Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати максимальне державне пенсійне забезпечення?

  1. Види пенсійного забезпечення в Росії
  2. Отже, державне пенсійне забезпечення складається з двох підсистем:
  3. Пенсійне забезпечення федеральних службовців
  4. Пенсійне забезпечення державних службовців
  5. Пенсійне забезпечення військовослужбовців
  6. трудові пенсії
  7. Які висновки можна зробити з перспектив трудових пенсій:

подробиці

Для грамотного пенсійного планування важливо розуміти, що собою являє державне пенсійне забезпечення і як отримати максимальну державну пенсію Для грамотного пенсійного планування важливо розуміти, що собою являє державне пенсійне забезпечення і як отримати максимальну державну пенсію.

З цього матеріалу Ви дізнаєтесь:

  • які види державного пенсійного забезпечення існують;
  • на який вид недержавного пенсійного забезпечення я можу розраховувати;
  • яке у мене буде державне пенсійне забезпечення до терміну виходу на пенсію;
  • що я можу зробити, щоб отримати максимально можливе в рамках існуючого пенсійного законодавства (з урахуванням перспектив його розвитку) державне пенсійне забезпечення;
  • і, нарешті, як забезпечити себе пенсією, достатньою для здобуття фінансової незалежності і щасливого життя на пенсії до встановленого Вами самими терміну.

У цьому матеріалі ми спробуємо знайти з Вами відповіді на всі ці питання.

Види пенсійного забезпечення в Росії

Сформована в останні роки в Росії досить заплутана і малозрозуміла навіть фахівцям система пенсійного забезпечення включає:

  • державне пенсійне забезпечення, регульоване Законом про державне пенсійне забезпечення (соціальні пенсії та пенсії державним службовцям) і Законом про трудові пенсії (в частині, що стосується базового елементу трудової пенсії);
  • обов'язкове пенсійне страхування (ОПВ), регульоване Законом про трудові пенсії (в частині, що стосується страхового та накопичувального елементам пенсії);
  • недержавне пенсійне забезпечення (НПЗ), регульоване Законом про недержавні пенсійні фонди (Федеральний закон від 7 травня 1998 року № 75-ФЗ «Про недержавні пенсійні фонди»).

Темою даного тренінгу буде тільки державне пенсійне забезпечення та обов'язкове пенсійне страхування. Питань недержавного пенсійного забезпечення, його місця в пенсійному плануванні буде присвячений наступний тренінг.

Отже, державне пенсійне забезпечення складається з двох підсистем:

  • одна підсистема державного пенсійного забезпечення - державні пенсії для державних службовців (військовослужбовців), членів їх сімей та для соціально вразливих категорій громадян, за яких пенсійні внески не сплачуються і фінансове забезпечення яких здійснюється за рахунок бюджетних коштів;
  • інша підсистема державного пенсійного забезпечення - трудові пенсії для найманих і самозайнятих працівників, за яких сплачуються пенсійні внески (ЄСП, страхові відрахування роботодавця на користь працівника), а також членів їх сімей.

державні пенсії

Статтею 5 Федерального закону від 15 грудня 2001 № 166-ФЗ "Про державне пенсійне забезпечення в Російській Федерації" встановлюються умови призначення наступних видів державних пенсій, перерахованих нижче окремим категоріям громадян:

  • за вислугу років - федеральним і державним службовцям (військовослужбовцям) (статті 7 і 8);
  • по старості - особам, які постраждали від радіаційних і техногенних катастроф, включаючи аварію на Чорнобильській АЕС (стаття 9);
  • по інвалідності - постраждалим від тих же катастроф, а також особам, котрі проходили військову службу за призовом в якості солдатів, матросів, сержантів і старшин; учасникам Великої Вітчизняної війни (статті 8 і 9);
  • у зв'язку з втратою годувальника - непрацездатним членам сімей «чорнобильців» та військовослужбовців (статті 8 і 9);
  • соціальні пенсії - непрацездатним громадянам, які не отримали права на трудову пенсію (дітям-інвалідам, чоловікам старше 65 років і жінкам старше 60 років) (стаття 10).

