Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати ВНЖ в Німеччині

Власне, німецьке законодавство в області міграції досить просто і прозоро - його тільки треба спокійно і вдумливо читати.

Якщо не брати окремі особливі категорії іноземців (наприклад, на отримання статусу біженця і на переселення в Німеччину з правом трансформації статусу біженця в громадянство досі можуть розраховувати євреї з території колишнього Радянського Союзу; також на отримання німецького громадянства можуть розраховувати російські німці, якщо вони зберегли хоча б мінімальну зв'язок з німецькою культурою і можуть довести, що в їхній родині хоча б іноді говорили німецькою мовою), то німецький закон розрізняє два основних типів видів на проживання для иност ранців: тимчасові і безстрокові.

Тимчасові, в свою чергу, бувають з нічим не обмеженим дозволом на роботу або з обмеженням на роботу (аж до повної заборони працювати).

Сергій Сумленний

Сергій Сумленний - політолог, глава представництва німецького фонду Генріха Бьолля в Україні. Працював в московському бюро найбільшої німецької телерадіокомпанії ARD, у франкфуртській редакції газети Frankfurter Allgemeine Zeitung, відповідав за консультування з питань російських санкцій в німецької консалтингової компанії SCHNEIDER GROUP. Захистив дисертацію з історії взаємин влади і ЗМІ в післявоєнній Німеччині (ІНІСН РАН). Автор книг «Німецька система» і «Німецький формат».

Безстрокові ж - це по всім побутовим функцій практично німецьке громадянство Безстрокові ж - це по всім побутовим функцій практично німецьке громадянство. Відкликати їх вкрай складно (влади повинні довести, що іноземець махлював при отриманні, або іноземець повинен попастися, і не раз, на важких злочинах), вони дають право практично на будь-яку роботу в країні (окрім, зрозуміло, поліцейських, військових і інших посад) , на отримання всіх соціальних гарантій, покладених громадянам, - і єдине, чого не може робити іноземець з постійним дозволом на проживання, так це голосувати на виборах і обиратися в органи влади. Про отримання спочатку тимчасової посвідки на проживання - а потім і постійного - ми і поговоримо.

Як німці боялися регуляції

Взагалі, головна проблема німецького міграційного законодавства в тому, що воно довгі роки виходило з ідеалістичного уявлення про те, що регулювати міграційний потік - це заняття якщо і природне, щось непристойне.

Саме тому німці, які мають найскладніше податкове законодавство в світі, довгі роки мали однієї з найпростіших систем міграційних правил. Ніяких балів, що збільшують шанси іноземців отримати в'їзну робочу візу, якщо іноземець відмінно знає німецьку мову, має кандидатську дисертацію і є найкращим в світі фахівцем з молекулярної генетики, не було і в помині.

Кваліфіковані мігранти стикалися з тими ж (досить високими) в'їзними бар'єрами, що і потенційно проблемні мігранти: без освіти, без досвіду роботи, без мов. Зрозуміло, багато освічених мігранти вибирали для себе не Німеччину, а США, Великобританію або Австралію.

Останні кілька років ця ситуація починає змінюватися. До балів (як робить більшість англосаксів) німці поки що не дійшли - але деякі кроки зробили. Тому найпростіший і швидкий спосіб відразу і раз і назавжди отримати постійний вид на проживання в Німеччині - це скористатися статтею 19 закону про перебування (§19 Aufenthaltsgesetz). Ця стаття полегшує проживання в країні висококваліфікованих фахівців.

Зустріч по грошах

У найпростішому випадку кваліфікація вимірюється рівнем зарплати У найпростішому випадку кваліфікація вимірюється рівнем зарплати. Це означає, що, якщо якийсь німецький роботодавець запрошує вас на зарплату від 66 000 євро в рік «брудними» (податки на дохід платять в Німеччині працівники, не передаючи спілкування з податковою податковому агенту - роботодавцю), то відразу ж після прибуття в Німеччини по в'їзний національної візі (вона видається будь-якому іноземцю, який бажає залишитися в країні більше, ніж на три місяці, в консульстві Німеччини) іноземець йде в органи місцевої влади, де показує свій контракт, медстраховку, договір про винаймання квартири і деякі інші документи - і підлозі чає безстроковий вид на проживання Niederlassungserlaubnis (дослівно - дозвіл на осілість). Раз і назавжди, ось і казочці кінець.

Аналогічне дозвіл отримують в Німеччині іноземці, проінвестували Німеччини в створення компанії не менше 250 000 євро і створили не менше п'яти робочих місць зі сплатою всіх соціальних зборів (§21 Aufenthaltsgesetz).

Можна і менше, але тоді потрібні додаткові рекомендації від місцевих органів влади і від бізнесменів, що підтверджують особливу важливість компанії для місцевої економіки. До речі, всупереч популярному міфу, покупка в Німеччині нерухомості майже ніколи не дає прав на отримання постійного виду на проживання (на відміну від отримання мультивізи, роздільною перебувати в країні до 180 днів на рік).

