Реклама
Реклама
Реклама

«Та хоч удав!»

  1. передсмертна записка
  2. сотні постраждалих
  3. Зустріч на вулиці Правди
  4. впливові родичі
  5. Під одним «дахом»
  6. Діти «чорного вівторка»
  7. Вся еліта в одному будинку
  8. день пристава
  9. Прокурорський договір з розстрочкою
  10. Всі способи боротьби вичерпані
  11. Реакція

Ігор Везіне наклав на себе руки 21 січня 2018 року. Незадовго до цього Петрозаводський міський суд ухвалив виселити сім'ю Везіне з чотирма дітьми з їх єдиною квартири. За те, що вони прострочили виплати по валютному позикою.

- У той день він був у одного, не ночував удома, - розповідає Олена, вдова Ігоря. - Друг прийшов з роботи о десятій годині вечора і дзвонить мені: «Я не можу потрапити в квартиру, двері закриті на внутрішній замок». У мене цілий день боліло серце. Я як передчувала. Що з ним: чи спить, чи не чує? Я викликала таксі і полетіла туди. Двері були зачинені зсередини. Коли її зламали, мене відкинули назад. Сказали: «Все, далі не йдеш». Я дивлюся: на двері намотана мотузка.

«Пив три дні, пішов до одного і наклав на себе руки», - каже Олена, стискаючи в руці хустку. Везіне ростили чотирьох дітей. Молодші, дочка-школярка і п'ятирічний син, живуть з Оленою в одній квартирі. У тій єдиній, з якої виселяють сім'ю. Орган опіки суд проігнорували, каже Олена.

Ігор Везіне наклав на себе руки 21 січня 2018 року

Олена Везіна. Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

передсмертна записка

Перед смертю чоловік залишив записку. Її знайшли на холодильнику вже коли приїхала поліція. Знайшли, але так і не віддали дружині. Олена вважає, що в записці чоловік міг згадати про кредиторі, який виселив родину на вулицю.

- Цю записку я читала до цього, він її мені показав в пориві гніву. Прочитала дві-три рядки: «Прости мене за все, за те, що я не зумів впоратися з усіма проблемами. Я вас дуже люблю". Я далі читати не стала, психанула і сказала йому: «Викинь, не роби тільки дурниць». Далі я не читала, і слідчий не дав її мені прочитати. Її в руки не дали, просто показали - мовляв, вона вам не належить. Я говорила, дайте почитати хоча б, вона ж мені! Він [слідчий] сидить впертий: навіщо вона вам?

сотні постраждалих

У 2013 році сім'я Везіне взяла дві позики в у.о. на суму, еквівалентну 1,1 млн рублів, у «Першій іпотечної компанії» ( «ПІК») під заставу єдиною квартири. «Не сперечаюся, ми самі винні - дурні», - каже Олена Везіна про договір. Коли підскочив євро, Везіне перекредитувалися в рублях. Але Ігор втратив роботу, почалися невиплати. «ПІК» подала позов до суду. Квартиру Везіне виставили на торги, а борг перед кредитором досяг трьох мільйонів.

«ПІК» входить в групу з 18 компаній, пов'язаних один з одним спільними засновниками: «група компаній« САНА »- це формулювання з кримінальної справи, порушеної в липні 2016 року Слідчим управлінням СК по Карелії за фактом« шахрайства в особливо великому розмірі при реалізації об'єктів нерухомості та надання позик ». Потерпілими, крім сім'ї Везіне, були визнані кілька десятків позичальників, але в липні 2017 року справу було припинено - «у зв'язку з відсутністю складу злочину».

Позичальники «САНА +» вийшли на вулиці після «чорного вівторка» - нищівного падіння рубля в грудні 2014 року. Але мітинги ні до чого не привели. Сьогодні кілька сотень людей в Петрозаводську мають проблеми з поверненням позик «групі компаній« САНА ».

Позичальники намагаються підтримувати один одного: багато хто з них допомагали Олені Везіне ховати чоловіка. «Дівчатка зібрали на похорон 24 тисячі рублів, - каже вона. - А так хоч поверх землі залишай. А що робити?"

«Я була визнана потерпілою, але кримінальну справу закрили, всім начхати, - каже вона. - Квартиру заберуть - і що? Там боргів ще буде хоч греблю гати. Там стільки понавішане, що - я помру, а правнуки будуть платити ».

