Реклама
Реклама
Реклама

Що робити, якщо…

алмати: інструкція із застосування

Щодня до редакції телефонують читачі. Більшу частину питань від них можна сміливо віднести до розділу ЖКГ, тому що всі ми - споживачі комунальних послуг. За відповідями на найпопулярніші з них ми звернулися до фахівців АТ «Алсек».

Почнемо з азів:
- Для чого існує АТ «Алсек», якщо кожен постачальник-комунальник може самостійно друкувати і відправляти споживачеві рахунки за свої послуги? - зацікавилася городянка Миру.
Природно, за її питанням стоїть пошук найбільш дешевого способу оплати компослуг.
Отже, що робити, якщо ...

Отже, що робити, якщо

... ви шукайте, як вигідніше оплачувати комунальні послуги?
Дамо слово начальнику відділу реклами та РR АТ «Алсек» Наталії Бондаревой:
- Звичайно, кожен постачальник може друкувати для вас рахунок, але, погодьтеся, з єдиною квитанцією витрачається набагато менше часу і грошей на оплату комунальних послуг. Це позначається і на оплаті комісії банкам і поштою. Не потрібно ходити до кожного постачальника окремо, щоб, наприклад, взяти дублікат рахунки-квитанції, завести особовий рахунок, змінити інформацію про які проживають і власника нерухомості. Все це можна зробити в офісі у будь-якого з постачальників, і інформація автоматично зміниться у всіх інших.

... потрібно отримати дублікат квитанції на оплату комунальних послуг
- Роздрукувати дублікат рахунки-квитанції можна в «особистому кабінеті» на сайті www.alseco.kz або, звернувшись з посвідченням особи власника житла в абонентський відділ за адресою: вулиця Байзакова, 221, 1-й поверх, з 8.00 до 16.30, - продовжує роз'яснювати Наталія Бондарева. - Це можна зробити і в відділеннях компаній-постачальників комунальних послуг - ТОВ «Алматинський теплові мережі», ТОВ «АлматиЕнергоСбит», ТОВ «АРЦ« Алматигаз », ДКП« Бастан ».

... хочете прибрати з квитанції непотрібну графу
- У мене вже давно немає радіо в квартирі, а оплата за нього приходить щомісяця, - звернувся з питанням пенсіонер Равіль. - Як прибрати з квитанції графу «радіоточка»?
- АТ «Алсек» друкує інформацію в рахунках-квитанціях на підставі даних, наданих постачальниками комунальних послуг. Щоб прибрати графу «радіоточка», зверніться в Центр радіофікації за адресою: вулиця Айтеке бі, 91, на розі вулиці Науризбай батира, телефон 273-14-56.

... змінилися господарі квартири
- Нещодавно купили квартиру, - ділиться радістю Алматинка АСЕМ. - Як нам поміняти дані власника житла в квитанції і отримати інший особовий номер? В КСК нічого пояснити з цього питання не змогли.
- Особовий рахунок міняти не потрібно, достатньо оновити дані про власника житла та кількості проживаючих. Для цього можна прийти в абонентський відділ будь-якого з постачальників комунальних послуг з адресною довідкою і документами на квартиру.

... потрібно отримати особовий рахунок
- Раніше ми жили в іншому районі і оплачували комунальні послуги за квитанцією ІОЦ, - каже алматінец Михайло. - На новому місці проживання в багатоквартирному житловому будинку всі сусіди оплачують комуналку за квитанціями «Алсек». Як мені, власнику квартири, отримати особовий рахунок?
- Ми не відкриваємо особовий рахунок, - продовжує просвіщати начальник відділу реклами. - Для того щоб його відкрити, рекомендуємо звернутися з правовстановлюючими документами на нерухомість до будь-якого з перерахованих постачальників комунальних послуг залежно від того, яка послуга вам необхідна: ТОВ «АлматиЕнергосбит», ТОВ «Алматинський теплові мережі», ДКП «Холдинг Алмати су», ТОО АРЦ «Алматигаз».

