Реклама
Реклама
Реклама

Довідка про прописку: як отримати і де можна взяти довідку про прописаних в квартирі, про реєстрацію за місцем проживання

  1. Навіщо може знадобитися довідка про прописку
  2. Як і де видають довідку про прописку
  3. Порядок отримання і список документів

Підтверджувати наявність прописки необхідно в багатьох ситуаціях: при розселенні комунальної квартири, в процесі приватизації або продажу житла, при подачі заяви про шлюб і в багатьох інших випадках.

Прослухайте аудіо версію статті:

/wp-content/uploads/2016/01/Spravka-o-propiske_zachem-ona-nuzhna-i-kak-eyo-poluchit.mp3

Навіщо може знадобитися довідка про прописку

Отримання цієї довідки необхідно в наступних ситуаціях: Отримання цієї довідки необхідно в наступних ситуаціях:

    • При пошуку роботи. Останнім часом, влаштовуючись на роботу, необхідно представляти роботодавцям довідку «форма 9» (так називається довідка про прописку).

  • При оформленні кредиту, іпотеки. Часто банк вимагає даний документ при оформленні іпотеки або кредиту.

  • Отримання різних пільг і допомог. Оформляючи одноразова родове посібник, місячні виплати по догляду за дитиною, отримання материнського капіталу також потрібно мати в пакеті документів форму про реєстрацію.

  • Соціальні гарантії. Щоб встати на чергу в дитячий сад або відправити вчитися дитини до першого класу загальноосвітньої школи необхідно підтвердити місце проживання.

Візьміть на замітку: можна позбавити себе від необхідності вдруге відвідувати заклад, котре видає документ, якщо вказати в заяві, що довідку потрібно вислати поштою.

Як видно, рано чи пізно документ про реєстрацію (форма 9) потрібно кожному.

Як і де видають довідку про прописку

Процес отримання даного документа не складе труднощів, важливо лише підготувати необхідні документи і звернутися до місцевого паспортного столу, ЖЕК, керуючу компанію ЖКГ або МФЦ Процес отримання даного документа не складе труднощів, важливо лише підготувати необхідні документи і звернутися до місцевого паспортного столу, ЖЕК, керуючу компанію ЖКГ або МФЦ. Реєстраційний облік буває двох типів: тимчасовий і постійний. Довідку можна отримати в обох випадках.

Подати запит на отримання довідки може будь-який громадянин, який досяг 14-річного віку. До цього моменту питаннями прописки і отриманням документації пов'язаної з цим повинні займатися батьки.

Важливо знати: за видачу довідки плата не стягується. Вимога за дану послугу будь-яких мит є незаконним.

Порядок отримання і список документів

При зверненні в держустанову потрібно мати на руках необхідний набір документів При зверненні в держустанову потрібно мати на руках необхідний набір документів. Для фізичних осіб це документ, що засвідчує особу (паспорт). Використовуючи інформацію про реєстрацію, наявну в даному документі, визначається:

  • за якою адресою (назва вулиці, номер будинку, корпусу, будівлі, квартири) числиться громадянин;
  • хто ще зареєстрований крім нього і в якій кількості;
  • власник житлоплощі;
  • раніше виписані мешканці, причини виписки.

Таким чином, нескладно визначити кількість зареєстрованих на даній площі осіб, що допомагає захистити покупців від неприємних ситуацій. Наприклад, якщо ви шукайте тимчасову прописку, а на даній житлоплощі вже числиться багато людей, варто підшукати інший варіант.

Для юридичної особи необхідна наявність довіреності, яка підтверджує факт представництва, і на додаток - повний перелік людей, які є замовниками запиту.

При отриманні форми 9 для кого-небудь з родичів існує дещо інший порядок. Вам знадобляться:

  • Документи, що підтверджують родинні зв'язки. Такими є, наприклад, свідоцтва про шлюб і народження.
  • Якщо людина не близький родич, потрібно надати також його згоду на запит, засвідчене нотаріусом.

Важливо знати: документ про реєстрацію діє величезна кількість часу, і разом з тим є організації, які можуть запросити довідку, з часу отримання якої пройшло не більше місяця. Якщо за час що минув з моменту видачі були виписані або прописані нові мешканці довідку доведеться оновити.

Якщо раптом знадобилося внести корективи в форму про реєстрацію через внесення неправильної інформації, вам знадобляться наступні документи:

  • посвідчення особи;
  • будинкова книга або завірена нотаріусом копія.

Якщо раптом в отриманому документі дата реєстрації не вказана, можна звернутися за отриманням цієї інформації в міграційну службу.

Зверніть увагу: бланк документа є у всіх відділеннях паспортного столу. Щоб отримати довідку, треба заповнити бланк, звіряючись з паспортними даними, проставити свої ПІБ, а також дату, коли робиться запит.

Довідка містить наступну інформацію:

  • всі хто зареєстрований на даній території;
  • власник житлоплощі;
  • спорідненість між власником та іншими мешканцями;
  • дата реєстрації та дата зняття з обліку;
  • розмір загальної та житлової площі, кількість кімнат;
  • інформація про те, ким робиться запит.

Крім іншого, в процесі розселення комунальних квартир така довідка дає інформацію про приватизовану частини. У разі, якщо громадянин не має у власності житла, він має право претендувати на його видачу.

Більше інформації про реєстрацію за місцем проживання ви можете дізнатися з цього відео:

Увага!

Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - телефонуйте за телефонами:
+7 (499) 703-42-21 - Москва
+7 (812) 309-91-17 - Санкт-Петербург
+7 (800) 500-27-29 доб. 482 - Росія (загальний)
або якщо Вам так зручніше, скористайтеся формою онлайн-консультанта нижче!
Всі консультації у юристів безкоштовні.

Ще статті по темі: