Реклама
Реклама
Реклама

Органи опіки та піклування міста Москви

  1. Судова процедура по розділу дітей
  2. ОПІКА І ПІКЛУВАННЯ

Органи опіки та піклування міста Москви мають своє представництво в кожному окрузі і районі мегаполісу. Нижче представлений їх список з адресами.

Найчастіше при розлученні батьків найбільше страждають діти. У більшості випадків дитина любить обох батьків і мріє про те, щоб його сім'я була повною, і всі жили дружно. З боку держави нагляд за дотриманням прав дітей здійснюють органи опіки та піклування.

Якщо подружжя усвідомили неможливість подальшого спільного проживання і прийняли рішення розлучитися, їм необхідно визначити місце проживання дітей. Це можна зробити шляхом складання угоди про дітей або укладення в досудовому порядку медіативного угоди. Це самий цивілізований і найменш болісний спосіб «розділити дітей».

Подружжя складають документ, в якому прописують усі подробиці та обставини, що стосуються місця проживання дітей, участі кожного з батьків у вихованні, витрати на дітей з боку матері і з боку батька.

Якщо угода між батьками не досягнуто, їм слід звернутися до суду з відповідною заявою. Справи про визначення місця проживання неповнолітніх громадян розглядають федеральні (районні) суди.
При цьому розділ дітей по суду відбувається з обов'язковою участю органів опіки та піклування.

При складанні позовної заяви батька про визначення місця проживання неповнолітніх дітей слід пам'ятати, що зазначена заява в обов'язковому порядку повинно містити:

При складанні позовної заяви батька про визначення місця проживання неповнолітніх дітей слід пам'ятати, що зазначена заява в обов'язковому порядку повинно містити:

- Найменування суду, до якого вона подається;
-Прізвище, ім'я, по батькові позивача, його місце проживання. Якщо заяву подає законний представник, необхідно вказати і його ПІБ і адресу;
-ПІБ і місце проживання відповідача;
-Найменування третьої особи, який залучений до участі в розгляді справи (наприклад, орган опіки та піклування), його місцезнаходження;
-Прізвище, ім'я та по батькові дитини, його дата народження, адреса реєстрації та фактичного проживання;
-Виклад суті спору. На яких підставах дитина повинна проживати саме з цим, а не з іншим батьком. Опис порушень, які мали місце.
Наприклад, порушення права позивача на особисте виховання дитини, порушення прав дитини на отримання ним відповідного виховання, освіти, проживання в сприятливих умовах;
-Виклад всіх обставин, на яких ґрунтуються вимоги позивача, а також докази, які підтверджують ці обставини;
-Перелік документів, які додаються до заяви, а також підпис особи, яка подає позов.

У двомісячний термін з моменту надходження заяви, суд зобов'язаний розглянути його У двомісячний термін з моменту надходження заяви, суд зобов'язаний розглянути його. Якщо Ви вважаєте, що дитині буде краще саме з Вами, заручитися підтримкою фахівця незалежно від того, є Ви позивачем або відповідачем. Досвідчений цивільний адвокат не тільки допоможе Вам скласти позовну заяву, але і представить в суді Ваші інтереси, доведе, що дитині буде краще саме з Вами. Крім того обов'язково проведіть психологічну експертизу дитини або дитячо-батьківських відносин (що і як зробити Вас проконсультує досвідчений судовий експерт, до якого Ви звернетеся). Дана експертиза стане серйозною підмогою в захисті інтересів Вашої дитини.

Судова процедура по розділу дітей

Здійснюючи розділ дітей при розлученні, суд, відповідно до статті 78 Сімейного Кодексу Російської Федерації , Зобов'язаний залучити орган опіки та піклування до розгляду справи. Органи опіки та піклування, в свою чергу, зобов'язані вивчити обстановку в сім'ї, направити дитину, а при необхідності і батьків на проходження психологічної експертизи . Суд визначає місце проживання дитини та порядок його спілкування з батьком і матір'ю, а не ділить дітей між батьками.

Також, орган опіки зобов'язаний обстежити умови проживання дитини та осіб, які претендують на його виховання. Акт обстеження надається суду. Цей документ є підставою для укладення органів опіки та піклування по суті спору. Крім думки органів опіки, суд враховує й такі обставини, як прихильність дитини до кожного з батьків, можливість створення умови для розвитку дитини, обстановку, яка склалася в місці проживання кожного з батьків, моральні якості батьків, їх спосіб життя.

Має значення і рід діяльності батька і матері, і режим роботи, і матеріальне становище кожного. Якщо батьки проживають в різних містах, враховується рівень злочинності і навіть кліматичні умови в кожному населеному пункті. Крім того, Сімейний кодекс зобов'язує суд враховувати думку дитини, якщо йому вже виповнилося 10 років. Якщо дитині не виповнилося десять років, то його думка може об'єктивно встановити психологічна експертиза дитини. І в багатьох випадках ця думка є вирішальним.