Довідково:

До федеральним і державним службовцям, які мають право на державну пенсію, належать особи, які заміщають посади федеральної державної служби та державні посади федеральних державних службовців відповідно до Федеральний закон від 31 липня 1995 N 119-ФЗ «Про основи державної служби Російської Федерації».

До військовослужбовцям, які мають право на державну пенсію, належать особи, які проходили військову службу за призовом в якості солдатів, матросів, сержантів і старшин у Збройних Силах Російської Федерації та інших військах (силових відомствах).

До числа учасників Великої Вітчизняної війни, які мають право на державну пенсію, віднесені служили у військових частинах, штабах і установах, що входять до складу діючої армії, в партизанських загонах і з'єднаннях у період бойових дій, які перебували на лікуванні в лікувальних установах внаслідок військової травми, і ін.

У число громадян, які постраждали внаслідок радіаційних чи техногенних катастроф, які мають право на державну пенсію, входять постраждалі в результаті катастрофи на Чорнобильській АЕС, а також в результаті інших катастроф. До іншим катастрофам відносяться: аварія в 1957 році на виробничому об'єднанні «Маяк» та скидання радіоактивних відходів у річку Теча, вплив ядерних випробувань на Семипалатинському полігоні.

Такі види державного пенсійного забезпечення як соціальні пенсії, пенсії у зв'язку з втратою годувальника, по інвалідності, "чорнобильські" ми тут розглядати не будемо. На дані види пенсій ми зі зрозумілих причин орієнтуватися не будемо.

Нас будуть цікавити пенсійні перспективи, які відкриваються нам, якщо ми зв'яжемо своє майбутнє з державною службою, з державною пенсією.

В даний час в Росії кількість робочих місць і відповідно одержувачів державної пенсії ділиться приблизно порівну між:

  • федеральними та державними службовцями і
  • військовослужбовцями різних силових відомств.

По можливостях пенсійного забезпечення на першому місці, безперечно, варто федеральна служба, на другому місці - державна служба (не плутати з федеральною службою) і на третьому місці військова служба.

Розглянемо перспективи пенсійного забезпечення цих трьох категорій державних службовців.

Пенсійне забезпечення федеральних службовців

Дана категорія пенсіонерів визначена Указом Президента Російської Федерації від 20 вересня 2010 р N тисяча сто сорок одна "Про перелік посад, періоди служби (роботи) в яких включаються до стажу державної цивільної служби для призначення пенсії за вислугу років федеральних державних цивільних службовців".

Федеральним державним цивільним службовцям призначається пенсія за вислугу років за наявності стажу державної цивільної служби не менше 15 років в розмірі 45 відсотків середньомісячного заробітку федерального державного цивільного службовця.

За кожний повний рік стажу державної цивільної служби понад 15 років пенсія за вислугу років збільшується на 3 відсотки середньомісячного заробітку. При цьому загальна сума пенсії за вислугу років і страхової частини трудової пенсії по старості або загальна сума пенсії за вислугу років і трудовий пенсії по інвалідності не може перевищувати 75 відсотків середньомісячного заробітку федерального державного цивільного службовця. При цьому в базу для нарахування пенсії входять всі види грошової винагороди (різні премії, класний чин і ще багато чого іншого).

Крім цього федеральні державні цивільні службовці, які мають не менше 5 років страхового стажу мають право на одночасне отримання і страхової частини трудової пенсії по старості.

Довідково:

Майже всі депутати Держдуми, які відбули один термін, можуть розраховувати в старості на 75% депутатського окладу, рівного зарплати міністра. А «ветерани», які протрималися в Думі більше двох термінів, будуть отримувати пенсію в 95% зарплати обранця.

Пенсійне забезпечення державних службовців

Пенсії за вислугу років держслужбовцям не вищого рангу нараховуються також при стажі менше 15 років в розмірі від 45% до 75% середньомісячного заробітку в залежності від стажу.