Тимчасовий дозвіл: студент

Однак, звичайно, в більшості випадків іноземцю доведеться виконати довший шлях до безстрокового виду на проживання. Найпростіший шлях для молодого іноземця - це вступ до німецького університету. Тут треба розуміти дві речі німецького вищої освіти.

З одного боку, воно практично безкоштовно (у багатьох регіонах студенти платять символічний внесок за навчання - до 500 євро в семестр - але і цей внесок можна перекласти на якийсь фонд, згідний підтримати молоде дарування), і це дуже добре. З іншого боку - громадянину Росії вступити до німецького вузу відразу після школи практично неможливо, так як російського шкільної освіти, за німецькими поняттями, не вистачає для навчання в вузі (і давайте не будемо обговорювати, краще в світі російську освіту чи ні).

Зате, вже після декількох років навчання у вузі, а тим більше - після його закінчення - можна сміливо підбирати собі університет і факультет, переводити свої атестати про прослухані в Росії курсах - і починати переговори про зарахування (або безпосередньо, або через російське відділення служби академічного обміну DAAD) Зате, вже після декількох років навчання у вузі, а тим більше - після його закінчення - можна сміливо підбирати собі університет і факультет, переводити свої атестати про прослухані в Росії курсах - і починати переговори про зарахування (або безпосередньо, або через російське відділення служби академічного обміну DAAD). Зрозуміло, надавши свідоцтво про володіння німецькою мовою на рівні, достатньому для навчання в вузі (найпростіше - отримати сертифікат в місцевому Goethe Institut).

Спочатку звучить страшно - але насправді все куди простіше, ніж здається. У Німеччині навчаються близько 250 тисяч іноземних студентів - більше тільки в США і Великобританії. Багато з цих студентів - вихідці з країн, що не входять до Євросоюзу, але всі вони отримали місце в вузах і прекрасно навчаються.

Більш того, студенти з країн, що не входять до Євросоюзу, зазвичай отримують дозвіл на роботу протягом 90 повних робочих днів або 180 половинних робочих днів на рік. Це означає, що, наприклад, кожен другий день студент може працювати на півставки офіціантом, дизайнером або ще кимось.

Тепер найважливіше: згідно з німецьким законодавством (§16 Aufenthaltsgesetz) студент, успішно закінчив навчання в німецькому вузі, може розраховувати на отримання робочої візи на термін до одного року - навіть якщо у нього немає прямих пропозицій про роботу. Весь цей рік випускник вузу може шукати роботу, і, знайшовши її, отримує новий строковий вид на проживання.

Терміново, але по-іншому

Зрозуміло, приїзд до Німеччини по студентській візі - не єдиний спосіб озирнутися в країні і спробувати пустити в ній коріння. Будь-який іноземець - в тому числі і громадянин Росії - може отримати терміновий робочий вид на проживання, якщо має запрошення від німецького роботодавця (для термінового виду зарплата може бути нижчою, ніж 66 000 євро в рік, необхідних для отримання безстрокового виду).

Приїхати до Німеччини може і дружина або чоловік німця або постійно проживає в Німеччині іноземця (тут, правда, доведеться ще до отримання візи складати іспит з мінімального володіння мовою - так званий Zertifikat Deutsch або будь-який інший іспит категорії B1, «володіння мовою на побутовому рівні» ).

Однак саме студентське перебування в країні - найбільш логічний і корисний спосіб проведення часу для молодих росіян. Тим більше, що німецьке студентство зазвичай більш віково, ніж російські студенти, так що навіть російський четвертокурсник НЕ буде себе почувати «старим» в компанії німецьких першокурсників.

У гонитві за вічністю

Після того, як іноземний громадянин отримав терміновий вид на проживання (на рік, два або інший термін) - саме час обміркувати, чи хочеться трансформувати цей вид в безстроковий, і, якщо так, то як це зробити Після того, як іноземний громадянин отримав терміновий вид на проживання (на рік, два або інший термін) - саме час обміркувати, чи хочеться трансформувати цей вид в безстроковий, і, якщо так, то як це зробити.

Загалом вимоги до отримання безстрокового виду на проживання (який, як ми вже говорили, дозволяє перебувати на території Німеччини все життя, працювати на будь-якій роботі без необхідності отримувати дозвіл від служби зайнятості, вести свій власний бізнес, а в разі необхідності розраховувати на допомогу німецького держави) описані в статті 9 закону про перебування (§9 Aufenthaltsgesetz).

Ця стаття говорить, що бажає отримати «вічний» вид на проживання іноземець повинен проживати на території Німеччини п'ять років без перерв більш ніж на півроку (рік навчання в вузі вважається при цьому за півроку); він повинен мати «гарантії забезпечення проживання», тобто зарплату чи інший стабільний дохід, повну медстраховку (саме повну - а не строкову, припиняється саму собою після декількох років, дешеву туристичну або студентську страховку), а також заплатити певну кількість внесків в німецьку пенсійну систему.