Зустріч на вулиці Правди

У кожної компанії є своє обличчя. Особа «САНА +» для позичальників - Віктор Шмаенік. Саме він як директор цієї компанії з 2008 по 2011 рік за дорученням роздавав позики сотням сімей. Його брат Анатолій Шмаенік разом зі своїм давнім бізнес-партнером Андрієм Свідскім свого часу заснували ряд компаній, які сьогодні відомі під брендом «САНА». Один з будинків, побудованих ними в Петрозаводську, знаходиться на вулиці Правди, 40A.

Один з будинків, побудованих ними в Петрозаводську, знаходиться на вулиці Правди, 40A

Будинок на вулиці Правди, 40A. Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

Біля під'їзду на сход збираються втомлені люди. Короткі привітання, швидкі кивки - так зустрічаються хороші знайомі, щоб обговорити погані вісті. Для позичальників «САНА +» хороших новин і правда - немає.

Щоб отримати квартири в цьому будинку, петрозаводські сім'ї кілька років тому брали у великій будівельній компанії позики під заставу власного житла, а тепер опинилися в борговій ямі.

«САНА +» і пов'язані з нею структури зводять будинки по всьому Петрозаводську - щорічно в експлуатацію вводиться від 10 до 15 тисяч кв. м житла, повідомляє про себе компанія.

Під'їзд на вулиці Правди - не місце зустрічі, а зона лиха. Виселення на вулицю сім'єю з дітьми, виставлення на продаж квартири зі старими - все це позичальники «САНА +» вже переживали. Але це ще не кінець. Після виселення за людьми залишаються мільйонні борги, а значить, компанія може подавати нові позови в суд. Що вона і робить.

Що вона і робить

Стихійний сход позичальників в під'їзді будинку на вулиці Правди, 40А. Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

впливові родичі

Штаб-квартирою «САНА +» можна вважати похмура будівля в центрі Петрозаводська. На верхніх поверхах знаходиться офіс керівництва, але простим смертним туди не потрапити. Про це нагадує напис в ліфті: «Доступ на 8 і 9 поверхи заблокований». Чотири великі бронзові літери «САНА» на фасаді будівлі видно з вулиці - за легендою, це перші букви прізвищ і імен керівників компанії.

Андрію Свідскому - засновнику більшості компаній, які відносяться до «САНА», пощастило з родичами. Аніта Свідская працює головою судового складу карельського Арбітражу. Її сестра Яніна - заступник міністра економічного розвитку і промисловості Карелії, а в минулому - зам керівника управління карельського Росреестра. Відзначимо, що позичальники неодноразово зверталися в Росреестр з приводу коректності оформлення угод з боку позикодавця.

- У цій сім'ї всюди свої люди: в Арбітражному суді, в Росреестра, в парламенті, в адміністрації міста. Одні і ті ж прізвища, - говорить про союз Шмаенікі-Свідскіе один з позичальників.

Під одним «дахом»

Перший заступник голови Закса Ольга Шмаенік (зліва). Фото: «7х7»

Не можна сказати, що позичальники «САНА +» здивувалися тому, що в липні 2017 року кримінальна справа, порушена Слідчим управлінням СК по Карелії, було припинено. Андрій Свідскій і брати Шмаенікі і до того проходили у справі в статусі свідків.

У місті Віктора Шмаеніка знають як чоловіка заступника голови Законодавчих зборів Карелії, члена «Єдиної Росії» Ольги Шмаенік. З 2011 до 2016 року, коли «САНА +» щосили роздавала позики, член фракції «Єдина Росія» Ольга Шмаенік була головою комітету з законності та правопорядку карельського парламенту. Зараз повноваження Шмаенік простягаються куди далі - вона займає пост першого заступника голови Законодавчих зборів, в її віданні всі вісім комітетів карельського парламенту, включаючи комітет з бюджету і податків, а також - економічної та соціальної політики.

Сім'я Шмаеніков живе в тому самому будинку на вулиці Правди, побудованому групою компаній «САНА». Про це позичальники дізналися завдяки незвичайній історії.

Восени 2017 року Шмаенікі залишили без опалення інших мешканців будинку. Вони відмовилися дати доступ сантехнікам в свою квартиру, щоб випустити повітря з радіаторів перед початком опалювального сезону. Це не вдалося зробити навіть за рішенням суду . Щоб впоратися з комунальної драмою, однією з мерзнуть пенсіонерок будинку по вулиці Правди довелося оголосити голодування.

