Реклама
Реклама
Реклама

Права прийомних батьків

  1. Що таке прийомна сім'я
  2. Адаптація дитини в прийомній сім'ї
  3. Як стати прийомними батьками
  4. Як усиновити дитину?
  5. Вимоги, що пред'являються до прийомних батьків
  6. Досвід прийомних батьків
  7. Поради майбутнім прийомним батькам:

Прийомна сім'я

Прийомна сім'я

До сих пір в нашій країні, не дивлячись на зусилля окремих людей і держави, кількість дітей-сиріт не знижується. Щодня в будинку дитини надходять відмовники з пологових будинків, а в дитячі будинки прибувають хлопці, перебування яких в рідній сім'ї небезпечно для життя. Державна установа - тимчасовий захід, але ніяк не вихід із тяжкого становища маленької людини, від якого відвернулися найближчі люди. Дитина не може вирости щасливим поза сім'єю, а значить, більше всього на світі йому потрібні нові, люблячі, батьки. У таких ситуаціях єдиним дієвим заходом стає прийомна сім'я. Йдеться про збірний образ усіх сімей, які здійснюють усиновлення , Беруть під опіку, оформляють піклування або вдаються до будь-якої іншої форми влаштування дитини в сім'ю.

Що таке прийомна сім'я

Можна виділити наступні форми прийомних сімей:

  • Усиновлення - дитина приймається в сім'ю на правах рідної по крові. Він стає повноцінним членом сім'ї з усіма правами та обов'язками.
  • Опіка - дитина приймається в сім'ю з метою виховання і освіти, а також для захисту його інтересів. Він може зберігати зберігає своє прізвище, його кровні батьки не отримують звільнення від обов'язків по утриманню. Опікунство встановлюється для дітей до 14 років, а з 14 до 18 років оформляється піклування.
  • Патронат - дитина виховується в сім'ї на основі тристороннього договору між органами опіки, патронатної сім'єю і установою для дітей-сиріт.
  • Прийомна сім'я - дитина виховується вдома у опікуна на підставі договору, який визначає термін передачі дитини в прийомну сім'ю.

Прийомна сім'я - дитина виховується вдома у опікуна на підставі договору, який визначає термін передачі дитини в прийомну сім'ю

Досвід усиновлення дітей-сиріт існує, і вона успішна. Однак здатність прийняти дитину дана далеко не кожній людині - необхідно уважно прислухатися до себе, намагатися знайти відповіді на внутрішні питання. Якщо не вдається прийняти рішення самостійно, завжди можна поспілкуватися з психологом. Він допоможе «заглянути» всередину себе і зрозуміти, що саме вам потрібно від життя. Можливо, це аж ніяк не допомога дитині, а бажання задовольнити якісь особисті амбіції. В такому випадку не варто розраховувати на прийомних дітей - вони зовсім не зобов'язані виправдовувати ваші очікування.

Прийомна сім'я, як і будь-яка інша, з появою дитини може зіткнутися з низкою проблем. Здатність вирішити їх без втрат багато в чому залежить саме від готовності прийняти маленької людини і від компетентності прийомних батьків. Чим ясніше люди розуміють, на що вони йдуть, коли приймають рішення виховувати прийомну дитину, тим краще. Зрозуміло, впоратися зі своїми функціями прийомним батькам в більшості випадків буде складніше, ніж рідним. Причина проста - діти, які пережили трагедію (будь то загибель близьких, руйнування сім'ї або позбавлення мами і тата батьківських прав), переживають глибоку душевну драму. Чи не меншої шкоди дитячій психіці завдає і перебування в дитячому будинку, де немає жодного рідну людину. Чи не на кого розраховувати і не з ким розділити переживання. У дитячих установах є тільки люди, які виконують свою роботу. Навіть якщо вони роблять це бездоганно, заміни батьківської любові не відбудеться.

Адаптація дитини в прийомній сім'ї

Адаптація в родині в середньому триває до року і проходить досить важко. Можуть загострюватися хвороби, виникати несподівані сльози й істерики, з'являтися заперечення всіх і вся ( «не хочу», «не буду», «піди») і навіть агресія. Все це закономірно і з часом обов'язково пройде за умови грамотності батьків і їх щирої любові.

