Реклама
Реклама
Реклама

Як оформити і отримати безкоштовні памперси для лежачих хворих

  1. Медичні товари, які покладаються інвалідам безкоштовно
  2. Кому надаються безкоштовні памперси для лежачих хворих?
  3. Памперси для лежачих хворих, які не мають статус інваліда
  4. Відео

Багато людей, які доглядають за лежачими хворими, часто навіть не підозрюють про існування державних правових актів, що передбачають надання допомоги такій категорії громадян. Соціальна та економічна підтримка держави полягає в забезпеченні інвалідів необхідними для життєдіяльності засобами, наданими за рахунок федерального бюджету.

Медичні товари, які покладаються інвалідам безкоштовно

Перелік того, що покладено лежачому хворому , Встановлюється відповідно до федеральним законом «Про соціальний захист інвалідів в Російській Федерації». До безкоштовних технічних засобів реабілітації, покликаним полегшити самообслуговування і догляд за лежачими хворими, відносяться:

  • пристосування для одягання, роздягання і захоплення предметів;
  • малогабаритні інвалідні крісла-коляски з ручним керуванням і електроприводом;
  • протипролежневі матраци і подушки;
  • сечі - і калоприймачі;
  • памперси, всмоктують простирадла.

Вироби видаються на підставі медичних показань, мають встановлений термін експлуатації, гарантію на ремонт і підлягають заміні в разі поломки або виявлення технічного вади. Безкоштовні підгузники для лежачих хворих надаються в кількості 3 штук в день (при синдромі полиурии - 5). За бажанням можна вибрати 3 простирадла, або комбінувати поєднання найменувань, наприклад, взяти один памперс і два простирадла.

Якщо зазначені кошти купуються самостійно, то грошова компенсація виплачується після подачі заяви та надання товарних чеків до органів соціального захисту. Сума компенсації може не відповідати реальним витратам, так як її розмір залежить від результатів аукціону на поставку даного виду технічного засобу.

Довідка! Вартість аукціонного товару, як правило, значно нижче ціни аналога, представленого в роздрібному продажі, тому компенсація рідко покриває суму, витрачену на купівлю за рахунок особистих коштів.

Кому надаються безкоштовні памперси для лежачих хворих?

На державному рівні безкоштовне забезпечення лежачих хворих памперсами та іншими засобами для догляду та реабілітації можливо після офіційного визнання прикутого до ліжка людину інвалідом. Для такої категорії людей розробляються індивідуальні програми реабілітації (ІПР), мета яких: відновити порушені функції організму і компенсувати втрачені фізичні можливості. Крім різних послуг і заходів, в програмі вказується перелік необхідних інваліду технічних засобів, в тому числі і безкоштовних памперсів або непромокальних пелюшок.

Рішення про те, яким хворим надаються безкоштовні памперси, приймають співробітники федеральної медико-соціальної експертизи за місцем проживання, виходячи з комплексної оцінки стану хворого. Етапи шляху отримання безкоштовних памперсів та інших пільгових виробів для лежачих хворих позначені в таблиці.

Орган звернення Вид дії і документа Дільничний лікар Видає посильний лист (напрямок) в бюро медико-санітарної експертизи з висновком ЛКК лікувального закладу, що містить рекомендації по отриманню конкретного реабілітаційного кошти Виконавчий орган соціального страхування за місцем проживання Після подачі заяви, не пізніше 15 днів з дня дати реєстрації, розглядає і приймає відповідне рішення Фонд соціального страхування Листом інформує про постановку на облік і видає направлення на отримання або зготовленіі необхідних інваліду виробів медичного призначення

Після того, як комісія медико-соціальної експертизи визначиться з тим, кому покладені безкоштовні памперси для лежачих хворих, а також з кількісної потребою в них, відповідні зміни вносяться в індивідуальну реабілітаційну програму пацієнта.

Видача затверджених комісією виробів здійснюється в місцевих органах соціального обслуговування за місцем проживання громадян.

повторна видача гігієнічних засобів відбувається через заданий проміжок користування, або при виникненні необхідності дострокової заміни. Якщо недієздатний громадянин з будь-якої причини відмовляється від забезпечення пільговим технічним засобом, вписаним в ІПР, законом не передбачається виплата грошової компенсації.

Памперси для лежачих хворих, які не мають статус інваліда

Як отримати памперси для лежачих хворих, якщо людина не оформив інвалідність ? Регіональні бюджети можуть включати в себе кошти, що направляються на соціальний захист таких громадян, за умови прийняття в окремо взятому регіоні відповідного закону або постанови. В рамках цих нормативних актів, прийнятих місцевими органами самоврядування, передбачає можливість забезпечення малозабезпечених громадян такими видами допомоги:

  • соціальні допомоги ;
  • субсидії на оплату комунальних послуг;
  • одноразові виплати;
  • продукти харчування, одяг, взуття, паливо;
  • лікарські препарати, памперси, всмоктують простирадла.

Дізнавшись в департаменті соціального захисту, прийнята чи на регіональному рівні відповідна програма для малозабезпечених, можна просити видачу грошової допомоги або безкоштовних памперсів для лежачих хворих. Згідно із законодавством, сума середнього заробітку сім'ї не впливає на умови преждоставленія пільгових виробів інвалідам. Незаможні сім'ї для отримання тих же памперсів або ліків, повинні представити довідку, що підтверджує наявність середньодушового доходу нижче встановленої величини прожиткового мінімуму.

Щоб дізнатися, як оформити безкоштовні памперси для лежачих хворих в своєму регіоні, і в які соціальні програми входить конкретна категорія громадян, досить звернутися за консультацією до місцевих органів соціального захисту за місцем проживання. Подібна практика працює і щодо інших засобів аналогічного функціонального призначення.

Відео

067

Кому надаються безкоштовні памперси для лежачих хворих?