До 2009 р виходить сума нічим не була обмежена. Якщо чиновник з усіма доплатами отримував, скажімо, 100 тис. Руб. в місяць, то мав право на додаткову пенсію в 75 тис. Причому високий офіційний заробіток в держструктурі не рідкість - наприклад, середня нарахована зарплата в адміністрації президента РФ зараз складає 80,6 тис. руб.

А ось пенсію держслужбовців не вищого рангу влада намагається обмежити, щоб остаточно не розорити Пенсійний фонд.

Для цієї категорії пенсіонерів розмір середньомісячного заробітку, виходячи з якого чиновникам нараховуються пенсії за вислугу років, не може перевищувати 2,8 посадового окладу.

Відповідно до п. 4 ст. 7 Закону від 15.12.01 № 166-ФЗ умови надання права на пенсію державним службовцям суб'єктів РФ і муніципальним службовцям за рахунок коштів суб'єктів РФ і коштів органів місцевого самоврядування визначаються законами та іншими нормативно-правовими актами суб'єктів РФ і актами органів місцевого самоврядування.

У регіонах застосовуються свої закони, що визначають заробіток цивільних службовців суб'єктів РФ. І тут кордону винагороди за їх «дуже складний» праця не знають меж. Пенсія, нарахована колишньому меру Москви Лужкову Ю.М. більше, ніж буде у Президента країни і Прем'єр-міністра.

Необхідно також враховувати, що пенсіонери - державні службовці крім безпосередньо пенсійного забезпечення отримують досить відчутні соціальні пільги (безкоштовне медичне обслуговування, санаторно-курортне забезпечення, пільговий на проїзд і оплату ЖКГ).

Загальна вартість цих пільг порівнянна з розміром пенсій. Зокрема компенсація за невикористане санаторно-курортне лікування складає близько 100 тис. Рублів на рік, тобто додатково понад 8 тис. рублів на місяць.

Одержувачі такої державної пенсії відповідно до Закону про державне пенсійне забезпечення (п. 3 ст. 3) мають право на одночасне отримання і трудової пенсії.

Пенсійне забезпечення військовослужбовців

В частині пенсійного забезпечення військові пенсіонери в нашій країні знаходяться в самому незавидному положенні. Найнижчі пенсії (до 2012 року), навіть у порівнянні з трудовими пенсіями, практично повна відсутність будь-яких соціальних пільг.

Довідково:

Мінімальна пенсія в Москві, яку отримує з 2011 року навіть найостанніший дармоїд, яке як набрав 5 років "трудового" стажу, становить 11000 рублів. У той час як пенсія військового пенсіонера, полковника, який віддав все своє життя служінню Батьківщині, не перевищує 7,5 - 8 тис. Рублів !!! І в 2012 році ситуація тільки погіршиться.

трудові пенсії

Самий "туманний" вид пенсій. Переважна кількість нинішніх пенсіонерів підпадає під дію Федерального закону від 17 грудня 2001 року про трудові пенсії в Російській Федерації, яким передбачені пенсії по старості, по інвалідності та у разі втрати годувальника.

Трудова пенсія є основним видом державного пенсійного забезпечення: її отримують більше 90% пенсіонерів.

Право на трудову пенсію мають громадяни, застраховані відповідно до Федерального закону від 15 грудня 2001 N 167-ФЗ "Про обов'язкове пенсійне страхування в Російській Федерації". Документом, що підтверджує факт страхування, є страхове свідоцтво обов'язкового пенсійного страхування.

Право на державну трудову пенсію по старості мають чоловіки, які досягли 60-річного віку, і жінки, які досягли 55-річного віку, при тривалості страхового стажу не менше 5 років.

Право на державну трудову пенсію по інвалідності мають інваліди з тривалістю страхового стажу не менше одного дня.

Право на державну трудову пенсію в разі втрати годувальника мають непрацездатні члени сім'ї померлого годувальника (ст. 9 Закону «Про трудові пенсії в Російській Федерації»), які були на його утриманні, за наявності у померлого не менше одного дня страхового стажу.

