служби в лавах ЗС РФ.

Як дізнатися і де перевірити заборону на виїзд за кордон: Відео

Способи перевірки обмеження

Маєте намір відправитися на відпочинок за кордон? Тоді незайвим буде перевірити можливу заборону на виїзд з РФ. Зручніше за все перевірити обмеження на виїзд за кордон онлайн з дому або офісу. Класичний варіант - нанести візит в УВМ УМВС за місцем проживання. Розглянемо найпопулярніші варіанти.

Особисте відвідування КОМ УМВС

Універсальним, але не дуже зручним є спосіб перевірити виїзний за кордон чи ні в офісі міграційного органу. Все що потрібно від виїжджає - прийти у відділення і подати запит на заборону. При собі потрібно мати паспорт або закордонний (біометричний або старий). Але приготуйтеся до значних черг.

Через Інтернет

Все більша кількість людей намагаються перевірити можливість виїзду за кордон онлайн. Актуальність такого способу продиктована отриманням актуальних даних. Поки пристав відправить копію постанови, а Пошта Росії доставить лист за адресою, піде багато часу, а «гарячі» путівки ще ніхто не відміняв. Онлайн-перевірка займе кілька хвилин і в результаті ви будете знати, є заборона на виїзд чи ні?

сайт держпослуг

сайт держпослуг

Єдиний портал державних і муніципальних послуг відкриває широкі можливості для перевірки податків, штрафів, аліментів та інших заборгованостей. Ви можете перевірити виїзд за кордон на прізвище. Для цього потрібно відкрити вкладку «Послуги» і переглянути поточний стан своїх штрафів. Відсутність заборгованості відкриває доступ до виїзду за кордон. Правда, залишається ще заборона на виїзд для дитини. Але про це краще за все дізнатися у батьків або в ФССП за місцем проживання.

Читаємо також:
Як назавжди виїхати з Росії без грошей
Різниця імміграції та еміграції

Сайт податкової служби

Як дізнатися, що виїзд за кордон закритий через інтернет-ресурс ФНС? Для цього потрібно завести Особистий кабінет на сайті (наприклад, за логіном і паролем держпослуг) і ввести номер ІПН. Наявність або відсутність заборгованостей впізнається в розділі «Дізнатися свою заборгованість». Система видає актуальні відомості, які можна роздрукувати. Особистий кабінет на сайті ФНС допомагає дізнаватися про заборгованості як фізичним, так і юридичним особам.

Сайт судових приставів

Сайт судових приставів

Завжди корисно з'ясувати, як дізнатися чи дозволений виїзд за кордон, маючи під рукою лише посилання на сайт ФССП ? Перевіритися на «заборону на виїзд» можна за наступним інструкції.

  1. Відкрити потрібний регіон (наприклад, Москва).
  2. Вбити ім'я, прізвище і дату народження.
  3. Відправити запит в обробку.

Відповіддю базується на інформації про поточні заборгованості. Цілком можливо, саме вони не дозволять здійснити виїзд за кордон. Оплату можна здійснити прямо на сайті ФССП або через держпослуги.

У прикордонників

Нерідко трапляється ситуація, коли НЕ пристави, а прикордонна служба оформила заборона на виїзд. Відбувається це вкрай рідко, але іноді заборона накладається. Відразу варто обмовитися, що перевірити себе на виїзд за кордон у прикордонників навряд чи вийде. Виїжджає просто ставлять перед фактом - межа для вас закрита. Дізнатися онлайн про заборону у прикордонників неможливо. Залишаються варіанти, як це зробити, вищеописаними способами.

терміни невиїзду

З'ясувавши, що заборона накладає виключно суд, а в окремих випадках старший пристав, потрібно сказати і про терміни заборони. Невиїзд за кордон діє протягом півроку з моменту видання постанови. Якщо ситуація з заборгованістю не зміниться, пристави можуть накласти заборону повторно. І так необмежену кількість разів.

Автоматично продовжити 6-місячну заборону на виїзд з РФ не можна. Цим успішно користуються недобросовісні платники. Дочекавшись закінчення терміну, вони оформляють візу і відлітають за кордон. Боротися з відкритим «коридором» вдається не завжди.

Як зняти заборону

Як зняти заборону

Скасувати заборону на виїзд за кордон можна, але для цього потрібно виконати одну з наступних умов:

  • погасити або знизити борг;
  • оформити розстрочку в ФССП на погашення заборгованості;
  • надати докази необхідності термінового виїзду за кордон (службові справи, важке захворювання, смерть живе за кордоном члена сім'ї);
  • витікання терміну дії виконавчого листа.

Заповнена від руки заяву на обмеження виїзду боржника за зразком подається разом з доказами. Тут виділяють медичні довідки, банківські виписки, заява від одержувача аліментів.

Як домогтися компенсації від приставів

Щорічно чорний перелік не виїжджають за кордон поповнюється новими людьми, але чи завжди це обгрунтовано? Часом пристави накладають заборону за незначні причини. Або заборона на виїзд зберігається навіть після погашення боргу. Халатність людей в формі, на жаль, не рідкість. Постраждалі від дій судових приставів мають право вимагати відшкодування збитків (витрати на «гарячі» путівки за кордон, моральна компенсація).

Домогтися справедливості можна шляхом подання позовної заяви до суду. Звичайно, розумніше обмежитися скаргою на адресу старшого судового пристава. Але де гарантії, що ФССП покарає пристава і відшкодує збитки? Тому постраждалим краще відразу звертатися до суду і вказувати на порушені права.

Інші способи перетину кордону

Інші способи перетину кордону

розглядаючи ймовірний виліт за кордон з боргами , Слід зазначити, що закон не встановлює жорстких рамок. Покинути Росію можна кількома шляхами. Законом це не заборонено, але і причини невиїзду з РФ нікуди не зникнуть.

Термінове погашення заборгованості

Не потрібно намагатися обдурити ФССП. Куди розумніше погасити заборгованість і відправитися на відпочинок за кордон. Єдине, про що слід знати - борг погашається завчасно. Ні про яке термінове погашення мови не йде. Це пов'язано з бюрократичною процедурою, яка починається з банку і закінчується в ФССП.

Після отримання квитанції про погашення боргу, пристав готує документи на скасування виконавчого провадження (фактичне зняття заборони). Паралельно відбувається інформування Прикордонної служби. Останні випустять вас за кордон тільки після розпорядження приставів.

Виїзд через іншу державу

Діяв колись закон, не накладав заборону виїзду за кордон з боргами через Білорусь. Але на початку 2018 року введено так звану прикордонну зону. Пости на кордоні оснащуються електронними терміналами з актуальними базами даних. Зараз проходження реєстрації супроводжується перевіркою особистості емігранта, включаючи всі його заборгованості в РФ.

Володарі шенгенської візи можуть зробити виїзд з Росії за маршрутом Калінінград-Вільнюс-Європа. Інший варіант - скористатися відкритістю Казахстану. Поки ці лазівки доступні, але, можливо, і вони будуть прикриті як у випадку з Білоруссю.

Читаємо також:
Перетин кордону для поновлення міграційної карти

Найпростіше дізнатися у чоловіка, не накладав він заборона на виїзд?
Онлайн-перевірка займе кілька хвилин і в результаті ви будете знати, є заборона на виїзд чи ні?
Але де гарантії, що ФССП покарає пристава і відшкодує збитки?