Реклама
Реклама
Реклама

Вмираючі будинки Дніпра: де чекати цегла на голову

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

11 травня 2012, 9:39 Переглядів: 11 травня 2012, 9:39 Переглядів:   Готель «Парус», як магніт притягує до себе молодь

Готель «Парус», як магніт притягує до себе молодь. Фото: i.ua.

Днями в покинутій дніпропетровської 9-поверхівці на вул. Нахімова, 90, сталася надзвичайна подія - в одну мить в аварійній будівлі впали перекриття. Ніхто не постраждав лише завдяки щасливому випадку, адже порожній вже більше 10 років будинок для своїх ігор облюбували учні знаходиться неподалік школи №22.

"Цей будинок на схилі Рибальської балки в будь-який момент може обвалитися. Але молодь це, мабуть, не лякає, вони щовечора тут збираються", - розповідає пенсіонер Сергій Остапенко. На жаль, занедбаний будинок на вул. Нахімова - далеко не єдине місце, де в будь-який момент може статися ПП. Нагадаємо, в минулому році 19-річна студентка ДНУ загинула, впавши з недобудованого готелю "Парус", проте трагедія не злякала молодь, щовечора компанії збираються в цьому недобудові.

Більше десятка напіврозвалених будівель в центрі Дніпра в будь-який момент можуть обвалитися на голови городян. Рік тому на вул. Червоної на тротуар звалилася частина триповерхового аварійного будинку. Чиновники нарікають, що на знесення та охорону таких будинків грошей не виділяють. "Аварійні будинки капітально не ремонтуються, в ремонт заборонено вкладати кошти. В них виконуються тільки підтримують види робіт. Профінансувати капремонт або знесення можуть в тому випадку, якщо буде цільова програма. Але такої програми немає", - пояснив "Сегодня" заступник начальника управління житлового господарства міськради Віталій Слєпцов.

Магніт для молодих

Найвідоміший недобуд Дніпра, готель "Парус", як магніт притягує до себе молодь. Як розповів "Сегодня" 18-річний екстремал Дмитро Чернов, з 28-поверхової будівлі відкривається чудовий вид на місто і можна полоскотати нерви, стоячи на краю даху.

"Коли загинула дівчина, охорона працювала в посиленому режимі: багатьох хлопців ловили, дзвонили їх батькам і розповідали про те, що трапилося. Зараз про трагедію призабули, потрапити на територію, що охороняється не складає труднощів", ​​- говорить екстремал і додає, що охорона рідко перевіряє місцевість. "А ходять туди хлопці, тому що їм подобається висота, і таким чином вони отримують небувалий заряд адреналіну", - говорить Чернов.

Тим часом заступник начальника управління житлового господарства міськради Віталій Слєпцов пояснив "Сегодня", що добудовувати і охороняти готель у функції міської влади не входить, адже це приватна територія. "Долю будівлі повинні вирішувати його власники", - говорить Слєпцов.

Як розповіли нам в міському ГоловАПУ, в 2005-му "Парус" перейшов у власність київської фірми "Ромбус-Приват", яка і зобов'язувалася за 5 років перетворити його в повноцінний готель. На жаль, зв'язатися з власниками будівлі, щоб дізнатися про подальші плани розвитку готелю, нам не вдалося, так як єдиний зазначений в довідниках телефон не відповідав.

Підзарядка адреналіном. Фото: Д. Чернов

Будинок над дитсадком тріщить

У будь-який момент може впасти і аварійна 9-поверхівка №9, що на ж / м Тополя-1 (ледь уціліла після зсуву 15 років тому). Особливо турбуються батьки діточок - вихованців дитячого садка №314, який розташований поруч з аварійним будинком. Вони кажуть, що вже з десяток років в будівлі живуть бомжі, а місцеві потихеньку розбирають будинок, розживемось будматеріалами. "Тут постійно кипить" робота "- місцеві тягнуть будматеріали. Кажуть, мовляв, все одно будівля стоїть без діла, а для ремонту дачі цеглини знадобляться. Але нас насторожує, що будівля через це може впасти", - переживає мама одного з вихованців дитячого комбінату Лариса.

Нагадаємо, що рік тому влада міста вирішила відремонтувати "кривий будинок". Його передали на баланс КП "Спеціалізований РСУ", але інвестора для реконструкції аварійного будови досі не знайшли.

Тим часом місцеві жителі вважають, що знайти сміливців, які зважаться жити в цьому, хай навіть і капітально відремонтованому будинку, влада навряд чи зможуть. "Цей будинок краще знести і на його місці висадити дерева або розбити паркову зону. Навіщо ремонтувати будинок, який знаходиться у зсувній зоні? Адже він може в будь-який час піти на дно. Ось я б навіть за шалені гроші в реконструйований будинок не вселилася!" - каже мешканка ж / м Тополя-1 Ірина.

