Реклама
Реклама
Реклама

WikiZero - Канал імені Москви

  1. греблі [ правити | правити код ]
  2. земляні [ правити | правити код ]
  3. бетонні [ правити | правити код ]
  4. шлюзи [ правити | правити код ]
  5. ГЕС [ правити | правити код ]
  6. Насосні станції [ правити | правити код ]
  7. водозбори [ правити | правити код ]
  8. дюкери [ правити | правити код ]
  9. Порти, вокзали [ правити | правити код ]
  10. мости [ правити | правити код ]
  11. Загороджувальні ворота [ правити | правити код ]

open wikipedia design.

Канал імені Москви (скорочено Кім, до 1947 року - канал Москва - Волга) - з'єднує річку Москву з Волгою .

Розташований в Московській і Тверській областях Росії , Частково протікає по місту Москві . Довжина становить 128 км. Ширина каналу по поверхні - 85 м, по дну - 45 м, глибина - 5,5 м [2] . Дає Москві понад 60% всієї споживаної питної і промислової води [3] . Рівень води на Волзі в місці забору в канал - 124 м, після Карамишевской греблі на Москві-річці - 126 м, найвищий ділянку в 162,1 м знаходиться між Ікшей і Хімками [4] .

На початок 1930-х років в Москві через зростання населення почала позначатися нестача питної і технічної води, так як пропускна здатність Рубльовського водопроводу не задовольняла потреби столиці в воді. На червневому (15 червня 1931 роки) пленумі ЦК ВКП (б), з доповіді Л. М. Кагановича про стан справ із водою в столиці та інших містах, для водопостачання Москви, а також в транспортних цілях, було вирішено використовувати ресурси Волги, що протікає в 120 кілометрах на північ від столиці.

При будівництві каналу використовувалася праця ув'язнених - 14 вересень 1932 для будівництва каналу був створений « Дмітлага », Який проіснував понад п'ять років. Кількість ув'язнених на будівництві каналу досягало 196 тисяч чоловік [5] , Серед них було зафіксовано в лікарнях 22842 смертей, крім того, люди вмирали на робочих місцях або були розстріляні [6] . Ігор шкереберть, співробітник Долгопрудненського історико-художнього музею [7] , Оцінив число ув'язнених, які пройшли через будівництво каналу, в 600-700 тисяч [8] .

На в'їзді в Дмитров з півдня на західному березі каналу 17 липня 1997 року в рік 60-річчя будівництва, з ініціативи краєзнавців та адміністрації міста Дмитрова, був поставлений сталевий 13-метровий пам'ятний хрест в пам'ять про в'язнів, які загинули на будівництві каналу [9] .

4 червня 1934 року - Сталін , Каганович , Ягода , Куйбишев і Ворошилов відвідали 7-й і 8-й шлюзи (на території села Тушино ), Хімкинський греблю і глибоку виїмку . У вересні 1934 року було завершено роботи на 1-му дослідному кілометрі каналу між Дмитровом і Яхромой . 14 червня 1936 року - в день оприлюднення проекту сталінської Конституції - Сталін відвідав Перервинської шлюз.

17 квітня 1937 року - заповнення водою всієї траси каналу Москва - Волга.

Восени 1941 року канал став лінією фронту. В ході запеклих боїв за Яхрому і Дмитров були зруйновані багато гідротехнічні споруди каналу, зокрема 3-й шлюз із знаменитими скульптурами каравел.

У 1947 році - у зв'язку з 800-річчям Москви - канал був перейменований на честь столиці [10] .

Експлуатуючої канал організацією є ФГБУ «Канал ім. Москви »(не слід плутати з АТ« Мосводоканал »).

З 14 березня 2017 року ФГБУ «Канал ім. Москви »очолює колишній заступник голови Уряду Московської області Г. В. Елянюшкін [11] .

