Реклама
Реклама
Реклама

Виписка з будинкової книги: де і як отримати, зразок, термін дії, форма, документи

  1. Виписка з будинкової книги
  2. її форма
  3. зразок документа
  4. Розширений архівний варіант
  5. Як отримати папір
  6. Де її брати
  7. Необхідні документи
  8. Заява на отримання
  9. Термін дії

У кожного житлового об'єкта є своя літопис, яка ведеться в спеціальному документі, іменованому будинкової книгою. У ній знаходять відображення факти і події, пов'язані з історією конкретного об'єкта. Книга являє собою спеціальний журнал, в якому всі сторінки нумеруються і прошиваються щоб уникнути фальсифікації відомостей та внесення виправлень. Записи вносяться відповідно до встановлених правил. У певних ситуаціях громадянам потрібно отримати виписку з даного документа. Про те, що собою являє виписка, де її можна отримати, і в яких випадках вона потрібна, мова піде в даній статті.

Виписка з будинкової книги

Витяг відомостей з додому книги - це письмова папір, що містить відомості про всіх осіб, які зареєстровані в конкретному житловому об'єкті. Отримати таку інформацію має право тільки власник або його представник за дорученням. Витребування виписки з будинкової книги необхідно для покупців квартири або будинку. Ця необхідність викликана тим, щоб набувач зміг переконатися, що в відчужуваному житло немає мешканців, які мають право на постійне проживання.

Таких проблем не виникає, якщо купується первинне житло, оскільки в даній ситуації покупець є першим власником, а житло «не має історії». А ось купуючи житло на вторинному ринку, договір купівлі-продажу може бути визнаний недійсним через порушення прав зареєстрованих в житло громадян.

Наприклад, в квартирі зареєстрований родич власника, який знаходиться в місцях позбавлення волі ось уже багато років, а потім виходить на свободу і дізнається про продаж житла. Після чого починає претендувати на свою частку через суд, який задовольняє його вимоги. А це вже головний біль нового власника. Тому, щоб підтвердити повноваження продавця необхідно отримати виписку.

Про те, де отримати і чим відрізняється архівна виписка з будинкової книги від виписки з ЕГРП, розповість наступне відео:

її форма

Даний документ має встановлену форму, в якій в обов'язковому порядку відображається інформація про громадян, зареєстрованих в житловому приміщенні. Виписка повинна містити:

  • ПІБ;
  • зазначення дати і місця народження;
  • відомості про громадянство;
  • запис про постановку на военучет;
  • паспортні реквізити;
  • дата запису про реєстрацію та зняття з обліку по конкретному місцю проживання;
  • дата видачі.

Виписка в обов'язковому порядку повинна бути підписана уповноваженою особою та скріплена печаткою організації.

зразок документа

При відсутності бланка архівної виписки в керуючої організації, зразок можна завантажити в інтернеті. Після роздруківки документа, його можна пред'явити уповноваженій особі, яка внесе в нього актуальні відомості і запевнить печаткою.

Зразок виписки з будинкової книги

Зразок виписки з будинкової книги

Далі ми розповімо про те, що це таке і як отримати архівну виписку з будинкової книги.

Розширений архівний варіант

Даний документ має деякі відмінності, оскільки в ньому міститься більше даних про громадян, зареєстрованих на житловій площі. Проте фахівці не розрізняють архівну та розширену виписку з будинкової книги, оскільки обидва документи містять інформацію про всіх громадян, які були прописані і виписані за весь час існування конкретної житлової площі (з дня введення в експлуатацію), а також інформація про громадян, тимчасово виписаних ( перебувають у виправних установах, в армії, проходять тривале лікування в медичних установах).

Крім цього в розширеному варіанті вказуються нові місця реєстрації вибулих громадян. За допомогою розширеної виписки можна мінімізувати ризики, пов'язані з придбанням житла.

Правом її отримання мають тільки власники житла або громадяни, які зареєстровані на житловій площі. Третя особа може її отримати лише за нотаріально посвідченою довіреністю.

Як отримати папір

Документ можна отримати в керуючих організаціях , Написавши заяву. Якщо документ замовляється власником або зареєстрованим громадянином, то отримання виписки є безкоштовним. При відсутності часу можна звернутися до посередника на платній основі, який зробить все за вас.

Тепер ви дізнаєтеся про те, де можна взяти і отримати виписку з будинкової книги.

Про те, чи можливо зареєструвати нерухомість при втраті будинкової книги, розповідає наступний відеосюжет:

Де її брати

Управління житловим фондом здійснюється різними керуючими організаціями, де роблять і видають виписку з будинкової книги:

  • керуюча організація;
  • РІЦ;
  • ЖЕК;
  • ЖБК;
  • ТСЖ;
  • РКЦ.

Громадяни можуть скористатися послугами офіційного порталу «Державні слуги», оформивши на сайті спеціальний бланк заяви. Після чого залишається тільки з'явитися за випискою в конкретну організацію. Даний спосіб є найменш марудна. Для цього достатньо зареєструватися на сайті.

Далі ми розповімо про те, які документи потрібні для отримання виписки з будинкової книги.

Необхідні документи

Для отримання паперу необхідно подати:

  1. Паспорт.
  2. Свідоцтво про право власності (якщо житло приватизоване або знаходиться у власності по операціях відчуження), договір соцнайма або ордер (у випадку з державним житлом).
  3. Якщо за власника діє представник - довіреність, завірена в нотаріальній конторі.

Заява на отримання

Для отримання виписки необхідно заповнити встановлений зразок заяви за формою № 11. Бланк видається безпосередньо в паспортному столі керуючої організації, а зразок його заповнення представлений на інформаційній дошці. У заяві вказується, яка виписка необхідна (звичайна або розширена).

Заява містить:

  • персональні дані про заявника;
  • реквізити паспорта або довіреності;
  • адреса проживання;
  • вимога про надання виписки (вказується вид);
  • дату заповнення.

Заява підписується громадянином, а також співробітником організації, його прийняли.

Після отримання заяви уповноважена особа призначає дату отримання запитуваної документа. Звичайна форма виписки з будинкової книги може бути видана в день запиту, а розширена - в триденний термін, але не пізніше 7 робочих днів. Виписку можна забрати при пред'явленні паспорта.

Бланк-зразок заяви на видачу архівної виписки з будинкової книги ви знайдете нижче, а також можете його завантажити .

Зразок заяви на отримання виписки з будинкової книги

Зразок заяви на отримання виписки з будинкової книги

Термін дії

Отже, який же термін дії виписки з будинкової книги?

Документ, виданий на руки, діє не більше одного місяця, а в окремих випадках тільки два тижні. Тому запитувати виписку необхідно завчасно.