Реклама
Реклама
Реклама

Як узаконити гостьові будинки під оренду?

Grigory Bruev / Fotolia   Процедура оформлення прав на зведені на своїй ділянці будови залежить від категорії землі і виду дозволеного використання Grigory Bruev / Fotolia

Процедура оформлення прав на зведені на своїй ділянці будови залежить від категорії землі і виду дозволеного використання. Так, права на об'єкти нерухомого майна, розташованого на дачній ділянці, Ви може оформити в заявному порядку, подавши в Росреестр декларацію на об'єкт із зазначенням площі, виду об'єкта та будівлі. Оподаткування ж залежить від суб'єкта, де розташований об'єкт нерухомості.

Будівництво заміського будинку: 15 корисних статей

На землях яких категорій можна будувати, а на яких не можна?

Основне завдання власника земельної ділянки та побудованих на ньому будиночків - внести їх в ЕГРП (Єдиний державний реєстр прав на нерухоме майно та угод з ним), тобто забезпечити державну реєстрацію права власності на об'єкти нерухомості (будиночки). Це робиться для того, щоб згодом на законних підставах володіти будиночками і розпоряджатися ними, в тому числі здаючи їх в оренду.

Для того щоб оформити дане право власності, Ви можете звернутися до спрощеного порядку реєстрації та подати в ФГБУ - Федеральну кадастрову палату Росреестра (реєструючий орган) наступні документи:

  • паспорт власника або довіреність на представника;
  • декларацію за встановленою формою, де Ви вказуєте, що Ви власник даної земельної ділянки та Вами здійснено будівництво об'єктів;
  • заяву про проведення процедури обліку та державної реєстрації зведених Вами об'єктів нерухомості;
  • документ про сплату реєстраційного збору (державного мита);
  • дозвіл на введення об'єкту в експлуатацію.

На підставі поданих Вами документів, розглянувши та перевіривши їх, Росреестр видає Вам свідоцтво про державну реєстрацію прав власності на об'єкти нерухомого майна. З цього моменту Ви можете на законних підставах самі використовувати їх або здавати.

У частині податків підлягають оплаті:

  • земельний податок (розраховується від кадастрової вартості земельної ділянки), для з / у сільськогосподарського призначення на 2017 рік по Московській області становить 0,3% від кадастрової вартості земельної ділянки;
  • податок на майно фізичних осіб (розраховується від кадастрової вартості об'єкта нерухомості) в розмірі 0,1% від кадастрової вартості нерухомості;
  • в разі здачі об'єктів нерухомості в оренду прибутковий податок для фізичних осіб в розмірі 13% від сум отриманого доходу.

При обчисленні податків слід звернути увагу на те, що їх ставки, як і методика розрахунку, періодично змінюються. Тому потрібно щорічна і додаткова перевірки. Крім того, в ряді випадків податки можна зменшити шляхом застосування податкових відрахувань. Але це зовсім інше питання!

Чи можна отримати податкове вирахування повторно?

Як зняти будинок на літо для всієї родини?

Однозначно можна стверджувати лише одне: на всі капітальні споруди на ділянці повинно бути зареєстровано право власності, і всі вони повинні бути поставлені на кадастровий і податковий облік. Яке б не було призначення будівель для особистого користування або комерційного. А конкретизувати відповідь, на жаль, неможливо недостатньо вступних даних. До якої категорії земель відноситься земельну ділянку, який вид дозволеного використання землі? У кожній категорії є певні обмеження на будівництво та різні ставки оподаткування. Хто буде виступати власником цього бізнесу гостьових будиночків в оренду фізична, юридична особа або індивідуальний підприємець? Від цього залежить величина податкового навантаження: для фізичних осіб вона становить 13% (прибутковий податок), 20% базова ставка для юридичних осіб, IP взагалі платить від 6 до 15% в залежності від схеми оподаткування (загальна, спрощена та інше).

Процедура отримання дозвільної документації на будівництво, а також реєстрація права власності на об'єкти капітального будівництва (далі ОКС) може значно варіюватися в залежності від категорії і виду дозволеного використання земельної ділянки. Федеральним законодавством РФ передбачені наступні випадки:

  • спрощений порядок реєстрації права власності на ОКС (так звана дачна амністія);
  • реєстрація права власності шляхом отримання дозвільної документації.