Загальна довжина каналу - 128 км. Особливістю каналу імені Москви, що відрізняє його від багатьох каналів світу, є те, що він не самопливний, а «енергетичний»: вода з Волги в водороздільний ділянку піднімається насосами по п'яти щаблях (чотири заввишки по 8 м, а одна - перша - висотою 6 м); на кінцях ступенів розміщені шлюзи [12] . Починається канал від Іваньківський водосховища (Поблизу міста Дубни ), де знаходяться шлюз і Иваньківська ГЕС , З'єднується з Москвою-рікою в районі Щукино міста Москви. Перші 74 км канал піднімається по північному схилу Клинское-Дмитрівській гряди , Підйом досягає 38 м. В межах цієї ділянки - 5 шлюзів (№ 2-6). Далі канал перетинає волжско- Окський вододіл і спускається до річки Москві; довжина цієї ділянки - 50 км. На цій ділянці траса каналу імені Москви проходить через ряд водосховищ (при проходженні до Москви - Икшинское , Пестовское , Пяловское , Клязьминское і наостанок, Химкинское ); 19,5 км довжини каналу становить шлях по водосховищах. Основна судноплавна траса каналу закінчується у Північного річкового порту і Північного річкового вокзалу Москви . На останній ділянці (найкоротшому, довжиною 3 км) канал спускається на 36 м до руслу річки Москви; тут розташовані два шлюзу - № 7 і № 8, між якими канал проходить по штучному насипі (зокрема, над Волоколамському шосе ). Скидання води використовується для вироблення енергії на гідроелектростанціях [12] .

Ще три шлюзи - № 9-11 - розташовані не на самому каналі, а входять до складу гідровузлів нижче за течією Москви-ріки: Карамишевской і Нагатинського (Перервинскую).

Канал постачає Москву водою, служить для обводнення річки Москви (Щорічно по каналу з Волги надходить 1,5 [13] - 2 км ³ [3] води), забезпечує подачу електроенергії на багато підприємств Московської області (всього на каналі 8 ГЕС ), Створює найкоротшу водно-транспортний зв'язок Москви з Верхньої Волгою. Завдяки системі каналів ( Біломорканал , Волго-Дон ) За столицею закріпилася назва « порту п'яти морів »- білого , Балтійського , Каспійського , Азовського і чорного . Основний вантажний термінал - Північний річковий порт столиці. За радянських часів по каналу транспортувалися будівельні матеріали, ліс, зерно, овочі, нафта, вугілля, різний автотранспорт і ін. В Хлєбнікова був побудований Хлєбніковський машинобудівний-Судноремонтний Завод, який проіснував до початку 2000-х років. В даний час (2016 рік) на території колишнього заводу розташований Московський яхтовий порт, який надає послуги з цілорічному зберігання яхт. До 2006 року по каналу можна було дуже швидко дістатися до деяких населених пунктів за допомогою теплоходів на підводних крилах типу « ракета ». У 1970-х роках були побудовані пасажирські причали до яких можуть підійти пасажирські теплоходи будь-яких типів.

Канал імені Москви ніс і найважливішу рекреаційну функцію - на його берегах знаходилися численні будинки та бази відпочинку, санаторії з багатоповерховими корпусами, пансіонати, готельні комплекси, риболовецькі бази. За радянських часів було побудовано більше сотні об'єктів рекреаційного призначення. Всі ці об'єкти відповідали найсучаснішим тенденціям того часу. На початку 2000-х років почалося масове закриття цих об'єктів з наступним знесенням будівель і зведенням на звільнених територіях приватних яхт-клубів, котеджних селищ і індивідуальних житлових будинків. Таким чином значні території на берегах водоймищ каналу імені Москви були загублені для загального рекреаційного використання [14] .

Спеціально для каналу на заводі червоне Сормово була побудована флотилія пасажирських суден далекого і місцевого плавання: п'ять судів далекого плавання типу « Йосип Сталін », Шість 300-місцевих теплоходів типу« Леваневський »І шість невеликих теплоходів типу« Громов » [15] . З того часу, в експлуатації на каналі залишився єдиний легендарний відреставрований теплохід «Максим Горький» 1934 року побудови [16] . До початку навігації було побудовано 21 буксирне і 83 несамохідних транспортних суден [15] .

За радянських часів по каналу проходила величезна кількість теплоходів працювали на різних далеких рейсових маршрутах, в тому числі і на маршрутах Москва - Ярославль , Москва - Астрахань , Москва - Ростов-на-Дону . Також по каналу ходило багато теплоходів на підводних крилах типу « ракета »Працювали на швидкісних приміських рейсових маршрутах. До 2006 року, після повного скасування субсидування, далекі рейсові маршрути і швидкісні приміські рейсові маршрути були закриті. Частина теплоходів, які працювали на цих маршрутах, була виведена з експлуатації і пізніше утилізована, а решта теплоходи були пристосовані для експлуатації на круїзних маршрутах і на прогулянкових маршрутах. У 2016 році на каналі була припинена експлуатація двох останніх московських теплоходів на підводних крилах типу « ракета », Які працювали на прогулянковому маршруті. Зараз по каналу проходять трёхпалубние і четирёхпалубние теплоходи різних типів, що працюють на круїзних маршрутах. Круїзні маршрути заслужено користуються великою популярністю як у росіян, так і в іноземних туристів. Основні круїзні маршрути - триденні круїзи вихідного дня: Москва - Углич - Москва , Москва - Твер - Москва . Існують також і далекі круїзні маршрути до Санкт-Петербурга , Соловецьких островів , Пермі , Уфи та інших міст.

