Реклама
Реклама
Реклама

У яких стінах краще живеться?

Купуючи квартиру в столичному новобудові, подружжя Анна і Олег не задумалися про те, з чого буде побудований їхній будинок. А варто було б, адже половину свого життя вони проведуть саме в стінах своєї квартири. І від того, з чого і як ці стіни будуть побудовані, багато в чому залежить здоров'я, сон і самопочуття.

У свідомості українців чітко закріпилися житлові стереотипи: "сталінка" - це добре, тому що вдома екологічні і дихають, будинки 80-х - жахливо, тому що взимку холодно, а влітку спекотно. А як і з чого зводять житлові будинки в сучасній Україні, і як в них живеться співвітчизникам, розповіли "Обозревателю" учасники будівельного ринку.

Виявляється, сьогодні не так вже й мало варіантів будівельних матеріалів, які ізпользуются при зведенні житла. "Якщо говорити про будівельну галузь в цілому, то сьогодні представлені такі типи будинків, як цегляні, панельні і монолітні (монолітно-каркасні і цегляно-монолітні). Зведення цегляних будинків - наша візитна картка, і з точки зору експлуатаційних характеристик, цегла можна віднести до розряду бездоганних будівельних матеріалів ", - коментує директор девелоперської компанії" БілдГрупМенеджмент "Інна Бречко.

по цеглинці

Отже, цегла. Як зазначають забудовники, в самій столиці цегла використовується при сповіщенні елітних будинків, преміум-класу. "Такі об'єкти обов'язково розташовані в центральній історичній частині міста", - розповідає начальник відділу по роботі з інвесторами компанії "ПІКБУД" Влад Онищенко.

Причина такої вибірковості при використанні в будівництві цегли проста - матеріал цей вельми дорогий. "Цегляна кладка обходиться дорожче. З 1-го кубометра цегли за усередненою вартості 200 грн 1 муляр в день може викласти 2 м. Кв. За умови товщини стіни в 2 цегли. Газобетон обходиться дешевше, до 150 грн за 1 м. Куб. І 1 муляр покладе за день 3 м.кв. ", - пояснює Інна Бречко.

Абсолютно логічно, що цегляні будинки обходяться дорожче не тільки на первинному ринку нерухомості, але і на вторинному. "Цегляні будинки і на вторинному ринку" йдуть "дорожче всіх інших. Цінуються не тільки сучасні цегляні будинки, а й" сталінки ", адже час для таких будинків - ніщо, вони стоять століття і при цьому істотно не втрачають зовнішніх і експлуатаційних якостей", - зазначає ріелтор Володимир Сироткін.

Треба відзначити, унікальні якості будинків з цегли. Крім надійності і міцності, будови з цегли характеризуються екологічністю, так як це природний матеріал -метеоустойчів, з відмінною звукоізоляцією і теплопровідністю. Кам'яні будинки найменше схильні до займання - це основний фактор, що впливає на вибір матеріалу для будівництва будинків, дач для особистого проживання. Цегла є матеріалом високого класу вогнестійкості, тому будівництво будинків з цегли є гарною гарантією захисту майна від загоряння.

Що цікаво, архітектори поважають цегла за його дизайнерський потенціал, який дозволяє будівництво будь-якої споруди - від круглого будинку до класичного готичного собору.

А може краще моноліт?

Однак коли мова йде про те, що будинок потрібно побудувати швидко, то в цій ситуації цегла не підходить. "Досить оперативно і без втрати якості вирішити житлове колапс в нашій країні дозволяє зведення саме монолітних висотних будинків", - вважає директор будівельного об'єднання "ТЕХБудСтрой" Валерій Синиця.

Що собою являє дана технологія? В основі цегляно-монолітних будинків лежить монолітний каркас, а зовнішні стіни виконані з цегли або газобетону.

Як розповіли нам забудовники, монолітно-каркасні будинки - це будинки, зведені за новітньою технологією. Суть її в тому, що спочатку збирають монолітний каркас, а потім виконують зовнішні та внутрішні стіни з легких конструкцій. На відміну від інших технологій, все елементи каркаса (колони, ригелі і пустотні плити перекриттів) виготовляють на заводі. На будівельному майданчику їх тільки збирають.

Однак не можна говорити про те, що технологія ця не має вад. На відміну від цегельних будинків, монолітна конструкція недовговічна. Фахівці оцінюють термін експлуатації до 200 років. Але невідомо як поведуть себе монолітні будинки в нашому кліматі. Так як це технологія теплих країн. У нас же дуже нестійкий грунт і клімат, тому тільки час покаже міцність таких конструкцій.

Якщо ж говорити про плюси, то їх теж чимало. Ця монолітна конструкція дає рівномірну осадку будинку, що запобігає утворенню тріщин. Крім того, ці будинки є цілісними конструкціями, тому потоп, який може влаштувати сусід зверху, так і залишиться його проблемою, вода не проникне через цільну поверхню. Відсутні шви на стиках, внаслідок чого скорочуються втрати тепла. Такі будинки мають гарну шумоізоляцією.

А є ще панельні будинки ...

Абсолютним лідером серед швидкісного будівництва є панельне житлове будівництво. "Будинок зводиться за принципом конструктора: на будмайданчик підвозяться вже готові деталі майбутнього будинку, з яких" складають "житловий будинок", - розповідає Валерій Синиця.

Один вдалий варіант панельного будинку, як правило, копіюється тисячами, звідси так звані "серії" будинків. Будинки однієї серії як дві краплі води схожі один на одного. Тому будуються швидше, так як забудовнику не потрібно час для розробки і узгодження нового проекту. З цієї причини квартири в панельних будинках, як правило, дешевше.

Пару слів про мінуси таких багатоповерхівок. У будинках, що становлять радянську спадщину, одна з головних проблем - забезпечення теплоізоляції. Стики між панелями дуже складно зробити герметичними. Як кажуть самі мешканці таких будинків, в них "сифон". До того ж, стомлює високий рівень чутності того, що твориться за стінкою у сусідів.

Плюсом панельного домобудування є його здатність відразу рівномірно "сідати". Тобто навіть в новому будинку можна відразу робити ремонт, не побоюючись перекосів.

Не треба боятися панельного домобудування, так як будівельні технології розвиваються семимильними кроками. Тому, зазначає Валерій Синиця, сьогодні заводи часто самі здійснюють будівництво будинків, розробляючи нові власні серії та удосконалюючи технології. У панельних будинках останніх років часто зустрічаються досить вдалі технологічні та інженерні рішення, що дозволяє їм успішно конкурувати.

Ти ще не читаєш наш Telegram ? А дарма! підписуйся

А може краще моноліт?
Що собою являє дана технологія?