Щоб впоратися з комунальної драмою, однією з мерзнуть пенсіонерок будинку по вулиці Правди довелося оголосити голодування

Квартира однією з кредиторів на Правди 40А - після дощу починається потоп, воду збирають в тази. Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

Діти «чорного вівторка»

До групи компаній «САНА» зверталися ті, кому відмовляли банки: індивідуальні підприємці; ті, хто не міг підтвердити офіційний дохід або мав погану кредитну історію. Від клієнтів вимагали мінімум документів і часу.

Ірина Макарова, наприклад, уклала «договір купівлі-продажу з розстрочкою платежу» з однією з компаній «групи». У 2011 році вона вибрала квартиру площею 36 кв. м за 1,6 млн рублів. За словами Макарової, вона дізналася про те, що стала валютної позичальниці, тільки коли підписувала основний договір - в попередньому у.о. не фігурували. Але відступати було пізно: Ірина з мамою і дочкою вже продали стару квартиру і зробили в новій ремонт. До того ж в компанії заспокоїли: «Менеджер сказав: у нас господарі - американці, тому все в умовних одиницях. Ви на це не звертайте », - згадує Ірина.

Ірина Макарова. Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

Коли впав рубль, Макарова прострочила платіж, а потім - спробувала викупити житло. Але з'ясувалося, що в борг за квартиру Ірині включили відсотки, які вона заплатила б за все десять років розстрочки. Ірина намагалася вийти з кабали, але безуспішно. «У договорі є пункт про те, що в разі прострочення платежу продавець, інтереси якого представляє« САНА + », має право розірвати договір, - каже вона. - Ти повинен повернути квартиру, а тобі повертають заплачені гроші за мінусом 15% неустойки ».

«Але мені пан Шмаенік прямо сказав:« Так, ми маємо право. Але ми не хочемо цим правом користуватися », - говорить вона. Замість цього продавець, IP Свідскій, подав проти Ірини позов і виграв. Петрозаводський міський суд прийняв рішення про те, що Ірина повинна виплатити більше 3 млн рублів і покинути квартиру. Але до цього часу вона вже виплатила близько 1,5 млн рублів - фактично початкову вартість квартири. Квартиру виставили на торги, але Ірина встигла подати документи на процедуру банкрутства.

- Досить кілька разів не заплатити, потім починають зростати відсотки, - пояснює вона. - Три-чотири місяці досить для того, щоб потрапити в ситуацію, з якої немає ніякого виходу.

Ірина Макарова тримає пачку звернень позичальників в різні інстанції. Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

З іншими позичальниками укладали «договору найму». Фактично люди купували квартиру, але за документами з ними укладався договір оренди на кілька років. «Орендна плата» за квартиру, по суті, включає в себе «основний борг і відсотки за найм», які виплачуються щомісяця. Якщо людина перестала платити, його легко відправити на вулицю - адже за фактом він лише знімає квартиру. Так сталося з родиною Євгена Куликова - після обвалу рубля вартість житла піднялася з 4,7 млн ​​рублів до 10 млн. У якийсь момент щомісячні платежі переступили за 100 тис. Рублів. З квартири сім'ю з двома дітьми виселили пристави за рішенням суду.

Однією з сімей, якій довелося розлучитися з відданої під заставу квартирою, стали і Гордєєви. Чергова афільована компанія з «групи« САНА »забрала собі квартиру з прописаною в ній пенсіонеркою - згідно із законом жінку було неможливо виписати. «Квартира з обтяженням - з довічним проживанням людини - це бабуся, пристойний, адекватна людина, якій не пощастило з родичами» - таке з'явилося оголошення. Під ним вказано телефон служби підтримки будівельної компанії «САНА».

Під ним вказано   телефон   служби підтримки будівельної компанії «САНА»

Оголошення про продаж квартири з «обтяженням». Телефон для зв'язку - служба підтримки будівельної компанії «САНА»

Вся еліта в одному будинку

Будинок на вулиці Правди - не єдиний проект «групи компаній« САНА ». 17-поверховий елітний ЖК « Гранд »З'явився в центрі Петрозаводська в 2012 році. Триметрові стелі і підземна стоянка, - таких будинків в місті небагато. Забудовником виступила афільована з «групою« САНА »компанія« Енігма », а власниками квартир, як виявила« Нова газета », за цікавим збігом стали карельські чиновники, які в тому числі відповідають в місті за будівельну сферу.