В даний час (2016 рік) по каналу транспортуються переважно навалочні вантажі ( гіпс , пісок ), Будівельні матеріали та різні негабаритні вантажі .

На каналі залишилися дві тросові поромні переправи для автотранспорту: в Дубні і Мельдіно .

У складі каналу імені Москви - більше 240 різних гідротехнічних споруд.

Споруди каналу створюють чудовий архітектурний ансамбль; кожен шлюз має особливий вигляд. Вежі шлюзів мають завершення у вигляді декоративних надбудов або скульптур . Найбільшим спорудою каналу імені Москви є Північний (Хімкинський) річковий вокзал , Побудований за проектом А. М. Рухлядева , В. Ф. Крінскі та ін. Інші роботи зазначених архітекторів, зроблені для каналу, також заслуговують на увагу - це шлюзи № 7 і № 8 ( архітектор В. Ф. Крінскі ), Шлюз № 9 і Карамишевской гребля (архітектор А. М. Рухлядев ), Шлюз № 2 (архітектор А. Л. Пастернак ), Шлюз № 4 (архітектори А. Л. Пастернак, Г. Г. Вегман ; вежі верхній частині нагадують тріумфальні арки ), Шлюз № 5 (архітектор Д. Б. Савицький; на шлюзі встановлена ​​скульптура «Дівчина, що несе корабель») [17] . Примітна і архітектура шлюзу № 3 - його гранітні вежі увінчані моделями кораблів, що нагадують каравели Христофора Колумба [12] .

греблі [ правити | правити код ]

Основними спорудами каналу імені Москви, як і будь-якого великого гідротехнічного комплексу, є греблі. Всього на каналі побудовано 10 гребель, з них сім земляних і три бетонних. [18]

земляні [ правити | правити код ]

  1. Акуловская земляна гребля
  2. Иваньківська земляна гребля
  3. Ікшінскім земляна гребля
  4. Пестовского земляна гребля
  5. Пироговська земляна гребля
  6. Пяловского земляна гребля
  7. Хімкинська земляна гребля

бетонні [ правити | правити код ]

  1. Иваньківська бетонна гребля
  2. Карамишевской бетонна гребля
  3. Перервинської бетонна гребля

шлюзи [ правити | правити код ]

На 128-кілометровій трасі каналу було побудовано 8 шлюзів: один на річці Волга в Дубні, п'ять - на північному схилі каналу, два - на південному схилі. Три шлюзу були створені на річці Москва для забезпечення судноплавства в межах міста. Всі шлюзи каналу автоматизовані. Габаритні робочі розміри камери - 290 × 29 метрів.

  1. Шлюз 1 (Дубна)
  2. Шлюз 2 (Темпи)
  3. Шлюз 3 (Яхрома)
  4. Шлюз 4 (Деденево)
  5. Шлюз 5 (Икша)
  6. Шлюз 6 (Икша)
  7. Шлюз 7 (Тушино) двокамерний
  8. Шлюз 8 (Тушино) двокамерний
  9. Шлюз 9 (Мневники) за розміром камери, але він має середню голову і можливість працювати в усіченому варіанті для пропуску маломірних суден.
  10. Шлюз 10 (Нагатіно)
  11. Шлюз 11 (Нагатіно) для пропуску маломірних суден. В даний час працює в якості дока.

ГЕС [ правити | правити код ]

При будівництві каналу було зведено сім гідроелектростанцій. Дві ГЕС (Ново-Тверецкая і Ново-Цнінського) були додані в ведення каналу пізніше.

