Реклама
Реклама
Реклама

Як заробити на квартиру в Україні? Порахувати скільки мені потрібно заробляти грошей для покупки житла

Як заробити на квартиру в Київській області і в Україні? Це питання не дає спокійно заснути членам багатьох молодих українських сімей, які не можуть дозволити собі дороге житло в столиці України. Дійсність така, що придбати нове житло, отримуючи середню заробітну плату, практично неможливо, не кажучи вже про тих наших співвітчизників, які отримують зарплату в розмірі мінімальної ставки.

Щоб розібратися в даному питанні і з'ясувати приблизний розмір необхідної зарплати на одного члена сім'ї, потрібно враховувати наступні фактори:

  • Вартість життя в конкретному місті.
  • Вартість житла в конкретному місті.
  • Середній рівень заробітної плати.

Середній рівень заробітної плати

Окремо варто звернути увагу на факт, який істотно впливає на покупку квартири, - оренда житла. Щомісячна оплата орендованого житла в середньому по Україні становить від 2500 до 7000 грн за однокімнатну квартиру. При цьому в середньому на харчування, комунальні послуги та інше у середньостатистичного громадянина України йде від 3000 до 7000 грн в місяць. Отримуємо, що мінімальний обсяг коштів для життя в невеликому місті в середньому дорівнює сумі від 5500 грн, а для жителів обласних центрів від 6000 до 14000 грн.

Скільки ж потрібно заробляти, щоб дозволити собі за кілька років накопичити на житло? Середня вартість однокімнатної квартири по Україні від 400 тис грн до 1,5 млн грн. Розрахуємо скільки потрібно заробляти, щоб купити квартиру в Україні через п'ять років. Як приклад візьмемо середню вартість квартири з України - 950 000 грн. Розділимо цю суму на 60 місяців і отримаємо цифру близько 16 000 грн на місяць, які потрібно відкладати, щоб придбати однокімнатну квартиру. Виходить, що заробітна плата громадянина України, який бажає накопичити за п'ять років на квартиру, повинна бути не менше 22 000 грн, при відносно скромних умовах існування.

Рівень заробітних плат в столиці на порядок вище, ніж в середньому по Україні. Саме тому у тих, хто працює в Києві більше можливостей дозволити собі таку розкіш, як власне житло, але при цьому і вартість столичної нерухомості надзвичайно висока. Саме тому найбільш оптимальне рішення - купити своє житло в області.

Саме тому найбільш оптимальне рішення - купити своє житло в області

Розглянемо приклад. Якщо ви бажаєте придбати типову однокімнатну квартиру в ЖК "зірковості", то вам для цього знадобитися сума близько 450 000 грн. Якщо ви хочете накопичити на квартиру за два роки, тоді вам потрібно буде відкладати з сімейного бюджету суму близько 20 000 грн. Виходить, що сімейний бюджет в такому випадку повинен бути в обсязі близько 30 000 грн на місяць, тобто при заробітній платі понад 15 000 грн можна накопичити на квартиру за два роки. Нехитрий перерахунок покаже за скільки можна купити квартиру в області Києва при середній зарплаті столичного працівника (7500-8000 грн). При вартості житла в 450 000 долл такої мети можна досягти за чотири роки, якщо сімейний бюджет буде понад 15 000 грн.

Як видно з наведених підрахунків, покупка квартири для молодої сім'ї завдання не з простих, тому молодим парам доводиться розраховувати не тільки на себе, а й на допомогу близьких, а також використовувати можливості банківського кредитування під покупку житла.

Як заробити на квартиру в Київській області і в Україні?
Скільки ж потрібно заробляти, щоб дозволити собі за кілька років накопичити на житло?