Реклама
Реклама
Реклама

Як зняти автомобіль з обліку в 2019 році

  1. У яких випадках потрібно знімати з обліку
  2. Що необхідно
  3. оформлення заяви
  4. Перелік документів
  5. для утилізації
  6. При викраденні транспортного засобу
  7. при продажу
  8. Якщо машина не на ходу
  9. куди звертатися
  10. Через сайт «держпослуги»
  11. Чи можна зняти з обліку ТЗ без документів і без власника
  12. Вартість послуги
  13. висновок

Володіння легковою машиною не тільки відкриває нові можливості, а й накладає певні зобов'язання. Одне з основних вимог до власників транспортних засобів полягає в необхідності їх державної реєстрації. Тепер власники «залізних коней» не зобов'язані повідомляти ГИБДД про те, що дане рухоме майно до них більше ніякого відношення не має, оскільки законом передбачена пряма перереєстрація на нового власника. Але ситуації бувають такими, коли це необхідно. Тому інформація, як зняти машину з обліку, особливо якщо з тих чи інших причин вона фізично недоступна, буде до речі.

У яких випадках потрібно знімати з обліку

У яких випадках потрібно знімати з обліку

Обов'язок власників транспортних засобів за їх офіційної реєстрації прописана в Наказі МВС від 24.11.2008 №1001. Там же містяться умови, при яких проводиться її припинення. Подробиці такої процедури прописані в актуальному Адміністративному регламенті МВС РФ 07.08.2013 №605. Зокрема, для того щоб зняти машину з обліку в ГИБДД в 2019 році без машини, її господареві або іншому повноважному особі ставиться обов'язок представити документацію, що підтверджує:

  • втрату ТЗ;
  • розкрадання рухомого майна;
  • зміну власника в результаті його реалізації за умови, що покупець не звернувся за коригуванням облікових даних ТЗ за 10 днів;
  • утилізацію автомобіля;
  • переміщення машини за кордон Росії;
  • смерть фізичної особи, який володів ТЗ;
  • відмова від права власності на авто з метою отримання страхової виплати.

Припинити реєстрацію можна в будь-якому (МРЕВ) Гоставтоінспекціі - це Міжрайонний реєстраційно-екзаменаційний відділ. Звертаються незалежно від адреси, за якою прописаний заявник, без обов'язкового пред'явлення самого транспортного засобу для огляду.

Що необхідно

Підставою для припинення реєстрації автотранспортного засобу служить спеціальну заяву, яка подається в МРЕВ разом з відповідним конкретним випадком пакетом документів. Дізнатися, що потрібно для того, щоб зняти машину з обліку, можна на веб-сайті відомства https: //гібдд.рф/ в розділі «Автовласникам».

оформлення заяви

На його заповнення потрібен певний час, тому має сенс підготувати документ заздалегідь. Станом на початок липня 2019 року бланк заяви на зняття автомобіля з обліку доступний для скачування за посиланнями в розділі для учасників дорожнього руху офіційного сайту ДАІ. Документ доступний в двох варіантах: для внесення необхідних даних на комп'ютері і для заповнення від руки. Крім того, зразок заяви на зняття автомобіля з реєстраційного обліку можна скачати при подачі електронної заявки (записи) на прийом через сайт, який забезпечує доступ до інформації про отримання державних послуг (https://www.gosuslugi.ru/).

Завантажити заяву про реєстрацію ТЗ

Перелік документів

Отже, для початку власнику засобу пересування слід коректно оформити заяву, вказавши в ньому привід для зміни статусу рухомого майна. Які документи потрібні для зняття машини з обліку в ГИБДД в 2019 році? Інспектору необхідно пред'явити посвідчення особи зацікавленої особи, а також довіреність на проведення юридично значимих дій в разі, якщо господар транспорту самостійно з яких-небудь причин з'явитися до відділу не може. Решта документів, включаючи паспорт ТЗ і свідоцтво про його реєстрацію, передаються на перевірку при їх наявності.