  1. Акуловская ГЕС
  2. Иваньківська ГЕС
  3. Карамишевской ГЕС
  4. Ліствянская ГЕС
  5. Ново-Тверецкая ГЕС
  6. Ново-Цнінського ГЕС
  7. Перервинської ГЕС
  8. Пироговська ГЕС
  9. Сходненская ГЕС

Насосні станції [ правити | правити код ]

  1. 182 «Темпи»
  2. 183 «Яхрома»
  3. 184 «Комсомольська»
  4. 185 «Икша-II»
  5. 186 «Икша-I»

Подача води в канал досягає 100-120 м³ / с (макс.) [19] [20] .

водозбори [ правити | правити код ]

Найбільші річки, що впадають в канал: верхня Яхрома , Що впадає на позначці 138 метрів, а також впадають на позначці 162 метри в'язь і верхів'я учи з Клязьмою .

дюкери [ правити | правити код ]

Безпосереднього відношення до судноплавства не мають. дюкери являють собою бетонну трубу в місці перетину водоводні каналу з автодорогами і річками.

  • Перетин з річкою сестрою в Карманово . використовувався [ як? ] В 1941 році для зупинки наступаючих з півночі фашистських військ.
  • Перетин з річкою Химка в Тушино.

Порти, вокзали [ правити | правити код ]

причали [ правити | правити код ]

У веденні каналу імені Москви знаходяться наступні причали:

  • Аксаково (II)
  • Бухта радості (I)
  • Вітенёво (III)
  • Водники (III)
  • Гірки (I)
  • Дмитров (III)
  • Зелений мис (II)
  • Икша (I)
  • Лісове (II)
  • Міхальов (II)
  • Новосельцево (I)
  • Пирогово (I)
  • Рождествено (III)
  • Срібний бір (III)
  • Сонячна галявина (II)
  • Змагання (III)
  • Степаньково (III)
  • Тишково (II)
  • Троїцьке (II)
  • Ударна (III)
  • Хвойний бор (I)
  • Химки (III)
  • Хлєбнікова (II)
  • Чорна річка (II)
  • Чіверёво (II)
  • Яхрома (III)

в дужках категорія причалу.

мости [ правити | правити код ]

Мости через канал

Яхромський міст у смт Деденёво

Канал імені Москви перетинають такі мости:

  • Татіщевський автомобільний міст у д. Татіщево і перетину А-104 з ж.д. Савеловського напрямку
  • Рогачёвскій автомобільний міст в Дмитрові
  • Яхромський автомобільний міст в Яхроме
  • Яхромський ж / д міст у смт Деденёво
  • Автомобільний міст Малого Московського кільця (траса А-107) у плтф. Морозко
  • Пішохідний перехід з правого берега до шлюзу № 6 (і через нього) у ст. Икша
  • Автомобільний міст Дмитровського шосе (траса А-104) через Клязьминское водосховище
  • Хлєбніковський ж / д міст (Долгопрудний)
  • Хімкинський ж / д міст (Жовтневої залізниці) через Химкинское водосховище
  • Хімкинський автомобільний міст (МКАД) через Химкинское водосховище
  • Ленінградський автомобільний міст через Химкинское водосховище (старий і новий)
  • ж / д міст (Ризького напрямки) над нижньою камерою шлюзу № 8

Загороджувальні ворота [ правити | правити код ]

  • Майбутній патріарх православної церкви Пімен три роки пропрацював ветеринаром на будівництві каналу як ув'язнений [21] [22] .

Будинок керівництва каналу Москва - Волга ( «Будинок на Набережній», «Будинок Наркомвода»; архітектор В. Ф. Крінскі, 1934-1937 роки; переобладнаний в 1958 році).

Входить в єдиний проект разом з Північним річковим вокзалом і 7 ​​і 8 шлюзами.

Адреса: 125362, Москва, вул. Велика Набережна, будинок 11

Споруди каналу імені Москви були використані в ході московської оборонної операції 1941-1942 років. За планом вермахту планувалося оточити Москву з півночі і півдня ( «взяти в кліщі»). Щоб уникнути цього була спущена вода з каналу і водосховищ (труба № 170) на шляху наступаючих з півночі німецьких військ, що зупинило їх просування на цьому напрямку [23] [24] .