... потрібно скорегувати кількість проживаючих у квартирі
- У нас змінилася кількість проживаючих у квартирі - брат виїхав на ПМЖ в сусідню країну, - звернулася з питанням Алматинка Світлана. - Як виправити цю інформацію в квитанції?
- В такому разі власнику нерухомості також необхідно звернутися з посвідченням особи та адресної довідкою до будь-якого з вищевказаних постачальників комунальних послуг.

... хочете оплачувати комунальні послуги за безготівковим розрахунком
- Якими способами можна оплатити квитанцію «Алсек», крім пошти і банку? - запитує городянин Сергій.
- Рахунки-квитанції, видрукувані у нас, можна оплатити за допомогою інтернет-банкінгу, - роз'яснює фахівець. - Це швидко, просто і надійно. Уточнити деталі можна у співробітників банку, через який ви плануєте оплачувати квитанцію.

... бажаєте передавати показання приладів обліку через Інтернет
- Можливості передавати показання приладів обліку через Інтернет поки немає, - відповідає Наталія Бондарева. - Але можна вносити дані ІПУ при оплаті квитанції в інтернет-банкінгу. Передати показання приладів обліку дистанційно можна за допомогою безкоштовного мобільного додатку «Алсек. Особистий кабінет".

... ви не знаєте, як користуватися «особистим кабінетом»
- Думаю почати користуватися мобільним додатком, - каже городянка Валентина. - Наскільки це складно? Чи додасть це для мене зручностей? Якщо так, як це зробити? Чи доведеться платити за його користування?
- Це мобільний додаток безкоштовне, - пояснює фахівець «Алсек». - Воно було розроблено саме для зручності споживачів комунальних послуг міста. У ньому відображається актуальний (з точністю до трьох робочих днів) баланс на вашу особовому рахунку (нарахування, борги, переплати), контактна інформація про постачальників комунальних послуг, архів рахунків-квитанцій за останні шість місяців, історія оплат, по рахунках-квитанціях за останні шість місяців, а також тарифний калькулятор, який допоможе вам правильно розрахувати нарахування.
Інтерфейс програми досить простий у використанні, не вимагає спеціальних знань і навичок. У розділі «передача показань приладів обліку» є інструкції і пам'ятки, які допоможуть вам. Щомісяця додаток повідомить вам (за умови включеній опції повідомлень в настройках), коли сформована нова квитанція.
Щоб почати користуватися мобільним додатком «Алсек. Особистий кабінет », скачайте його в магазині мобільних додатків (Playмаркет, Windowsstore, Appstore) на ваш телефон. Потім пройдіть просту процедуру реєстрації (для цього знадобиться сума останньої оплати за рахунком-квитанції «Алсек»), і додаток буде готове до використання.

... хочете отримувати рахунок-квитанцію по електронній пошті
- Мені було б зручно отримувати рахунок-квитанцію «Алсек» на e-mail, - цікавиться алматінец Кайрат. - Чи можна це зробити і якщо так, то як?
- Для отримання рахунку-квитанції по електронній пошті необхідно заповнити заяву затвердженого зразка та надати наступний комплект документів: копію посвідчення особи власника; копію правовстановлюючого документа на житлове приміщення (договір купівлі-продажу (дарування), свідоцтво про спадщину або інші документи, на підставі яких виникли права).
Заяви і вищевказаний комплект документів можуть бути представлені в договірний відділ АТ «Алсек» або відправлені у відсканованому вигляді на електронну адресу: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду. або podpiska@alseсo.kz.
Важливо знати, що при підписці на електронну розсилку квитанції в паперовому вигляді доставлятися не будуть. У разі якщо споживач комунальних послуг протягом двох місяців поспіль не проводитиметься оплату цих послуг по рахунках-квитанціями, отриманими на свою електронну адресу, АТ «Алсек» припинить здійснювати доставку рахунків-квитанцій електронною поштою і відновить їх доставку в паперовому вигляді традиційним способом.

... у вашій квитанції плутанина в комунальних рахунках
- Мені здається, в моїй квитанції помилка по нарахуванню за опалення і гарячу воду, - сумнівається пенсіонерка Таїсія. - Як розібратися?
- Оскільки АТ «Алсек» друкує інформацію в рахунках-квитанціях на підставі даних, представлених постачальниками комунальних послуг, то рекомендуємо вам звернутися з цим питанням в ТОВ «Алматинський теплові мережі», - пояснюють алсековци. - Контактні дані на сайті постачальника http://alts.kz/
У нижній частині рахунку-квитанції ви можете знайти інформацію, на яке число враховані платежі. Можливо, ваш платіж не був врахований на момент формування даного рахунку-квитанції і буде відображений в наступній.

