Реклама
Реклама
Реклама

Агент «Кріс».

<<< Попередня частина

У незабутньому 1985 році влада змінилася не тільки в СРСР . Але ще й в Сьєрра-Леоне - невеликому, але багатому на ресурси державі на заході Африки: У 1985 р місцевий диктатор Сіака Стівенс на старості років призначив собі наступника - генерала Джозефа Момо.

Народ Сьєрра-Леоне ніхто не питав. Але для пристойності все-таки провели референдум. Наступник переміг з результатом 99,85%. Як в Чечні, так. До цього в Сьєрра-Леоне давно звикли. Референдум про наступника було черговим шоу, які диктатор Сіака Стівенс влаштовував регулярно всі 14 років свого правління.

Референдум про наступника було черговим шоу, які диктатор Сіака Стівенс влаштовував регулярно всі 14 років свого правління

Там були і вибори без вибору, і самочинне продовження президентських термінів, і встановлення однопартійної системи, вбивства опозиціонерів. Ну, ви мене зрозуміли, так.

Але найцікавіше не в цьому. Передачу влади наступнику профінансував один місцевий олігарх, великий друг нового президента Момо. Цей олігарх вивозив з Сьєрра-Леоне алмази - головне місцеве багатство. Причому вивозив контрабандою. А оплату приймав наркотою. А наркоту поставляв в Європу. І все у співпраці з Коза-Нострою.

Ось такий талановитий хлопець. І ось в 1985 він привів до влади в Сьєрра-Леоне свою людину. Для мафії, яка і раніше в цій країні відчувала привільно, тепер відкривалися просто захоплюючі перспективи.

Як звали олігарха, який так вдало провернув операцію «Наступник» в дикій африканській країні?

Шабтай Генріхович Калманович. Емігрант з СРСР, який поїхав в 1971 р в Ізраїль і потім зробив стан, займаючись бізнесом в африканських країнах. Він і поставив Момо при владі.

Він і поставив Момо при владі

Фото старе, так. Через 20 років, коли він був олігархом вже в Росії, його звикли бачити таким:

Через 20 років, коли він був олігархом вже в Росії, його звикли бачити таким:

Шабтай працював не один, а в парі з Маратом балагулою. Кримінальний авторитет. Буфетник на одеському теплоході «Іван Франко», потім бос російської мафії в Нью-Йорку, під дахом у сім'ї Лучезе (Коза-Ностра).

Автор геніальної ідеї красти алмази в Сьєрра-Леоне, міняти на героїн в Таїланді, а героїн везти в Європу. І заробляти на всіх трьох етапах.

У 1986 р перед обличчям проблем з ФБР Марат втік з США в Сьєрра-Леоне, до одного Шабтай. Якийсь час вів справи звідти. Попався він в 1989 р в аеропорту Франкфурта (пізнаний пильним прикордонником), був переданий США, відсидів тривалий термін. При Путіні переїхав жити в Росію.

Балагула - представник тієї гілки злочинності, яку називають братва з Брайтон-Біч. У Росії її до сих пір багато хто сприймає як курйоз: спадкоємці Бені Кріка і Ведмедики-Япончика в сучасній Америці?

Однак уже в середині 1980-х ці емігрантські банди були серйозною силою, молодшими партнерам у італійців, і вийшли на міжнародну арену.

На цю тему є хороша книга, яка вийшла в Америці в 2000 р - «Червона мафія» Роберта Фрідмана про історію Брайтонський братви. Автор - відомий в США журналіст-розслідувач з великими зв'язками в ФБР. Відносно Балагули і Шабтей його думка була однозначною:

Видобуток алмазів в Сьєрра-Леоне - пекельний ручна праця, часто дитячий, збір породи, промивши. І десь там нагорі з цих мішків годується мафія ...

Втім, це ще не вся історія. «Приватизувавши» разом з балагулою Сьєрра-Леоне, Шабтай недовго насолоджувався своїм тріумфом.