  • У давньоруському літописі 1135 року описується ще один шлях з Волги в Москву-ріку. Їм новгородські купці плавали в Москву і далі - по Оці до Коломни , Калуги , Серпухова і Рязані і через Оку по Клязьмі до Володимира . З Волги потрапляли в річку Шоша , Далі в річку Лама , Потім волоком в Тростенское озеро , З нього в річку Озерна , Далі в річку Руза , А звідти вже в Москву-ріку [ Джерело не вказано 1877 днів ].
  • В літописі 1181 року вказується місто Дмитров як торговий і транспортний центр. через село Рогачова проходили річкові торговельні шляхи, що зв'язують Володимиро-Суздальської Русь і російський північ. Село було останнім рубежем, куди по річці Яхроме , Що впадає в Волгу, могли піднятися важкі вантажні кораблі. У ньому знаходився перевалочний пункт, де товари перевантажували на більш легкі суду, які везли їх вище по річці в Дмитров . За суші місто був пов'язаний з верхів'ями Клязьми , Куди товари волоком могли бути доставлені і знову занурені на судна і доставлені у Володимир . Однак повністю реалізувати себе торговий шлях по Яхроме і Сестрі зміг лише в XV - XVI століттях , Зв'язавши з Волгою вже не Володимир, а Москву .
  • Петро I припускав з'єднати Москву-ріку з Волгою, щоб посилити роль Москви як торгово-промислового центру [25] . План спорудження каналу Москва - Волга відноситься до останніх років царювання Петра I (1721-1722). Було запропоновано три варіанти:
  1. Від Москви-ріки вгору по Яузе до впадання Ліхоборкі , Потім по Лихоборке до корови Ворогові, звідки прокоп в 8 верст до Клязьми , Потім по Клязьмі до села Воскресенського, де передбачався прокоп протягом 1,5 версти до річки кам'янки . Далі вниз по Кам'янці до Волгуш , По Волгуш до Яхроми і вниз по Яхроме до Дмитрова . Проект передбачав 123 шлюзу протягом 128 верст.
  2. Від Москви-ріки до Істри , По Істрі до річки Катишев , Вгору по кругляки до струмка Подоров. Далі прокоп довжиною в 3,5 версти до річки сестри , А по Сестрі до Рогачёвской пристані. Приблизно 123 шлюзу протягом 228 верст.
  3. Від Москви-ріки вгору по Яузі до села Митищі , З Яузи через Робітного байрак належало прокопати 8 верст до річки Клязьми, потім по Клязьмі до річки учи , Де знову прокоп в 8 верст, далі по Уче в річку в'язь , По в'язі в річку Дубровку, від Дубровки через Биковський болото прокоп в 3 версти до річки Ікші , Далі вниз по Ікше - в річку Яхрому і по Яхроме до Дмитрова. Разом 41 шлюз протягом 103 верст.

Перший і третій варіанти близькі до сучасної трасі каналу. Сучасний канал ім. Москви коротше і має всього 8 шлюзів. Рівень техніки того часу не дозволяв проводити великі земляні роботи, і тому автори проектів вибирали варіанти з найменшими витратами на земляні роботи. Надалі до думки про будівництво каналу поверталися неодноразово. У 1844 році був навіть побудована ділянка каналу між Істром і Сестрою, але далі справа не пішла.

  • Вранці 10 січня 2019 року сталась аварія на каналі №294 (між шлюзами №7 і №8), в результаті якої частина укосу дамби по західній стороні розмило через провал грунту. Крім того, поблизу також був частково затоплений Тушинський тунель 2001 року побудови [26] . В ході усунення наслідків аварії виконаний аварійне скидання води, до вечора того ж дня рух по Волоколамському шосе було відновлено.
  • Теплохід Ракета-185 на Химкинском водосховище