Крім того, в окремих випадках має бути поданий папери, що підтверджують правомірність припинення реєстрації машини - наприклад, договір купівлі-продажу авто в ситуації, коли покупець не відвідав МРЕВ для внесення змін в його облікові дані протягом відведеної на це декади. Номери автомобіля при знятті з обліку теж необхідно повернути, але за волею заявника «таблички» можуть залишитися у нього за умови їх передачі на відповідальне зберігання в Державтоінспекцію з подальшим переоформленням на іншу машину протягом півроку.

для утилізації

Вся інформація представлена ​​в уже згадуваному розділі «Автовласникам» офіційного сайту Державтоінспекції. Які документи потрібні для утилізації авто, крім загального для всіх випадків пакету паперів (заяву, посвідчення особи заявника, свідоцтво, яке підтверджує, що реєстрація рухомого майна була проведена на його ім'я, ПТС і номерні знаки)? У деяких обставинах може знадобитися нотаріальна довіреність на здійснення утилізації.

При викраденні транспортного засобу

Підставою для припинення реєстрації автотранспорту в такій ситуації стане оформлене із зазначенням відповідної причини заяву. Всі інші документи на машину, а також посвідчення особи її власника представляються при їх наявності.

при продажу

Згідно п. 60.4 Наказу МВС РФ № 605, колишній господар засобу пересування має право зняти його з реєстраційного обліку у зв'язку з продажем в тому випадку, якщо новий власник не звернувся до федерального орган за внесенням змін до облікових даних рухомого майна протягом декади з моменту здійснення угоди. Зняти машину з обліку за договором купівлі-продажу при цьому вийде за умови його подання до відділу Державтоінспекції разом із заявою та паспортом продавця.

Якщо машина не на ходу

У ситуації, коли місцезнаходження автотранспорту відомо його власнику, але саме ТЗ знаходиться в незадовільному стані і не може бути приведено в рух, припинити його реєстрацію можна декількома способами. Як зняти машину з обліку, якщо вона не на ходу? У разі, коли відновлення об'єкта не планується, має сенс здати його в утиль, а в МРЕВ пред'явити отримане в результаті свідоцтво.

Крім того, припинення реєстрації можливо і на підставі втрати авто - докази його фактичної відсутності не потрібні. Однак при необхідності в майбутньому повторно поставити той же засіб пересування на облік, державний збір за юридично значимі дії доведеться сплатити в повному розмірі, витративши 2850 р. при наявності ПТС і 3300 р. при потребі в новому паспорті.

куди звертатися

Вступ в силу нового регламенту, який встановлює терміни і послідовність адміністративних процедур і дій, привело до значного спрощення тих, що пов'язані з державною реєстрацією транспортних засобів. Так, автовласникам більше не потрібно думати про те, де зняти машину з обліку - пройти процедуру вийде в будь-якому відділенні Державтоінспекції незалежно від місця проживання заявника.

Чи можна в МФЦ зняти машину з обліку? На жаль, ця установа не уповноважений на здійснення всього переліку реєстраційних дій з автотранспортом, однак фахівці центру здатні допомогти з заповненням заяви, а також з електронним записом на здачу документів в МРЕВ. Таким чином, зняти машину з обліку в ГИБДД в 2019 році вийде тільки при особистому відвідуванні. Прискорити проходження процедури допоможе попереднє звернення в МФЦ.

Через сайт «держпослуги»

Значно простіше підготуватися до проходження процедури припинення реєстрації рухомого об'єкта - через інтернет. Для цього буде потрібно підтверджений аккаунт на порталі gosuslugi.ru. Записатися на зняття з обліку автомобіля на «держпослуги» можна всього за кілька хвилин, а при необхідності і сплатити через цей сайт покладену мито. Так яким чином пройти цю процедуру? Допоможе покрокова інструкція.

1 Створити обліковий запис на сайті gosuslugi.ru, якщо це не було зроблено раніше. Важливо запам'ятати або навіть записати ідентифікатор користувача (login) і його пароль.

2 Заповнити профіль в особистому кабінеті, вказавши паспортні дані, а також номери ІПН і СНІЛС, дочекатися вдалого завершення їх перевірки.

