Реклама
Реклама
Реклама

Квитанції на вагу золота: мерія Дніпра придумала нову муніципальну «годівницю» для приватників

9:23

Приватна фірма як мінімум 5 років буде не просто вести безбідне існування, а щомісяця заробляти на городян багатомільйонні суми.

14 лютого 2018 року на сайті Дніпровського міськради з'явився проект рішення про ліквідацію КП «Міські комунальні платежі».

14 лютого 2018 року на сайті Дніпровського міськради з'явився проект рішення про ліквідацію КП «Міські комунальні платежі»

Комунальне підприємство «Міські комунальні платежі» (далі - ДКП) було створено в 2001 році з метою «розробки і впровадження технологій взаємодії комунальних підприємств та різних міських служб з Єдиним розрахунковим центром і банками». Також на співробітників КП були покладені функції з координації реалізації міської програми «Автоматизація комунальних платежів».

- Це зараз технологіями нікого не здивувати. А 10-15 років тому нарахування за спожиті послуги для кожного абонента вираховували на калькуляторі. Наше підприємство створювали, щоб полегшити життя поставляють послуги жителям міста КП (ЖЕКам, тепловикам), пішовши від ручного режиму формування платіжок, і з метою автоматизації взаємодії між постачальниками і банками, - розповідає колишній співробітник ДКП. - Була створена муніципальна карта, актуальна база споживачів послуг. Ми створювали продукти, які автоматично виробляли нарахування за надані різними комунальними підприємствами послуги. Брали в банках інформацію про оплату і передавали її підприємствам, яким призначалися гроші. Іншими словами, займалися повноцінним обслуговуванням особових рахунків абонентів.

З кожним КП, яке надавало послуги населенню, у ДКП був укладений договір.

- В рамках договору замовник в особі постачальника послуг оплачував нашому КП 0,2% від суми прийнятих платежів, - розповідає співробітник. - Наприклад, якщо жителі міста перерахували підприємству, що поставляє тепло, мільйон гривень в місяць, то ми отримували 2 тисячі гривень на місяць. Якщо мова йшла про 10 мільйонів, то нам переводили 20 тисяч гривень.

Крім іншого, ДКП співпрацювало з деякими приватними постачальниками послуг населенню. Наприклад, з «Дніпрокомунтранс» (надає послуги з вивезення та утилізації сміття, - Авт.) І з рядом компаній, які обслуговують ліфти.

Сьогодні комунальне підприємство в Дніпровському міськраді призначили «слабкою ланкою». Замість КП надавати послуги муніципальним який поставляє підприємствам стало якесь ТОВ «ЄРЦ КП».

Гості з Кам'янського

На просторах інтернету інформації про «ЄРЦ КП» не багато. Більшість опублікованих статей пов'язано зі скандалом в місті Кам'янське.

ТОВ «ЄРЦ КП», основним видом діяльності за КВЕД якого є комп'ютерне програмування, було створено 22 грудня 2016 року. А вже з 1 січня 2017 року фірма почала надавати послуги з обслуговування особових рахунків абонентів постачають комунальних підприємств Каменського.

До «ЄРЦ КП» відповідні послуги надавали фірми «Інфо-Ком» та «Абонент XXI».

- На ринку ЖКГ Кам'янського черговий переділ сфер впливу. Немов змовившись, три комунальних підприємства міста - «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду», «Тепломережі» і «Міськводоканал» (по інформацією ЗМІ , - сфера впливу бізнесменів братів Дубинських, - Авт.) - практично одночасно розірвали договори на надання послуг з ТОВ «Інфо-Ком» та ТОВ «Абонент XXI». Дві останні фірми вже більше десятка років надавали послуги з формування єдиних рахунків за комунальні послуги, приймання готівкових і електронних платежів, видачі різних довідок ..., - повідомляли місцеві журналісти.

Причиною зміни постачальника послуг в КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду» офіційно назвали «завищену вартість послуг», що надаються «Інфо-Ком» та «Абонент XXI».

Керівники останніх слова комунальників спростували. За їх, цитованої місцевими журналістами, версії, їм поставили в провину поява в платіжках за квартплату графи «винагороду управителю», яке склало 15% від платежу. Ініціатива переробити платіжки належала КП «Керуюча компанія ...». Приватники лише виконали вимогу замовника. Але після того як на КП обрушився шквал дзвінків від обурених мешканців, крайніми зробили «Інфо-Ком» та «Абонент XXI». А після, скориставшись ситуацією, розірвали з фірмами договори.

