Реклама
Реклама
Реклама

Куди здавати права після позбавлення в РФ в 2019 році

  1. Здавати чи не здавати посвідчення водія?
  2. Порядок здачі документа
  3. куди здавати
  4. Як відбувається оформлення
  5. В який термін потрібно здавати права
  6. Покарання за відмову від здачі документа
  7. Втрата водійського посвідчення
  8. Отримання прав після закінчення терміну позбавлення

До вересня 2013 року водій міг не турбуватися з приводу процедури вилучення посвідчення водія, тому що воно відбиралося інспекторами ДАІ за фактом виявленого правопорушення. Натомість власник отримував тимчасові документи. Сьогодні питання, куди здавати права після позбавлення, стає більш актуальним, адже процедура судового вилучення вимагає конкретних дій від самого автовласника.

Здавати чи не здавати посвідчення водія?

Здавати чи не здавати посвідчення водія

За чинним законодавством водієві більше не доводиться замислюватися над тим, чи треба здавати права після позбавлення. Якщо автовласник не стане оскаржувати винесене в його відношенні постанову, йому обов'язково необхідно звернутися в ДАІ і здати посвідчення, інакше не почнеться відлік встановленого в покаранні періоду арешту.

Скільки можна їздити після позбавлення прав, залежить від оскарження судового вердикту. Права втрачають юридичну силу і підлягають поверненню в ДАІ тільки після набрання судовим рішенням законної сили. Отже, поки справа переглядається, можна їздити по своєму ВУ.

Якщо ж не оскаржувати вердикт, водій може ще користуватися посвідченням протягом 10 діб, які даються на оскарження, і після цього використовувати їх рівно 3 дні, що надаються ДАІ для здачі ВУ. При цьому ці 3 діб зараховуються як перші дні покарання.

Порядок здачі документа

Ніякого особливого порядку прийому заарештованих посвідчень не передбачено. У більшості випадків у автовласника не виникне проблем у зв'язку з цією процедурою, яка полягає в отриманні постанови, звернення в ДАІ і отримання ВУ назад після закінчення термінів їх арешту.

куди здавати

У автовласника не так багато варіантів, куди здавати права після рішення суду. Слід звернутися в ДАІ за місцем реєстрації або за адресою в районі знаходження суду. В цілому, де писати заяву на здачу заарештованих прав, не грає ролі для автовласника. Якщо порушник планує відвідувати судове засідання, після оголошення вердикту йому буде роз'яснено подальше проходження справи. В судовому органі обов'язково акцентують увагу і на те, в яку ГИБДД здавати права після позбавлення.

Як відбувається оформлення

Щоб здати права після позбавлення в ГИБДД, записуватися заздалегідь не варто, тим більше що талони електронного запису можуть бути доступні лише на набагато більш пізні терміни, ніж відводяться законодавством 3 дня. Порядок здачі водійського посвідчення гранично простий.

По-перше, в обов'язковому порядку в двох примірниках складається заяву на здачу прав. У ньому вказується ім'я судді, № постанови про вилучення, паспортні дані правопорушника.

По-друге, законодавство визначає, які документи потрібні для здачі прав після позбавлення: в обов'язковому порядку пред'являється постанова суду, паспорт і, власне, водійське посвідчення.

По-третє, прийнявши заяву, співробітник Державтоінспекції ставить позначки на обох варіантах заяв, а другий примірник повертає автовласникові.

В який термін потрібно здавати права

Законодавство зобов'язує автовласника здати своє ВУ не пізніше 3 діб після початку дії постанови. Здача водійського посвідчення після позбавлення обов'язкове, адже якщо автовласник не поверне права ДАІ, відлік періоду покарання зупиниться на трьох добі до заяви.

Після відбуття покарання необхідно забрати свої документи протягом 3 років - це саме той термін, скільки зберігаються права в ДАІ після позбавлення. Після закінчення зазначеного періоду права просто «згорять». Хоча повний термін дії документа з моменту видачі становить 10 років.

Читаємо також:
Як відновити загублені права в 2019 році
Перевірити ВУ по базі ГИБДД

Покарання за відмову від здачі документа

Що буде, якщо не здати права після позбавлення? Фактично, якщо автовласник позбавлений права на керування транспортними засобами, але не здасть свої документи в ДАІ, він покарає себе сам, так як без ВУ рахунок часу арешту документа зупиняється на третє добі. За користування заарештованими правами встановлюється додаткова відповідальність:

  • автовласника чекає штраф ДАІ - 30 тисяч рублів;
  • також можуть бути встановлені 100-200-годинні обов'язкові роботи;
  • в деяких випадках на винуватця накладається адміністративний арешт - до 15 діб.

З урахуванням інформатизації ДАІ і появи єдиної бази, доступ до якої мають навіть звичайні патрульні інспектори, ухилення від здачі посвідчення не має сенсу. Подібна поведінка є додатковим покаранням для самого автовласника.

Також не рекомендується підробляти документи або намагатися отримати тимчасове посвідчення, що не відбувши покарання. За махінації з правами передбачена кримінальна відповідальність - до 2 років ув'язнення, як за використання фальшивих документів.

Втрата водійського посвідчення

Іноді проблеми з обчисленням строку позбавлення виникають у добросовісного правопорушника, що не здає права тільки через те, що втратив посвідчення водія. В цьому випадку категорично не рекомендується ховатися від ДАІ, адже громадянин має право написати заяву про пропажу документів.

Якщо ця заява буде своєчасно подано, відлік терміну продовжиться саме з цієї дати. Після покарання слід подати заяву на переоформлення документів за встановленою процедурою. Головна відмінність в тому, що за нові права доведеться заплатити 2000 рублів (чинний в поточному році розмір держмита).

Таким чином, якщо не здав права після позбавлення, то це не означає автоматичного виникнення додаткових проблем і покарань. Однак якщо не повідомити про це в поліцію і в ДАІ, проблеми з'являться неминуче.

Отримання прав після закінчення терміну позбавлення

Повернути свої документи можна на наступний день після завершення терміну вилучення. Якщо цей день випадає на вихідний або святковий день, правопорушнику доведеться звернутися в ДАІ в наступний за ним робочий. Отримання прав після позбавлення здійснюється за встановленою процедурою. Автовласник представляє документи:

  • паспорт з копією;
  • медичну довідку (термін дії документа - 1 рік з моменту її отримання автовласником);
  • судову ухвалу (і його другий примірник);
  • картку зі зданої автовласником теорією.

В обов'язковому порядку погашаються всі штрафи, накладені раніше ГИБДД. Пред'являти кавітації автовласникові необов'язково, тому що інформація про заборгованості і платежах по штрафам та надходить в електронну базу, і інспектор з легкістю переконається у відсутності непогашених стягнень.

Прийняті документи проходять перевірку. Якщо все в порядку, то в той же день громадянин отримує свої документи назад. Термін давності позбавлення прав - 3 роки. Якщо за цей час власник не встигне забрати документи, вони стануть недійсними. У ситуації, якщо не здав права після позбавлення, а термін пройшов, ДАІ не поверне документи, тому що відлік покарання продовжиться з четвертої доби тільки після здачі арештованого водійського посвідчення.

Читаємо також:
З якого віку можна водити машину

Таким чином, сучасне законодавство встановило такі норми, за якими уповільнення в здачі заарештованих прав карає самого господаря, продовжуючи терміни санкції. Тому найвигідніше дію при позбавленні - якнайшвидше подати їх в Державтоінспекцію і намагатися більше не порушувати передбачають позбавлення прав пункти ПДР.

Здавати чи не здавати посвідчення водія?
Здавати чи не здавати посвідчення водія?