Реклама
Реклама
Реклама

Россвязь розчистить частоти

АННА Афанасьєва
© ComNews
28.04.2008

Федеральне агентство зв'язку (Россвязь) оголосило конкурс на вибір підрядника по розчищенню радіочастотного спектру. Одним з учасників конкурсу стане щойно відкритий при ФГУП "НДІ Радіо" центр компетенції по високопродуктивних обчисленнях. Однак учасники ринку вважають найбільш імовірним переможцем ТОВ "Науково-виробнича фірма" Гейзер ".

Про конкурс заступник керівника Россвязи Сергій Мальянов розповів журналістам 25 квітня, на відкритті центру компетенції по високопродуктивних обчисленнях при ФГУП "НДІ Радіо" (див. новина ComNews від 28 квітня 2008 р.) Згідно з конкурсною документацією, торги в першому конкурсі будуть проведені по шести лотах, у другому - по п'яти. Заявки на участь Россвязь почала приймати 24 і 25 квітня, а закінчить 26 і 27 травня. Переможці стануть відомі 3 і 5 червня.

Підряднику належить розробити умови спільного використання в різних діапазонах радіоелектронних засобів (в тому числі і тих, які використовуються для створення WiMAX-мереж), провести дослідження в сфері використання частот для стільникового зв'язку в стандарті IMT, а також розробити умови використання терміналів TETRA з підтримкою системи ГЛОНАСС і підготувати пропозиції щодо конверсії частот після 2012 р На ці цілі, за умовами конкурсу, виділено 1,09 млрд руб.

Конверсія спектра необхідна для прийняття частотно-територіального плану, без якого неможливо затвердити федеральну цільову програму розвитку телерадіомовлення до 2015 року, тому значна частина робіт стосується сфери використання частот для цифрового ТБ.

Перший претендент на участь в конкурсі вже відомий. Генеральний директор ФГУП "НДІ Радіо" Валерій Бутенко повідомив в п'ятницю, що підконтрольний йому центр компетенції по високопродуктивних обчисленнях, урочисто відкритий 25 квітня, має намір подати заявку. Центр, який обійшовся в 200 млн руб., Покликаний займатися частотним плануванням і конверсією спектра, і основну масу замовлень йому буде поставляти Россвязь.

Учасники ринку вважають, що в тендері буде брати участь і науково-виробнича фірма "Гейзер", у якій також великі шанси на перемогу. Представники відділу частотного забезпечення "Гейзера" в п'ятницю не змогли повідомити, чи має намір компанія подавати заявку, проте відзначили, що компанія обслуговує багатьох держзамовників.

"Завдання розчищення частот надзвичайно складна як з технічної, так і з організаційної точки зору. Безліч даних по частотним присвоєнь в Росії мають високу ступінь засекреченості, і відомства будуть видавати цю інформацію з великим небажанням. У масштабах країни така робота займе роки. Але це безумовно важливе і необхідне починання ", - резюмує радник з юридичних питань компанії TeliaSonera Антон Богатов.