Цікаво, що про вартість послуг, що надаються ТОВ «ЄРЦ КП», керівництво підприємства «Керуюча компанія ...» вважало за краще не розповсюджуватися.

- Дмитро Маханько (керівник КП, - Авт.) Повідомив, що вартість комплексної послуги попереднього партнера - ТОВ «Інфо-Ком» - була 1,92 гривень за одиницю. А ось скільки така ж послуга коштує у «ЄРЦ КП» в точності назвати не зміг. За його словами, це «дешевше приблизно на 30% або близько того". Чи не додала ясності і Інна Шіпіло (керівник «ЄРЦ КП», - Авт.). Вона не змогла назвати ні точної, ні приблизної вартості такої послуги. Сказала, що це комерційна таємниця підприємства, - писали журналісти.

Договір з ТОВ «ЄРЦ КП» був укладений без відповідного тендера або конкурсу. За словами Дмитра Маханько, сталося це через те, що сума наданих ТОВ послуг «не перевищує допорогових закупівлі». При цьому, за словами директора КП «Керуюча компанія ...», економія на різниці вартості послуг «Інфо-Ком» та «ЄРЦ КП» складе 2,5 мільйона гривень. Залишається тільки гадати, якою кількістю договорів довелося «прикритися» КП, щоб сума кожного з них була «не перевищувала допорогових закупівлі».

Таємниця за сімома печатками

У Дніпрі ТОВ «ЄРЦ КП» змінило комунальне підприємство ДКП, як виявилося, на підставі результатів конкурсу «з визначення виконавця послуг зі збору та обробки інформації для нарахування оплати за надані жителям Дніпра житлово-комунальні послуги та розрахунку за ці послуги».

Рішення про проведення конкурсу було прийнято на сесії Дніпровської міськради 6 грудня 2017 року.

Чим мерії не потрапило КП, в рішенні не значиться.

Переможець, згідно з Положенням про проведення конкурсу (скачати), повинен вести електронні реєстри абонентів, створювати і вести бази даних, здійснювати збір та обробку інформації для нарахування оплати за надані послуги, а також обробку і облік даних по кожному абоненту, «надавати інформаційно-консультаційні послуги абонентам », формувати і друкувати платіжки. Іншими словами, за винятком останнього пункту, робити те ж, що робило протягом багатьох років КП.

Оголошення про проведення конкурсу повинно було бути опубліковано в комунальній газеті «Наше місто» і на сайті міськради, як того вимагає законодавство, «не пізніше ніж за 30 днів до проведення конкурсу». Дана вимога в мерії виконали.

А ось список учасників і, власне, результати конкурсу в газеті і на офіційному сайті, забувши про прозорість та відкритість, вирішили не публікувати.

- Переможець оголошується на відкритому засіданні конкурсної комісії, на яке запрошуються учасники або уповноважені ними особи. Витяг з протоколу засідання комісії про результати проведення конкурсу підписується секретарем та головою комісії і відправляється протягом трьох робочих днів усім учасникам конкурсу. З переможцем конкурсу укладається договір протягом п'яти робочих днів терміном на 5 років, - цитата з Положення.

Для чого в мерії вирішили «сховати» результати конкурсу від громадськості? Чим більше ми розбиралися в темі, тим ясніше розуміли, що розголос настільки суперечливою зміни виконавця послуг могла нехай і не створити проблеми, але абсолютно точно зіпсувати імідж батькам міста.

Розповідаємо по порядку.

Спочатку планувалося, що організатором конкурсу виступить департамент фінансів. Пізніше, 20 грудня 2017 року, в рішення внесли зміни, поклавши обов'язок організовувати і проводити конкурс на департамент житлового господарства.

Рішенням виконкому міськради №1013 від 19.12.2017 року було затверджено склад конкурсної комісії.

До комісії увійшли директор департаменту житлового господарства Владислав Грицай, його заступник Марина Путніна, депутат міськради Сергій Барановський, голова Центральної райради Артем Клюєв, заступник голови міського комітету захисту прав споживачів Геннадій Грищенко, заступник мера з питань діяльності виконавчих органів Олександр Сидоренко, директор департаменту благоустрою та інфраструктури Михайло Лисенко і його заступник Олексій Самілик.

Конкурс, як нас повідомили в департаменті житлового господарства, відбувся 16 січня 2018 року.

Ми відшукали договір, який комунальні підприємства після конкурсу зобов'язали підписувати з ТОВ «ЄРЦ КП». У додатку до договору вказані ціни на послуги приватної компанії.