... перестали приходити квитанції поштою
- Нам перестали доставляти квитанції за адресою. - стривожена Алматинка Жазіра. - Куди звернутися з цією проблемою?
- Надішліть вашу точну адресу або номер особового рахунку на електронну пошту Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду. або повідомте про це оператору «гарячої лінії» за телефоном 277-50-05, - рекомендує начальник відділу реклами. - Ми обов'язково з'ясуємо причину. Не забудьте, будь ласка, перевірити справність вашої поштової скриньки і уточніть у сусідів, стикаються чи і вони з подібною проблемою.

... хочете знати, як формуються комунальні тарифи
- Ми акуратно платимо за комунальні послуги, - цікавляться пенсіонери Марія і Володимир. - Хотіли б дізнатися, з чого складаються тарифи на опалення, електроенергію, водопостачання.
- У кожного з постачальників комунальних послуг свої методика і складові розрахунку тарифу, - пояснюють алсековци. - Тому з цим питанням рекомендуємо звернутися саме до них.

... вирішили оплачувати комунальні послуги за єдиною квитанцією
- Як включити статтю «витрати на утримання житла» в єдиний рахунок-квитанцію, яку друкує АТ «Алсек»? - цікавляться члени КСК «Теремок». - Це і зручніше, і економніше як для всього КСК в цілому, так і для окремих квартировладельцев.
- Для цього КСК або керуючої компанії, яка обслуговує ваш будинок, необхідно укласти договір на основі колективного волевиявлення всіх мешканців, тобто рішення загальних зборів, з АТ «Алсек».

... в квитанції з'явилися нові графи
- Хто виробляє нарахування за ремонт покрівлі та накопичення на капітальний ремонт? - цікавиться пенсіонер Микола. - Як перевірити правильність цих нарахувань?
- Ми друкуємо дані рядка в рахунках-квитанціях на підставі інформації, наданої керуючими компаніями - КСК, ПК, ПКСК і іншими, - роз'яснює Наталія Бондарева. - Відповідно, рекомендуємо за роз'ясненнями по даним послуг звертатися до них.

... хочете отримати пільги по оплаті комунальних послуг
- Чи надаєте ви якісь пільги на оплату комунальних послуг інвалідам, ветеранам ВВВ і прирівняним до них особам? - запитує інвалід II групи Ермеккалі.
- Оскільки АТ «Алсек» не надає комунальні послуги, то і пільги на їх оплату компанія надавати не уповноважена, - пояснюють алсековци. - З цим питанням необхідно звернутися до постачальників комунальних послуг. У кожного підприємства свої тарифи і порядок нарахувань.

... в квитанції з'явився податок на неіснуюче майно
- Що мені робити? - звернувся з питанням алматінец Ержан. - У мене в квитанції з'явився податок на транспортний засіб, який мені не належить, і номер ІІН не збігається. Куди звертатися?
- Оскільки ми друкуємо інформацію в рахунках-квитанціях на підставі даних, наданих управліннями державних доходів, вам необхідно звернутися з цим питанням до управління за місцем проживання, - пояснили фахівці АТ «Алсек».
До відома споживачів послуг: будь-яку необхідну інформацію можна отримати за адресою Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду .. "> Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. У вас повинен бути включений JavaScript для перегляду..
Василь ШУПЕЙКІН
Ірина ВАСИЛЬЄВА

Ви шукайте, як вигідніше оплачувати комунальні послуги?
Як прибрати з квитанції графу «радіоточка»?
Як нам поміняти дані власника житла в квитанції і отримати інший особовий номер?
Як мені, власнику квартири, отримати особовий рахунок?
Як виправити цю інформацію в квитанції?
Наскільки це складно?
Чи додасть це для мене зручностей?
Якщо так, як це зробити?
Чи доведеться платити за його користування?
Чи можна це зробити і якщо так, то як?