Реклама
Реклама
Реклама

Чи можна оформити материнський капітал через МФЦ в 2019 році

  1. Суть поняття «материнський капітал»
  2. Як подаються документи в МФЦ
  3. Які документи необхідно надати
  4. Які терміни відводяться на перерахування материнського капіталу
  5. Плюси подачі документів через МФЦ
  6. З якою метою можна використовувати маткапітал
  7. висновок

Час читання: 4 хвилин

Відповідно до ФЗ №256, громадяни РФ, у яких народилися другий і наступні діти, можуть оформити сертифікат на грошову субсидію в відділеннях Пенсійного фонду. Позитивна відповідь на питання про те, чи можна оформити материнський капітал через МФЦ, містить наказ Міністерства праці та соцзахисту РФ № 545н, який вніс відповідні зміни до «Правил подачі заяви».
Відповідно до ФЗ №256, громадяни РФ, у яких народилися другий і наступні діти, можуть оформити сертифікат на грошову субсидію в відділеннях Пенсійного фонду

Суть поняття «материнський капітал»

Засоби федерального бюджету, що спрямовуються на додаткові заходи державної допомоги сім'ям з двома і більше дітьми та реалізовані через Пенсійний фонд, законодавство РФ визначає як «материнський капітал».

Спеціальний сертифікат, у вигляді якого оформляється грошову допомогу, можна використовувати повністю або частково після того, як дитині виповниться 3 роки. У ст. 2 визначені цілі, на які можна направити гроші:

  • освітні програми для дітей;
  • поліпшення житлових умов;
  • формування накопичувальної частини трудової пенсії власника сертифіката.

На початкових стадіях роботи програми «Материнський капітал», згідно ФЗ №256, оформляти сертифікат на видачу грошової допомоги були уповноважені регіональні відділення Пенсійного фонду РФ. Однак в 2014 році в правила отримання сертифіката були внесені зміни, завдяки чому можна звернутися за його оформленням в Багатофункціональні центри (МФЦ), що надають держпослуги в усіх 85 регіонах країни.

Відповідно до від 04.08.2014, порядок і умови подачі документів на отримання сертифіката на маткапітал аналогічні вимогам Пенсійного фонду.

Отриманий документ має таку ж юридичну силу, як і виданий ПФР.

Оскільки більшість громадян, які мають право на отримання сертифіката, не стежить за змінами в правилах його видачі, багато хто з них не уявляють, чи можна оформити материнський капітал в МФЦ, а тому традиційно звертаються за оформленням документа в найближчі відділення Пенсійного фонду.

Цей спосіб пов'язаний з багатьма незручностями, адже потоки відвідувачів зростають, як і завантаженість співробітників ПФ.

Альтернативою відвідування ПФ може стати подача документів на сертифікат через МФЦ. Після перевірки документи направляються до територіального органу Пенсійного фонду, де у встановлені терміни буде прийнято рішення.

Отже, на питання, чи можна отримати сертифікат на материнський капітал в МФЦ, існує позитивна відповідь. Процедура, пакет документів і терміни реагування практично ідентичні встановленим для Пенсійного фонду.

Як подаються документи в МФЦ

Заява та пакет документів можна подати в МФЦ в порядку живої черги в день звернення або попередньо записавшись на їх подачу. Зробити це можна одним із способів:

  • використовуючи попередній запис на сайті центру - для зареєстрованих користувачів Єдиного порталу держпослуг;
  • скориставшись контактною телефоном місцевого центру;
  • через розташований в будівлі МФЦ термінал електронної черги.

