Реклама
Реклама
Реклама

Історії речей: вивчаємо першу геодезичну карту Москви

  1. Як Москва другою столицею стала
  2. Як працювали картографи в XVIII столітті

Новий герой «Історій речей» - перший геодезичний план Москви, створений в 1739 році під керівництвом архітектора Івана Мічуріна, сьогодні зберігається в колекції музею Москви .

Це перша геодезична карта міста, розроблена під керівництвом його жителя. До наших днів не збереглося жодного плану Москви XIV-XV століть. Найбільш древні картографічні зображення датуються XVI - початком XVII століття, і всі вони складені іноземцями.

Карта Мічуріна охоплює територію міста в межах майбутнього Камер-Колезького валу, заснованого в 1742 році як митний кордон Москви.

Камер-колезький вал представляв собою високу земляний насип, зовні оточену ровом, а всередині - поліцейськими проїздами. Він виконував не тільки митні, але і загороджувальні функції - після чуми 1771 роки за його межі були винесені кладовища. Через недостатнє нагляду в XIX столітті почали криміналізувати селища, розташовані за валом, - Мар'їна Роща, Хапіловка. У другій половині XIX століття вал був зірвати. До сих пір назви деяких його частин збереглися в московських топоніми. Це, наприклад, вулиці Грузинський Вал, Трехгорний Вал, Бутирський Вал, Сокольнический Вал, площа Серпуховская Застава.

Як Москва другою столицею стала

Початок наукової картографії, заснованої на геодезичної інструментальної зйомки, поклала епоха петровських перетворень і перетворила Москву в кузню кадрів. У 1701 році в Москві була заснована навигацкая школа, в якій, крім моряків, інженерів і артилеристів, готували геодезистів-картографів.

За Петра I план так і не був створений, оскільки вся увага перейшло на Санкт-Петербург. Однак нові план Москви знадобився, коли в 1728 році двір Петра II, залишивши Петербург, під приводом коронації перебрався в Москву. Підготовчі роботи доручили голові картографічного відомства Івану Кирилову і архітектору Івану Мордвинову. Впритул до його створення приступили тільки в 1731-му за указом Анни Іоанівни. Роботи тривали, навіть коли імператриця в 1732 році вирішила повернутися в Петербург. З часів Анни Іоанівни повелося вважати Москву другим столичним імператорським містом.

З часів Анни Іоанівни повелося вважати Москву другим столичним імператорським містом

Як працювали картографи в XVIII столітті

Насамперед були зроблені зйомки місцевості на території Кремля, Китай-міста і Білого міста (частині Москви всередині не збереглися сьогодні стін Білого міста). У 1734 році бригаду геодезистів очолив Іван Мічурін, представник молодшого покоління «пташенят гнізда Петрова». Він був випускником Морської академії, навчався архітектурі в Голландії. З 1735 по 1739 рік були зняті Земляний місто і Замоскворіччя, а також місцевість за Земляні містом, аж до Компанійського вала - попередника Камер-Колезького валу. Знімали і окремі території, що прилягали до нової кордоні Москви, - наприклад, Лефортово. У 1739 році роботи по складанню плану були завершені. Його гравірування була доручена Гравірувальною палаті Академії наук в Петербурзі. Відомо, що імператриця залишилася задоволена результатом.

Складання карти сприяло прискореному впровадженню регулярної забудови міста, також вона стала основою для інших планів Москви, виданих в тому числі і за кордоном. У 1741 року план міста був випущений значним на той час тиражем, судячи з кількості збережених примірників. На ім'я керівника групи геодезистів, внесеного в заголовок, план отримав назву Мічурінського, однак на самому плані згадуються всі, хто над ним працював.

Про фастфуді XIX століття, перше московських велосипедистів і їх звички, старовинних ляльок та інших цікавих предметах з фондів Музею Москви - в проекті «Історії речей»