Таким чином, наявність страхового стажу виступає в якості підстави для виникнення права на отримання трудової пенсії.

Як вже неодноразово розглядалося раніше, трудова пенсія складається з декількох частин (базової, що входить з 2010 року до складу страхової, страхової та накопичувальної). Вони визначаються за різними критеріями і більш того, їх фінансові джерела різні.

Чинний закон про трудові пенсії виключно складний для розуміння нарахування державної пенсії не тільки громадянами, а й фахівцями.

Його правова конструкція малозрозуміла для застрахованих з практичної позиції: від чого в першу чергу залежить розмір їх пенсії.

Згідно із законом про трудові пенсії страхова частина пенсії буде залежати від суми фактично сплачених внесків - так званих накопичених пенсійних прав, і статистичної (яка визначається Урядом Росії) тривалості життя після виходу на пенсію.

Сформована при нинішніх правителях система пенсійного забезпечення принципово відрізняється, причому явно не в кращу сторону, від колишньої пенсійної системи, що пов'язано з поспішністю і некомпетентністю при її законодавчому формуванні.

Слабо опрацьовані фінансові, правові та організаційні механізми не дозволять створити прийнятний потенціал нової системи пенсійного забезпечення ні в середньо-, ні в довгостроковій перспективі (див. Таблицю).

Динаміка основних показників системи пенсійного забезпечення (трудових пенсій) *

Показники20052010 р2015 р2020 Чисельність

найманих працівників, млн. Чол. 49,30 49,07 47,62 45,75 Чисельність одержувачів трудової пенсії, млн. Чол. 36,21 37,17 38,55 39,53 Співвідношення чисельності одержувачів трудової пенсії і найманих працівників, раз. 0,73 0,76 0,81 0,86 Середньомісячна заробітна плата (у фактичних цінах), руб. 8545 17258 30346 51647 Базовий розмір страхової частини трудової пенсії, руб. 973,0 1277,45 1477,97 1651,68 Середній розмір трудової пенсії в розподільній системі, руб. 2325,0 3580,61 4886,35 5968,65 Прожитковий мінімум пенсіонера, руб. 2005 2980 3912 4959 Коефіцієнт заміщення середнього розміру трудової пенсії в розподільній системі 27,2 20,7 16,1 11,6 Середній розмір накопичувальної пенсії для пенсіонерів її отримують, руб. - - 29,52 33,08

* В.Д.Роік Пенсійна система Росії. Історія, проблеми та шляхи вдосконалення

Які висновки можна зробити з перспектив трудових пенсій:

Майбутня трудова пенсія знецінюється по відношенню до більш швидкого зростання заробітної плати.

Неважко спрогнозувати, що при збереженні показаної в таблиці тенденції пенсійні права в довгостроковому тимчасовому періоді можуть знецінитися має велике значення (в 2 і більше разів) і перш за все будуть відставати від зростання заробітної плати, купівельна спроможність якої буде рости швидше купівельної спроможності пенсій.

У Росії величина коефіцієнта заміщення гнітюче занижена для категорій з середніми і високими доходами - принаймні в 2-5 разів (див. Рис.) І навпаки, на на низьких і навіть на середніх рівнях шкали страхового доходу коефіцієнт заміщення значно перевищує теоретичний, який випливає з логіки і принципів обов'язково соціального страхування.

Пенсійна реформа не змогла реалізувати найважливіші заявлені цілі: підвищити рівень пенсій і забезпечити тісний зв'язок страхових платежів з розміром пенсій.

Більш того, фахівці оцінюють подальше погіршення в цій сфері.

Цілі пенсійної реформи 2002 року не тільки не будуть досягнуті, їх результати виявляться для пенсіонерів ще більш несправедливими, ніж до реформи, зменшиться і соціальна ефективність пенсійної системи в середній і довгостроковій перспективі.

