Реклама
Реклама
Реклама

Виплата пенсійних накопичень чого очікували і що отримали?

  1. Хто має право на виплату коштів пенсійних накопичень
  2. Необхідні умови для виплати коштів пенсійних накопичень
  3. Куди звертатися за отриманням своїх коштів пенсійних накопичень
  4. Види виплат коштів пенсійних накопичень
  5. Документи, необхідні для виплати коштів пенсійних накопичень
  6. Що в підсумку отримали?
  7. Чиновники і пов'язаний з ними топ-менеджмент

подробиці

Більшість людей швидше помруть, ніж почнуть думати "Більшість людей швидше помруть, ніж почнуть думати. Багато хто так і робить"
Бертран Рассел, англійський математик, філософ

Мені на пошту надходить багато листів від моїх передплатників з проханням роз'яснити, чи покладена їм виплата « пенсійних накопичень », Яким чином вони можуть отримати кошти пенсійних накопичень, як підрахувати розмір виплачуваних пенсійних накопичень і що буде в подальшому з виплатою коштів пенсійних накопичень.

Відповіді на ці питання ви знайдете в даній статті.

Можливо, Ви вже знаєте, що з 1 липня 2012 року набрав чинності Федеральний закон від 30 листопада 2011 року № 360-ФЗ "Про порядок фінансування виплат за рахунок коштів пенсійних накопичень" (в народі «виплатних закон»).

Відповідно до цього виплатних законом з 1 липня цього року громадяни, які мають право на призначення та отримання коштів накопичувальної частини трудової пенсії, тобто ті, хто брав участь в накопичувальному компоненті пенсійної системи, мають право подати заяву в Пенсійний фонд РФ або недержавний пенсійний фонд на їх призначення і виплату.

Увага. Як завжди в нашій країні все, що стосується відібрати гроші у населення - в обов'язковому порядку, а ось дати - за заявницьким принципом.

Ви багато бачили реклами, яка б пояснила, як і де отримати належні вам кошти пенсійних накопичень?

Ото ж бо й воно!

Хто дізнався якимось чином, той можливо і отримає свої пенсійні накопичення.

Хто має право на виплату коштів пенсійних накопичень

Пенсійні накопичення - це кошти, відображені на індивідуальній особовому рахунку застрахованої особи в Пенсійному фонді РФ.

Засоби пенсійних накопичень включають в себе:

  • суми страхових внесків на накопичувальну частину трудової пенсії, перераховані роботодавцем в рамках обов'язкового пенсійного страхування;
  • для учасників Програми державного співфінансування пенсій - суми сплачених громадянами додаткових страхових внесків на накопичувальну частину трудової пенсії;
  • суми внесків роботодавців, якщо вони є третьою стороною Програми державного співфінансування пенсій;
  • суми внесків, перерахованих державою на співфінансування формування пенсійних накопичень;
  • сума коштів (частина коштів) матеріального (сімейного) капіталу, спрямованих на формування накопичувальної частини трудової пенсії;
  • дохід від інвестування зазначених коштів.

Пенсійні накопичення мають такі категорії громадян:

1. Чоловіки 1953-1966 року народження і жінки 1957-1966 року народження, на користь яких в період з 2002 по 2004 роки роботодавцем сплачувалися страхові внески на накопичувальну частину трудової пенсії.

2. Громадяни 1967 року народження і молодше, які здійснюють трудову діяльність в будь-який з періодів після 2002 року і кому також роботодавцем сплачувалися страхові внески на накопичувальну частину трудової пенсії.

3. Громадяни, які беруть участь у Програмі державного співфінансування пенсій.

Як дізнатися наявність коштів пенсійних накопичень?

Відомості про наявність коштів пенсійних накопичень зазначаються у виписці з індивідуального особового рахунку застрахованої особи.

Дану виписку має право отримати в Пенсійному фонді безкоштовно один раз на рік будь-який громадянин. Тільки, як показує практика, мало хто користується цією можливістю.

