Реклама
Реклама
Реклама

Бійки та погром мерії Харкова: всі подробиці

Сесія міськради Харкові: погром, димові шашки і віце-мер в сміттєвому баку Козлова Оксана 2018-06-20T19: 15: 53 + 03: 00 Харків Депутати працювали під виття сирен і з запахом газу, призвідцям погрому загрожує термін

Сьогодні в Харкові було жарко не тільки від палючого літнього сонця, але і від пристрастей, які вирували біля будівлі міськради і в сесійній залі, де проходило чергове засідання місцевих обранців. Рядова сесія в цей раз пройшла з баталіями між муніципальною охороною та активістами, які хотіли потрапити в зал. У підсумку в хід пішли фаєри, димові шашки, газ і навіть меблі.

ПОЧАТОК. Близько 10:00 у мерії депутатів традиційно зустрічали кілька груп пікетників: одні активісти вимагали зробити сесії відкритими для всіх бажаючих, інші - просили заборонити будівництво житлового комплексу на вул. Оренбурзької, 9, біля стадіону "Металіст", мовляв, новобуд в цьому місці суперечить вимогам футбольних функціонерів, які приймають рішення про проведення матчів міжнародного рівня. І якщо раніше протистояння між активістами і представниками мерії закінчувалися максимум скрученими ручками на вхідних дверях, то сьогодні біля центрального входу розпорошили невідомий газ, після чого активісти прорвалися всередину.

У приміщенні чоловік у футболці без розпізнавальних знаків підпалив фаєр, пішли в хід і димові шашки. Група хлопців хотіла потрапити до сесійної зали, але на другому поверсі зіткнулися з муніципальною охороною, в результаті в приміщенні також розпорошили газ. Підходи до сесійної зали були забаррікадірованни.

У мерії. Сесія пройшла з фаєрами і барикадами з меблів. Фото: Pavel Velitskiy / Facebook

А біля входу в мерію з боку вул. Квітки-Основ'яненка розгорталися сміттєві баталії. Активісти барикадувалися виїзд авто з двору мерії, притягли до будівлі сміттєвий бак і кинули туди віце-мера Андрія Руденка.

Депутати почали роботу під виття сирен на вулиці, прикриваючи роти і носи хустками, а коли зал наповнився їдким газом, відкрили вікна. Поки в залі ухвалили порядок денний і голосували за проекти рішень практично без обговорень, рятувальники евакуювали з інших приміщень 300 осіб через дим, що оповив кабінети з першого по четвертий поверхи. Вимоги активістів щодо будівництва були почуті. Депутати виключили пункт з проекту рішень.

Сміттєві баталії. Виїзд з двору перекрили баками. Фото: kh.depo.ua

"До наступної сесії нехай проводять зустрічі. Організатором будуть наші департаменти за участю депутатського корпусу, харків'ян, компанією-забудовником. Нехай робота йде на результат, який влаштує всіх", - заявив Кернес.

ГОЛОСИ І ДІЛО. Коли ситуація стабілізувалася, мер покинув зал, а сесію провів секретар міськради Олександр Новак.

Депутати обговорили кредит, який взяли на реконструкцію парку Горького, продовживши виплату позики на два роки, розглянули питання реформування комунального ЗМІ і енергоефективних кредитів для городян.

О 12:40 сесія завершилася і коридори мерії спорожніли, а на підлозі залишилися лежати зламані столи, стільці, оскільки і зірвані зі стін портрети градоначальників. За підсумками засідання з набряком дихальних шляхів в лікарню звернулися дві співробітниці міськради.

Правоохоронці почали кримінальне провадження за ст. 296 КК України. За "хуліганство" призвідцям загрожує до чотирьох років в'язниці.

"Напередодні група з 20 представників громадської організації подала заявку на участь в сесії міськради Харкова. Сьогодні вранці вони прийшли відвідати засідання. Охорона пустила тільки двох, виник конфлікт, під час якого охоронці розсипали невідому речовину", - повідомили у відділі комунікації облуправління Нацполіціі.

ПОЛІТОЛОГ: "ВЖЕ НЕМАЄ монолітний, як РАНІШЕ"

ПОЛІТОЛОГ: ВЖЕ НЕМАЄ монолітний, як РАНІШЕ

Погром. Після сесії в коридорах мерії - розбита меблі і скла. Фото: city.kharkov.ua

Напередодні розгромного засідання на сайті міськради з'явилася заява мера Геннадія Кернеса про тиск з боку силовиків. Мовляв, ті регулярно приходять до адміністрації міських комунальних підприємств, вилучають документи, викликають керівників на багатогодинні допити, чим ускладнюють роботу комунальників.

"Як я розумію, кінцевою метою цих дій повинен стати комунальний колапс в місті - невивезення сміття, відключення води та багато іншого", - резюмував Кернес.

Вчора після погрому градоначальник звинуватив в які сталися не активістів, а правоохоронців: "Поліція за всім цим спостерігала як би з боку. Чи не втручалася". Він припустив, що активістів прислали самі силовики.

В СБУ "Сегодня" повідомили, що звинувачення безпідставні.

"Управління СБУ завжди працює виключно в рамках чинного законодавства України. Звинувачення безпідставні і брудні", - заявив начальник прес-центру облуправління СБУ Владислав Абдула.

У прокуратурі Харківської області заяви мера щодо перевірок у комунальників поки не коментують.

ПРОГНОЗ. Вчора часто впевнений і владний мер виглядав схвильовано. Політологи ж кажуть про захиталося під градоначальником кріслі.

"Сьогодні багато депутатів розуміють, що якщо він піде, то разом з ним доведеться йти і їм, тому не знають, як діяти, не знають, чи проголосують за них на наступних виборах, тому й не виступають уже таким єдиним фронтом. Сьогодні в міськраді вже немає моноліту, який був раніше ", - вважає політолог Валерій Дудко.

Нагадаємо, активісти "Національного корпусу", громадської організації "Антикорупційний блок учасників АТО", Харківського антикорупційного центру і Харківській реформаторської коаліції, які намагалися в середу, 20 червня, вранці потрапити на сесію Харківської міськради, стверджують, що не використали газ і димові шашки .

Також повідомлялося, що в Харкові СБУ відхрестилася від причетності до інциденту під мерією .

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Підписуйтесь на нашу розсилку