Адаптацію дитини в прийомній сім'ї можна умовно розділити на кілька етапів:

  • Етап підготовки, коли дитина тільки відвідує нових батьків, приходить в гості до остаточного прийому малюка в сім'ю.
    У цей період прийомні батьки намагаються, щоб дитині було комфортно в будинку, роблять подарунки, всіляко його хвалять і підбадьорюють. Дитина ж намагається сподобатися новим батькам. Дуже важливо не квапити події і не тиснути на дитину, щоб він називав батьків «мама» і «тато».
  • Етап кризи, коли дитина починає вести себе зовсім не так, як звикли спостерігати прийомні батьки.
    Процес закономірний і його варто розглядати, як правильний розвиток взаємин. Якщо дитина показує новим батькам свої негативні сторони - це ознака довірчих відносин.
  • Етап адаптації, коли дитина починає відчувати себе в новій сім'ї, як вдома.
    Змінюється його зовнішність, поведінку, малюк стає самостійним і більш впевненим у собі. Слід пам'ятати, що будь-яка зміна в сім'ї може завдати дитині психологічну травму.
  • Етап стабілізації, коли сім'я остаточно стає сім'єю.
    Приймальний дитина спокійна, хоча його можуть турбувати спогади про минуле життя, і прийомні батьки задоволені станом своєї сім'ї.

Кращий спосіб заздалегідь «підстелити соломи» - це завчасно, до моменту приходу дитини в сім'ю, обзавестися контактами необхідних фахівців: медиків, неврологів, психологів. І, не соромлячись, при перших же труднощах, звертатися до них.

Як стати прийомними батьками

Які діти передаються в прийомну сім'ю:

  • діти, які залишилися без піклування батьків, що знаходяться в установах соціального захисту населення, лікувально-профілактичних, виховних або інших аналогічних установах;
  • діти, чиї батьки за станом здоров'я не можуть займатися їх утримання та виховання;
  • діти, чиї батьки позбавлені або обмежені в батьківських правах, визнані судом недієздатними або засуджені;
  • діти, чиї батьки невідомі;
  • діти сироти

Алгоритм створення прийомної сім'ї

  • Кандидат в прийомні батьки здає в Управління опіки та піклування пакет документів згідно з переліком із заявою про видачу висновку про можливість бути прийомним батьком.
  • Фахівці Управління протягом 3 днів з дня надання вищевказаних документів проводять обстеження житлово-побутових умов проживання кандидата в прийомні батьки та акт обстеження протягом 3-х днів затверджується керівником органу опіки. Акт обстеження оформляється в двох примірниках, один з яких направляється в 3-денний термін громадянину, який висловив бажання взяти дитину в сім'ю. Акт обстеження може бути оскаржений громадянином в судовому порядку.
  • Протягом 10 днів з дня подання документів приймається рішення призначенні прийомного батька або про можливість кандидата бути прийомним батьком, на підставі якого видається направлення в організацію для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, на знайомство з дитиною, його особистою справою і медичним висновком про його стан здоров'я.
  • У разі позитивно прийнятого рішення кандидат пише заяву про намір прийняти дитину в сім'ю.
  • Організація для дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, як законний представник направляє дитини на комісійне обстеження його стану здоров'я, (як на усиновлення) і разом з медичним висновком, своєю згодою на передачу дитини у прийомну сім'ю передає в Управління пакет документів на дитини.
  • Управління готує нормативний акт про можливість передачі дитини на виховання в прийомну сім'ю: про призначення опікуна (прийомного батька), виконуючого обов'язки за плату, про необхідність виплати грошових коштів на винагороду, що належить прийомному батьку, і на утримання дитини.
  • Управління укладає з прийомним батьком договір про передачу дитини у прийомну сім'ю і додатково до договору готує індивідуальні умови передачі дитини, посвідчення прийомного батька і вручає пам'ятку прийомному батьку з документами дитини.
  • У разі, якщо кандидат з іншого МО, то особиста справа передається в муніципальне утворення за місцем фактичного проживання прийомної сім'ї для призначення виплати грошових коштів і контролю за умовами виховання і утримання дитини.
  • Прийомним батькам призначається щомісячні грошові виплати на утримання дітей, переданих на виховання в прийомні сім'ї, розмір якого в 2013 році составлял- 6543 руб. 80 коп., І грошову винагороду, що належить прийомному батьку, в розмірі - 2500 рублів (якщо сім'я виховує дитину до 3-х років і, дитини-інваліда, то призначається доплата до грошового винагороду в розмірі 20%).
  • Школярам виплачується компенсація за проїзд 310 руб.88 коп. Прийомному батьку при передачі дитини в сім'ю виплачується одноразова допомога в розмірі близько 12000 рублів.