Для точної відповіді на це питання необхідна інформація про категорії та вигляді дозволеного використання ЗУ. Крім того, необхідно знати, хто є власником земельної ділянки фізична або юридична особа.

«Дачна амністія»

Має на увазі під собою реєстрацію права громадян щодо ОКСов, розташованих на земельних ділянках з наступними видами використання: ІЖС, ЛПГ, дачне господарство (будівництво), садівництво, гаражне будівництво. Також важливим фактором є те, що «амністія» поширюється тільки на ділянки, правовласниками яких є фізичні особи.

Загальний порядок

Має на увазі отримання дозволу на будівництво. При цьому в ряді випадків необхідно дозвіл на введення в експлуатацію (акт введення в експлуатацію). Даний порядок містить в собі велику кількість тонкощів і нюансів. Процес отримання дозволу на будівництва (а також дозволу на введення в експлуатацію) пов'язаний з великими часовими і фінансовими витратами. У ряді випадків отримати дозвіл на будівництво в відношенні ділянки, на якій розташований ОКС, неможливо.

З питання оподаткування. Суми, розміри, ставки і порядок оподаткування залежать від безлічі факторів, наприклад, організаційно-правова форма, схема оподаткування (спрощена, вмененная) і т. Д.

Де краще відкрити готель в Росії?

Готелі в російських садибах

Спосіб оформлення залежить від того, чи є будиночки повноцінними капітальними будівлями або ж їх можна віднести, наприклад, до тимчасових переносним будовам збірно-розбірного типу. Критерії встановлені будівельними стандартами.

Якщо є, їх треба реєструвати як нерухоме майно та згодом сплачувати податок на нерухоме майно. Залежно від того, на кого оформлені будиночки, термінів будівництва і ряду деяких інших факторів, можливо, Ви зможете отримати податкові відрахування з ПДФО. У них зараховується, наприклад, вартість будівельних матеріалів.

Здача будиночків відпочиваючим це підприємницька діяльність. Щоб здійснювати її законно, необхідно зареєструватися як індивідуальний підприємець або заснувати юридичну особу. Від того, який із цих варіантів Ви виберете, буде залежати те, які податки доведеться платити.

Необхідно відзначити, що гостьовий будинок не є готелем, однак має з нею багато спільного. Головною відмінністю же є те, що гостьовий будинок може мати максимум 10 номерів. Також такі будинки, як правило, знаходяться в приватній власності, і їх власники проживають в тому ж домоволодінні або ж в окремій будівлі на цій території. Головною метою гостьових будинків можна назвати отримання прибутку за рахунок зниження витрат на утримання будинку та обслуговування. У зв'язку з цим юридичний статус такої форми бізнесу відрізняється від звичних готелів.

Для реєстрації гостьового будинку буде потрібно установа ІП зі спрощеною системою оподаткування. З одного боку, це дозволяє Вам мінімізувати ризики і виключити претензії з боку податкової, з іншого, Ви отримуєте можливість відкрито вести свій бізнес і рекламувати послуги. Процедура оформлення документів буде включати в себе отримання дозволу від пожежної та санітарно-епідеміологічної служби, Росспоживнагляду, сертифікацію гостьового будинку і отримання санітарних дозволів при наявності у Вас загальної кухні або обідньої зони для постояльців.

У разі успішної реєстрації гостьового будинку щомісячні податки будуть залежати від багатьох факторів, однак у середньому складуть від 30 тисяч рублів.

Текст підготувала Марія Гурєєва

НЕ пропустіть:

Всі матеріали рубрики «Хороше запитання»

5 фактів для тих, хто хоче зняти квартиру подобово

Добова оренда квартир в подорож: плюси і мінуси

5 головних нововведень 2017 року законах про нерухомість

Статті не є юридичною консультацією. Будь-які рекомендації є приватною думкою авторів та запрошених експертів.

Чи можна отримати податкове вирахування повторно?
Як зняти будинок на літо для всієї родини?
До якої категорії земель відноситься земельну ділянку, який вид дозволеного використання землі?
Хто буде виступати власником цього бізнесу гостьових будиночків в оренду фізична, юридична особа або індивідуальний підприємець?
Де краще відкрити готель в Росії?