Будинок облюбували бомжі. Фото: О. Бондарчук

Плити падають щодня

Два будинки-примари в 14 і 9 поверхів знаходяться неподалік один від одного на вул. Гавриленко та вул. Нахімова. Ось уже понад 10 років у них ніхто не живе - вдома повільно сповзають в Рибальську балку. При цьому вони тягнуть за собою сусідні п'ятиповерхівки, з яких частина мешканців уже відселили. А тижнів зо три тому в 11-під'їзній примару на Нахімова почали валитися перекриття.

Пенсіонер Сергій Михайлович, гараж якого знаходиться в 50 метрах від будівлі, каже, що коли не витримує арматура, плити зі страшним гуркотом летять вниз. "Остання впала буквально вчора. Пил стояла стіною хвилин 20!" - каже чоловік і додає, що висотки давно облюбували місцеві школярі, а також будівельники-приватники, які по цеглинці розтягують стіни. До слова, неподалік від руйнуються гігантів розташовані дві школи - 22-я і 75-я.

"Будинок намагалися розібрати, навіть майданчик розчистили, але щоб зняти плити, потрібен тільки мостовий кран. Місцеві жителі проти цього - якщо раптом 40-метровий кран попливе в балку, то може впасти і на гаражі, і на школи", - зітхає господар гаража .

У 75-й школі впевнені, що їх діти в руїнах не гуляють. "На зборах ми їх попереджаємо, що там можна поранитися або впасти з висоти", - говорить директор Лариса Жмако.

На зборах ми їх попереджаємо, що там можна поранитися або впасти з висоти, - говорить директор Лариса Жмако

Будинок-привид на вул. Нахімова. Фото: Я. Маркін

Руїни в елітній частині Дніпра

Готовий впасти в будь-який момент будинок перебуває поруч з ТЦ "Мост-сіті". Справжній пам'ятник архітектури з багато оздобленим фасадом доживає останні дні: від нього залишилася тільки коробка - перекриттів всередині немає, а з вікон на вулицю визирають листя дерев. Повз будівлю можна пройти по закритому козирком переходу, проте такий шлях обирають не всі - поруч стоянка маршруток на Новомосковськ, і пішоходи, лавіруючи між машинами, вважають за краще перебігти на інший бік вулиці.

"Привиди" є і на Карла Маркса. Трохи вище училища культури вже багато років стоять коробки декількох будівель. Через загрозу обвалення тротуар в цьому місці максимально звузили і закрили козирком. Незважаючи на це місце - ласий шматочок для забудовників, - будівництво тут розгортати з якихось причин не поспішають.

Ще три занедбаних будинку розтягнулися на цілий квартал по вул. Короленка (близько облуправління СБУ). Два будинки затягнуті зеленою маскувальною сіткою. Доступ до третього - колишньої лікарні - закритий металевою огорожею. З трьох будівель лікарня в найгіршому стані - її стіни покриті численними тріщинами. Цікаво, що знавці місцевих аномальних зон стверджують, що там водяться привиди!

Цікаво, що знавці місцевих аномальних зон стверджують, що там водяться привиди

Небезпечний красивий фасад. Фото: Я. Маркін

Уламки стіни на тротуарі

Триповерхова "Екатерінінка" на вул. Червоної, у якій в серпні 2011-го прямо на тротуар обвалилася торцева стіна, і нині в тому ж стані, що і рік тому. Нагадаємо, під час обвалу лопнула газова труба, подачу газу оперативно перекрили і дивом ніхто не постраждав.

За минулий рік з тротуару навіть не прибрали уламки стіни. З зяючих дірок у фасадній стіні в будь-який момент на перехожих можуть впасти частини старого перекриття - навколо будинку немає ніякої огорожі. Єдине попередження про небезпеку - паперовий листок з написом "Небезпечна зона", який бовтається при вході в арку. Однак бабулька, що йшла по тротуару з відерцем, безстрашно йде під арку - для неї цей шлях єдиний зручний спосіб потрапити у внутрішній двір, де ще є житлові будинки. "А як по-іншому? - дивується бабуся. - Мені або по клумбах стрибати, або пробиратися з боку обрушилася стіни. А ви самі бачили - того й гляди, на голову щось звалитися може! Так що краще вже під аркою швиденько пробігти . Всі мої сусіди так роблять. Виходу у нас іншого немає ".

У десятці метрів, на перехресті з Комсомольській, ще один будинок-привид. Паркан, яким обнесли будівлю, навряд чи захистить перехожих від обвалу - на ньому немає навіть козирка.

Паркан, яким обнесли будівлю, навряд чи захистить перехожих від обвалу - на ньому немає навіть козирка

Впала стіну за рік не прибрали. Фото: Я. Маркін

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "вмирають вдома Дніпра: де чекати цегла на голову". інші Новини Дніпра дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Бондарчук Ольга, Маркін Ярослав

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Навіщо ремонтувати будинок, який знаходиться у зсувній зоні?
А як по-іншому?