Як усиновити дитину?

Як усиновити дитину

Вимоги, що пред'являються до прийомних батьків

Прийомними батьками (батьком) можуть бути повнолітні особи обох статей, за винятком:

  • осіб, визнаних судом недієздатними або обмежено дієздатними;
  • осіб, позбавлених по суду батьківських прав або обмежених судом в батьківських правах;
  • відсторонених від обов'язків опікуна (піклувальника) за неналежне виконання покладених на нього законом обов'язків;
  • колишніх усиновителів, якщо усиновлення скасовано з їхньої вини;
  • осіб, які мають захворювання, при наявності яких не можна взяти дитину (дітей) у прийомну сім'ю.

Прийомні батьки є законними представниками прийомної дитини, захищають його права та інтереси, в тому числі в суді, без спеціальних повноважень.

Особи, які бажають взяти дитину (дітей) на виховання в прийомну сім'ю, подають до органу опіки та піклування за місцем свого проживання заяву з проханням дати висновок про можливість бути прийомними батьками.

До заяви додаються такі документи:

  • Довідка з місця роботи із зазначенням посади та розміру середньої заробітної плати за 12 місяців, або інший документ, що підтверджує дохід громадян;
  • Виписка з будинкової книги з місця проживання або інший документ, що підтверджує право користування житловим приміщенням або право власності на житлове приміщення, копія фінансового особового рахунку з місця проживання;
  • Довідка органів внутрішніх справ, що підтверджує відсутність судимості або факту кримінального переслідування за злочини, проти життя і здоров'я, волі, честі та гідності особи (за винятком незаконного приміщення в психіатричний стаціонар, наклепу і образи), статевої недоторканності і статевої свободи особистості, проти сім'ї та неповнолітніх, здоров'я населення і суспільної моралі, а також проти громадської безпеки;
  • Медичний висновок про стан здоров'я;
  • Копія свідоцтва про шлюб (якщо громадянин перебуває в шлюбі);
  • Автобіографія;
  • Документ, що підтверджує наявність житла у особи (осіб), яка бажає взяти дитину (дітей) на виховання в прийомну сім'ю (копія фінансово-особового рахунку з місця проживання і виписка з будинкової книги (поквартирно) книги для наймачів житлового приміщення в державному і муніципальному житловому фонді або документ, що підтверджує право власності на житлове приміщення);
  • Письмова згода повнолітніх членів сім'ї з урахуванням думки дітей, які досягли 10-річного віку, які проживають спільно, на прийом дитини в сім'ю;
  • Копія свідоцтва або іншого документа про проходження підготовки (крім близьких родичів дітей, а також осіб, які є або були опікунами (піклувальниками) дітей і які не були відсторонені від виконання покладених на них обов'язків, і осіб, які були або є усиновлювачами і щодо яких усиновлення не було скасовано).

Перше, що необхідно зробити кожній людині, задумався про усиновлення - це обговорити своє бажання з найближчими людьми: чоловіком і дітьми. До слова, поширений стереотип про те, що виховувати прийомних дітей повинні тільки сім'ї, які не мають змоги народити власних, не тільки далекий від істини, але і шкідливий. Навпаки, сім'ї, в яких вже є діти, мають досвід виховання, уявляють, наскільки це складне і трудомістка справа - ростити дітей. Але повернемося до членів сім'ї. Тільки якщо консенсус досягнутий, і в будинку не залишилося тих, хто «категорично проти», можна переходити до дій.

Другий крок - це навчання в школі прийомних батьків. Знайти найближчу з них дуже просто: достатньо звернутися до органу опіки за місцем проживання. Там направлять. В середньому два місяці тривають заняття і це не тільки необхідний, але і приємний етап на шляху до влаштування дитини в свою сім'ю. За кілька тижнів до закінчення навчання можна сміливо починати збирати документи. При інтенсивному зануренні в це питання (якщо обоє з подружжя беруть для цієї мети відпустку), процедури займуть одну-два тижні.