За обслуговування одного особового рахунку абонента з багатоквартирного будинку ТОВ бере з КП 2,38 гривень, рахунки абонента з приватного сектора - 2,56 гривень, рахунку абонента, який є ФОП, юрособою, релігійної або громадською організацією - 3,70 гривень.

Послуги ТОВ в порівнянні з послугами, що надаються КП, більш ніж дорогі.

Порахуйте самі на прикладі роботи муніципальних ЖЕКів (нині - керуючих компаній).

Візьмемо тисячу квартир по 50 квадратних метрів кожна. Середній тариф становить 6,5 гривень за метр. Разом кожна квартира повинна заплатити управителю 325 гривень в місяць. В цілому від тисячі абонентів обслуговує комунальне підприємство отримає 325 тисяч гривень. З яких 0,2% - 650 гривень - заплатило б КП «Міські платежі». Таким чином з однієї квартири (читай - рахунки) комунальне підприємство мало б 65 копійок. ТОВ, як ми писали вище, буде мати з кожної квартири 2,38 гривень, або 2 380 з тисячі квартир.

Різниця, як ви розумієте, істотна. І навряд чи її можна виправдати покладену на плечі приватників обов'язком роздруковувати квитанції.

При цьому не варто забувати, що дохід ТОВ «ЄРЦ КП» буде отримувати не тільки від керівників підприємств, але і від тепло і водопостачальних КП, і від КП «Екополіс». Останнє в найближчому майбутньому має приступити до надання послуг з вивезення та утилізації сміття від населення.

Якби чиновники вибрали керуючі компанії для обслуговування житлового фонду Дніпра з числа приватних фірм (докладніше про порушення на конкурсі управителів читайте тут), і не виріши вони замінити приватного сміттєперевізників комунальним, тема чи була економічно привабливою (одними тепловиками ситий не будеш) для « ЄРЦ КП ».

Даний факт є непрямим доказом наявності корупційної змови в темі заміни обслуговуючого особові рахунки абонентів комунального підприємства приватним ще і з тієї причини, що як такого переваги мерія не віддає ні комунальникам, ні приватникам. Парковки роздали приватникам, сміття доручили комунальникам (лаючи приватника-монополіста, якого двома роками раніше, незважаючи на протестує проти порушення Закону громадськості, створили), які обслуговують комунікації в школах працівників звільнили, завівши натомість аварійну службу, цю тему, як бачимо, теж віддали на відкуп приватному бізнесу. Згідно з нашими висновками, справа зовсім не в прагненні чиновників (за їхніми заявами) забезпечити якість за вигідною ціною, а виключно в бажанні створити комфортні умови для обраних приватників.

Те, що умови життя у ТОВ «ЄРЦ КП» в Дніпрі будуть більш ніж комфортні, зрозуміти не складно.

Так, за інформацією департаменту житлового господарства, абоненти, які проживають в багатоповерхівках Дніпра, мають 260 з гаком тисяч особових рахунків. Таким чином, лише від керуючих компаній щомісяця «ЄРЦ КП» буде отримувати понад 619 тисяч гривень.

І мова йде, нагадаємо, що не про відсоток, отримуваний фірмою від суми надійшли на рахунки КП коштів городян, а про оплату послуг за, скажімо простими словами, формування платіжок. Факт наявності пристойної заборгованості за надані послуги керуючими компаніями нікого в даному випадку не цікавить. Отримав гроші або не отримав, а за послуги приватника плати.

В департаменті житлового господарства у відповідь на питання про підвищення вартості послуг заявили, що, мовляв, нічого дивного в цьому немає: все дорожчає, і ці послуги подорожчали.

- До того ж, на жителях міста це не відіб'ється. Платити будуть не вони, а КП, зі своїх власних грошей, - повідомили нам.

«Свої власні гроші» у випадку з керуючими компаніями - це, як виявилося, винагорода за послуги управителя, закладене в тарифі на послуги компанії.

Проте ні про яке винагороду мова не йде у випадку з іншими поставляють підприємствами! І якщо до всього іншого згадати чимала кількість грошей, регулярно надходить на рахунку КП в якості «поповнення статутного фонду», з особистими фінансами у підприємств справи йдуть не дуже, і, виходить, послуги новоявленого ТОВ «ЄРЦ КП» безпосередньо оплачуємо ми, платники податків.

Суперники-партнери

Нагадаємо, що конкурс мерія затіяла з метою «вдосконалення процесу нарахування, адміністрування та розрахунку за надані жителям Дніпра житлово-комунальні послуги». З огляду на рішення про ліквідацію КП «Міські комунальні платежі», створюється абсолютно логічне враження про те, що КП з якоїсь причини перестало справлятися зі своїм завданням, його вирішили ліквідувати, і знайти за допомогою конкурсу нового виконавця.