10 січня 1988 року телебачення Ізраїлю повідомило глядачами дивовижну звістку: відомий мільйонер, меценат, один місцевих політиків і генералів, колишній активіст сіоністського руху, Шабтай Калманович - заарештований. За шпигунство.

Він виявився ще й агентом КДБ, кодове ім'я - «Кріс». Був завербований в молоді роки в СРСР, під час служби в армії.

Шабтай в тюрмі, 1988 г. Перший рік його тримали в одиночці, суворо припиняючи всі контакти із зовнішнім світом. У героя-розвідника Шабтай грати не став, одразу пішов на співпрацю зі слідством.

У героя-розвідника Шабтай грати не став, одразу пішов на співпрацю зі слідством

Як виявилося, починав він простим стукачем в Радянській армії: здавав по службі особливому відділу. Потім стукав на антирадянськи налаштованих осіб у себе на малій батьківщині в Каунасі (Литва). А потім на нього звернув увагу ПГУ (Перше головне управління КДБ, зовнішня розвідка). І Шабтей відправили в еміграцію.

Він обріс зв'язками аж до Америки, познайомився з Маратом балагулою. І став першим, офіційно зареєстрованим агентом КДБ, який увійшов в топ світової оргзлочинності та наркоторгівлі.

Здав Шабтей перебіжчик з КДБ, ім'я якого ніколи офіційно не повідомлялося. Імовірно, це був Олександр Ломов, чекіст, який працював в Єрусалимі під виглядом справами представництва Російської православної церкви.

Ломов втік на Захід, а до того потихеньку зливав інформацію на ту сторону. Так «Кріса» і розкрили. Вирок - дев'ять років в'язниці.

Правда, відсидів він менше. У 1993 Шабтай був несподівано помилуваний.

У 1993 Шабтай був несподівано помилуваний

Вийшовши з в'язниці, він відправився в Будапешт, де в той час склався «міжнародний філія» солнцевської ОЗУ, який очолював авторитет Семен Могилевичем (він же Сева Київський або просто Сева). Відвідавши його, Шабтай влітку 1993 р з'явився в Росії, де незабаром став повноправним учасником солнцевської угруповання.

У доповіді ФБР «Організація Семена Могилевича» (1996 рік), тобто всього три роки по тому, Шабтай вже названий «впливовим учасником солнцевської ОПГ», що працює під керівництвом Могилевича.

Там же зазначено, що Шабтай - «мільйонер зі зв'язками серед високопоставлених осіб Росії та Ізраїлю» і головний постачальник ізраїльських паспортів для членів солнцевської ОЗУ.

Щодо мільйонера зі зв'язками це дійсно так. Звідки не візьмись, у Шабтей знову з'явилися гроші, і він знову став «авторитетним підприємцем» і олігархом. Тільки вже не в Сьєрра-Леоне, а в Росії.

Березень 1993 р Шабтей випускають з в'язниці в Ізраїлі. Август 1996 Доповідь ФБР «Організація Семена Могилевича», стор. 35. Шабтай вже - Солнцевський авторитет.

Шабтай вже - Солнцевський авторитет

А це людина, яка стояла за всією цією чудовою метамормофозой. Вів закулісні переговори про звільнення Шабтей. Курирував торгівлю зброєю, якою займався Могилевич в Європі (про це ми ще поговоримо окремо).

Курирував торгівлю зброєю, якою займався Могилевич в Європі (про це ми ще поговоримо окремо)

Це - «Примус», глава СЗР при Єльцині Євген Примаков. Пізніше Примус буде однією з ключових фігур в угоді про передачу влади від Єльцина до Путіна в 1999-2000 рр.

продовження >>>

Як звали олігарха, який так вдало провернув операцію «Наступник» в дикій африканській країні?
У Росії її до сих пір багато хто сприймає як курйоз: спадкоємці Бені Кріка і Ведмедики-Япончика в сучасній Америці?