Реклама
Реклама
Реклама

Перевірена часом «" Вітер мандрів "- журнал про полювання, риболовлю, альпінізмі та туризмі

Катерина Севрюгіна
Рибальська база Fishing Dream, якраз те місце, де варто розслабитися далеко від міської суєти і насолодитися багатою риболовлею.

Поблизу міста Алмати досить багато хороших місць, де можна не тільки відпочити всією сім'єю, але і вдосталь порибалити.

Рибальська база Fishing Dream, раніше іменована озером К-28, розкинулася на 82 гектара. Дістатися до рибальського раю можна по трасі Алмати - Бішкек. К-28 вважається одним з найбільш глибоководних і протяжних озер Алматинської області.

Довжина водної гладі становить близько чотирьох кілометрів при ширині майже в п'ятсот метрів. Середня Довжина водної гладі становить близько чотирьох кілометрів при ширині майже в п'ятсот метрів глибина озера приблизно шість метрів. Завдяки постійному оновленню води за рахунок впадання двох річок вода у водоймі не застоювалася, а дно не покривається мулом.
К-28 існує з 1972 року, тоді ще радянський уряд видав указ про створення штучного водоймища яружного типу на місці злиття двох річок: Чемолганкі і Чорної.
Довгий час К-28 було резервуаром для зрошення, з розвалом СРСР канули в Лету і поля, поливати стало нічого. Озеро перестали охороняти і з часом горе-туристи остаточно засмітили його берега. Однак вісім років тому ситуація змінилася. Водоймою впритул зайнялися: очистили воду і дно, облагородили території і встановили нагляд. Зараз територія озера розбита на три зони. Перша - «Зелена зона» - місце для відпочиваючих: альтанки на 10, 15 і 50 осіб, зручні берега для купання, місця для кемпінгу, дитячі майданчики і навіть невеликий паркову ділянку. Зона зручна саме для проведення корпоративів, сімейних свят та просто відпочинку з компанією друзів.

Крім того, за словами керуючого озером Сергія Липинського, в околицях водойми є унікальна особливість - відсутність комарів
Крім того, за словами керуючого озером Сергія Липинського, в околицях водойми є унікальна особливість - відсутність комарів. Можливо, просто степовий вітер не дає утриматися шкідливому комасі на льоту, а може, це чарівне вплив ожилого озера.
Наступна зона називається «Східна», рибальська. Її територія поділяється на 16 секторів: перша - сама мілководна, остання - найглибша. У кожному секторі є альтанка, крита очеретом, місце для кемпінгу і парковка майже біля самого берега.
Остання зона - сама унікальна частина озера. Можливо, її аналогів немає в усьому Казахстані. Ідея була привезена з Таїланду, з річки Квай. По суті, третя зона - це невелика територія озера з будиночками на палях, що стоять прямо у воді. Ці місцеві «бунгало» знаходяться на глибині п'ять метрів, що забезпечує повну відособленість. Будиночки зроблені з дерева, площею приблизно шість на шість метрів. Найчастіше вони використовуються для змагань і для відокремленого лову риби.
Fishing Dream є і найпопулярнішим місцем спортивних змагань. У сезон (з 20 квітня по 30 жовтня) рибальська база приймає близько семи змагань. Наприклад, з 7 по 11 травня на озері проходив Кубок ФСЛК по карпфішінгу, а з 23-го по 24-е озеро було зайнято змаганнями «Тандем» по фідерної ловлі: 15 команд тільки за одну добу виловили 240 кг вобли - це приблизно 1600 штук.
Видовий склад риб водойми різноманітний, тут можна зловити лускатого і дзеркального коропа, білого амура, судака, плотву, карася і товстолобика. Однак на озері діють певні правила на вилов: вилучати з водойми дозволено не більше 10 кг загальної ваги спійманої риби, а трофейні екземпляри (від 10 кг) повинні відпускатися назад! Адміністрація озера строго дотримується правил і намагається зберегти маточне поголів'я озера.
Крім того, в цьому році поряд з озером був побудований водойма для розведення мальків. На сьогоднішній день він містить до 15 тисяч маленьких особин: 70 відсотків коропів і 30 проц. білого амура.
Це робиться для відновлення і збільшення популяції риби в озері. Через високу проточности водойми риба часом просто вислизає через шлюзи на греблі. Чимало особин вибивається і природним шляхом, санітарами озер - судаком і чайкою. Однак найбільшої шкоди мешканцям озера приносять браконьєри.
- На озері здійснюється цілодобове патрулювання території, особливо під час нересту, - ділиться з нами керуючий озером Сергій Липинський. - Але тут справа в культурі й вихованні наших громадян. У країнах Європи, наприклад, багатьом просто не приходить в голову з'їсти свій улов. Ось вам магазини, там і беріть рибу, вона спеціально для цього вирощена. У нас же все думають: якщо риба є, та ще й легкодоступна, значить, її треба виловити дочиста. Люди не замислюються, що після таких ось «рибалок» незабаром може нічого не залишитися.

У сучасному світі достатку і достатку, рибалка - не той, хто приніс усім родичам по 200 кг улову, а той, хто раціонально відноситься до риболовлі, не беручи у природи більше необхідного
У сучасному світі достатку і достатку, рибалка - не той, хто приніс усім родичам по 200 кг улову, а той, хто раціонально відноситься до риболовлі, не беручи у природи більше необхідного. Перш за все людина повинна усвідомлювати свою відповідальність перед природою і своїми нащадками.

Детальну інформацію про умови перебування можете отримати за телефонами:
+7 701 783 79 28, +7 707 712 64 34, +7 701 742 85 36.

Фото з архіву рибальської бази Fishing Dream