Реклама
Реклама
Реклама

Як відновити документи на квартиру при втраті, що робити і куди звертатися для отримання дублікатів

  1. Види документів на квартиру
  2. правовстановлюючі
  3. правоудостоверяющіх
  4. Технічні
  5. Що робити якщо загубив документи на квартиру
  6. Як відновити загублені документи на квартиру
  7. Куди звертатися щоб відновити документи на квартиру
  8. Процедура відновлення свідоцтва про власність на квартиру
  9. Отримуємо дублікат свідоцтва про право власності на квартиру
  10. Процедура відновлення договору купівлі-продажу квартири
  11. Отримуємо дублікат договору купівлі-продажу квартири
  12. Як відновити технічну документацію на квартиру
  13. Як відновити документи про приватизацію
  14. Як відновити договір соціального найму - муніципальне житло
  15. Скільки коштує відновити документи на квартиру

Нерідко виникають ситуації, коли в самий невідповідний момент виявляється, що якихось документів не вистачає, і власник може їх втратити. У подібному випадку не варто панікувати, а краще відразу ж звернутися до уповноважених чиновникам для отримання дублікатів документації. Як показує практика, реальний власник може отримати дублікат в стислі терміни і без особливих складнощів. Розглянемо, що робити, якщо втратив документи на квартиру, і з якими нюансами доведеться зіткнутися.

Види документів на квартиру

Кожна людина, що проживає у власній квартирі зобов'язаний мати при собі всі належні за законом документи. Якщо з якихось причин виявляється, що перелік документів неповний, то слід в найкоротші терміни почати процедуру відновлення.

Документи на житло будуть потрібні не тільки для здійснення певних угод з майном, а й при оформленні соціальних допомог і виплат, субсидій тощо Тому вкрай важливо, щоб всі документи на квартиру перебували у власника.

правовстановлюючі

Правовстановлюючими документами визнано вважати певний перелік документів, які є підтвердженням того, що конкретна людина має право володіння і користування житловим приміщенням Правовстановлюючими документами визнано вважати певний перелік документів, які є підтвердженням того, що конкретна людина має право володіння і користування житловим приміщенням.

Видати документи даної категорії можуть тільки фахівці Росреестра.

По суті, правовстановлюючих документація є першоджерелом, який допомагає підтвердити права власності громадян. До них відносять різні договору, судові акти, свідоцтво про право власності та багато іншого.

правоудостоверяющіх

Дана категорія підтверджує права володіння на квартиру, а також ті матеріали, які стверджують сам факт приналежності нерухомості певній людині. Документація даного типу необхідна для на завершальних стадіях реєстрації.

До правоудостоверяющіх документам відносять свідоцтво про реєстрацію права власності, різні державні постанови і багато іншого.

Технічні

У технічну документацію вносяться всі відомості про житлоплощі, зокрема параметри і розміри квартири. Також в обов'язковому порядку вказується матеріал, з якого виготовлено житло.

Крім того, в документацію технічного плану вносяться дані по кожній кімнаті. З яких складається житло, зокрема їх розміри і т.д. Досить часто можна побачити, що в техпаспорті також вказується первинна ціна житла, яка має істотну різницю з ринковими показниками.

Що робити якщо загубив документи на квартиру

Нерідко можна зіткнутися з проблемою, коли власник житлового приміщення не може знайти певні документи на свою квартиру. І як показує практика, що потрапили в таке становище громадяни намагаються якомога швидше вирішити проблему і отримати дублікати того документа, який вони примудрилися втратити.

При належному підході відновити документи на квартиру не складе особливих труднощів. Однак, слід зазначити, що займатися відновленням документації може тільки реальний власник квартири, або його довірена особа, що діє на підставі нотаріально посвідченої довіреності.

Тому, якщо ви зіткнулися з проблемою, коли втрачено документи на квартиру, слід негайно звернутися до уповноважених структури за відновленням втраченого документа, або ж отриманням відповідного дубліката.

Як відновити загублені документи на квартиру

При втраті будь-якого документа на квартиру, власник зобов'язаний в найкоротші терміни відновити всю втрачену інформацію. Відразу ж слід акцентувати увагу на тому, що відновлення документації буде здійснено в тих інстанціях і відомствах, де вони спочатку були видані власнику.

При відновленні документів належить виконати наступні дії:

  1. В першу чергу власнику приміщень належить написати заяву з проханням про відновлення документів, які були загублені.
  2. Для того, щоб підтвердити своє право на отримання конфіденційної інформації, заявнику слід надати копію свого паспорта.
  3. Заявка буде розглянута виключно після того, як заявник сплатить держмито. Тому при поданні заяви необхідно прикласти до нього квитанцію про сплату обов'язкової мита.
  4. Залежно від того, який саме документ був загублений, заявнику належить надати іншу документацію, або ж копії втраченого оригіналу, якщо такі є.

Куди звертатися щоб відновити документи на квартиру

Як показує практика, відновити документацію для власника квартири не складе особливих труднощів, так як дана інформація міститься в ЕГРП, доступ до якого мають усі власники житлових приміщень. Але де саме можна відновити загублені документи на квартиру?

У разі втрати документа, слід знати про те, що його відновленням буде займатися та структура або інстанція, яка видала його спочатку. Для тих громадян, у яких є сертифікат цифрового підпису можливий замовлення дублікатів через портал держпослуги і МФЦ.