Цілі пенсійної реформи 2002 року не тільки не будуть досягнуті, їх результати виявляться для пенсіонерів ще більш несправедливими, ніж до реформи, зменшиться і соціальна ефективність пенсійної системи в середній і довгостроковій перспективі

Як показують розрахунки (і видно з малюнка), держава в повному обсязі не забезпечує реалізацію пенсійних прав значної частки пенсіонерів, заробітна плата яких в період трудової діяльності була вище середньої заробітної плати по країні.

Довідково.

Розрахунок страхових внесків (34%, в тому числі 20% в ПФР) з 2011 року проводиться з доходів кожного співробітника і потім ці розраховані внески підсумовуються і сплачуються відразу за всіх працівників за встановленими реквізитами. Розрахунок протягом року ведеться наростаючим підсумком. Зазначені вище процентні ставки перестають стягуватися, коли оподатковуваний внесками дохід співробітника за рік перевищує певний ліміт. У 2011 році даний ліміт становить 463 000 рублів (це близько 38600 рублів на місяць). У 2010 році він становив 415 000 рублей.

Отже, ні про яку можна порівняти з зарплатою трудової пенсії в рамках існуючої системи пенсійного забезпечення не йдеться.

Діапазон нездійсненних прав становить 40-60% від тих обсягів страхових сум, які були накопичені протягом трудового періоду Діапазон нездійсненних прав становить 40-60% від тих обсягів страхових сум, які були накопичені протягом трудового періоду.

Надалі ситуація з трудовими пенсіями буде тільки погіршуватися.

Довгостроковою тенденцією в пенсійній системі Росії залишається зниження коефіцієнта заміщення трудових пенсій, що свідчить про системну кризу національної пенсійної системи.

Для порівняння: стратегічної установкою західних країн є орієнтація на збереження досягнутого рівня пенсій, що можна проілюструвати динамікою стабільно високого коефіцієнта заміщення на протязі останніх 50 років і позитивними перспективами протягом найближчих 25-30 років.

Слід звернути увагу ще на одну небезпеку для майбутнього пенсіонера.

Згідно п. 2 ст. 14 Закону про обов'язкове пенсійне страхування сплата страхових внесків покладається на роботодавця (страхувальника), який зобов'язаний своєчасно і в повному обсязі сплачувати страхові внески до бюджету Пенсійного фонду Росії і вести облік, пов'язаний з нарахуванням страхових внесків.

Якщо з яких-небудь причин він не виконав цю норму закону, здавалося б, він і повинен нести за це відповідальність. У той же час інша норма цього ж Закону (ч. 2 п. 1 ст. 15) говорить, що застрахований сам повинен здійснювати контроль за перерахуванням страхових внесків до Пенсійного фонду.

Вже зараз багато громадян передпенсійного віку звертаються в різні інстанції з питаннями про заходи впливу на роботодавців, які не перераховують страхові внески до Пенсійного фонду Росії.

Однак держава і його владні структури не можуть знайти ефективних важелів впливу на керівників підприємств, які не платять вчасно заробітну плату або не оформляють належним чином трудові відносини з працівниками.

При цьому згідно з п. 2 ст. 7 Закону про обов'язкове пенсійне страхування право на обов'язкове пенсійне страхування реалізується тільки в разі сплати страхових внесків. Невиконання роботодавцем цієї норми позбавляє громадянина права на пенсійне забезпечення або ущемляє його права.

Висновки:

  1. На гідне пенсійне забезпечення Ви можете розраховувати тільки якщо Вам вдасться вийти на пенсію федерального або регіонального чиновника. Коефіцієнт заміщення 75% дозволить на пенсії відмовитися від роботи.
  2. Ні трудова, ні військова пенсії, при коефіцієнті заміщення 10-15%, не дозволять скористатися "благами" заслуженого відпочинку. Доведеться працювати до "гробової дошки".
  3. Єдиний вихід - підвищувати свою пенсійну і фінансову грамотність і формувати свою не залежатиме від держави пенсію. Як це можна реально здійснити буде розглянуто в наступних тренінгах.

Сподіваюся Ви усвідомили яке значення має для пенсійного планування, для отримання максимальної пенсії від держави, для Вашої подальшому житті в пенсійному віці спочатку правильний вибір Вашого життєвого шляху. Потім у міру наближення до пенсійного віку виправляти життя на пенсії буде дуже складно, а часом і неможливо.