Наприклад, 95-метрової квартирою на дев'ятому поверсі комплексу «Гранд» з січня 2013 року володіє сімейство Ченжеевих. Марина Ченжеева в 2012 році займала в Державній житлової інспекції Карелії посаду інспектора відділу державного нагляду. Інший співвласник квартири, Андрій Ченжеев, в 2013 році трудився заступником начальника Центру спецзв'язку ФСО по Карелії. Вартість подібних квартир - більше 6 мільйонів, що по петрозаводським мірками чимало. Ченжееви на запит «Нової газети" не відповіли. А в житловій інспекції нам пояснили, що Ченжеева звільнилася до 2013 року.

Квартирою ще більшого метражу (110 кв. М) в цьому ж будинку володіє Юрій Єфименко. він займає пост заступника керівника Північно-Західного управління Федеральної служби з екологічного, технологічного і атомного нагляду Карелії. Цікаво, що саме цей підрозділ Ростехнагляду не раз проводило перевірки на об'єктах «групи« САНА ».

Єфименко підтвердив «Новой газете», що йому належить ця квартира, зазначивши, що вартість житла склала близько 5 млн рублів. «Я не був позичальником - у мене були накопичені гроші, я продав [іншу] квартиру», - повідомив він. На питання про те, проводило чи управління перевірки «групи компаній« САНА », Єфименко відповів ствердно:« Якісь об'єкти вони нам здавали. З плановою перевіркою ми їх не перевіряли, в тому числі в зв'язку з наглядовими канікулами, а допуску на їх об'єкти, звичайно, ж, давали ». Чиновник також підтвердив, що знайомий з Анатолієм Шмаеніком і родичем засновника групи компаній Миколою Свідскім. «Він мій сусід по будинку, - пояснив він. - Звичайно, знайомі. Маленьке місто".

Анатолій Шмаенік. Фото: «7х7»

На восьмому поверсі елітної багатоповерхівки знаходиться 95-метрова квартира, яка належить Ганні Погосян, судді Арбітражного суду Карелії.

У квітні 2010 року 30-річна Погосян стала суддею , А через чотири роки - власницею квартири в «Гранде». До слова, за дивним збігом обставин в червні 2011 року Анна Погосян відмовила в позові підприємцю, який намагався стягнути гроші з «САНА +». Квартира такої площі є в декларації про доходи судді Погосян, проте відповідати на питання про джерела коштів для придбання елітного житла вона не стала, зазначивши лише, що інформація може бути отримана з відкритих джерел. Аналогічним чином суддя відповіла на питання про рішення, винесене на користь «САНА +».

За даними «Нової газети», Анна Погосян - донька судді Верховного суду Карелії Ашота Погосяна і Тетяни Ігнатьєвої, керівника адміністрації глави республіки. З главою Карелії Артуром Парфенчікова Ігнатьєву пов'язує минуле робота у Федеральній службі судових приставів (ФССП). Поки Парфенчиков очолював ФССП, Ігнатьєва була його заступником.

день пристава

- Зрозумійте, це маленьке місто, - пояснює позичальник Сергій Кривошлик. - Я давно пропоную Верховному суду Республіки Карелія присвоїти ім'я Свідского, а Петрозаводскому міському - ім'я Шмаеніка. Шість судових засідань в день, і з них п'ять - він [Шмаенік] виграє. Як так може бути?

Як так може бути

Сергій Кривошлик. Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

Судові пристави почали масово виселяти з квартир позичальників «САНА +» в 2016 році. З тих пір процес не зупиняється. Зараз Петрозаводський міський суд завалений позовами до клієнтів компаній «групи« САНА », а полки в кабінетах служби судових приставів ломляться від виконавчих проваджень по позичальниках.

- У приставів в кабінеті стоять шафи по кожній вулиці, - розповідає Ірина Макарова. - По більшості вулиць невеликі такі папки. А потім йде вулиця Правди, і це цілий ряд полиць, заставлених документами. Це як раз і є будинки «групи компаній« САНА ».

При виселенні з позичальниками не церемоняться.

- Вирубували світло!

- Приходили мужики, обрізали дроти, ломилися в двері.

- А нам - зламали двері.

- Мене доставляли до приставам в наручниках, - перебиваючи один одного, розповідають позичальники.

З Сергієм Крівошликов обійшлися особливо жорстко. «Жив в гаражі півроку, зараз з'їхав в інші« апартаменти », - розповідає він. У лютому 2017 року Крівошликов разом з котом за рішенням суду виселили з квартири, яку той купив у «САНА +» дванадцять років тому за 1,1 млн рублів. За попереднім договором був внесений аванс в розмірі 890 тисяч рублів. І тим не менше за рішенням суду Кривошлик залишився винен забудовнику ще понад 2 млн рублів. Кривошлик розповідає: його силою затримали пристави і оголосили, що він знаходиться у федеральному розшуку. Сергій встиг попросити притулок в сусідній Фінляндії, але кредитор раптово одумався і відкликав позов.

У сім'ї Лесі Степанової теж відібрали квартиру і вигнали на вулицю. Вона одна виховує 8-річного онука Гришу.

Леся Степанова з Онук Грошей. Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

- Взяли позику під заставу квартири - у мене хрущовка була. Дочка на грунті боргів з глузду з'їхала, Тричі в «Матрос» (Республіканська псіхіатрічна лікарня в п. Матроси. - А.К.) лежала. Працювати НЕ можу: онукові поставили Інвалідність, треба его підніматі. Я не знаю, як вібрато, - продолжает вона. - Смороду просто ... зніщілі нас. Дочка з глузду з'їхала. Если Щось трапом, їй - псіхлікарня, цього [онукові] - дітбудінок. Органи опіки не приймають ніякої участі, вони від нас відмовилися. Мені не пішли назустріч - добивали, добивали ... Зараз я без боргів, але і без квартири.

Прокурорський договір з розстрочкою

Прокурор республіки Карелія Карен Габрієлян представляє прокурора Петрозаводська - Олену Аскеровим. Фото: прокуратура Карелії

Така сумна доля не у кожного позичальника. Відповідно до виписки з Росреестра, 33-метрова квартира в будинку на вулиці Правди належить Олені Олексіївні Аскерова, чиє ім'я повністю збігається з ім'ям прокурора Петрозаводська.

Позичальник «групи« САНА »Сергій Кривошлик розповів в інтерв'ю« Новой газете », що в 2016 році прокурор міста під час прийому ділилася з ним і адвокатом враженнями від угоди з« САНА ».

- Олена Аскерова розповіла, що потрапила з «САНА» в халепу. «Мені видали договір, я не прочитала, підмахнула, а коли прийшла додому, розібралася, побігла в« САНА », - пригадує Кривошлик слова, нібито сказані прокурором.

- Я ці слова підтверджу перед присягою і перед Богом, - каже він. - Аскерова розповіла, що з «САНА» «питання вирішила». Яким чином - вона не розповіла. Її, мабуть, теж хотіли шваркнуть під відсотки, але, мабуть, вчасно схаменулися. Адже Аскерова - це вам не Іванова якась.

Ім'я прокурора Петрозаводська згадується і в матеріалах кримінальної справи. Слідчому представники «САНА» повідомляють, що з позичальниками зверталися по-людськи. Компанія наводить список з 97 прізвищ позичальників, яким «САНА» зменшила вартість квартири і термін розстрочки. Під пунктом №23 в списку - Аскерова Е.А.

Аскерова Е.А. - в списку позичальників

З матеріалів кримінальної справи виходить, що договір купівлі-продажу з однофамільницею прокурора Петрозаводська був укладений в листопаді 2008 року. Вартість квартири за договором становила 77,6 тис. У.о. У вересні 2012 року було укладено додаткову угоду: і незважаючи на зростання курсу, квартира коштувала вже менше колишнього - 72,8 тис. У.о.

Про таку угоду мріяли і Сергій Кривошлик, який подався від приставів в бігу, і Олена Везіна, чий чоловік покінчив життя самогубством. Але їм назустріч не пішли.

Всі способи боротьби вичерпані

Петрозаводський юрист Володимир Шілік вважає, що єдиний вихід для численних позичальників - визначити статус того, чим займається будівельна компанія.

