Реклама
Реклама
Реклама

Розкрито таємницю століття: Чому Ван Гог відрізав собі вухо


Фото з відкритих джерел

Розкрито секрет, який турбував істориків майже 130 років. Стало відомо, що саме змусило художника Вінсента Віллема Ван Гога відрізати собі вухо 23 грудня 1888 року, повідомляє The Guardian.
Як зазначається, письменник Мартін Бейлі виявив документи, які підтверджують, що в цей день художник отримав лист від брата Тео про заручини.
До цього моменту історики дотримувалися іншої теорії, згідно з якою Ван Гог відрізав собі вухо після сварки з живописцем Полем Гогеном. Після перепалки художник закрився у себе в кімнаті, взяв бритву, відрізав собі вухо, загорнув його в папір і відправив в публічний будинок. Адресатом виступала неповнолітня повія, яку регулярно "відвідували" обидва - Ван Гог і Гоген. На наступний ранок Ван Гог був знайдений поліцейськими у себе в кімнаті посеред закривавлених простирадл без свідомості.
Про події попереднього дня художник нічого не пам'ятав. Ван Гогу поставили діагноз "гостра манія із загальним божевіллям", після чого помістили в госпіталь. Гоген приїхав пізніше, і канонічна сварка таки-відбулася. За попередніми відомостями істориків, лист про заручини брата Ван Гог прочитав через кілька днів після інциденту з вухом.
Однак у новій книзі "Студія Півдня" Мартін Бейлі розповів, що художник прочитав лист в день сварки з Гогеном, незадовго до того, як завдав собі каліцтво. Підтримував Ван Гога морально і матеріально брат доклав до листа 100 франків і повідомив, що наречена, раніше відмовила йому, дала, нарешті, свою згоду стати його дружиною.