  • Теплохід Москва-89 на Химкинском водосховище

  • Теплохід Башкортостан на Химкинском водосховище

  • Теплохід Москва-89 на Химкинском водосховище

  • Буксир-штовхач Волгарь-13

  • Вид з камери шлюзу № 3

  • Поромна переправа № 3 взимку

  • Хімкинський міст Одеська залізниця

  • Пам'ятний хрест ув'язненим дмитровлаг - будівельникам каналу імені Москви

  • Серія поштових марок СРСР , 1947 рік
  • Яхромської шлюз

  • Яхромськіє насосна станція

  • Хімкинський вокзал

  1. Ресурси поверхнево вод СРСР: Гідрологічна вівченість. Т. 10. Верхньо-Волзька район / під ред. В. П. Шабан. - Л .: Гидрометеоиздат, 1966. - 528 с.
  2. Канал ім. Москви (неопр.) (недоступна ПОСИЛАННЯ). Читальний зал 22 вересня 2007 року.
  3. 1 2 Про нас - ФГУП "Канал імені Москви" (неопр.) (недоступна ПОСИЛАННЯ) (2013). Дата Звернення 16 лютого 2013. Читальний зал 27 лютого 2013 року.
  4. Технічний звіт про будівництво, 1940 , С. 64.
  5. Катерина Фоміна. «І тепер там рівними рядами люди лежать» (неопр.). «Нова газета» (15 листопада 2017). - «Скільки укладених працювало на будівництві, достовірно відомо, - стоячи на наскрізному вітрі, каже Гаєв. - Самий максимум - в 1935 році: 196 тисяч чоловік ». Дата звернення 15 березня 2018.
  6. Катерина Фоміна «І тепер там рівними рядами люди лежать» // Нова газета . - 2017. - № 127. - 15.11.2017 - С. 21
  7. Перекидів Ігор Володимирович. Профіль на офіційному сайті Долгопрудненського історико-художнього музею .
  8. Ігор шкереберть. Ігор шкереберть: «Канал Москви - будівництво, виконана руками в'язнів» // «Підмосков'ї сьогодні»: інтернет-газета. - 2017. - 29 березень.
  9. А. Н. Поліванов Наукова конференція до 80-річчя каналу Москва-Волга в Дмитрівському музеї
  10. Історія святкування Дня міста в Москві. РІА Новини. 9 вересня 2017 . «Тоді ж в честь ювілею канал Москва-Волга був перейменований в канал імені Москви»
  11. 1 2 Екс-заступник голови уряду Підмосков'я Елянюшкін очолив "Канал імені Москви" (рос.), РІА Нерухомість (20170321T1622 + 0300Z). Дата обігу 10 січня 2018.
  12. 1 2 3 Глушкова В. Г. Підмосков'ї. Культура. Історія. Географія. - М.: Віче, 2014. - 464 с. - ISBN 978-5-4444-2272-4 . - С. 9-10
  13. Про нас (неопр.) (недоступна ПОСИЛАННЯ). ФГБУ "Канал ім. Москви" (2017 г.). - «Щорічно ФГБУ« Канал імені Москви »перекачує більше 1,5 млрд. Кубічних метрів води, з яких 700 млн. Кубів води йде на водопостачання населення і підприємств, забезпечуючи понад 60% всього водоспоживання міста Москви; більше 500 млн. кубів - на санітарний обводнення річок Москва і Яуза; близько 150 млн. кубів використовується для цілей судноплавства. ». Читальний зал 15 лютого 2017 року.
  14. Греби звідси! (неопр.). Російська газета. Дата звернення 15 лютого 2017.
  15. 1 2 Технічний звіт про будівництво, 1940 , С. 300.
  16. Теплохід-легенда
  17. Пам'ятники Москви радянської на карті міста // Московське спадщина. - 2014. - № 6 (36). - С. 18-21.
  18. Гідротехнічні споруди КІМ (неопр.) (недоступна ПОСИЛАННЯ). Дата обігу 4 червня 2009. Читальний зал 29 січня 2010 року.
  19. Насосні станції Каналу ім. Москви (неопр.) (недоступна ПОСИЛАННЯ). Дата обігу 8 лютого 2017. Читальний зал 11 лютого 2017 року.
  20. Територіальне перерозподіл водних ресурсів (неопр.). www.m-obvu.ru. - «Максимальна подача води по каналу ім. Москви становить 100-120 м³ / с. Після установки 5 агрегатів підвищеної продуктивності (34 м³ / с) подача волзької води по каналу може збільшитися до 170 м³ / с. ». Дата обігу 8 лютого 2017. Читальний зал 8 лютого 2017 року.
  21. Одинцов М. І. Російська православна церква в XX столітті: історія, взаємини з державою і суспільством. М .: ЦІНО, 2002. - С. 24 (Відомості в примітці - мабуть, біографічна довідка Ради у справах релігій ).