- «САНА» позиціонує себе на ринку як будівельна компанія і не є фінансовою організацією. Продажем грошей в зростання за законом можуть займатися або банки, або некредитні фінансові організації. Банки як кредитні організації нам добре відомі, а ось вичерпний перелік видів некредитних фінансових організацій вказано в ст. 76.1 Закону «Про банки і банківську діяльність». Це, зокрема, кредитно-споживчі кооперативи і мікрофінансові організації. Щоб стати некредитового фінансовою організацією, потрібно увійти в реєстр, який веде Центробанк РФ. Тільки після цього можна займатися споживчим кредитуванням.

Один з позичальників показує смс від «САНА». Фото: Микола Смирнов / спеціально для «Нової»

- Ні тим, ні іншим «САНА», наскільки мені відомо, не є, - розмірковує Шілік. - Тоді виникає питання: хто їх контролює на предмет роздачі грошей в зростання і ще з обов'язковим наданням квартири в якості заставного забезпечення? Ніхто!

У законі «Про споживче кредитування» говориться, що якщо компанія видає кредит більш ніж чотири рази на рік, то це називається професійною діяльністю, зауважує Володимир Шілік. Судячи з документів, позичальників у «групи компаній« САНА »за роки роботи було куди більше.

Позичальники кажуть, що всі способи боротьби вичерпані. Спочатку були мітинги і пікети. Постраждалі пройшли колоною на першотравневому ході з плакатом: «САНА - поверни нам наші гроші!» Виходили з мітингом - за чесну будівельну політику. Двічі звернулися до глави Карелії Артуру Парфенчікова, двічі - в Генпрокуратуру, Росспоживнагляд. Писали в карельське відділення Центробанку, стукали в місцеву прокуратуру. Марно - звідусіль приходили відписки.

Реакція

На питання «Нової газети» від імені «групи компаній« САНА »відповів Анатолій Шмаенік. Коментуючи ситуацію, з якою зіткнулися позичальники, він зауважив: «Коли громадяни брали позики, вони не надавали інформацію про те, що вони члени багатодітних сімей, інваліди або просто неплатоспроможні. Компанія виходила з того, що позичальник має бажання і можливість виконувати прийняті на себе зобов'язання ». Також Анатолій Шмаенік додав, що з моменту настання валютної кризи в 2014 році компанія рефінансувала в рублі більше 300 договорів. «Така можливість була надана всім позичальникам, які звернулися в« САНА »за допомогою, мали бажання виконувати свої зобов'язання, а також не мали на період обертання тривалої простроченої заборгованості», - запевнив він.

Коментуючи правовий статус групи компаній, Анатолій Шмаенік заявив, що «видачею позик займаються окремі організації, і їх діяльність не суперечить діям законодавства, позики видаються відповідно до Цивільного кодексу РФ».
Відповідаючи на питання, чи має підтримку бізнес-структурам Ольга Шмаенік, а також родичі Андрія Свідского, повідомив:
«Відповідь - ні. Більш того, за останні 10 років нам ніхто з державних муніципальних структур не надає ніякої підтримки ».

Заступник голови карельського парламенту Ольга Шмаенік, заступник міністра економічного розвитку і промисловості Карелії Яніна Свідская, а також прокурор Петрозаводська Олена Аскерова проігнорували запити «Нової газети».

Хоча саме вони могли б допомогти багатьом опинилися в біді сім'ям Петрозаводська. Але останні надії позичальників на допомогу від регіональної влади зникли після того, як 85-річна пенсіонерка Надія Меснянкин написала лист Ользі Шмаенік, депутату «Єдиної Росії» та заступника Голови Законодавчих зборів. Пенсіонерка просила не забирати частину її пенсії в рахунок боргів перед афілійованою компанією з «групи« САНА ». У підсумку лист, адресований депутату, опинилося у чоловіка депутата - підприємця Віктора Шмаеніка, одного із співвласників «групи« САНА ». На судовому засіданні по стягненню боргу з пенсіонерки він попросив долучити лист до матеріалів справи.

Меснянкин суд програла, з квартири її виселили. Її адвокат каже, що лист, долучених до справи, на рішення судді навряд чи вплинуло. Здивував цинізм. А результат процесу і так був зрозумілий.

Аліса Кустікова, «Нова», Сергій Маркелов, спеціально для «Нової»

Що з ним: чи спить, чи не чує?
Він [слідчий] сидить впертий: навіщо вона вам?
А що робити?
Квартиру заберуть - і що?
Як так може бути?
Тоді виникає питання: хто їх контролює на предмет роздачі грошей в зростання і ще з обов'язковим наданням квартири в якості заставного забезпечення?