На ділі все виявилося не так. Ми вкрай здивувалися, дізнавшись, що ДКП ... було суперником (єдиним) ТОВ «ЄРЦ КП» в конкурсі.

- КП програло, так як запросило високу ціну за свої послуги. І так як надавати послуги воно, відповідно, більше не буде, було вирішено його ліквідувати, - повідомили нам в департаменті.

На питання про те, в яку саме суму оцінило КП свої послуги, нам не відповіли, відправивши за роз'ясненнями в ДКП.

Керівник КП Марина Жучкова, почувши наше запитання, помітно занервувала. Відповідати відмовилася, мотивуючи відмову своєю необізнаністю: посаду Жучкова зайняла півтора місяці тому, і в багато теми, мовляв, вникнути не встигла. Цікаво, що за півтора місяця новий керівник не змогла з'ясувати навіть те, ліквідують її КП, чи ні, хоча відповідний проект рішення з'явився на сайті мерії через два дні після її призначення на посаду.

- Може бути, - акуратно відповіла співрозмовниця на питання, бути чи ліквідації.

Проект рішення про ліквідацію ДКП з'явився на сайті міської ради, як ми повідомляли на початку стаття, 14 лютого 2018 року.

19 березня в проект внесли зміни, вказавши дату та номер вхідного листа департаменту житлового господарства, яке де-юре, власне, і було приводом для появи проекту. З якої причини номер і дата не були вказані спочатку, сказати складно. Однак ця незначна деталь, на наш погляд, є ще одним, хоч і непрямим, підтвердженням управління темою «в ручному режимі».

На балансі КП «Міські комунальні платежі» знаходився автомобіль, переданий у 2012 році з балансу КП «КОМЕНЕРГОСЕРВІС». 31 січня 2018 року на сесії Дніпровської міськради було прийнято рішення про повернення авто КОМЕНЕРГОСЕРВІС.

Чи не здається вам дивним, що у функціонуючого КП раптом вирішили забрати автомобіль, за 2,5 місяці до безпосередньо проведення конкурсу, і через двадцять днів з моменту оголошення фіндепартаменту старту підготовки до оному (відповідний лист департаменту було датовано 8 листопада 2017 року)? Складається відчуття, ніби в мерії знали, що комунальники програють приватнику в конкурсі, і заздалегідь почали процес підготовки ліквідації підприємства.

***

А тепер давайте розберемося з власниками та керівниками ТОВ «ЄРЦ КП».

Згідно з даними аналітичної платформи YouControl , Засновниками компанії виступають Дмитро Логвин і латвійське ТОВ «Інцомблат». Власником останнього є житель Риги Ігор Зайцев.

«Інцомблат» також є засновником дніпродзержинського ТОВ «АТМ04092017». Співзасновники фірми - Едуард Коваленко та ТОВ «Бромтерм».

БюроUA неодноразово згадувало і Коваленко, і «Бромтерм» в розслідуваннях про діяльність бізнесменів Дубинських (докладно можна прочитати тут , тут , і тут ).

Керує ТОВ «ЄРЦ КП» Інна Шіпіло, з 2001 по 2010 рік очолювала ... КП «Міські комунальні платежі».

З 2010 по 2016 рік включно Шіпіло працювала заступником директора КП.

Дочка Інни Шіпіло Марина Шіпіло і син Дмитро Шіпіло працювали в тому ж КП. Марина - техніком обчислювального центру, Дмитро - юристом.

Сьогодні Марина Шіпіло трудиться фахівцем першої категорії в департаменті житлового господарства Дніпровського міськради.

Що маємо в сухому залишку? Тихо і непомітно для громадськості мерія проводить конкурс з визначення виконавця послуг з обслуговування особових рахунків абонентів. Комунальне підприємство «Міські комунальні платежі», багато років задовольнялися скромною винагородою за свої послуги, раптом спеціально до конкурсу «накручує» ціни і природно програє. Ринок цих послуг монополізує приватна компанія, що має відношення до братів Дубинським, а керує нею екс-директор «Міські комунальні платежі».

Навіщо Мерія решила поміняти успешно працюючий комунальне підприємство на пріватніків, невідомо. Зате відомо, що приватна фірма як мінімум 5 років (саме на такий термін вона призначена виконавцем послуг) буде не просто вести безбідне існування, а щомісяця заробляти на городян багатомільйонні суми.

Для чого в мерії вирішили «сховати» результати конкурсу від громадськості?
Що маємо в сухому залишку?