Необхідні умови для виплати коштів пенсійних накопичень

Зверніть увагу, що виплати коштів пенсійних накопичень можуть проводитися тільки при обов'язковому дотриманні двох умов:

  • наявність кошти пенсійних накопичень, зафіксованих на індивідуальному особовому рахунку;
  • громадянин повинен мати право на призначення трудової пенсії (або вже бути пенсіонером в тому числі «досрочніком»).

За оцінкою (при багатомільярдних витрат на автоматизацію своєї діяльності Пенсійного фонду до сих пір може тільки «оцінювати») в 2012 році громадян мають право на виплату коштів пенсійних накопичень має бути близько 4 млн. Чоловік.

За виплатою з коштів пенсійних накопичень звернулися 1,3 млн. Пенсіонерів (на листопад 2012 року).

Куди звертатися за отриманням своїх коштів пенсійних накопичень

Відповідно до закону застрахована особа має право звернутися за призначенням виплат за рахунок коштів пенсійних накопичень лише до того страховика, у якого застрахована особа формує пенсійні накопичення (Пенсійний фонд РФ або недержавний пенсійний фонд).

Це означає, що у застрахованої особи в момент призначення пенсії вже немає вибору і вибір страховика повинен бути зроблений раніше ще на етапі формування пенсійних накопичень.

Відповідно до прийнятого Закону застраховані особи, які беруть участь в програмі державного співфінансування пенсії або направили кошти материнського капіталу на формування накопичувальної частини пенсії, отримали право за своїм вибором отримувати за цими програмами кошти:

  • або у вигляді термінової пенсійної виплати,
  • або в складі накопичувальної частини трудової пенсії по старості.

Більшості громадян кошти пенсійних накопичень буде виплачувати державний Пенсійний фонд.

Але частина майбутніх пенсіонерів свого часу перевела формування накопичувальної частини своєї майбутньої пенсії з державного Пенсійного фонду в один з недержавних пенсійних фондів.

У таких громадян за виплати коштів пенсійних накопичень буде відповідати обраний ними недержавний пенсійний фонд.

Відповідно, і заяву про виплату коштів пенсійних накопичень потрібно буде писати в обраний раніше державний або недержавний пенсійний фонд.

Як вже зазначалося вище, виплата коштів пенсійних накопичень носить заявний характер - тобто людині потрібно звернутися особисто з письмовою заявою до Пенсійного фонду Росії (відділення за місцем проживання) або в свій недержавний пенсійний фонд (якщо формування накопичувальної частини пенсії було переведено в один з недержавних пенсійних фондів).

Якщо ви не впевнені в тому, яка організація займалася інвестуванням ваших пенсійних накопичень, або забули, в якій з недержавних пенсійних фондів переводили свої кошти, не варто засмучуватися.

Цю інформацію можна отримати з щорічно присилаються Пенсійним фондом виписок про стан індивідуального особового рахунку в Пенсійному фонді (т.зв. листи щастя).

Увага. У листопаді цього року Держдума в рамках нової пенсійної реформи (очевидно з міркувань більш економного витрачання коштів платників податків) скасувала розсилку « листів щастя ».

Якщо ви не зберігали ці листи, можна звернутися до свого відділення Пенсійного фонду - у співробітників клієнтських служб є можливість переглянути "вміст" вашого особового рахунку і підказати, що робити далі.

Тим, хто вперше звернеться за призначенням пенсії по старості, доведеться відразу написати дві заяви - щоб оформити "основну" страхову частину трудової пенсії та накопичувальну частину пенсії.

Виплата коштів пенсійних накопичень переведених в НПФ


При формуванні пенсійних накопичень у недержавному пенсійному фонді (в частині обов'язкового пенсійного страхування), виплату коштів пенсійних накопичень буде здійснювати недержавний пенсійний фонд, куди і слід звертатися громадянину (в тому числі для оформлення та отримання термінової або одноразової виплати коштів пенсійних накопичень).

Види виплат коштів пенсійних накопичень

При наявності коштів пенсійних накопичень у громадянина Закон передбачає три варіанти виплат цих коштів пенсійних накопичень.