Також допускається отримання документів через поштові відділення, однак заяву і додані до неї паперу повинні бути завірені нотаріально.

Процедура відновлення свідоцтва про власність на квартиру

Якщо сталася втрата документа, або ж його псування, то для його відновлення потрібно буде звернутися в реєстраційний орган, який уповноважений видавати копію документів даного формату.

Представники уповноваженої структури зажадають заповнити відповідну заяву, в якому слід позначити всі обставини, що спонукали звернутися з цим проханням і оптимальну причину, по якій документ був втрачений.

Для того, щоб відновити свідоцтво про власність на квартиру і підтвердити право на надання інформації даного плану, власнику можуть знадобитися інша документація, що відноситься до категорії правоустановчої, а також копію свого паспорта.

Отримуємо дублікат свідоцтва про право власності на квартиру

Заява надійде на розгляд за умови оплати держмита заявником. Після цього, протягом 30 днів буде підготовлений дублікат і виданий заявнику. При цьому, на документі буде стояти позначка «замість втраченого», а в ЕГРП буде внесено відповідний запис про те, що документ був виданий повторно.

Відзначимо, що дублікат буде повністю копіювати оригінальний документ, включаючи його реєстраційний номер і дату видачі. Однак, на повторному документі може також вказуватися причина, по якій державні структури видали дублікат.

Процедура відновлення договору купівлі-продажу квартири

При втраті договору купівлі-продажу існує три варіанти розвитку подій, які будуть залежати від того, як була оформлена домовленість про придбання (продаж) нерухомості:

  1. Якщо договір був укладений в письмовій формі, але без візи нотаріуса, то для отримання дубліката потрібно виконати до реєстраційного органу, де була здійснена реєстрація угоди. Після відповідного запиту фахівці вивчать архівні дані і видадуть документ, завірений печаткою ФУГРЦ, але за умови, що заявник сплатив мито.
  2. Якщо домовленості були підписані за участю нотаріуса, то при втраті договору можна звернеться до нього. Нотаріальний орган зберігає відомості про всі укладені угоди, і тому отримати дублікат буде куди простіше і швидше.
  3. Так як в угоді купівлі-продажу бере участь дві сторони, то користувач, який втратив свій варіант документа, може цілком отримати аналогічну копію у другого учасника угоди, за умови, що він підтримує з ним контакт і знає, як його знайти.

Отримуємо дублікат договору купівлі-продажу квартири

Якщо договір про купівлю-продаж був оформлений в період з 1996 по 1998 рік, єдиним варіантом отримати дублікат буде отримання копії документа у другого учасника угоди. Але слід взяти до уваги, що учасник угоди також може втратити свій екземпляр. У даній ситуації отримати дублікат буде куди складніше.

Громадянин може звернутися в БТІ за довідкою про власника квартири, яка буде видана за запитом власника і буде підтверджувати особистість власника. Також можливий варіант, коли підтвердити право власності на житло може Податкова інспекція, за умови, що користувач своєчасно оплачує податок на квартиру.

У всіх інших випадках відновити договір купівлі-продажу квартири можна набагато простіше, і зробити це можна в реєстраційному органі, який підтвердив угоду купівлі-продажу, або в нотаріальній конторі, під патронажем якої відбувалася угода.

Як відновити технічну документацію на квартиру

Для відновлення документації технічного характеру буде достатньо звернутися в БТІ, оскільки саме тут зберігаються всі дані про технічний стан приміщень. Однак, це не виключає деяких особливостей.

Так, якщо остання інвентаризація була проведена більше 5-и років тому, то дублікат буде виданий тільки після нового огляду з боку представників БТІ, які повинні переконається в тому, що житло не змінило свої початкові параметри, і тут не було неузаконеним перепланування.

Як відновити документи про приватизацію

Як у випадку з технічною документацією, щоб повернути втрачені документи на квартиру потрібно виконати БТІ.

Для цього заявнику слід подати відповідне прохання і надати свій паспорт. Після прийняття заявки до розгляду, необхідний документ буде готовий протягом 2-3 тижнів.

Як відновити договір соціального найму - муніципальне житло

У випадку з муніципальним житлом, для отримання дубліката договору соціального найму громадянину належить звернутися до іншого учасника договору - муніципальним владним структурам, які укладають угоду з користувачем.

Для цього потрібно написати заяву до відділу житлової політики місцевої адміністрації, де буде проходити оформлення та видача документа.

Більше корисної інформації: як відновити домову книгу, якщо вона загублена . ⇐

Скільки коштує відновити документи на квартиру

Відновлення документів на квартиру є платною послугою, і конкретна ціна, яку доведеться сплатити заявнику буде залежати від того, який саме документ був втрачений. Так, дублікат будь-якого документа обійдеться в 100-400 рублів, які користувач оплатить як держмито. Така вартість відновлення.

У разі заміни техпаспорта, доведеться сплатити велику суму, яка складе від 755 до 1827 рублів. Тут на ціну впливатиме площа квартири. Також можливий варіант прискореного оформлення документації за 3 дні замість стандартних 10 днів. Однак в даному випадку вартість послуг складе від 1500 до 3645 рублів.

У випадку з втратою кадастрового паспорта власнику доведеться заплатити 200 рублів. Але слід враховувати, що в даній ситуації потрібна допомога досвідченого фахівця, на оплату послуг якого також буде потрібно певна сума.

Але де саме можна відновити загублені документи на квартиру?