Реклама
Реклама
Реклама

NEWSru.com :: Верховний суд РФ підтвердив вирок про лікування московського школяра, який застрелив вчителя і поліцейського

Верховний суд РФ підтвердив вирок про лікування московського школяра, який застрелив вчителя і поліцейського

Верховний суд РФ визнав законним рішення нижчої інстанції про направлення на примусове лікування старшокласника, який влаштував в лютому 2014 року стрілянину в школі столичного району Відрадне. Жертвами зловмисника стали викладач і співробітник поліцейського патруля.

Кримінальна справа розглядалася в Московському окружному військовому суді (МОВС), який і прийняв рішення звільнити підсудного Сергія Гордєєва від кримінальної відповідальності. Це рішення російської Феміди оскаржили представники потерпілих, передає "Інтерфакс" .

Олена Кирилова і Надія Кирилова, дружина і мати загиблого вчителя географії, вважають ухвалу суду незаконним, необґрунтованим, винесеним з порушенням норм процесуального та матеріального права. Вони також вважають необгрунтованим припинення кримінальної справи за статтею 206 КК РФ ( "Захоплення заручників"). Вона передбачає довічний термін позбавлення волі.

Відзначимо, що саме обвинувачення в захопленні заручників стало підставою для передачі матеріалів справи в МОВС і розгляду його трійкою військових суддів.

Судова колегія у військових справах задовольнила подання прокурора про перегляд долі речових доказів. "Рішення суду в частині повернення гвинтівки, карабіни і патронів Віктору Гордєєва (батько шкільного стрілка. - Прим." Інтерфаксу ") скасувати, а справу направити на новий розгляд. В іншому скаргу заявників залишити без задоволення", - оголосив рішення суддя.

Адвокат потерпілої сторони Ігор Трунов заявив про намір і далі оскаржити судові рішення.

"Якщо президія ВСРФ відмовиться розглянути нашу скаргу, ми звернемося в ЄСПЛ. Ми вважаємо, що в цій справі було порушено право на справедливий судовий розгляд, з 79 потерпілих і свідків було допитано лише дев'ять", - сказав він.

Нагадаємо, 3 лютого 2014 року учень 10-го класу Сергій Гордєєв прийшов з рушницею в школу N263 в столичному районі Відрадне, де він навчався. Підліток убив на місці викладача географії Андрія Кирилова, а також відкрив стрілянину в бік співробітників поліції, викликаних охоронцем. В результаті загинув прапорщик Сергій Бушуєв, а старший сержант Володимир Крохин отримав поранення.

Знешкодити неповнолітнього вбивцю вдалося лише після того, як на місце події прибув батько збройного підлітка. Він і вмовив сина здатися.

Про можливі мотиви Сергія Гордєєва відомо небагато. Раніше повідомлялося, що, увійшовши в клас зі зброєю, підліток заявив, ніби йому "відкрився сенс життя". Преса також писала, що Сергій з презирством ставився до вчителя Андрію Кирилову, називаючи його "гоміком". За словами однокласника, одного разу Гордєєв сказав: "Була б можливість, розстріляв би всіх блакитних і тих, хто їх захищає".

У червні 2015 року світовий суд Бутирській району Москви амністував батька школяра - колишнього співробітника спецпідрозділу поліції ФГУ "НДІ" Ефір ", яке розташоване в районі Луб'янки. Звільнення Віктора Гордєєва, якого звинуватили в недбалому зберіганні вогнепальної зброї, збіглося з порушенням кримінальної справи.

Суд взяв до уваги, що колишній правоохоронець визнав свою провину. У результаті суддя задовольнив прохання Гордєєва про амністію, приуроченої до 70-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Як встановили слідчі, Віктор Гордєєв, хоча і зберігав дві гвинтівки, як і належить за законом, в сейфі під замком, не стежив за ключами від металевого ящика. Його син знав, що ключ від сейфа лежить в одному з ящиків комода, дістав зброю і вирушив з ним в школу.

Додамо, що ще в березні 2014 року Бутирський районний суд Москви ухвалив рішення про направлення обвинуваченого Сергія Гордєєва на примусове лікування в стаціонар спеціалізованого типу з інтенсивним спостереженням.

Однак потерпілі не повірили в неосудність школяра і звернулися в Мосміськсуд, який визнав законним рішення райсуду про направлення обвинуваченого на прінудлеченіе. Пізніше президія Мосміськсуду за скаргою потерпілих скасував це рішення.

Родичі вбитого вчителя раніше також пред'явили батькам школяра цивільний позов на 10 мільйонів рублів.

У лютому 2016 року МОВС ухвалив, що Сергій Гордєєв пройде курс примусового лікування в звичайній психіатричній клініці. "Він повністю виправданий рішенням суду і буде перебувати в цивільній лікарні, де кожні півроку буде проходити огляд. Якщо лікарі вирішать, що він видужав, то його можуть перевести на амбулаторне лікування і відпустити додому", - говорив Ігор Трунов.

Адвокат потерпілих раніше просив винести окрему ухвалу щодо співробітників МВС, які, на його думку, поставили під загрозу життя дітей через свою погану професійної підготовки. "Співробітники поліції знали про захоплення заручників, але зайшли в клас вони з питанням:" Що трапилося? "- говорив Трунов.

Quot;Співробітники поліції знали про захоплення заручників, але зайшли в клас вони з питанням:" Що трапилося?