Реклама
Реклама
Реклама

Оренда «одиничок»: невелике зниження цін

Восени ринок нерухомості традиційно пожвавлюється. Численні студенти підшукують собі відповідне житло. Як правило, ціни в цей період починають упевнено додавати, проте нестабільна економічна ситуація в країні може внести свої корективи в це вже усталене стан справ. Ми з'ясували, скільки коштує оренда «одиничок» в Іркутську, а також дізналися про прогнози розвитку ситуації на ринку оренди житла.

Так, в Свердловському районі однокімнатну квартиру можна в середньому зняти за 14 700 рублів. Всього в розділі «Нерухомість» понад 300 пропозицій. У популярних студмістечку, Академмістечку і Університетському ціни трохи вище: 15 500 рублів за «однушку». Найдорожчий варіант - квартира на вулиці 2-а Залізнична. Студія в 45 квадратних метрів з необхідними меблями та технікою на 12 поверсі 15-поверхового будинку обійдеться в 27 тисяч рублів у місяць.

Справедливості заради ми не стали враховувати при підрахунку середньої вартості оренди в Свердловському районі мікрорайони, які стосуються Іркутському району, хоча для багатьох вони вже асоціюються з містом. Зокрема це Березовий, Лугове, Зелений берег. За ним наведемо окрему статистику. Так, однокімнатна квартира в одному з цих мікрорайонів обійдеться в 12 110 рублів на місяць, низька вартість пояснюється в першу чергу віддаленістю. За максимальною ціною в 15 000 здають квартири в мікрорайонах Зелений берег і Лугове .

В Правобережному районі середня вартість оренди однокімнатної квартири трохи нижче - 14 300 рублів, всього в нашій базі 128 пропозицій. У центрі «одинички» подорожче: 14 700 рублів на місяць. Максимальна вартість оренди в цьому районі - 35 тисяч рублів . За ці гроші пропонується зовсім невелика «одиничка» в 36 квадратних метрів на Тімірязєва. Житлоплощу на 3 поверсі п'ятиповерхового будинку пропонується з меблями та необхідною технікою.

Житлоплощу на 3 поверсі п'ятиповерхового будинку пропонується з меблями та необхідною технікою

Вартість оренди квартир по районам. Зображення ІА «Іркутськ онлайн»

Зняти квартиру невеликій площі для студента або сімейної пари в Жовтневому районі вийде в середньому за 14 700 рублів на місяць. Найдорожчий варіант тут - простора квартира в 60 «квадратів» на вулиці Дибовського за 30 тисяч рублів у місяць. Як повідомляється в оголошенні, в квартирі виконаний дизайнерський ремонт.

Саме бюджетне житло здають в Ленінському районі міста. Так, «одиничка» тут обійдеться в 11 600 рублів на місяць. Є і свої лідери: наприклад, однокімнатна квартира за 16 000 рублів на Баумана. На 36 квадратних метрах є все необхідне, виконаний свіжий ремонт.

А тепер подивимося, як змінилися ціни за рік. Нагадаємо, у вересні 2014 року ми вже розповідали про вартість оренди однокімнатних квартир. Так, за 12 місяців середня вартість оренди зросла тільки в Свердловському районі з 14 000 до 14 700 рублів. У Жовтневому ціни залишилися на колишньому рівні, в Правобережному знизилися відразу на 1100 рублів, а в Ленінському - на 900 рублів.

Всього на нашому сайті представлено понад 1 400 пропозицій з оренди однокімнатних квартир, середня вартість по місту - 13 800 рублів, рік тому вона була вище на 300 рублів. Найпопулярніша цінова категорія - від 10 000 до 15 000 рублів, тут представлено 56,4% всіх пропозицій, в ціновій категорії від 15 000 до 20 000 - 27,6%, бюджетних варіантів до 10 000 рублів зовсім небагато - 9,2% , ще менше - 6,8% - квартир в ціновій категорії понад 20 тисяч рублів.

Найпопулярніша цінова категорія - від 10 000 до 15 000 рублів, тут представлено 56,4% всіх пропозицій, в ціновій категорії від 15 000 до 20 000 - 27,6%, бюджетних варіантів до 10 000 рублів зовсім небагато - 9,2% , ще менше - 6,8% - квартир в ціновій категорії понад 20 тисяч рублів

Співвідношення вартості квартир. Зображення ІА «Іркутськ онлайн»

За словами фахівця агентства «Слобода» Любові Кардаш, зараз ринок нерухомості активізувався. Ціни трохи виросли в порівнянні з літніми місяцями.

- Однокімнатні квартири - найпопулярніші пропозиції, середня вартість оренди становить близько 15 тисяч рублів. На мій погляд, на колишньому рівні ціни ще будуть триматися протягом вересня і жовтня, можливо і в листопаді, проте в подальшому відбудеться традиційний спад і ціни повернуться на колишній рівень. Незважаючи на кризові явища, вартість оренди однокімнатних квартир змінилася не дуже сильно, виняток становлять хіба що квартири більш високої цінової категорії - понад 20 тисяч. Їх власники готові «посунутися» в ціні, в іншому випадку орендарів доведеться шукати дуже довго, - розповідає Любов.

Як зазначає наша співрозмовниця, з квартирами більшої площі ситуація інша: ціни на них в порівнянні з минулим роком стали скромнішими, ринок відреагував на зниження купівельної спроможності серед населення. Мабуть, зараз саме час розглянути варіант зміни орендованого житла більшої площі, а ось квартиронаймачам «одиничок» варто почекати.