Все залежить від розміру пенсійних накопичень і їх джерела.

Варіант 1. Одноразова виплата коштів пенсійних накопичень

Якщо розмір накопичувальної частини пенсії становить 5% і менше загального обсягу трудової пенсії по старості, пенсійні накопичення громадян виплачуються одноразово.

Крім того, на одноразову виплату коштів пенсійних накопичень також можуть розраховувати громадяни:

  • які отримують пенсію за державним пенсійним забезпеченням або
  • трудову пенсію по інвалідності або
  • у зв'язку з втратою годувальника,

які не набули права на трудову пенсію по старості через відсутність необхідного страхового стажу (не менше п'яти років), але досягли загальновстановленого пенсійного віку (чоловіки - 60 років, жінки - 55 років).

Варіант 2. Термінова виплата коштів пенсійних накопичень

Термінова виплата коштів пенсійних накопичень може включати в себе тільки виплати:

  • з коштів додаткових внесків в рамках програми державного співфінансування пенсії (внески як громадянина і роботодавця, якщо роботодавець є третьою стороною програми співфінансування, так і держави), і
  • з коштів материнського капіталу, спрямованого на формування накопичувальної частини трудової пенсії по старості.

Тривалість такої виплати коштів пенсійних накопичень визначає сам громадянин, але вона не може бути менше 10 років.

Таким чином, термінова виплата коштів пенсійних накопичень формується за рахунок усіх можливих надходжень на накопичувальну частину трудової пенсії та доходу від їх інвестування, за винятком внесків, які роботодавець сплачував в рахунок майбутньої пенсії свого співробітника в рамках обов'язкового пенсійного страхування.

Важливою особливістю термінової виплати коштів пенсійних накопичень є те, що якщо громадянин помирає навіть після призначення такої виплати, невиплачений залишок коштів пенсійних накопичень має право отримати його правонаступники.

Увага. При цьому залишок коштів материнського капіталу на накопичувальної частини пенсії, а також дохід від їх інвестування, буде виплачений тільки правонаступникам за сертифікатом на материнський капітал - батькові дитини або безпосередньо дітям.

Варіант 3. Виплата коштів пенсійних накопичень у вигляді накопичувальної частини трудової пенсії по старості.

Засоби пенсійних накопичень громадян можуть виплачуватися і в найбільш звичному вигляді - у вигляді накопичувальної частини трудової пенсії по старості.

Накопичувальна частина трудової пенсії по старості призначатиметься громадянам, якщо вони мають право на трудову пенсію по старості і їх пенсійні накопичення в розрахунку на місяць становлять понад 5% від сукупного розміру трудової пенсії (страхова частина, включаючи фіксований базовий розмір, і накопичувальна частина).

Увага. У 2012 році розмір накопичувальної частини трудової пенсії по старості розраховується виходячи з очікуваного періоду виплати в 18 років, а починаючи з 2013 року тривалість очікуваного періоду виплати накопичувальної частини пенсії буде визначатися окремим федеральним законом.

Тобто, щоб отримати щомісячний розмір виплати накопичувальної частини пенсії в 2012 році, треба загальну суму пенсійних накопичень (з урахуванням доходу від їх інвестування) поділити на 216 місяців.

У разі якщо смерть застрахованої особи настала до призначення йому накопичувальної частини трудової пенсії і / або термінової пенсійної виплати:

  • кошти, враховані на пенсійному рахунку накопичувальної частини трудової пенсії (за винятком коштів материнського (сімейного) капіталу, спрямованих на формування накопичувальної частини трудової пенсії і доходу від їх інвестування), виплачуються його правонаступників.

Порядок виплати визначений законодавством, а для НПФ ще страховими правилами фонду та договором про обов'язкове пенсійне страхування фонду із застрахованою особою.