Таким чином, визначення місця проживання дитини через суд - досить складний процес, який краще проходити разом з адвокатом. Причому Вам потрібно не тільки його професійне розуміння суті питання. Заручившись підтримкою юриста, ви спокійніше в емоційному плані пройдете процедуру визначення місця проживання Вашої дитини. А для позитивного результату справи це важливо.

ОПІКА І ПІКЛУВАННЯ

Участь органу опіки та піклування при розгляді судом спорів, пов'язаних з вихованням дітей

Стаття 78. Участь органу опіки та піклування при розгляді судом спорів, пов'язаних з вихованням дітей

1
1. При розгляді судом спорів, пов'язаних з вихованням дітей, незалежно від того, ким пред'явлений позов на захист дитини, до участі в справі має бути притягнутий орган опіки та піклування.
2. Орган опіки та піклування зобов'язаний провести обстеження умов життя дитини та особи (осіб), що претендує на його виховання, і представити суду акт обстеження і засноване на ньому висновок по суті спору.

Коментар до статті 78

1. Органами опіки та піклування є відповідні органи суб'єктів Російської Федерації. В їх завдання входить забезпечення права дитини на життя і виховання в сім'ї, захист особистих немайнових і майнових прав та охоронюваних законом інтересів дітей, забезпечення оптимальних умов для життя і виховання дітей-сиріт, дітей, які залишилися без піклування батьків, і дітей, які не мають нормальних умов для виховання в сім'ї. Участь органів опіки та піклування у розгляді судом спорів, пов'язаних з вихованням дітей, передбачено ст. 47 ЦПК РФ. Відповідно до цієї статті органи опіки та піклування вступають в справу за своєю ініціативою або за ініціативою осіб, що беруть участь у справі, для дачі висновку у справі з метою здійснення покладених на них обов'язків і захисту прав, свобод і законних інтересів неповнолітніх. У випадках, передбачених федеральним законом, і в інших необхідних випадках суд за своєю ініціативою може залучити до участі в справі органи опіки та піклування.

2. До спорах, при вирішенні яких мають бути присутні представники органів опіки і піклування, відносяться спори:

- про місце проживання дитини при роздільному проживанні батьків;

- щодо здійснення батьківських прав батьків, які проживають окремо від дитини;

- про усунення перешкод до спілкування з дитиною його близьких родичів; - про повернення батькам дитини, що утримується не на підставі закону або судового рішення;

- про повернення опікуну (піклувальнику) підопічного від будь-яких осіб, що утримують у себе дитину без законних на те підстав;

- про повернення приймального батькові дитини, утримуваного іншими особами не на підставі закону або судового рішення;

- про позбавлення батьківських прав;

- про відновлення в батьківських правах;

- про обмеження батьківських прав;

- про скасування обмеження батьківських прав;

- про встановлення усиновлення;

- про скасування усиновлення, а також будь-який інший спір, який стосується права неповнолітніх дітей.

3. На необхідність залучення до участі в розгляді справ, пов'язаних з вихованням дітей, органів опіки та піклування неодноразово вказувалося в судовій практиці. Згідно п. 3 Постанови Пленуму Верховного Суду РФ від 27 травня 1998 р N 10 "Про застосування судами законодавства при вирішенні спорів, пов'язаних з вихованням дітей" при розгляді судом справ, пов'язаних з вихованням дітей, необхідно мати на увазі, що до участі в справі незалежно від того, ким пред'явлений позов на захист інтересів дитини, повинен бути притягнутий орган опіки та піклування, який зобов'язаний провести обстеження умов життя дитини та особи (осіб), що претендує на його виховання, а також надати суду акт обстеження і засноване ве на ньому висновок по суті спору, що підлягає оцінці в сукупності з усіма зібраними у справі доказами.

Висновок органу опіки та піклування, виходячи з п. 1 ст. 34 ГК РФ і п. 2 ст. 121 СК РФ, має бути підписана керівником органу виконавчої влади суб'єкта Російської Федерації, на який покладено здійснення функцій з охорони прав дітей.

Повноваження органів опіки та піклування

Органи опіки та піклування керуються в своїй діяльності:
Конституцією Російської Федерації,
Сімейним кодексом Російської Федерації,
Цивільним кодексом Російської Федерації,
Цивільним процесуальним кодексом Російської і Федерації,
Статутом міста Москви,
Законом міста Москви від 6 листопада 2002 року N 56 «Про організацію місцевого самоврядування в місті Москві»,
Законом р Москви від 14.04.2010 року № 12 «Про організацію опіки, піклування та патронажу в місті Москві, статутами відповідного муніципального освіти та іншими нормативними правовими актами, складовими правову основу діяльності органів опіки та піклування.


Форми влаштування дітей в сім'ю

Усиновлення - прийняття в сім'ю дитини, що залишився без піклування батьків, на правах кровного.
Усиновлення (удочеріння) є пріоритетною формою влаштування дітей, які залишилися без піклування батьків. При цьому між усиновителями і яку усиновлюють не тільки складаються близькі родинні стосунки, а й відбувається юридичне закріплення цих відносин, коли усиновлена ​​дитина в своїх правах і обов'язках прирівнюється до кревного, і усиновителі беруть на себе всі батьківські права і обов'язки.