використовуючи попередній запис на сайті центру - для зареєстрованих користувачів Єдиного порталу держпослуг;   скориставшись контактною телефоном місцевого центру;   через розташований в будівлі МФЦ термінал електронної черги

Які документи необхідно надати

Вирішивши скористатися послугами Багатофункціонального центру, слід з'ясувати, які документи потрібні для подачі заяви на материнський капітал в МФЦ. Їх перелік ідентичний пакету документів для Пенсійного фонду і включає в себе:

  • заява, складена відповідно до вимог законодавства;
  • паспорт і СНІЛС заявника;
  • СНІЛС кожної дитини в сім'ї;
  • документ, що підтверджує російське громадянство матері або усиновительки;
  • свідоцтва про народження або усиновлення дітей, якщо мало місце усиновлення.

В окремих випадках для вирішення питання про правомірність видачі документа на материнський капітал фахівці центру можуть зажадати додаткові папери. Ця вимога є законним і має бути виконано заявником.

Подати документи для материнського капіталу в 2019 році через МФЦ необхідно в оригіналах, які після сканування будуть повернуті заявнику.

Важливо грамотно заповнити заяву, яке має встановлену форму. Помилки можуть стати причиною відмови у видачі сертифіката, тому краще оформити його за допомогою співробітників центру.

Які терміни відводяться на перерахування материнського капіталу

Через Багатофункціональний центр можна не тільки оформити сертифікат, а й подати заявку на розпорядження коштами грошової субсидії. Згідно від 03.03.2017 року, час, відведений на розгляд заяви та перерахування грошових коштів, скорочено до одного місяця і десяти днів відповідно після звернення.

На розгляд заяви відводиться не більше тридцяти днів, а після того отримання позитивного рішення на зарахування коштів за вказаними реквізитами - до десяти днів.

У розрахунок приймаються а робочі дні, без урахування вихідних і свят.

Плюси подачі документів через МФЦ

Після здобуття права на отримання сертифіката на материнський капітал перед громадянами постає дилема - звернутися з документами в МФЦ або Пенсійний фонд. Умови та алгоритм роботи в обох установах абсолютно ідентичні і включають:

  • подачу заяви;
  • надання однакового в обох випадках пакету документів;
  • винесення рішення: позитивного - у вигляді сертифіката, негативного - в письмовому вигляді із зазначенням причини.

Таким чином, оформлення сертифіката через МФЦ і ПФР не має принципових відмінностей. До плюсів звернення в МФЦ варто віднести комфорт і зручність заявника, адже в цьому випадку можна позбавити себе від стояння в довгих чергах, скориставшись попереднім записом.

До того ж центри працюють в пізній час і вихідні дні. Цей факт - ще один аргумент на користь того, щоб подати необхідні папери в МФЦ батькам, яким складно покинути робоче місце протягом трудового дня.
До того ж центри працюють в пізній час і вихідні дні

З якою метою можна використовувати маткапітал

Сім'я з дітьми може скористатися маткапіталом тільки після досягнення дитиною, після народження якого він отриманий, віку 3 років. Законодавство допускає виключення з цього правила, дозволяючи використовувати грошову допомогу раніше встановленого терміну для поліпшення житлових умов, а також на соціальну адаптацію дітей з обмеженими здібностями і інтеграцію їх у суспільство.

З 2019 року через коштів маткапіталу можуть виплачуватися щомісячна допомога сім'ям, чий середній розмір доходу на кожного члена не перевищує встановлений в регіоні проживання полуторний прожитковий мінімум.

Крім того, кошти грошової субсидії можна направити на отримання освіти і формування пенсії для власника сертифіката.

висновок

Щоб скористатися коштами материнського капіталу, сім'ї з дітьми повинні оформити сертифікат встановленими законодавством способами. Отримання документа через Пенсійний фонд і МФЦ не має формальних відмінностей. Схема оформлення сертифіката, пакет документів і форма отримання результату в обох установах аналогічні. Оформлені документи можуть бути пред'явлені для розпорядження виділеними державою коштами. Вони мають юридичну силу.

Процес отримання сертифікату і розгляду заявки на використання маткапіталу через МФЦ відрізняється лише зручністю для заявника і займає менше часу.

Материнський капітал в 2019 році: Відео