Реклама
Реклама
Реклама

Де взяти виписку з будинкової книги та хто повинен її заповнювати?

  1. функції виписки
  2. Види документа і їх відмінності
  3. алгоритм отримання
  4. Скільки діє виписка з додому книги?
  5. Бланк з інтернету

У житті кожного громадянина РФ хоча б один раз виникала ситуація, коли до пакету необхідних документів потрібно додати виписку з будинкової книги. Найчастіше це пов'язано з процесом оформлення різних посібників, приватизацією або передачею прав на володіння нерухомим майном, а також проведенням інших юридичних операцій.

Домовик книгою вважається спеціальний журнал формату А4, в який вноситься інформація про мешканців і власників нерухомого майна.

Бланк документа має уніфіковану (єдину для всієї країни) форму. А оформляється він на будь-яку приватну житло, пристосоване до проживання людей. Для різних типів нерухомості оформляється спеціальний бланк. Розрізняють книги для квартир і будинків , Розміщених в приватному секторі. Саме з цього офіційного документа проводиться виписка необхідної інформації.

функції виписки

Зазвичай співробітники, що займаються видачею виписок, не цікавляться, для чого саме і в яку організацію потрібно представити цей документ.

Найпоширеніші з них - це: Найпоширеніші з них - це:

  1. Продаж нерухомого майна . В цьому випадку випискою цікавляться покупці, охочі уточнити, хто саме проживає на даній житловій площі. Перевірка інформації з додому книги дозволяє уникнути неприємних сюрпризів у вигляді осіб, що мають права на будинок або квартиру, і що можуть оскаржити проведену операцію.
  2. оформлення соціальних посібників. Наприклад, виписку може вимагати місцевий центр зайнятості, щоб переконатися в наявності реєстрації звернувся по допомогу людини.
  3. Ведення процесу розлучення. У цьому випадку суд повинен знати, на яку житлову площу можуть претендувати подружжя.
  4. Оформлення аліментів. В цьому випадку виписка дозволять уточнити, чи проживають діти з зазначеним батьком.
  5. При заміні паспортів або видачу дубліката при втраті паспорта. У цьому випадку співробітники ФМС з'ясовують, чи дійсно людина проживає за вказаною адресою.
  6. Якщо потрібно оформити будь-який статус. Наприклад, багатодітній сім'ї або малозабезпечених громадян. У цьому випадку важливо переконатися в складі сім'ї або визначити, на якій саме площі проживають зазначені особи.

Тут перераховані далеко не всі випадки, коли від громадян вимагають пред'явлення виписок. Багато організацій вимагають виписку відповідно до встановлених в цих організаціях правилам, при цьому виписка не входить до переліку обов'язкових документів, вказаний в законодавчих нормах. Тому багато громадян оформляють цей документ «про всяк випадок», щоб він був під рукою в потрібний момент.

Види документа і їх відмінності

Виписка є дублікат внесених в домову книгу відомостей. Її отримання є:

  • власнику - господареві даної нерухомості ;
  • мешканцеві - рядовому члену сім'ї ;
  • довіреній особі, яка має відповідний документ, завірений нотаріусом.

Залежно від ситуації видається один з видів документа: Залежно від ситуації видається один з видів документа:

  • Виписка звичайного типу - це стандартний документ, який видається на руки громадянам найчастіше. Папір містить виключно інформацію про справжніх мешканців, тобто, людей, які проживають на житловій площі в поточний момент.
  • Виписка розширеного типу - це документ, що містить додаткові дані, виходячи з яких можна простежити всю історію конкретного нерухомого майна. Наприклад, можна з'ясувати, кому і коли передавалося право власності. Як правило, в заяві громадяни вказують, за який саме період їм потрібна інформація з будинкового обліку. Цей період і знаходить своє відображення у виписці. Найчастіше документ такого типу потрібно при оформленні договору про купівлю та продаж. Покупець бажає переконатися, що квартира продається без порушення прав третіх осіб.
  • Виписка архівного типу за своєю суттю аналогічна розширеному документу. Але міститься в ній вся інформація по людям, коли-небудь проживали (зареєстрованим) в будинку або квартирі. Аналогом документа можна вважати поквартирного картку (для приватних будинків такий документ зі зрозумілих причин не оформляється).
  • Документи розширеного типу - це прекрасний спосіб перевірити юридичну чистоту об'єкта нерухомого майна.

