Реклама
Реклама
Реклама

Як перевірити заборону на виїзд за кордон онлайн в 2019 році

  1. Хто не може виїхати з РФ
  2. неповнолітні громадяни
  3. військовослужбовці
  4. боржники
  5. засуджені
  6. призовники
  7. Особливості накладення заборони
  8. Варіанти перевірки в 2019 році
  9. Особисте відвідування відділення ГУВМ МВС
  10. Через офіційні сайти
  11. портал держпослуги
  12. сайт ФНС
  13. сайт ФССП
  14. прикордонна служба
  15. Термін дії обмеження
  16. В яких випадках заборона знімається
  17. Як домогтися компенсації від приставів
  18. Інші варіанти перетину кордону
  19. Чи можливий виїзд з РФ без оплати боргів
  20. Якщо заборгованість погашена
  21. Альтернативний варіант виїзду
  22. Підбиваючи підсумки

Згідно із законодавством РФ, певні категорії громадян можуть бути тимчасово позбавлені можливості покинути РФ. Наприклад, такі обмеження застосовуються до військовослужбовців, боржникам і т.д. Якщо громадянин не знає про наявність (відсутність) санкцій, він може перевірити заборону на виїзд за кордон. Простіше це зробити особам, до яких застосовано обмеження через їх неоплачених зобов'язань.

Хто не може виїхати з РФ

Хто не може виїхати з РФ

Питання регламентований Федеральним законодавством. В першу чергу мова йде про 15 статті ФЗ № 114 від 1996 року. Тут встановлено перелік осіб, яким заборонений виїзд за кордон. Серед них:

  • військовослужбовці та призовники;
  • допущені до особливо охоронюваним держтаємниць;
  • боржники і банкрути;
  • підозрювані / обвинувачені у вчиненні злочину;
  • засуджені;
  • співробітники ФСБ;
  • громадяни, які повідомили невірні відомості про себе в спробі отримати паперу на виїзд з країни.

Крім зазначеного, ФЗ № 114 встановлює особливий порядок для дітей, яка не досягла 18 років. В окремих випадках обмежувальні санкції поширюються також і на них.

неповнолітні громадяни

Питання регламентований статтями 20 і 21 ФЗ № 114. Так, ст. 20 повідомляє, що виїзд за кордон дитини без батьків можливий тільки при наявності у нього паспорта або нотаріально завіреного дозволу від батька і матері (опікунів, усиновителів та інше). У документі необхідно вказати країну призначення (одну або кілька) і термін перебування в ній. Якщо неповнолітній виховується в дитячому будинку (іншому подібному закладі), дозвіл на перетин кордону виписується органами опіки. На кожну дитину складається окремий документ.

Якщо неповнолітній подорожує тільки з одним з батьків, обмеження на виїзд за кордон може бути накладено за бажанням другого. Для цього той повинен написати заяву в довільній формі і передати його в ГУВМ МВС. Також слід врахувати, що для отримання візи в деяких консульствах необхідно подати довідку від другого з батьків.

військовослужбовці

Дана категорія громадян отримує арешт на виїзд за кордон на період перебування в армії. Після звільнення вони набувають можливість залишати країну, за винятком випадків застосування додаткових обмежень. При цьому стаття 19 ФЗ № 114 робить важливу поправку: виїзд за кордон співробітникам МВС і військовослужбовцям можливий при наявності спеціального дозволу від начальства. Зазначена поправка не відноситься до солдатам-строкової.

боржники

Питання регламентований Постановою ВР № 50 від 2015 року, а також ФЗ № 229 від 2007 р Перший документ визначає інстанції, які мають право застосувати санкції, другий - встановлює суму несплачених зобов'язань, при наявності якої можна використовувати обмеження. Так, закон про заборону виїзду за кордон боржникам (ФЗ № 229, ст. 67) вказав, що санкції накладаються при борг в 10000 р. (Аліменти, відшкодування шкоди) або 30000 р. (Будь-які інші зобов'язання, наприклад, позики, ЖКГ). Рішення про встановлення обмеження приймається ФССП або судом. У будь-якому випадку, списки боржників, яким заборонений виїзд за кордон, передаються прикордонній.

засуджені

Громадяни, які вчинили злочин і покарані за це, не мають права покинути Росію, поки не відбудуть свій термін. Якщо для деяких інших категорій можливі альтернативні варіанти (навіть коли пристави закрили виїзд за кордон), то засуджені не можуть покинути Росію, в тому числі через Білорусь і Казахстан.

призовники

Ухилення від військової служби є кримінально караним діянням (ст. 328 КК РФ). У свою чергу, спроба виїзду за кордон після отримання повістки вважається ухиленням.

Особливості накладення заборони

У всіх випадках, крім неповнолітніх і боржників, обмеження застосовуються відразу після появи причин для цього. Наприклад, засуджений не буде випущений з країни, поки не відбуде покарання. Відповідна інформація передається в ГУВМ МВС. Хто накладає заборону на виїзд за кордон для боржників? Згідно з пунктом 46 Постанови ВС № 50 від 2015 року, це може зробити пристав (коли зобов'язання стягуються на підставі рішення суду) або суд (в будь-який інший ситуації). В обох випадках санкції можуть бути застосовані за клопотанням кредитора.

Варіанти перевірки в 2019 році

Як дізнатися, чи дозволений виїзд за кордон? Є онлайн і оффлайн-способи. Наприклад, громадянин може направити запит в УВМ або перевірити борги на сайті ФНС.