PS. Увага. Поки не пізно (фактор часу грає проти вас) приступите до формування своїх пенсійних накопичень незалежних від державних.

Як це робити ви можете познайомитися в розділах « Пенсійне планування життя »,« Як зберегти і примножити гроші »І« Фінансове планування життя », А також дізнатися з моїх книг .
Якщо будуть питання задавайте, постараюся на них відповісті .

PS1. Якщо матеріал "Як отримати максимальне державне пенсійне забезпечення?" виявився Вам корисним натисніть на кнопку «Мені подобається» на початку статті і залиште свій коментар в кінці статті. Поділіться з друзями в соціальних мережах. Вони будуть Вам вдячні.

Колесов Г.Б.,
незалежний пенсійний консультант,
експерт з пенсійного та фінансового планування

www.ypensioner.ru

Що ще читати по пенсійному та фінансового планування життя:

ПЕНСІЙНА РЕФОРМА: Як зміниться Ваше пенсійне забезпечення?
І все ж, що робити з накопичувальної пенсією: НПФ або ПФР?
Нова формула розрахунку розміру пенсії: Життя на пенсії скасовується ?!
Куди йдуть ваші кошти пенсійних накопичень і чи варто довіряти свої пенсійні накопичення недержавним пенсійним фондам?
Рейтинг недержавних пенсійних фондів по прибутковості пенсійних накопичень за 2012 рік, які працюють з накопичувальної частиною пенсії понад три роки
Вибір НПФ. Думки ...
Пенсійне планування: Що робити з накопичувальної частиною трудової пенсії?
Де взяти гроші для життя на пенсії: Розробка особистого пенсійного плану
Життя на пенсії: Де взяти гроші для пенсійних накопичень
Як збільшити свою пенсію: Недержавне пенсійне забезпечення
Як накопічуваті пенсію: ПФР або НПФ?
Як працюють недержавні пенсійні фонди
Пенсійні накопичення в недержавному пенсійному фонді
Як повернути гроші, вкладені в програму державного співфінансування пенсії?
Питання і відповіді по накопиченню на пенсію в НПФ
Майбутнім пенсіонерам - вибір НПФ
П'ять способів збільшити свою майбутню пенсію
Що буде з Накопичувальної частиною Вашої Трудовий Пенсії?
Управління накопичувальної частиною трудової пенсії
Як збільшити пенсію за рахунок Материнського капіталу
Програма державного співфінансування пенсії
Як інвестувати кошти пенсійних накопичень
Накопичення пенсії у вигляді наявних заощаджень
Накопичення на пенсію за допомогою акцій
Накопичення пенсії в пайових інвестиційних фондах
Пенсійне страхування в страхових компаніях
Формування пенсії у банках україни
Початок чергової Пенсійної реформи: ягідки або пустоцвіті?
Виплата пенсійних накопичень: чого очікували і що отримали?
Нова Стратегія розвитку пенсійної системи РФ: Пенсія - ЖИТТЯ або ВИЖИВАННЯ?
Коли віходити на пенсію?
Як звільнитися від боргів? Вся правда про кредити ...
Інвестиції в себе
Чому ми стаємо жебраками і прирікаємо на це своїх дітей?
Пенсійне планування і програма державного співфінансування пенсії

І все ж, що робити з накопичувальної пенсією: НПФ або ПФР?
Нова формула розрахунку розміру пенсії: Життя на пенсії скасовується ?
Куди йдуть ваші кошти пенсійних накопичень і чи варто довіряти свої пенсійні накопичення недержавним пенсійним фондам?
Пенсійне планування: Що робити з накопичувальної частиною трудової пенсії?
Виплата пенсійних накопичень: чого очікували і що отримали?
Нова Стратегія розвитку пенсійної системи РФ: Пенсія - ЖИТТЯ або ВИЖИВАННЯ?
Коли віходити на пенсію?
Як звільнитися від боргів?