Реклама
Реклама
Реклама

Чому зморшки навколо очей такі помітні

Поява «гусячих лапок», можливо, пов'язано з нестачею сальних залоз в шкірі навколо очей.

Один з найбільш характерних вікових ознак - зморшки навколо очей. Вони виглядають особливо помітними, і іншої людини з'явилися «гусячі (або пташині) лапки» можуть буквально увергнути в депресію. Величезна кількість косметичних і омолоджуючих шкіру коштів направлено саме проти таких зморшок.

Зморшки навколо очей виявляються глибше і помітніше інших через брак сальних залоз в шкірі. (Фото Edvard March / Corbis.)

<

>

Чому ж «гусячі лапки» так виділяються на тлі інших зморшок і чому їх з'являється відразу багато? Дослідники з Університету Кагосіма в своїй статті в Clinical Anatomy пишуть, що в цьому почасти слід звинувачувати сальні залози, точніше, їх нерівномірний розподіл в шкірі обличчя. Автори роботи порівняли щільність залоз і стан різних ділянок шкіри на обличчі у кількох десятків людей у ​​віці від 20 до 90 років. Виявилося, що самі рельєфні, найглибші зморшки утворюються там, де залоз трохи, а саме - у зовнішніх куточків очей. І навпаки: на лобі, де залоз більше, зморшки зазвичай неглибокі. Крім того, на ділянках з підвищеним вмістом залоз шкіра взагалі товщі за рахунок дермального шару, що лежить під епідермісом.

Сальні залози потрібні для захисту шкіри, їх жиросодержащая секрет змащує епідерміс, зволожує його і запобігає від пошкоджень. Очевидно, там, де їх менше, шкіра виявляється менш захищеною, і старіти вона тут буде швидше. Може бути, стимулюючи роботу залоз навколо очей, можна відстрочити поява «гусячих лапок».

Може бути, стимулюючи роботу залоз навколо очей, можна відстрочити поява «гусячих лапок»

Не варто, однак, думати, що це єдиний фактор, від якого залежить формування зморшок - на стан шкіри впливають і шкідливі звички, і харчування, і використання (або невикористання) сонцезахисних засобів, і т.д. Крім того, самі автори роботи підкреслюють, що свої результати вони отримали виключно на японському «матеріалі» - в дослідженні були задіяні тільки японці.

Хоча зморшки навколо очей служать характерним віковим ознакою у всіх людей, незалежно від етнічної приналежності, цілком може бути, що у інших рас і етносів шкіра влаштована трохи інакше, і «гусячі лапки» з'являються не стільки через брак сальних залоз, скільки за якими -то інших причин.

за матеріалами HealthDay .