Реклама
Реклама
Реклама

Алея Міст-героїв і міст військової слави

Алея міст-героїв і міст військової слави - меморіальний комплекс, розташований біля Кремлівської стіни на території Олександрівського саду. Домінантою комплексу є композиція, виконана з бронзи, що представляє собою солдатську каску, лаврову гілку і полковий прапор, що лежать на могильній плиті. На меморіалі викарбувано напис з фразою «Ім'я твоє невідоме, подвиг твій безсмертний», авторство якої належить С. В. Михалкову. У цих рядках - наш обітницю вічної пам'яті про всі солдатах, які померли і безвісти зниклих за час Великої Вітчизняної війни. Тут в їх честь не пригасає горить Вічний вогонь. Алея міст-героїв і міст військової слави - меморіальний комплекс, розташований біля Кремлівської стіни на території Олександрівського саду

Праворуч від комплексу знаходиться алея, яка складається з гранітних блоків, на кожному з яких висічено назва міста-героя і зображення медалі «Золота зірка», як символ заслуг перед Вітчизною. Всередині блоків розташовані капсули із землею, взятою з пам'ятного місця кожного з цих міст. Всього відзначено тринадцять міст-героїв, серед яких Москва, Ленінград, Новоросійськ, Керч, Одеса та інші.

Поблизу алеї височить гранітна стела. Це пам'ятник містам військової слави. По всій довжині блоку, яка становить близько 10 метрів, нанесені назви більше 40 міст, яким було присвоєно цей почесний титул.

Ліворуч від меморіального комплексу знаходиться обеліск, виконаний з кварциту червоного кольору, на якому є напис: «1941-1945 Полеглим за Батьківщину».

Тут же знаходиться Могила Невідомого Солдата - місце, куди був перенесений прах безіменного бійця з братської могили на 41-му кілометрі Ленінградського шосе.

Щороку в дні, коли ми згадуємо героїв Великої Вітчизняної війни і сумуємо про це трагічний період в історії нашої країни, тут збирається безліч людей, серед яких представники офіційних делегацій, почесні особи міста і прості жителі столиці. Вони покладають вінки і віддають шану тим, хто боровся за нашу Батьківщину.