Реклама
Реклама
Реклама

Номер посвідчення водія

  1. Засоби захисту водійських прав
  2. Яку інформацію містить посвідчення водія?
  3. Категорії і нові позначки
  4. Перевірка справжності документа

Водійське засвідчене - це документ, що підтверджує право його власника управляти тим або іншим транспортним засобом. Як і будь-який інший документ, водійські права мають номер і серію, інформацію про яких вносять до спеціальної бази, що дозволяє співробітникам ГИБДД без праці ідентифікувати власника. Ці дані виконують, перш за все, захисну функцію, виключаючи можливість використання підроблених документів.

Засоби захисту водійських прав

Сучасні технології дозволяють створювати документи з досить високим рівнем захисту, що дозволяє практично повністю виключити можливість виготовлення підробки. Не є винятком і водійські права нового зразка. Документ повністю відповідає вимогам Конвенції «Про дорожній рух», і містить такі елементи захисту:

На території Росії на даний момент використовуються водійські права старого і нового зразка. Відповідно до чинного законодавства, документ підлягає заміні кожні 10 років. Використання на нових правах відразу декількох способів захисту дозволяє з упевненістю сказати, що як тільки з обороту будуть вилучені всі старі посвідчення, можливість підробки документа буде зведена до «нуля».

Яку інформацію містить посвідчення водія?

Як виглядають сучасні права? Зовнішній вигляд документа істотно змінився. Сьогодні це пластикова карта, розміром 85,6 на 54 міліметра зі злегка закругленими кутами. Посвідчення містить досить велику кількість інформації, а саме:

  • особисті дані власника документа (прізвище, ім'я та по батькові);
  • дата і місце народження водія;
  • дата видачі документа і закінчення його терміну дії;
  • інформація про орган, що видав документ, включаючи цифрове позначення підрозділу ГИБДД, що складається з 4-х цифр;
  • серія і номер водійських прав;
  • фотографія власника прав, яка тепер робиться безпосередньо у відділенні інспекції, де видається документ;
  • підпис водія;
  • регіон, де зареєстрований господар посвідчення;
  • доступні категорії.

особисті дані власника документа (прізвище, ім'я та по батькові);   дата і місце народження водія;   дата видачі документа і закінчення його терміну дії;   інформація про орган, що видав документ, включаючи цифрове позначення підрозділу ГИБДД, що складається з 4-х цифр;   серія і номер водійських прав;   фотографія власника прав, яка тепер робиться безпосередньо у відділенні інспекції, де видається документ;   підпис водія;   регіон, де зареєстрований господар посвідчення;   доступні категорії

Вся інформація, яку містять водійські права нового зразка, вноситься російською та англійською мовами.

У посвідченні водія серія і номер зазначаються двічі. Інформація відображається на лицьовій стороні і дублюється в правому нижньому кутку на звороті.

Категорії і нові позначки

Водіїв, які вперше отримують посвідчення, що не зміщує досить велика кількість категорій і додаткових позначок на документі. Детально про всі ці позначеннях вони дізнаються на заняттях в автошколі.

Набагато складніше йдуть справи з тими, хто звернувся в ГИБДД в зв'язку з закінченням терміну дії посвідчення. Зміни в законодавстві суттєво посилили штрафні санкції.

Керування транспортним засобом, не маючи при цьому відкритої необхідної категорії, прирівнюється до їзди без прав і карається штрафом від 5 до 15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Тому, отримавши права, слід уважно вивчити, які категорії і підкатегорії у вас відкриті. Це дозволить уникнути можливих непорозумінь.

Так, наприклад, замість звичної для водіїв категорії «А», що дозволяє керувати мотоциклом, з'явилася категорія «А1» для власників легких мотоциклів і «М» для любителів мопедів і скутерів. Слід написати, що віковий поріг для отримання прав цих підкатегорій знижений до 16 років. Це дозволило істотно зменшити кількість аварійних ситуацій на дорогах, учасниками яких були підлітки, які не знають Правил дорожнього руху і не мають прав.

Перевірка справжності документа

Співробітники ГИБДД подивитися інформацію про власника посвідчення водія, і, тим самим перевірити його справжність можуть дуже просто. Дані зчитуються спеціальним сканером зі штрих-коду, нанесеного на документ.

Що стосується простих громадян, то найпростіший спосіб дізнатися, дійсним чи є посвідчення - відвідування офіційного сайту ДАІ.

Тут можна побачити, як виглядає сам документ, і перевірити інформацію про його власника. На головній сторінці є кнопка «перевірити водія». Для проведення процедури використовується номер посвідчення водія. Приклад внесення даних можна побачити на сайті.

Номер і серія посвідчення водія також вносяться в страховий поліс. Це є своєрідною додатковим захистом від шахраїв, готових використовувати підроблені або чужі страхові поліси, а також відмінна можливість швидко ідентифікувати транспортний засіб і його власника.

Яку інформацію містить посвідчення водія?
Як виглядають сучасні права?