У разі смерті застрахованої особи після призначення йому термінової виплати коштів пенсійних накопичень:

  • залишок коштів пенсійних накопичень (за винятком коштів материнського (сімейного) капіталу, спрямованих на формування накопичувальної частини трудової пенсії і доходу від їх інвестування), врахованих на пенсійному рахунку накопичувальної частини трудової пенсії, не виплачений померлому застрахованій особі у вигляді термінової пенсійної виплати, підлягає виплаті правонаступникам.

Залишок коштів материнського (сімейного) капіталу, спрямованих на формування накопичувальної частини трудової пенсії і доходу від їх інвестування, не виплачений померлому застрахованій особі у вигляді термінової пенсійної виплати:

  • підлягає виплаті правонаступникам з числа осіб, зазначених у Федеральному законі "Про додаткові заходи державної підтримки сімей, які мають дітей".
    Порядок таких виплат визначається Кабінетом Міністрів України.

У недержавному пенсійному фонді в разі відсутності звернень правонаступників протягом шести місяців після смерті застрахованої особи, кошти пенсійних накопичень померлої застрахованої особи (за винятком коштів материнського (сімейного) капіталу, спрямованих на формування накопичувальної частини трудової пенсії і доходу від їх інвестування) надходять до складу резерву фонду з обов'язкового пенсійного страхування.

Документи, необхідні для виплати коштів пенсійних накопичень

До заяви встановленої форми про виплату коштів пенсійних накопичень потрібно докласти оригінали або засвідчені копії таких документів:

  • документ, що засвідчує особу, вік, місце проживання, приналежність до громадянства (паспорт).
  • страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування.

При зверненні до недержавного пенсійного фонду знадобиться довідка територіального органу Пенсійного фонду РФ за місцем проживання застрахованої, що підтверджує, що він отримує один з видів пенсії:

  • страхову частину трудової пенсії по старості з зазначенням її розміру;
  • трудову пенсію по інвалідності або у зв'язку з втратою годувальника;
  • пенсію за державним пенсійним забезпеченням і відсутності права на встановлення трудової пенсії по старості з зазначенням тривалості наявного страхового стажу.

При особистому зверненні до Пенсійного фонду РФ (недержавний пенсійний фонд) до заяви необхідно подати оригінали документів, а в разі надсилання поштою заяву і копії документів повинні бути завірені:

  • нотаріусом або іншою особою в порядку, встановленому пунктом 3 статті 185 Цивільного кодексу Російської Федерації і частиною 4 статті 1 Основ законодавства Російської Федерації про нотаріат;
  • посадовими особами консульських установ Російської Федерації, якщо застрахована особа перебуває за межами території Російської Федерації.

Напрямок заяви і документів здійснюється способом, що дозволяє підтвердити факт і дату їх відправлення.

Днем звернення за виплатами вважається дата прийому фондом заяви і документів, а при їхньому напрямку поштою - дата, зазначена на поштовому штемпелі організації федеральної поштового зв'язку за місцем відправлення.

Що в підсумку отримали?

рядові пенсіонери

Виплатний закон і частину з необхідних для його реалізації нормативних актів, хоч і з великим запізненням (що поробиш такі у нас чиновники), прийняті.

Засоби пенсійних накопичень худо-бідно почали виплачуватися.

За чотири місяці дії виплатного закону (липень-листопад 2012 року) за призначенням виплати з коштів пенсійних накопичень в Пенсійний фонд РФ і недержавні пенсійні фонди звернулися майже 1,3 млн. Громадян.

960 тисячам з них вже встановлена відповідна виплата з коштів пенсійних накопичень:

  • середній розмір встановленої одноразової пенсійної виплати становить в залежності від регіону 6 - 7 тис. руб.,
  • термінової пенсійної виплати - 450 - 550 руб.,
  • накопичувальної частини трудової пенсії - 400 - 500 руб.

Тобто коефіцієнт заміщення на рівні 5% !!!

Ось ціна питання для простого пенсіонера всієї «метушні» навколо багатомільярдних коштів накопичувальної частини пенсії.

Чиновники і пов'язаний з ними топ-менеджмент

Всі останні роки йде справжня війна між противниками накопичувальної частини пенсії і її захисниками.

