Реклама
Реклама
Реклама

Експерти і девелопери обговорили перспективи розвитку Яніно | Російська гільдія керуючих і девелоперів | Хто будує

Мільйонник Яніно: перспективний передмістя або спальник в ізоляції

/ Червень, 2016/21 червня 2016 року експерти і девелопери обговорили в ході круглого столу, організованого газетою "Хто будує", перспективи розвитку Яніно. Напередодні Експертна рада РГУД провів об'їзд Яніно, в ході якого порівняв заявлені девелоперами плани зі створення соціальної інфраструктури та реальну картину.

Учасники зійшлися на думці, що Яніно - одна з найбільш перспективних територій регіону, але її розвиток обмежується відсутністю транспортної інфраструктури.
В рамках проекту "Реєстр відповідності КОТ" Члени Експертної Ради з комплексного освоєння територій Російської Гільдії керуючих і девелоперів (Рада з КОТ РГУД) провели об'їзд і аналіз житлових комплексів Яніно. Реєстр покликаний оцінити проекти КОТ і виявити прогалини в створенні інфраструктури. При об'їзді Яніно були оглянуті проекти ЖК "Яніла Кантрі", ЖК "Ясно Яніно", ЖК "Нове Яніно", ЖК "Веселковий".
"В середньому готовність оглянутих житлових комплексів в Яніно становить 35% від озвучених планів, але заявлена ​​девелоперами інфраструктура побудована вже на 55%", - уклав Арсеній Васильєв, голова Експертної Ради з КОТ РГУД, генеральний директор ГК "Унисто Петросталь". - При цьому відсоток відповідності (тобто ступінь відповідності заявлених по інфраструктурі планів девелоперів з реальними результатами будівництва) для Яніно склав 95%, що навіть вище, ніж в Кудрово ". Виявлені цифри означають, що девелопери виконують взяті на себе зобов'язання перед містом і жителями , а також дотримуються баланс будівництва житла і соціальної інфраструктури.
За даними КЦ "Петербурзька нерухомість", в Яніно і Яніно-2 з 2013 року було введено 85 тис. Кв. м. житла - це близько 1,7 тис. квартир. Основний обсяг введення припав на 2015 рік, коли "Ленстройтрест" ввели перші черги ЖК "Яніла Кантрі". На 2016 рік заявлено введення 147 тис. Кв. м. житла. При цьому в продаж в 2013 році вийшло 42 тис. Кв. м., понад 230 тис. кв. м. в 2014 році, в 2015 році - 125 тис. кв. м. За заявами до кінця 2016 року може бути виведено в продаж близько 80-90 тис. кв. м. житла (але за 1 півріччя виведено лише 17 тис. кв. м.). Сьогодні там будується сім житлових комплексів, обсяг житла, що будується - 260 тис. Кв. м. Всього ж в даній локації заявлено ще близько 1,4 млн. кв. м. житла (з урахуванням проекту "СУ-155"). При цьому ціна 1 кв. м. за останній рік знизилася на 6% з 72,4 тис. за 1 кв. м. до 68 тис. рублів за 1 кв. м. Яніно поки тільки набирає популярність у забудовників і великих компаній там працює небагато. Серед них "Ленстройтрест", "ЦДС", "КВС", "СУ-155" (об'єкти будуть добудовуватися іншими забудовниками) та інші. Після реалізації всіх заявлених проектів населення території досягне 40 тис. Чоловік.
Зараз розвиток території впирається в транспортну доступність, але, якщо протягом декількох років дорожня інфраструктура не буде розвиватися, район чекає транспортний колапс.
Для розвитку транспортної системи Всеволожського району стартували проекти, які безпосередньо до Яніно відношення не мають. Наприклад, укладена концесійна угода з реконструкції трамвайних колій в Червоногвардійському районі Санкт-Петербурга, логічним продовженням проекту є продовження лінії трамвая у Всеволожську. Йде прийом заявок на проектування підходу до міста Всеволожськ.
"Забудовникам Яніно необхідно об'єднатися з метою управління та лобіювання інфраструктурних проектів, будь то розширення Колтушского шосе, нової розв'язки і т.д.", - говорить Валентин Енокаев, заступник генерального директора, АНО "Дирекція з розвитку транспортної системи Санкт-Петербурга і Ленінградської області ".
З цим підходом згоден Дмитро Карпушин, директор з маркетингу ГК "Ленстройтрест". "Єдиний мотив для влади займатися тією чи іншою територією - це податки. Інших причин для влади обслуговувати інтереси бізнесу я не бачу", - говорить він.
Не всі девелопери готові підтримати таку позицію влади. Як пояснює Світлана Денисова, начальник відділу продажів "БФА Девелопмент", все впирається в купівельну спроможність. В межах міста, де розвинена дорожня мережа, квартири дорогі. Дешева альтернатива - в Ленобласті, де дороги не розвинені. "Витрати на розвиток транспортної інфраструктури побічно ляжуть на покупців квартир, що знищить сам сегмент доступного житла" - каже вона. "Сьогодні домінуюча група покупців житла в проектах КОТ в Ленінградській області - молоді люди і молоді сім'ї, які набувають свою першу квартиру. Крім того, квартири часто купуються в інвестиційних цілях, щоб забезпечити додатковий дохід, наприклад, на пенсії", - зазначає Світлана Денисова .
Однак все девелопери згодні з тим, що для розширення споживчої аудиторії все, хто буде реалізовувати свої великі проекти за Кадома, будуть вступати в якісь альянси. "Поки у девелоперського спільноти не буде консолідованої позиції з приводу розподілу відповідальності влади і бізнесу в частині розвитку інфраструктури, державі буде легко розповідати нам про соціальну відповідальність, пояснюючи брак доріг в Кудрово завданнями реконструкції дитячих садків у віддалених містах Ленінградської області. Будівництво інфраструктури в рамках агломераційних територій Санкт-Петербурга має стати пріоритетним для регіональної влади, так як вже збудовані або будуються безпрецедентні обсягів по и житлової нерухомості - мільйони квадратних метрів житла, цілі міста на десятки тисяч жителів ", - підсумовує Антон Фіногенов, генеральний директор Інституту територіального розвитку" Урбанік ".
НП "Російська гільдія керуючих і девелоперів" ( "РГУД") є добровільним об'єднанням професійних керуючих і девелоперських компаній, що спеціалізуються на управлінні, продажу, інвестиції та розвиток об'єктів нерухомості, а також компаній, що надають послуги консалтингу, оснащення, технічного обслуговування даних об'єктів.

Контактна інформація:

НП "Російська гільдія керуючих і девелоперів" ( "РГУД")