Медичні документи оформлені, сертифікат про закінчення школи прийомних батьків отримано - тепер саме час повернутися в опіку. Спеціаліст проведе огляд житлового приміщення потенційних прийомних батьків, допоможе заповнити анкети, написати заяву і підготувати інші необхідні документи. Після цього доведеться дві-три тижні чекати рішення. Важливий момент - майбутні прийомні батьки повинні вже на цьому етапі вибрати форму влаштування дитини в свою сім'ю - усиновлення, опіка, прийомна сім'я і так далі. Складність цієї процедури в тому, що неможливо заздалегідь вгадати, який статус буде у дитини, якого ви зустрінете і полюбите. Якщо, наприклад, тільки «усиновлення», взяти під опіку його вже не можна. Тому порадьтеся з фахівцем, як краще вчинити.

Пошук дитини - це самий складний і тривалий етап. На цьому шляху має бути чимало труднощів, розчарувань і хвилювань. Незважаючи на те, що в Росії близько 600 000 дітей, які живуть без сім'ї, часто дитячі установи не поспішають з ними розлучатися. І дуже часто, особливо при пошуку дитини до 3 років, ви будете чути від фахівців опіки «у нас дітей немає». Чому це відбувається - тема окремої статті. Головне, не зупиняйтеся і не впадайте у відчай. Діти є. Не обмежуйте пошук тільки місцем свого проживання - потенційні прийомні батьки в Росії мають право шукати дитину на всій території РФ. При наполегливості і вірі в те, що ви робите найважливішу справу в житті, ваш малюк обов'язково знайдеться. І ви будете разом.

Досвід прийомних батьків

Один з найважливіших моментів успішного проходження труднощів у вихованні прийомних дітей - це спілкування з іншими батьками, які перебувають в аналогічній життєвої ситуації. Обмін досвідом і відчуття «я не один зі своїми проблемами», завжди додає сил і допомагає реально дивитися на речі. В ідеалі, необхідно знайти організацію, яка допомагає влаштуванню дітей і при цьому забезпечує подальший супровід сім'ї. Йдеться про всілякі некомерційних фондах, структурах і спільнотах прийомних батьків. Спілкування з однодумцями дуже важливо - як на етапі прийняття рішення, пошуку дитини, так і в самому початку спільного життя. Втім, і в подальшому не варто переривати відносин. Для прийомних дітей це теж унікальна можливість відчувати себе в «своїй тарілці» і розуміти, що найулюбленіші і близькі - це не обов'язково ті, хто тебе народив. Але обов'язково ті, хто любить, хто кожен день, з ранку і до ночі поруч.

Поради майбутнім прийомним батькам:

  1. Намагайтеся не орієнтуватися на думку людей, які самі не є усиновлювачами: реального уявлення про дітей-сиріт у них немає.
  2. Не соромтеся проводити необхідне медичне та психологічне обстеження дитини до прийняття рішення. У будь-якому випадку, воно необхідне: потрібно чітке розуміти, що і як має бути лікувати.
  3. Не завадить весь час пам'ятати, що гени формують темперамент, характер, відповідають за здоров'я, але не за долю людини. Злочинці і наркомани - це результат виховання і навколишнього суспільства.
  4. Звертайтеся по допомогу до психологів і юристів. Фахівці безкоштовно консультують в Центрах соціальної допомоги сім'ї та дітям.
  5. Не поспішайте. У разі сумнівів, невпевненості або проблем в сім'ї, чекайте. Вирішуйте свої питання і продовжуйте спілкуватися з іншими прийомними батьками.
  6. Якщо не можете «дізнатися» свою дитину, скористайтеся нюхом. Запахи чітко спрацьовують на несвідомому рівні, підказуючи «мій чоловік» чи ні.
  7. Не намагайтеся заздалегідь намалювати в уяві образ дитини: все буде зовсім не так, як ви очікували. І навіть не так, як вам розповідали інші прийомні батьки - кожен випадок індивідуальний.
  8. У дитини, що залишився без батьків, в минулому багато важкого і поганого. Позбавлятися від цього вантажу він буде поступово, за допомогою нової сім'ї. Чи не квапте події - потрібен час.
  9. Не чекайте миттєвої любові від прийомної дитини. Важливим є те, що ви вже змінили на краще життя маленької людини.
  10. Дозвольте дитині бути собою. Спостерігайте за його інтересами, талантами і допомагайте закріпити їх. Дозвольте малюкові вирости щасливою.

Діана Машкова

Як усиновити дитину?