У таборі перших (противників накопичувальної частини пенсії) - ті, хто «годується» безпосередньо від бюджету. Зокрема Пенсійний фонд РФ. У нього величезна «діра» більше трильйона рублів. Як такі діри утворюються, ми добре знаємо на прикладі, хоча б, Міноборони.

Цим чиновникам ідеально було б її заткнути засобами накопичувальної частини пенсії.

У другому таборі (захисників накопичувальної частини пенсії) - ті, хто «годується» з управління коштами накопичувальної частини пенсії.

Ціна питання для них?

Проста арифметична задачка для першокласника:

1. З 2 трлн. рублів коштів накопичувальної частини 1,5 трлн. руб. лежать на рахунках в ВЕБе.

0,5 трлн. руб. Зараз практично повністю підконтрольні недержавним пенсійним фондам.

2. Перша 20-ка найбільших недержавних пенсійних фондів володіє близько 85% ринку недержавного пенсійного забезпечення:

500 млрд. Крб. х 0.85 / 20 = 21 млрд. рублів в управлінні у середньому у одного крупного НПФ.

3. Середньорічна доходність цих пенсійних фондів - близько 10%:

21 х 0.1 = 2.1 млрд. Рублів - середній дохід одного великого недержавного пенсійного фонду в рік.

4. Згідно із законом 15% від інвестиційного доходу можна абсолютно безконтрольно «розпиляти»:

тобто 2.1 х 0.15 = 315 млн. Руб.

Увага: 315 млн. Рублів на рік абсолютно спокійно і «законно» топ-менеджмент тільки одного недержавного пенсійного фонду, який залучає до себе в управління кошти накопичувальної частини пенсії, може «розпиляти !!!

Ось ціна питання для них. Цілком очевидно, є заради чого їм боротися.

А що ви думаєте з цього приводу?

Особисто я пропоную підвищувати свою пенсійну і фінансову грамотність, щоб більше коштів залишалося у вас, а не осідало в кишенях ваших благодійників.

Як це робити я описую в своїх матеріалах на сайті і в книгах, які можна придбати >>> ТУТ.

До зустрічі!

Колесов Г.Б.,
експерт з пенсійного планування,
незалежний пенсійний консультант

Що ще подивитися по накопиченню пенсії в ПФР і НПФ:


Вибір НПФ. Думки ...
Початок чергової пенсійної реформи: ягідки або пустоцвіти?
Чи буде нарешті захищена накопичувальна частина пенсії?
Як накопичувати пенсію: ПФР або НПФ?
"Нарешті-то можна буде отримати накопичувальну частину трудової пенсії"
Пенсійну систему Росії наблизять до кращих світових зразків
"Співфінансування пенсії: Де Правда, а Де Брехня?"
"Що буде з Накопичувальної частиною Вашої Трудовий Пенсії?"
До чого готуватися російським пенсіонерам - нинішнім і майбутнім
Реформа пенсійної системи: Пенсійний фонд vs. Корупція vs. пенсія
Пенсійне планування: Як Отримати Максимальну Пенсію
Пенсія: відпочинок vs. виживання?
Чи треба займатися пенсійним плануванням?
Структура нової Пенсійної системи РФ
Пенсійне забезпечення індивідуальних підприємців
Як отримати максимальне державне пенсійне забезпечення?
Коли починати пенсійне планування?
Як планувати вихід на пенсію

Ви багато бачили реклами, яка б пояснила, як і де отримати належні вам кошти пенсійних накопичень?
Як дізнатися наявність коштів пенсійних накопичень?
Що в підсумку отримали?
Ціна питання для них?
А що ви думаєте з цього приводу?
Початок чергової пенсійної реформи: ягідки або пустоцвіти?
Чи буде нарешті захищена накопичувальна частина пенсії?
Як накопичувати пенсію: ПФР або НПФ?
Що буде з Накопичувальної частиною Вашої Трудовий Пенсії?
Виживання?