  22. Одинцов М.І . Пімен (Извеков) - останній «радянський» патріарх. // «Вітчизняні архіви». 1995. - № 1. - С. 28.
  23. Абсолютно СЕКРЕТНО - ПОТОП МОСКОВСЬКИЙ (неопр.) (недоступна ПОСИЛАННЯ). Дата обертання 22 липня 2010 року. Читальний зал 18 січня 2010 року.
  24. Ігор шкереберть // Подробиці затоплення заплав річок Сестра і Яхрома в кінці листопада 1941 року. 2017-11-28 .
  25. Історія забудови Москви (неопр.) (недоступна ПОСИЛАННЯ). Дата обігу 3 вересня 2006. Читальний зал 10 січня 2007 року.
  26. Через провал ґрунту в одному з шлюзів каналу імені Москви затопило Тушинський тунель
  27. У Красногорську відкривається виставка «80 років каналу імені Москви. Красногорський район ». 24 лютого 2017. Проект moskva-volga.ru .
  28. Анонс конференції на порталі moskva-volga.ru .
  29. Фірін Семен Григорович 1898-1937
  • Кемеровський М. А. Канал Москва - Волга. - М., 1937.
  • Лопатин П. І. Волга йде в Москву. - М., 1938.
  • Канал Москва - Волга. - М., 1936.
  • НКВД СРСР. Канал Москва - Волга. - М., 1937.
  • Канал Москва - Волга: Довідник-путівник. - М., 1938.
  • Михайлов А. І. Архітектура каналу Москва - Волга. - М., 1939.
  • Волга, Кама, Ока, Дон: Путівник. - М., 1955.
  • Кублицька Р. Н. , Кобеляцький Г. І. На Волгу! Путівник по Волзі , Камі , Оці , Дону , Волго-Балту / суперобкладинка , палітурка , форзац и титул заслуженого діяча мистецтв РРФСР художника Г. С. Сахарова; заставки художника В. М. Нікольського. - М .: річковий транспорт , 1962. - С. 19-38. - 400 с. - 30 000 прим.
  • Соботович І. Д., Соботович Е. П. По каналу імені Москви: путівник. - М., 1962.
  • Комаровський А. Н. Канал імені Москви // Записки будівельника / А. Н. Комаровський. - М .: Воениздат , 1972. - С. 20-78. - 264, [2] с. - 100 000 прим. (В пер., Суперобл.)
  • Мячин І. К. За Москві-річці: Рублево - бесіди . - М .: Московський робочий , 1977. - С. 46-56. - 336 с. - 50 000 прим.
  • Медведєв А. М. , Хатов П. І. , Шабуров Ю. М. За «Московської кругосветке» [Путівник]. - М.: Московський робочий, 1979. - С. 164-172. - 176 с. - 60 000 прим.
  • Медведєв А. М., Шабуров Ю. М. Москва - порт п'яти морів. - М.: Московський робочий, 1985. - 272 с. - 50 000 прим.
  • Березинський А. Р. Технічний звіт про будівництво "Каналу Москва-Волга". - Ленінград: Державне Видавництво Будівельної Літератури, 1940. - С. 64. - 316 с.
  • Канал імені Москви. 50 років експлуатації. - М., 1987.
  • Рогачов А. В. Москва: місто - людина - природа. - М., 1994.
  • Сталінські будівництва ГУЛАГу. 1930-1953 / під заг. ред. акад. А. Н. Яковлєва ; сост. А. І. Кокурин, Ю. Н. Моруков. - М .: МФД; Материк, 2005. - 568 с. - ( Росія. XX століття. документи ). - ISBN 5-85646-139-8 .
  • Єрмакова Н. Н. Грандіозний гідротехнічний комплекс. Сторінки історії каналу імені Москви (неопр.) (Недоступна посилання - історія ). // Річковий транспорт (XXI століття). 2008, № 5.
  • Дорман Вероніка. Від Соловків до Бутово: Російська православна церква і пам'ять про радянські репресії в пострадянській Росії // Laboratorium. Журнал соціальних досліджень. 2010. № 2. - С. 327-347.
  • 60 років Каналу імені Москви. - // Вести Дубни. 1997. № 64-65.
  • Кокурин Андрій. ПОДОЛАННЯ ПРОСТОРУ (історичні нариси про шляхи сполучення в Росії) (неопр.) (недоступна ПОСИЛАННЯ). Читальний зал 15 червня 2012 року.
  • Атлас єдиної глибоководної системи Європейської частини РРФСР. Том 2. Водні шляхи від Москви до міст Рибінськ, Череповець і Твер. [1]
  • День народження Каналу. - // Подмосковное спадщина. 2014. № 12 (67).

Канал імені Москви   Google Maps   KMZ   (Файл міток   KMZ   для   Google Earth   ) Канал імені Москви Google Maps KMZ (Файл міток KMZ для Google Earth )