Рекомендується вимагати у продавця розширену версію виписки в наступних випадках:

  • якщо житло раніше було приватизовано;
  • якщо в ньому проживали діти , Які не досягли віку вісімнадцять років;
  • якщо мешканцями раніше були люди похилого віку;
  • якщо дане житлове будова експлуатується господарями більше семи років.

Особливо таку інформацію слід перевіряти при оформленні оренди, коли будь-який з мешканців, які мають право на житлову площу, має право оскаржити договір.

Слід зазначити, що при наявності заборгованостей по квартирі або будинку виписку не видають. Цей документ оформляється при відсутності боргів будь-якого типу! Якщо була заборгованість, до заяви доведеться докласти квитанції, що підтверджують її погашення.

алгоритм отримання

Якщо хочете отримати виписку є чотири варіанти, в залежності від того, хто саме володіє необхідною інформацією.

Це може бути: Це може бути:

  • ТСЖ. У цьому органі, як правило, зберігається вся необхідна інформація по мешканцям багатоквартирних будинків .
  • Керуюча компанія рідше видає виписки, так як цей орган не завжди зберігає у себе необхідну для виписки інформацію.
  • РІЦ, якщо ця організація є в районі і у неї є спеціальний архів.
  • Багатофункціональний центр. Цей орган має всі повноваження і можливості для видачі будь-якої довідкової інформації. Центри зручні тим, що на прийом тут можна записатися заздалегідь, а потім прийти і отримати виписку без черги.

Також порядок отримання документа залежить від типу нерухомості. Якщо йде мова про власника приватного будинку, він повинен взяти з собою домову книгу, що зберігається у нього, для того, щоб відповідний орган зміг оформити виписку. Самостійно виписувати інформацію можна!

Алгоритм дій не залежить від типу власності, і включає в себе наступні етапи:

  1. Звернення в той орган, який в даній місцевості займається видачею виписок.
  2. Подання там пакета документів.

Пакет документів складається: Пакет документів складається:

  • з документа, що посвідчує особу заявника;
  • з дорученням, виданим в нотаріальній конторі, якщо йде мова про повноправне представника мешканця або власника нерухомого майна;
  • з документа, що підтверджує права на це майно (частіше на руках у людей є договір соціального найму);
  • з будинкової книги (вона видається виключно власниками або мешканцями приватних будинків!).

Мешканці та власники квартир можуть отримати необхідну інформацію через багатофункціональний центр або іншу організацію, що володіє інформацією з будинкових книг. Причому подавати заяву потрібно строго за адресою розташування нерухомого майна, так як в іншому районі виписку дати не зможуть через брак потрібної інформації.

До пакету документації обов'язково додається заява з проханням про видачу виписки. У ньому необхідно вказати, документ якого типу слід оформити (звичайного або розширеного).

Звичайні виписки видаються в день звернення (необхідно почекати в середньому 5-10 хвилин). Розширений тип документа вимагає на оформлення до двох-трьох робочих днів.

Скільки діє виписка з додому книги?

Термін дії документа залежить від інструкцій тієї організації або установи, до якої потрібна була виписка. Наприклад, документ, оформлений для навчальних закладів, не втрачає актуальності протягом усього двох тижнів. Але частіше максимальний період дії становить місяць з дня отримання. За цей час з випискою може ознайомитися покупець або людина, що бере житло в оренду.

А саме оформлення виписки іноді займає до семи днів. Тому потрібно бути А саме оформлення виписки іноді займає до семи днів гранично уважними з термінами дії документа! Готову виписку краще відразу передати в ту організацію чи установу, куди вона була затребувана.

Прискорити процес оформлення або отримати документ в разі відмови в його видачі можуть посередники - юридичні фірми, що надають послуги такого роду. Як правило, у них є свої налагоджені канали, що дозволяють вирішити спірні ситуації на користь заявника. Послуги з оформлення документа платні.

Бланк з інтернету

В окремих випадках у керуючих компаній немає бланків для виписки. Їх можна самостійно завантажити.

Завантажити бланк виписки з будинкової книги можна тут .

А ось самостійно заповнювати бланк можна! Він передається співробітникам компанії, що управляє, які вносять до бланку всю необхідну інформацію. Після чого на папір ставиться печатка організації і підпис відповідального за видачу особи.

Дорогі читачі, інформація в статті могла втратити свою актуальність. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему, телефонуйте за телефонами:

Або задайте питання юристу на сайті. Це швидко і безкоштовно!


Скільки діє виписка з додому книги?