Дитина після усиновлення отримує всі права рідного, включаючи майнові та житлові, з усіма наслідками, що випливають звідси обов'язками його батьків, і позбавляється пільг, які він мав як сирота. Справи про встановлення усиновлення дітей розглядаються судом з обов'язковою участю самих усиновителів, органів опіки та піклування, а також прокурора. Усиновлення дитини підлягає державній реєстрації в порядку, встановленому для державної реєстрації актів цивільного стану. Усиновителям виплачується одноразова грошова виплата та щомісячна компенсаційна виплата (виплачується особам, які усиновили на території міста Москви після 1 січня 2009р. Дитини з числа дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків).

Опіка та піклування - одна з форм влаштування дитини в сім'ю, при якій призначені органом опіки та піклування опікуни або піклувальники є законними представниками підопічних і здійснюють виховання, освіту і утримання, а також захист прав та інтересів неповнолітньої дитини. Влаштування дитини під опіку чи піклування здійснюється з урахуванням його думки. Призначення опікуна дитині, яка досягла віку десяти років, здійснюється за його згодою. Передача братів і сестер під опіку чи піклування різним особам не допускається, за винятком випадків, якщо така передача відповідає інтересам дітей. Опікуну (піклувальнику) щомісяця виплачуються грошові кошти на утримання підопічного дитини. Підопічним надаються соціальні пільги.

Прийомна сім'я - опіка чи піклування над дитиною або дітьми, які здійснюються за договором про прийомну сім'ю, що укладається між органом опіки та піклування і прийомними батьками або прийомним батьком, на термін, зазначений в цьому договорі. Прийомним батькам щомісяця виплачуються грошові кошти на утримання дитини та щомісячну винагороду. Прийомним дітям надаються соціальні пільги.
Патронатного виховання - форма сімейного влаштування дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, на встановлений договором про патронатного виховання термін. Патронатних вихователів щомісяця виплачуються грошові кошти на утримання дитини та щомісячну винагороду. Дітям, переданим на патронатного виховання, надаються соціальні пільги.

ІНФОРМАЦІЯ ДЛЯ усиновителів, опікунів і піклувальників

Хто може стати усиновлювачем, опікуном та піклувальником?

Опікунами та піклувальниками, усиновителями, прийомними батьками, патронатного вихователя можуть бути повнолітні особи обох статей за винятком:

-осіб, визнаних судом недієздатними або обмежено дієздатними;

-супругов, один з яких визнано судом недієздатним або обмежено дієздатним;

-осіб, позбавлених по суду батьківських прав або обмежених судом в батьківських правах;

-осіб, відсторонених від обов'язків опікуна (піклувальника) за неналежне виконання покладених на нього законом обов'язків;

-колишні усиновителів, якщо усиновлення скасовано судом з їхньої вини;

-осіб, які за станом здоров'я не можуть здійснювати батьківські права;

-осіб, які на момент встановлення усиновлення не мають доходу, що забезпечує дитині прожитковий мінімум, встановлений в суб'єкті Російської Федерації;

-осіб, які не мають постійного місця проживання;

-осіб, що мають або мали судимість, що піддаються або піддавалися кримінальному переслідуванню (за винятком осіб, кримінальне переслідування відносно яких припинено за реабілітуючими підставами) за злочини проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності особи (за винятком незаконного приміщення в психіатричний стаціонар, наклепу і образи), статевої недоторканності і статевої свободи особистості, проти сім'ї та неповнолітніх, здоров'я населення і суспільної моралі, а також проти громадського ой безпеки;

-осіб, що мають незняту або непогашену судимість за тяжкі або особливо тяжкі злочини;

-осіб, які проживають в житлових приміщеннях, що не відповідають санітарним і технічним правилам і нормам.


Перелік захворювань, які дають право стати усиновлювачами, опікунами та піклувальниками

Перелік захворювань, при наявності яких особа не може усиновити дитину, взяти її під опіку (піклування), взяти в прийомну сім'ю або на патронатного виховання:

-туберкулез (активний і хронічний) всіх форм локалізації у хворих I, II, V груп диспансерного обліку;

Захворювання внутрішніх органів, нервової системи, опорно-рухового апарату в стадії декомпенсації;

-Злоякісні онкологічні захворювання всіх локалізацій;

-Наркоманія, токсикоманія, алкоголізм;

-Інфекційні захворювання до зняття з диспансерного обліку;

-Психічні захворювання, при яких хворі визнані в установленому порядку недієздатними або обмежено дієздатними;

-Все захворювання і травми, що призвели до інвалідності I і II групи, що виключають працездатність.

Більш докладно про те, як Російське законодавство регламентує питання опіки та піклування можна прочитати в сімейному Кодексі .