Іноземець також не повинен мати заборгованостей перед німецькими податківцями (а будь-який громадянин Росії зобов'язаний при проживанні в Німеччині більше 183 днів в році платити податки на дохід в Німеччині) і не повинен залучатися до кримінальної відповідальності (а якщо притягувався - то сума накладених штрафів не повинна була перевищувати його місячний дохід).

Іноземець повинен володіти німецькою мовою на рівні не гірше європейського рівня B1, а також довести знання основ устрою німецького держави (або пройшовши навчання на так званих «інтеграційних курсах», або навівши інші задовольняють чиновників докази).

Якщо ці умови дотримані, то всього за 135 євро і протягом терміну розгляду - від кількох годин до кількох місяців - іноземець отримує шуканий вид на проживання.

Спасибі єдину Європу

Ну, а тепер найголовніша тонкість, важлива для російських фрілансерів, підприємців та інших осіб з непостійним доходом або з доходом, що не залежать від німецької компанії Ну, а тепер найголовніша тонкість, важлива для російських фрілансерів, підприємців та інших осіб з непостійним доходом або з доходом, що не залежать від німецької компанії. Німецьке законодавство розрізняє два типу безстрокових дозволів на проживання: Niederlassungserlaubnis (дозвіл на осілість) і Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EG (дозвіл на постійне перебування, ЄС).

Як легко зрозуміти з останнього назви, цей вид на проживання базується на нормах права Євросоюзу. Як і більшість країн Європи, в процесі інтеграції до Євросоюзу німцям довелося приводити своє законодавство, в тому числі і міграційне, відповідно до норм Євросоюзу. Але замість того, щоб переписати свій міграційний закон під норми ЄС, німці просто додали в нього додаткову статтю, що задовольняє вимогам Брюсселя.

У підсумку в німецькому законі про перебування є дві статті, присвячені видачі безстрокових дозволів на проживання: стаття 9, яка грунтується на національному праві, і стаття 9а, яка грунтується на приписах з Брюсселя. За першою видається Niederlassungserlaubnis (NE), по другий - Erlaubnis zum Daueraufenthalt-EG (DA-EG).

Відрізняється їх видача одним простим, але важливим пунктом. Для отримання NE іноземець повинен сплатити 60 місячних внесків до державної податкової систему Німеччини, що розраховуються виходячи з доходів іноземця в кожен конкретний місяць. Тобто, якщо іноземець працював на низькооплачувану роботу, то і внески у нього були низькі, низький і його пенсійний капітал - але чиновник не може відмовити йому на цій підставі в отриманні NE.

Такі різні пенсії

Для отримання ж DA-EG потрібні інші умови відносин з пенсійною системою Для отримання ж DA-EG потрібні інші умови відносин з пенсійною системою. Тут іноземець повинен мати такий договір пенсійного обслуговування (наприклад, з приватним пенсійним фондом), який гарантує, що, в разі збереження і виконання цього договору до моменту виходу на пенсію, іноземець отримуватиме пенсію не менше, ніж сьогоднішній соціальний прожитковий мінімум, до складу якого у себе також натуральні блага, що надаються державою (тобто, близько 1 000 євро в місяць).

Спеціальні роз'яснення міністерства внутрішніх справ щодо застосування закону про перебування (Allgemeine Verwaltungsvorschrift zum Aufenthaltsgesetz) окремо наголошують - для бажаючих отримати DA-EG досить мати укладений договір зі страховою компанією і продовжувати платити внески, і зовсім неважливо, коли саме був укладений цей договір, і скільки внесків було сплачено. Важливо, яка сума пенсії гарантована за договором, і чи є підстави вважати, що іноземець (наприклад, виходячи з його поточної зарплати) буде і далі продовжувати платити такі пенсійні внески.

Зрозуміло, така різниця не дуже важливо іноземцю, який працював в Німеччині за контрактом з німецькою компанією, - адже вона в будь-якому випадку платила пенсійні внески весь термін роботи. Однак така норма закону може дуже сильно полегшити життя, наприклад, індивідуального підприємця, який жив кілька років у Німеччині і лише через кілька років, що визначився з бажанням залишитися в країні.

Тоді йому досить зробити висновок приватний страховий договір за кілька місяців до подачі заяви на DA-EG (мені відомі випадки, коли чиновників влаштовували всього два виплачених страхових внеску), і отримати бажаний вид на проживання.

Ну а далі - головне не забувати, що вид на проживання автоматично припиняється після певного терміну перебування за межами Німеччини (для NE - шість місяців, для DA-EG - рік за межами ЄС або шість років всередині ЄС, але за межами Німеччини), і що навіть німецький безстроковий вид на проживання не дає права на безвізовий в'їзд до Великобританії.

Ще більше цікавого в нашому каналі Яндекс.Дзен. Підпишіться!

Читайте також