Реклама
Реклама
Реклама

Реєстрація договору купівлі-продажу автомобіля

  1. Реєстрація договору купівлі-продажу автомобіля, за участю фізичних осіб
  2. Реєстрація договору купівлі-продажу автомобіля між юридичними особами
  3. Правові наслідки реєстрації

згідно законодавству РФ договору такі договори не підлягають державній реєстрації, а отже майнові права на транспортний засіб переходять після нотаріального посвідчення договору, або якщо таке не потрібно, то з моменту передачі автомобіля. У той же час крім державної реєстрації, існують:

  • реєстрації в облікових книгах підприємств;
  • реєстрі нотаріальних дій. (Які в даному випадку мають місце).

Реєстрація договору купівлі-продажу автомобіля, за участю фізичних осіб

згідно   законодавству РФ   договору такі договори не підлягають державній реєстрації, а отже майнові права на транспортний засіб переходять після нотаріального посвідчення договору, або якщо таке не потрібно, то з моменту передачі автомобіля

Їли продавець або покупець автомобіля є фізичною особою, і купівля-продаж здійснюється на підставі договору, то такий договір підлягає нотаріальному посвідченню.

Завірений договір нотаріус реєструє в реєстрі нотаріальних дій, що гарантує сторонам договору дотримання їх прав. В даному випадку право власності у покупця виникає в момент нотаріального посвідчення договору.

Реєстрація в реєстрі нотаріальних дій хоч і відбувається в момент запевнення, не впливає на момент переходу майнових прав на транспортний засіб. Так, якщо нотаріус забуде зробити запис в реєстрі нотаріальних дій, проблеми виникнуть тільки у нього, а покупець все одно залишиться законним власником автомобіля.

Реєстрація договору купівлі-продажу автомобіля між юридичними особами

Юридичні особи , Продаючи один одному транспортні засоби, не зобов'язані завіряти відповідні договори нотаріально. А все тому від імені підприємств і організацій при укладанні договорів виступають уповноважені представники, що діють на підставі статуту або довіреності, а їх підписи завіряються печаткою юридичної особи.

Такі договори, скріплені печаткою підприємства, реєструються в спеціальних книгах підприємства згідно з прийнятими на такому підприємства звичаям діловодства. А також ставляться або знімаються з балансу. Обов'язковою форми знову ж таки не існує. В такому випадку право власності на автомобіль переходить в момент підписання акту прийому-передачі, який підписують сторони.

Правові наслідки реєстрації

Оскільки державної реєстрації таких договорів не існує, немає і однозначних наслідків реєстрацій особами, уповноваженими на запевнення таких документів. Однозначно можна сказати, що реєстрація, як в реєстрі нотаріальних дій, так і в книгах підприємств, гарантує дійсність таких договорів.

Отже, якщо хтось буде заперечувати права власності на такий транспортний засіб, то йому доведеться в суді довести, що не тільки свої права на даний транспортний засіб, а й недійсність такого договору. Як правило, в таких ситуаціях позивач може розраховувати лише на компенсацію від недобросовісного відповідача, автомобіль же залишається за сумлінним покупцем.

Таким чином, відсутність державної реєстрації жодним чином не впливає на правову захищеність сторін таких договорів. У той же час багато що залежить від того як складено самі договору, особливо якщо такий договір не посвідчується нотаріально. Тому дуже важливо щоб такий договір склав кваліфікований юрист.