Особисте відвідування відділення ГУВМ МВС

Дана структура відає питаннями міграції в РФ. Щоб перевірити обмеження на виїзд за кордон, громадянину необхідно самостійно з'явитися в один з відділів і написати запит у вільній формі. Подібна інформація не надається за допомогою онлайн-сервісів.

Через офіційні сайти

Даний спосіб актуальний тільки для осіб, які мають заборгованість. Оскільки перевірка заборони на виїзд з РФ за допомогою онлайн-сервісів неможлива, користувач дізнається тільки про наявність неоплачених зобов'язань, які можуть бути підставою для застосування санкцій.

портал держпослуги

Для пошуку заборгованості, необхідно зробити наступне.

  1. Перейти на сайт, увійти в особистий кабінет або зареєструватися.
  2. Знайти сервіс «Судова заборгованість» (виконує пошук по базі ФССП) або «Податкова заборгованість» (використовує інформацію ФНС).
  3. Перевірити виїзд за кордон на прізвище і паспортними даними.

Щоб упевнитися у відсутності санкцій, перевірку необхідно виконувати по обом сервісів.

сайт ФНС

сайт ФНС

Як дізнатися чи випустять за кордон? Необхідно наступне.

  1. Перейти за посиланням https://www.nalog.ru/ .
  2. У розділі «Заплати податки» вибрати сервіс «Особистий кабінет».
  3. Увійти в акаунт або зареєструватися. Допускається використання облікового запису порталу Госуслугі.ру.

Якщо є заборгованість, вона відобразиться на головній сторінці особистого кабінету.

сайт ФССП

Щоб перевірити виїзний за кордон чи ні, необхідно:

Користувач зможе знайти інформацію про ініційовані виконавчих провадженнях. При наявності достатньої суми заборгованості (10000 р. Або 30000 р. - залежить від обставин) це напевно буде означати присутність санкцій.

прикордонна служба

Єдиний спосіб перевірити себе на виїзд за кордон - спробувати пройти прикордонний контроль. Служба не надає інформацію про наявність обмежень фізичним особам. Найпростіший спосіб перевірити заборону на виїзд через прикордонну службу - купити квиток в аеропорту і пройти зону контролю. При необхідності квиток можна здати.

Термін дії обмеження

Санкції існують, поки є підстави для їх застосування. Наприклад, боржник зможе виїхати з країни, коли погасить зобов'язання (з урахуванням того, що на відміну рішення про заборону на виїзд йде до двох тижнів). Засуджені залишають Росію після відбуття покарання. Єдине, на підставі статті 15 ФЗ № 114, особи, які допущені до особливо охоронюваним таємниць, можуть перебувати під забороною до 10 років з моменту вчинення останньої дії, який передбачає роботу з секретними матеріалами.

В яких випадках заборона знімається

Як вже було зазначено, санкції застосовуються автоматично, за рішенням суду або пристава. У тому числі можливе накладення заборони за клопотанням кредитора (зразок заяви на обмеження виїзду для боржника знаходиться у пристава-виконавця).

Знімаються санкції, як тільки закінчаться підстави для їх застосування. На процедуру скасування обмежень може піти до двох тижнів.

Як домогтися компенсації від приставів

Якщо ФССП по яких-небудь причин не вчасно зняла заборону, постраждале фізособа має можливість звернутися за відшкодуванням моральної шкоди та понесених збитків (наприклад, за витрати на авіаквиток). Для цього необхідно написати заяву з претензією і вимогою виплатити кошти на ім'я старшого пристава. Якщо буде відмова, потрібно подавати скаргу до суду.

Інші варіанти перетину кордону

У громадян є кілька можливостей покинути Росію навіть при наявності обмеження. Проте слід враховувати, що для військовослужбовців, призовників, осіб, допущених до секретної інформації це загрожує додатковою відповідальністю. Безкарно виїхати з Росії і повернутися можуть тільки боржники.

Чи можливий виїзд з РФ без оплати боргів

Громадяни мають право домогтися через суд розстрочки платежів. В такому випадку обмеження може бути призупинено. Як виїхати за кордон з боргами , Не погоджуючись на розстрочку? Через суд можна отримати відповідний дозвіл при наявності поважних причин. Наприклад, смерть або серйозна хвороба близького родича.

Якщо заборгованість погашена

Як тільки пристав (суд) отримає інформацію про оплату зобов'язань, почнеться процес скасування санкцій. На це йде до двох тижнів.

Альтернативний варіант виїзду

Альтернативний варіант виїзду

Фізособи можуть покинути РФ через такі держави.

  1. Білорусь чи Казахстан, між якими немає прикордонного контролю. Прибувши в одну з цих країн, можна поїхати в будь-яку точку світу.
  2. Калінінград. Актуально тільки для власників шенгенської візи. Купивши квиток до цього міста, людина висаджується в Литві або Фінляндії.

Зазначені варіанти підходять тільки для боржників. До всіх інших категоріях можуть бути застосовані додаткові санкції за порушення встановлених обмежень.

Підбиваючи підсумки

Причини, через які можливе встановлення заборони, перераховані статтями 15 і 21 ФЗ № 114 від 1996 року. У всіх випадках закон передбачає тільки тимчасове обмеження, яке може бути знято відразу після припинення підстав для їх застосування.

Найбільш реальний спосіб перевірити наявність заборони - звернутися в ГУВМ МВС. Онлайн-сервіси не пропонують подібної інформації. Там можна перевірити тільки наявність неоплачених зобов'язань або порушеної виробництва.

При необхідності боржники можуть скористатися виїздом з Росії через держави Митного союзу або Калінінград.

Хто накладає заборону на виїзд за кордон для боржників?