3 Через рядок пошуку або кнопку «Вибрати послугу» перейти в загальний каталог, знайти в ньому розділ «Транспорт і водіння», далі - підрозділ «Реєстрація ТЗ».

3 Через рядок пошуку або кнопку «Вибрати послугу» перейти в загальний каталог, знайти в ньому розділ «Транспорт і водіння», далі - підрозділ «Реєстрація ТЗ»

4 Вибрати один з двох запропонованих варіантів: припинення реєстрації в зв'язку з утилізацією або через вивезення транспорту за межі РФ. Увага! Інші різновиди такої послуги в електронному вигляді поки недоступні.

5 Вибрати тип послуги (електронна) і натиснути на кнопку «Отримати».

5 Вибрати тип послуги (електронна) і натиснути на кнопку «Отримати»

6 Заповнити запропоновані поля (особисті дані, інформацію про ТЗ), вибрати зручне відділення інспекції, яка підходить для візиту дату і час.

6 Заповнити запропоновані поля (особисті дані, інформацію про ТЗ), вибрати зручне відділення інспекції, яка підходить для візиту дату і час

7 Роздрукувати автоматично сформований заяву і прикласти його до пакету документів.

Процедура підготовки до зняття з обліку машини через «держпослуги» займає близько 15 хвилин, а електронний запис дозволяє заощадити час при особистому зверненні в Державтоінспекцію. Крім того, держмито при її наявності може бути внесена за допомогою порталу з 30-відсотковою знижкою.

Чи можна зняти з обліку ТЗ без документів і без власника

Актуальний Адміністративний регламент дозволяє в більшості випадків припинити реєстрацію авто тільки за заявою та посвідченням особи звертається за такою послугою особи. Так, без документів в 2019 році вийде зняти з обліку засіб пересування в разі його втрати, розкрадання, утилізації або безповоротного вивезення за кордон. Відповідні підтверджують паперу знадобляться тільки при відсутності реєстраційних дій з боку нового господаря авто після закінчення декади з дати укладення договору купівлі-продажу, відмови від права на рухоме майно для отримання страхової виплати або якщо власник помер.

В останній ситуації не виключений резонне питання щодо того, чи можна зняти автомобіль з обліку без власника. У загальному випадку це допустимо, якщо на руках є видана власником довіреність, однак оформити такий документ, якщо людини вже немає в живих, природно, не вийде. Підтвердженням законної можливості зацікавленої особи розпоряджатися майном покійного стане свідоцтво про право на спадкову масу, на підставі якого він зможе припинити реєстрацію рухомого майна.

Ще одне питання, що випливає з попереднього: чи можна зняти машину з обліку в іншому місті? Наприклад, в ситуації, коли померлий родич проживав щодо далеко від спадкоємця, і в нього немає можливості відвідати МРЕВ за місцем проживання попереднього власника авто. Відповідь буде позитивним, так як в уже згаданому вище Адміністративному регламенті відсутні будь-які обмеження за територіальною ознакою на вчинення реєстраційних дій. Іншими словами, зацікавлений у знятті машини з обліку громадянин може звернутися в зручний для нього відділ Державтоінспекції в будь-якому населеному пункті Росії.

Вартість послуги

Зняття в більшості випадків проводиться безкоштовно - витратитися доведеться тільки на отримання транзитних номерних знаків при безповоротний вивезення ТЗ за кордон. Розмір держмита в такому випадку складе 1600 р., А на «держпослуги» - 1120 р.

висновок

Актуальне російське законодавство в області реєстрації транспортних засобів допускає зняття їх з обліку як при відсутності самого об'єкта, так і документації, що її. З цією метою досить тільки звернутися в будь-який зручний для відвідування реєстраційно-екзаменаційний відділ - ніяких обмежень на цей рахунок в Адміністративному регламенті МВС №605 не передбачено.

Які документи потрібні для зняття машини з обліку в ГИБДД в 2019 році?
Як зняти машину з обліку, якщо вона не на ходу?
Чи можна в МФЦ зняти машину з обліку?
Так яким чином пройти цю процедуру?
Ще одне питання, що випливає з попереднього: чи можна зняти машину з обліку в іншому місті?