Реклама
Реклама
Реклама

Топ найкомфортніших для життя міст Росії

Підбито підсумки дослідження на рівень якості життя серед міст Росії.

Компанія Росгосстрах доручила Центру стратегічних досліджень провести аналіз рівня життя в великих містах Росії. Враховувалися різні критерії з позиції благ звичайного громадянина, в тому числі якість медичного обслуговування, стан ЖКГ, робота співробітників ГИБДД, передбачуваний рівень корупції місцевої влади і багато інших напрямків, важливі для життя городян.

Список з 24 міст замикає Волгоград. Городяни виявилися вкрай незадоволені рівнем життя в своєму місті, однією з основних причин стало огидне стан доріг, ремонт яких затягнувся на кілька років, і контролює його якесь відомство, взагалі, незрозуміло. Найбільш влаштовують волгоградцев напрямки життя - це сфера освіти і, як не дивно, ЖКГ (незважаючи на велику кількість скандалів останнім часом на грунті оплати комунальних послуг), на останньому ж місці для жителів міста-героя знаходиться рівень медичного обслуговування.


У десятку кращих увійшли Іркутськ і Єкатеринбург, що зайняли 10-е місце. У них своїм місцем проживання задоволені 85% городян. Кількість і якість культурних установ Єкатеринбурга влаштовує його жителів найбільше, а ось громадяни з Іркутська вважають своїх чиновників самими непроданих - в корупцію в середовищі міських чиновників вірять лише 11%.

Дев'яте місце займають відразу три міста - Рязань, Уфа і Новосибірськ. Прийнятним рівень життя в цих містах вважають 86% їх жителів. Третій за величиною російський місто - Новосибірськ, забезпечений житлом в повній мірі, так думають 97% громадян. Респонденти з Уфи не згодні з цим - їх показник відстає на 23%.

На восьмому місці також опинилися три російських міста, розташованих в різних кінцях нашої країни: Барнаул, Краснодар і Ярославль. І, не звертаючи уваги на відмінності в кліматичних умовах, 87% жителів вважають, що ці міста зручні для життя. Кращі обсяги житлового будівництва демонструє Краснодар - рекордні 98%. Зате жителям Ярославля категорично не подобається стан їх будинків і якість роботи комунальних служб, вони оцінюють їх на 47% і 31% відповідно.


На сьоме місце вивели свої міста, згідно з результатами опитування жителі Кемерово і Воронежа. Загальний рівень життя однаково влаштовує городян - на 89%, зате в плані благоустрою явно лідирує Кемерово - 90%, тоді як цей показник у Воронежа склав всього 70%. Рівень медичного обслуговування в цих містах, також, як і в Севастополі і Владивостоці виявився вкрай низьким.

Шосте місце розділили «північна столиця» Росії і Пенза, вони в цілому влаштовують своїх жителів на 90%. У Пензі досить прийнятний рівень стану житлового фонду та міського благоустрою - 73% і 72%. А ось пітерці вважають, що їх житловий фонд ще далекий від досконалості - тільки 65%, в той же час місто непогано впорядкований, на думку його жителів - 82%, сильно відстає комунальне обслуговування - роботою відповідних служб задоволена приблизно половина жителів.


На п'ятому рядку рейтингу також два великих російських міста - Томськ і Оренбург. Вони подобаються переважній більшості своїх жителів - 91%. У Томську, на думку городян можна отримати чудову освіту, в цьому впевнені 96% жителів (це рекордний показник по країні) .Але лише 9% громадян вважають, що в місті вистачає освітніх установ. Найбільше вони хотіли б збільшення кількості спортивних секцій та шкіл, а також дошкільних закладів.

Четверте місце цілком належить чеченської столиці. Життям у місті Грозному задоволені 92% його населення. Грозненцев на 79% влаштовує стан їх житлового фонду, а 97% громадян вважають Грозний цілком упорядкованим, якість автомобільних доріг теж на рівні - 98%. Роботою співробітників ГИБДД населення досить на 95%. Не виключено, що на ставлення до певними показниками впливає кавказький менталітет, але, тим не менше, упевнені, що можуть впливати на міську владу 65% жителів. Тоді як в Тюмені, що знаходиться на два рядки вище, в це вірять тільки 42% жителів.

Набережні Челни - другий представник республіки Татарстан в рейтингу комфортних російських міст. Челнінцев оцінили роботу служб ЖКГ на 72%, до речі, це найвищий показник по рейтингу. Жителі також задоволені станом своїх будинків - 76%, місто досить упорядкований, на думку його жителів - 90%. І в цілому, громадяни задоволені умовами життя на 95%, що дозволило Набережні Челни виявитися на третьому щаблі «п'єдесталу».


«Срібну медаль» за комфортні умови проживання громадян отримала Тюмень. Задоволеність мешканців своїм містом висловилася в 96%. Тюменці вважають, що дороги у них в отличном состоянии - 94%, і місто досить впорядкований - 93%, причому влада вживає у благоустрої найактивнішу участь, так вважають 79% опитаних. До слова, Тюмень протягом декількох років не здавала своїх позицій, твердо стоячи на першому місці рейтингу, і тільки в 2017 році поступилася його столиці Татарії.

Новим лідером було обрано Казань. Впорядкованість найдавнішого міста задовольняє його жителів на 97%. Громадяни також дуже задоволені рівнем освіти і роботою культурних установ - 91%. Варто відзначити, що республіка Татарстан гідно підтримує високий рівень життя своєї столиці, перебуваючи в рейтингу кращих російських регіонів за якістю життя.